Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: maos66
« skrivet: 09 mars 2011, 15:45:34 »

Hej!
Sfinx har en kombipump med en luft/vatten på 11 KWH med en markvärmedel på 10-11 KWH också - dvs två separata kompessorer etc. Låter som en dröminstallation med dina förutsättningar. Priset ligger på 30000 Kr för pumpen.
Skrivet av: maximilia
« skrivet: 06 mars 2011, 15:51:29 »

Hej!
tack för alla tips och ideer! Givetvis hade det allra bästa varit att försöka få igång jordvärmen igen och köra med den tills den är "beyond salvation". Hmm, kanske skulle försöka få hit den där teknikern som kan denna pump ändå...
Annars är ett lockande alternativ att behålla befintligt system men också installera luft/luft pumpar som bara körs när det är riktigt kallt. Vi har tre våningar så eventuellet vi kanske kan behöva 3? Fast en bra kostar väl runt 20 000:- så frågan isåfall är ju om man inte ändå bara skulle byta ut hela befintliga anläggningen istället? Om man väljer en Panasonic "sverige pumpen" skulle man tydligen komma undan med ca 90 000:- och så kanske man skulle kunna få 10 tkr eller så för Nibe pumpen på blocket som någon föreslog, så totalt ca 80 000:-. Vad tror ni som kan detta?

Tack igen för alla tips!
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 04 mars 2011, 17:29:06 »

Ja och så länge kollektor (kopparslingan) är hel ska den få gå . Koppla det så luft-vatten VP får gå mest och nyttja markslingan när detta riktigt Kallt.
Det finns några v-p tillverkare till att rekomendera . Euronom mechaterm förutom dom som tidigare omnämt
Cocacola
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 04 mars 2011, 17:11:03 »

Det är väl en DX maskin med en 2 koppar slingor på 35m styck,eller?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 04 mars 2011, 17:08:35 »

Vad du än köper.....är det en chansning.

Jag hade köpt en ny värmepump att koppla in på jordvärmen.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 04 mars 2011, 17:05:35 »

60K för en elpanna låter ju lite dyrt. :D  Det finns flera alternativ som kanske passar. Ecozon ( bästa utedelen av alla i mina ögon)  Thermia Atria , Danfoss

Ecozon är en billig men jättebra VP som man får köpa kringutrustning till
Thermia och Danfoss är i stort samma maskiner, en komplett lösning med allt i ett.

qvantum, bra maskin med den bästa lösningen på avfrostningarna. *vinkar*
Skrivet av: maximilia
« skrivet: 04 mars 2011, 16:49:29 »

Hej,
tack för svaren! Vår jordvärmeanläggning är från 1995 och är av märket "Markus 2500 Twin". För tillfället har vi ett "givar problem" (enligt instruktionsbok) på den men det verkar smått omöjligt att få tag på någon som kan detta system. Företaget som sålde dessa blev uppköpta av Thoren's år 2000, och jag har ringt dem för att hitta någon som kan serva denna pump och det finns tydligen en kille i denna del av landet. Jag ringde honom och diskuterade detta och han sa att visst kunde han komma ut fastän det var en jäkla bit att köra, men det lättaste var att försöka hitta någon mer lokalt. Vi har som sagt haft två tekniker här som är väldigt duktiga på luft/vatten pumpar men det är helt omöjligt att hitta någon som kan något om jordvärme systemet. Problemet vi har med vårt värmesystem idag är att när jordvärmen installerades sattes även varmvatten beredare och allt in samtidigt, men av någon anledning så installerades jordvärmen direkt in på det det system som cirkulerar vatten i elementen, men inte vårt varmvatten. Så vi värmer alltså en 300 l vattentank med el.

2005 installerades vår luft/vatten värmepump som slår av vid -7 grader och då får man alltså gå ner i källaren och manuellt starta jordvärmen. Detta är inte helt optimalt heller eftersom man kanske inte alltid är hemma när temperaturen slår går ner under -7. Ett annat problem med jordvärme systemet är att hälften av gångerna kommer det inte ens igång, och som tidigare nämnts så är det inte direkt enkelt att hitta någon som kan komma ut och laga. Slutligen så misstänker jag att jordvärmen bara går på elpatronen eftersom den (i mitt tycke) drar väldigt mycket el. Häromveckan satte vi igång den vid 22.00 och kollade elmätaren igen vid 9.00 morgonen över och då hade det klockat upp 155 kwh. Killen som kan vårt jordvärmeystem trodde inte att problemet med givaren nödvändigtvis hade med den höga elkonsumptionen att göra. Nu hade vi i och för sig olja i vårt förra hus som var mycket mindre, men för mig känns detta som VÄLDIGT mycket även om det är väldigt kallt. Är detta verkligen normalt? Jag har ett program som för statistik över elanvändandet och så fort vi sätter igång jordvärmen använder vi mer än 3 ggr så mycket el på ett dygn.

Jag vet också från förra ägaren av huset att slangarna i trädgården inte är nedgrävda riktigt så djupt som de borde vara och tydligen är det inte heller så många meter slang det bör vara.
Visst är det mycket som måste förbättras i vårt hus men som sagt så håller vi på med tilläggsisolering samt nya fönster ska installeras om ett par veckor. Vi har två små barn så det är viktigt för oss att vi har ett värmesystem som vi kan lita på och som dessutom sköter sig självt i möjligaste mån. Ett par dagar innan lillkillen föddes nu i december hade vi 8 grader i hela huset för att jordvärmen inte gick igång (och inte heller elpatronen) så vi fick sova i källaren allihop och jag och min man turades om slänga mera ved i öppna spisen hela natten. Detta vill vi väldigt gärna undvika till nästa år! :-)

Vi hade som sagt en Nibe kille här för ett par dagar sedan och han tyckte att det nog är lika bra att skrota jordvärmesystemet dels för att det är så gammalt och dels för att det är så opålitligt. Visst är den pump vi har idag relativt ny men skulle vi fortsätta använda den får vi fråga oss först och främst om den räcker eller man får använda hur mycket el som helst iallafall? Dessutom får vi köpa till varmvatten beredare, elpanna och allt till denna modell isåfall och om jag förstått saken rätt så skulle bara elpannan kosta runt 60 000:-? Då känns det bättre att helt enkelt punga ut med de där 100 000:- och få ett helt nytt och modernt system. Sen förväntar jag mig naturligtvis inte att allt ska funka klockrent ner till -20, men då har vi ju alltid elpatronen i backup och slipper dessutom komma ihåg att sätta igång och stänga av den hela tiden.

Vi har bara bott i huset sedan oktober förra året men hittills har förbrukningen legat runt 2000 kwh/månad förrutom i december när jordvärmen var på helt och hållet i 3 veckor och då var vår förbrukning 4800 kwh! Och då hade vi dessutom aldrig mera än 17 grader i huset. På julafton fick vi ta in två konvektor element i köket för att inte frysa ihjäl när vi åt julmiddag. Det vi ska göra nu de nästkommande månaderna är att samla ihop lite mera statistik över elförbrukningen och sedan i sommar kika på hur vi ligger och vilken pump vi kan tänkas behöva. Våra element är inte underdimensionerade heller, men tydligen har vi en ganska klen cirkulationspump som dessutom är ihopkopplad med niben på något sätt, så när den stannar så stannar cirkulationspumpen också (sa Panasonic killen som var här igår, hoppas jag fattade rätt?). Så när elementen på övervåningen är helt öppna är alla element i källaren iskalla. Stänger man elementen på över och nedervåning blir det snabbt varmt i källaren.

Så som jag ser det så har vi egentligen inget annat val än att göra oss av med jordvärmesystemet, men då behöver vi komplettera med en hel del nya prylar till befintligt system, så då kanske det kan vara värt att investera lite till och byta ut hela rasket?
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 04 mars 2011, 16:06:16 »

som jag sa, tror inte att det är vp fel om du inte får upp tempen i huset
Skrivet av: silverräven
« skrivet: 04 mars 2011, 15:56:32 »

Fungerar inte den befintliga pumpen? Den är ju bara 6 år. Tilläggsisolera på vinden och täta huset i första hand i stället förr slänga ut 100 tkr på en ny pump och fortsätta elda för kråkorna. Skulle den trots allt inte klara att värma huset efter åtgärderna så komplettera med lvp på utsatta ställen, det är mer ekonomiskt.









Skrivet av: FRJO
« skrivet: 04 mars 2011, 15:51:32 »

Du måste förklara   har du både jord värme och luft/vatten?

Slanglängd på jordvärme?    Vad är det för jordvärme pump?    fungerar den?

Vad är den befintliga niben kopplad till för panna?

Om det inte blir varmt inne så borde det vara ett bakomvarande fel tex...   Små element   (är det  det så hälper det inte att byta vp)

Vad har du för årsförbrukning?

Tänk på att värmepumparna endast går ner till-20  om de har rätt förutsätningar, en nibe går endast ner till -20 om du max har 50 ºC i framledningstemp Skickar du högre temperaturer så går den som ren elpanna( om du har små element) Panasonic vet jag inget om vad den klarar i temperaturer.

Det viktiga att reda ut är vad du har för temperatur ut på elementen vid en viss utomhustemperatur samt hur många kw huset behöver

Har du rätt förutsättningar så klarar oftast inte luft vp att värma huset ner till -20 utan hjälp av elpatron

ett jordvärmesystem har bättre verkningsgarad än luft vatten  har man en jordvärmeslinga som är hel och har tillräckligt lång slinga så är det bättre att satsa på det

En figter 2010 på blocket  kanske du får runt 10000kr för
Skrivet av: maximilia
« skrivet: 04 mars 2011, 11:15:31 »

Hej,
här är en som är helt ny dels på sidan och dels på det här med värmepumpar. Vi har nyligen köpt ett hus med jordvärme samt en luft/vatten värmepump (Nibe Fighter 2010-6 installerad 2005). Efter en mycket kall vinter med en maxtemp inomhus på ca 17 grader har vi blivit rådda att slänga ut hela jordvärmesystemet samt uppgradera lv-vp till en större och modernare modell. Vi har haft två värmepumps tekniker här och kikat, en återförsäljare för Nibe och en för Panasonic. Det verkar som om båda systemen fungerar ungefär på samma sätt (ned till ca -20 grader) och för en som inte vet så mycket om detta verkar det bara som om priset skiljer lite (Nibe'n kostar ca 15 000:- mera installerad och klar. Panasonic = 90000:-, Nibe = 105000:- efter rot-avdrag. Detta är alltså för ett komplett system, inte bara pumpen).
Vi bor i ett 1 1/2 plans hus med källare, byggt 1970. Totalyta ca 200 kvm, bor i Göteborgs området. Tyvärr är huset dåligt isolerat och har dragiga fönster osv men vi håller på att fixa detta nu med nya fönster samt isolering.

Ni som vet, är det några större skillnader mellan Panasonics och Nibes pumpar? Vilka frågor bör man ställa? Panasonic teknikern nämnde att vi skulle kunna sälja vår existerande Nibe Fighter på blocket eller liknande, någon som vet på ett ungefär vad de går för?

Tack på förhand!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!