Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Labmara
« skrivet: 29 mars 2011, 16:57:21 »

Trådlyft...  *vinkar*

Skrivet av: Labmara
« skrivet: 17 mars 2011, 10:12:59 »

Min (något naiva kanske..) förhoppning är att ack-tanken ska skikta sig vid laddning och urladdning. Dvs laddar jag tex mot den nedre VV slingan (se ritning/pdf) så kommer värmen att stiga uppåt och jag styr hur mycket volym jag värmer upp med temp-givarplaceringen för till och frånslag av VP. Tex, säg att jag leder fram 40°-vatten till slingan från VP. När tanktemperaturen, en godtyckligt bit åvanför slingan, är säg 35° så ska vp stanna. För att sedan starta igen när tempen sjunkit till tex 30°. På så sätt begränsar jag volymen som VP jobbar mot, och även temperaturen runt slingan.
Jag inbillar mig att det skulle vara bättre att ladda via den nedre vv slingan jmf med solslingan, då det känns som det skulle ta lite väl lång tid för värmen att stiga ända nerifrån botten på tanken till toppen samt att vv slingan är mer utdragen i höjdled.
 
Är jag ute och cyklar?? (Borde det inte finnas massor av vedeldare med samma funderingar som förberett sina ack-tankar med solslingor...?)
 
Sfinx kanske kan bidra med någon kommentar ang dett resonemang? :-)
Skrivet av: Abuquir
« skrivet: 16 mars 2011, 15:48:30 »

En solslinga är ju normalt placerad ganska lågt och det är ju samma hos mig, den sitter nederst i tanken. Kanske på den nedre tredjedelen, jag har även för mig att slingan är ca:12-15 meter. I vart fall är den längre än 10 meter.
Du kanske klarar dig med en 6kw, men tänk på att det är 2.5 kubik du skall värma och det tar ju en stund att göra detta. Visserligan skall man sträva efter att få långa gångtider, men det kanske innebär att den aldrig stannar.
Nu har ju jag min till sommarstugan och vill ha extra kräm för att värma upp stugan när jag kommer dit och då fungerar det bra, men jag skall även tillägga att pumpen går i ett när vi är där och det är x antal minusgrader ute. (moderniserad gammal hallandslänga med ingjuten golvvärme men bara 10 cm isolering under, det fick inte plats mer) Dock ligger slingorna relativt grunt men det verkar inte spela någon roll.
Skrivet av: Labmara
« skrivet: 16 mars 2011, 15:22:17 »

Intressant!
Vad är solslingans placering/storlek/typ?
Skrivet av: Abuquir
« skrivet: 16 mars 2011, 14:55:58 »

Ja,
jag har kopplat den mot en solslinga i en 500 liters tank. Borö om jag inte minns fel och det funkar bra. de andra slingorna har jag till förvärmning av varmvattnet och efter det har jag en relativt liten värmeberedare.
Skrivet av: Labmara
« skrivet: 16 mars 2011, 14:49:52 »

Risken med 11.8 kw pumpen är väl att jag helt slutar elda...;-)  jag tror dock att 6kw pumpen täcker mina behov. Huset är välisolerat, och jag är ju hemma och kan elda när det behövs (har även en braskamin inne i huset).
 
Har du (Abuquir) kopplat din VP mot en solslinga i acktank?
 
Oavsett vilken av pumparna, vad tror ni om kopplingsförslagen? (med hänsyn till komplexitet-effektivitet-kostnad)
Skrivet av: Abuquir
« skrivet: 16 mars 2011, 08:24:14 »

Rent spontant skulle jag nog ta 11.8 KW: aren istället. Började själv med den lilla 6:an till sommarstugan men det räckte inte riktigt och fick byta upp mig. Nu funkar det mycket bättre. Så om du möjligen vill slippa elda lite på hösten/ våren tror jag nog den större är bättre men snacka med Sfinxsolar så får du nog ett vettigt svar.
Är förövrigt kanon nöjd med den större pumpen.

Skrivet av: Labmara
« skrivet: 14 mars 2011, 12:25:49 »

Ja, den tanken har slagit mig. Säkerligen den effektivaste lösningen. Men jag lockas väldigt av det tillsynes enkla att docka pumpen mot en slinga som redan finns i tanken. Har ju tänkt att installera detta själv och är ingen röris direkt... plus att man spar in på pvvx och extra cirk-pump.

Jag har nu "lättat" lite på isoleringen till acktanken för att se efter hur det egentligen ser ut. bifogar skiss.
Det verkar kanske inte så optimalt att docka värmepumpen direkt mot solslingan då denna är av platt-typ i botten av tanken och inte en stående vilket jag trodde och hoppades på.

Vad tror ni om att docka VP mot den undre förvärmningsslingan för vv (10m, dia 22), och låta solslingan förvärma vv istället?? Känns på detta sätt som jag begränsar volymen som VP jobbar mot vilken skulle minska förluster samt trögheten i systemet. Ska också tilläggas att jag först av allt kommer att koppla en liten vvb i serie efter acktanken för vv-spets.

Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 03 mars 2011, 15:23:25 »

varför inte använda alla slingor till varmvatten beredning å sätt in v.pumpen med en plattvärme växlare  å värm direkt i tankvattnet
Skrivet av: maos66
« skrivet: 01 mars 2011, 14:26:12 »

Hej!
Låter som jag är någon expert nu men det är jag inte... Har dock forskat runt en hel del på olika forum och facktidskrifter (och mailväxlat med Sfinxen) etc. Om du byter din trevägsshunt mot den nämnda 4-vägaren och lyckas plocka lågtempen över solslingan någonstans, tror jag inte tankvolymen är speciellt intressant.  Skiktningen gör att det bör funka. Men plockar shunten bara i toppen av tanken kan det nog bli jobbigt. Du behöver inte värma mer vatten än nödvändigt – men ändå få långa gångtider.  Min befintliga 3-vägsshunt med motorstyrning (inkl termostat) ser i konfiguration exakt ut som den 4-vägare (ESBE) jag tänker köpa – förutom det extra  4:de benet som i första hand skall hämta värme från en låg nivå. Dvs bara att koppla på samma motor till nya shunten. Ser att det finns en hel del ”hål” i din tank på ritningarna på Borös hemsida – borde funka att hitta ett ledigt på rätt nivå…
Skrivet av: Labmara
« skrivet: 01 mars 2011, 09:07:21 »

Intressant!

Hur stor acktank har du?

Min acktanken är väl inpackad i isolering så jag vet ej riktigt hur det är kopplat exakt. Har ingen 4-vägs bivalent shunt tyvärr. Värme shuntas ut till golven via en CBJ (motordriven shunt som styr på innertemp samt framledningstemp) med max framledning på 40grader. Även de dagar med -25 grader har jag aldrig upplevt någon komfortsänkning i huset.

Bifogar ett principskiss på mitt system. Har dock ej en liggande slinga som bilder visar utan en stående.

På sommaren så bör det inte vara några bekymmer att ladda tanken som du nämner hoppas jag, även skiktningen bör fungera. Vill ha minst 50gradigt vatten i toppen av tanken för vv komforten. Frågan är hur det fungerar under vår/höst när huset "stjäl"-lite värme eftersom den tar varmvatten från toppel av tanken (borde ta en bit ner kan jag tycka). Tanken är en Borö T-2500L.

Får nog riva lite i isoleringen så jag vet säkert hur det är kopplat...



Skrivet av: maos66
« skrivet: 25 februari 2011, 11:09:37 »

Hej!
Sitter i dagsläget och skall till med en liknande lösning i vår av samma anledning - dock har jag redan solfångare på systemet. Att ha förhoppningen att hela tanken skall värmas när det kyller på är nog att tro för mycket. Framgången är vad jag förstått att montera en 4-vägs bivivalent shunt där port 1 (lågtemp) går mot nedre delen av tanken och på så vis kan utnyttja värmepumpen större delen av året. När det kyler till och är som kallast måste du spetsa mot port 2 (högtemp) där du använder el/ved för att få upp värmen. På sommarhalvåret skall väl inte vara några problem att värma tanken med 6 KWH. Tempgivaren för on/off på pumpen monterar du i nivå en liten bit under elpatronen i övre delen av tanken. Hoppas i vart fall själv på den lösningen...
Skrivet av: Labmara
« skrivet: 25 februari 2011, 10:17:41 »

Hejsan!

Jag har nyligen blivit husägare (byggt 2004, ca 170m2) och vedeldar idag mot en 2500l acktank.
45kw vedpanna med laddomat 21. I denna har jag 10m + 10m vv-slinga (förvärmning + spets).
I botten på acktanken sitter det en stående diameter 22mm, 10m lång solslinga (kamfläns typ) som ej används idag. Jag har tänkt att koppla in en 6kw värmepump mot solslingan (lutar åt sfinx 6kw vp, vilka förordar detta som lösning) för att slippa elda på sommaren för tappvarmvatten samt köra grundvärme på vintern när jag inte kan elda (lägre framledning temp på vintern, har golvärme i hela huset).
 Detta är ju ett ganska unikt läge med en värmepump mot en så stor acktank. Den skiktar sig mycket bra som den går nu vid vedeldning (motorstyrd shuntning till golvvärmen). Frågan är hur det fungerar att ladda tanken med solslingan i botten vid 55 graders framledning.

Är det något som har gjort något liknande och har erfarenhet från detta, eller bara vill komma med kloka synpunker? Det blir ju förstås inte ett optimalt system (stor tank = större värmeförluster), men installationen blir ju synnerligen enkel kan jag tycka...

MVH
Mattias

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!