Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => Nibe => Ämnet startat av: frega skrivet 20 mars 2010, 15:39:29

Titel: Kurvinställning
Skrivet av: frega skrivet 20 mars 2010, 15:39:29
Under kalla januari och februari har jag haft kurva 7 (+1) och det har jag tyckt fungerat bra. Testade att köra utan inomhusgivare också.
Nu när det idag varit varmt så tycker jag inte det alls är rätt kurva.

Jag har inomhusgivare (inställning = 2), temperatur ställd på 21,5 ºC.

När det var varmt med solinstrålning så hade jag inomhustemperatur på 22,8 ºC. Gradminutrarna betades av ändå. Känns dumt att pumpen går när det är för varmt i huset.
Testade att stänga av inomhusgivaren och då såg jag att beräknad framledningstemp blev ännu högre (mkt större än returtemp). Gradminutrarna påverkas väl av diffen mellan beräknad och retur temp? Summa summarum så känns då inte 7 (+1) som en bra kurva.

Förstår att inomhusgivaren hjälper till att justera vald kurva, men bara till en viss gräns vad jag förstår och det verkar som att det inte är tillräckligt i mitt fall när det blir plusgrader.

Förslag på åtgärder? Jag vill att det skall vara bra även när det är kallt. Skall man skapa en egen kurva, hur besvärligt är det? Skall jag testa med kurva 7 (0) istället?
Har jag fel inställning på inomhusgivaren?

Mvh
Frega
Titel: SV: Kurvinställning
Skrivet av: Lexus skrivet 20 mars 2010, 16:15:13

Det är så Nibes reglering fungerar d.v.s. inget är fel.

Med kurva 7 kan du ha upp mot 3° övertemp med 3 i rumskomp, och värmepumpen startar ändå för värmedrift.
Titel: SV: Kurvinställning
Skrivet av: JimGus skrivet 20 mars 2010, 17:19:51
Jag vill att det skall vara bra även när det är kallt. Skall man skapa en egen kurva, hur besvärligt är det? Skall jag testa med kurva 7 (0) istället?
Har jag fel inställning på inomhusgivaren?

Mvh
Frega

Hej Frega,

Jag gjorde en egen kurva då jag inte hitta någon lämplig som fungerade tilfredsställande i både plus & minusgrader.

Riktigt enkelt att göra en egen.
Man anger en Vb temp vid +20, vid knäcktemp & vid -20.
Jag "plankade" temperaturerna från en befintlig kurva som fungerade bra vid plusgrader.
Därefter lade jag en knäckning vid 0 grader, och provade mig sen fram till en bra värde vid -20.
Hamnade på 42grader vid -20  ^-^

Har inte installerat min innegivare ännu.

 *vinkar* SP
Titel: SV: Kurvinställning
Skrivet av: frega skrivet 21 mars 2010, 09:39:56
Tack Shovelpower, jag tror jag skall testa att göra en egen kurva.
Kurva 7(+1) utan inomhusgivare hade igår gjort innetempen ännu högre. Känns dumt att pumpen går i onödan och har högre framledningstemp än nödvändigt, det borde kosta lite kwh. Säkert "pytte-pytte lite" (som min 3-årige son brukar säga), men det är roligt att optimera.

Igår när jag skrev meddelandet testade jag att köra 7(0) istället och imorse när det var 0 grader ute så är inomhustempen 21,4 ºC (fast med inomhusgivare på, inte optimalt när man ställer in, men vi skulle ha gäster så man önskade inte att det skulle bli för kallt när man visar upp sin fina VP-anläggning) . Kollade beräknad framledningstemp, sedan stänge jag av inomhusgivaren och då var det samma beräknad framledningstemp. Borde inte det påvisa att jag är rätt ute när jag ställt inomhusgivaren på 21,5 ºC? D v s att VP producerar samma framledn.temp som med eller utan inomhusgivare? Det är vindstilla ute, så vinden påverkar inte inomhusklimatet.

mvh
Frega
Titel: SV: Kurvinställning
Skrivet av: Lexus skrivet 21 mars 2010, 16:19:36


Förslag på åtgärder? Jag vill att det skall vara bra även när det är kallt. Skall man skapa en egen kurva, hur besvärligt är det?



Du skriver att du hittat en kurva som fungerar bra, och bör då inte ha något att vinna på knäckning. Att knäcka en egen kurva som kompenserar för solinstrålning m.m. kan inte fungera. Det är endast en rumsgivare som klarar det.

Kasta ut orginalrumsgivaren och montera en Honeywell T6620 (eller motsvarande) på plint "yttre kompensering" samt programmera -10 för den funktionen.

Då har värmepumpen bättre möjlighet att stå still när det är övertemp, samt att rumsgivaren inte samlar fiktivt gradminutunderskott på vintern.

Alternativt kör du bägge givarna parallellt, eller endast orginalgivaren med rumkomp -10 vår och höst samt rumkomp 0 på vintern.