Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 23 februari 2005, 23:57:44 »

Citera
Syftet är att alltså att se hur varmt frånvattnet blir vid en viss effekt, eller?

Kolla både temp på stig och retur vid viss tillförd effekt. Toppen om tillförd effekt är lika med framtida effekt på värmepump. Då får man facit vilken kyla den kommar att klara utan tillskott.


Citera
För värmemätning vore väl att diskriminera eller hur ?
Vi hade mängmätning på vv i ett antal lägenheter men det används inte för debitering.. bökigt med avläsningar när mätarna satt inne i köket i varje lägenhet. dessutom ständiga omflyttningar och osäkerhet eftersom det bara mäts mängden!!
Synd för skulle säkert minska förbrukningen.

Trenden stark mot att skippa lägenhetsmätning på el också.
Med en enda mätare för elen slipper man en oherrans massa fasta avgifter.
Ev kan tidigare lghts mätare sparas för intern debitering.
Här tilläts inte undermätare för egen debitering men det har man "släppt" på nu.
Skrivet av: pellep
« skrivet: 21 februari 2005, 08:42:23 »

Jo, men en illustration hur det kan gå till när man tror att någon annan betalar.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 21 februari 2005, 00:28:03 »

En del av våra barn bor i hyreshus.
Jag brukar bli nervös när de kommer kem och erbjuder sig att diska eller ställa in grejerna i diskmaskinenen.
De vrider på varmvattenkranen för fullt. Och sköljer och sköljer och sköljer  ..
Och när det badas duger det inte med ett halvt badkar . NEJ. Det ska fyllas fullt.

Något att tänka på när man dimensionerar för hyreshus. För värmemätning vore väl att diskriminera eller hur ?

-- Kanke lite vid sidan om borrdjup --
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 23:54:29 »

Återigen tack för svaren!  :)
Det börjar klarna lite för mig iaf. Verkar bestämt som att det ska borras djupt, drygt 200 m aktivt borrdjupt och kan följa ditt råd Bertil om att bestämma hur djupt hål jag vill ha och sen får borrarna själva bestämma ett eller två hål.
 
Nuvarande pannan är kombinerad olja/el och testet borde väl gå att genomföra. Syftet är att alltså att se hur varmt frånvattnet blir vid en viss effekt, eller?

Skrivet av: pellep
« skrivet: 20 februari 2005, 22:54:21 »

Säg att du borrar ett hål på 200 m och att VP behöver 1 l/brine per sekund.  Då är strömningsmotståndet  4 mvp/100 meter slang.  Alltså 16 mvp/400 m slang. Finns det någon lämplig pump som klarar denna tryckuppsättning?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 februari 2005, 22:52:47 »

Nja räcker gör det säkert, men det kan bli onödigt mycket tillskottstimmar om man inte tar hänsyn till den "onormalt" höga varmvattenförbrukningen.
Det går med andra ord inte dimensionera som i en "vanlig" villa.
Ingen enorm skillnad kanske men det får inte glömmas bort.

Mycket kinkigare med en lågtempanläggning ( vp anläggning) i ett "hyreshus" mot med en oljepanna som oftast har jättehög effekt och kan jobba med höga temperaturer.
Jag skulle gissa att din oljepanna ger 50 kw ungefär!!!! därmed inte sagt att det behövs.

Svårt med djupa hål är flödet högt går det så sakta att borrarn oftast ger upp och vill borra ett nytt hål....
kanske du ska göra upp om en längd aktivt borrhål som du behöver, sen får dom lösa det med en eller två borror??
Men jag tror du behöver mera än maxdjupet för ett borrhål... det blir dyrare initialt men på sikt billigare.
Men som du sa vänta på kalkylerna så kan vi kanske ge dig nåt mer tips..
Testet med en elpanna kan va mycket värdefullt om det finns en sån?


Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 21:59:37 »

Det är som sagt 2st 4:or plus en 1:a, så maximal 8-10 pers( jag bor inte där). Radiatorerna är bytta och är av nyare modell, åtminstone de flesta tror jag.
Tror du det finns risk att varmvattnet inte räcker med en 12kw? Om bergvärmepumpen ska motsvara det som finns idag så ska väl inte det vara några problem förutsatt att inte den nuvarande oljapannan inte heller räcker till?
Kan borrföretaget borra 200 aktivt i ett hål, vilket kan vara kanske 210 m totalt? När jag snackade med entreprenören sa han att borrföretaget "med lite övertalning" kunde borra 180-190 m.

Vad gäller kalkylerna så har jag bara fått så mkt info som jag sagt hittils, hela kalkylerna har jag inte fått ännu, men kommer nog inom några dagar. Presenterar mer info då.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 februari 2005, 19:32:41 »

Citera
Energiförbrukning är 3,5m3 olja och ca 24000 kwh el, översatt: ca 6m3 olja?

Jag skulle välja en så stor pump som möjligt, tänk på att varmvattnet tar antagligen en mycket stor andel av effekten långa tider!!! Antar att det är mera än ett normalt hushåll i huset!!???

Citera
Huset är från 1952,
  har du originalrad? då har du ordentlig vattenvolym, då finns det inga problem om du väljer en större VP. Dom du väljer mellan är snarlika i storlek!! jag skulle nog vilja råda dig till en ännu större! liite provokativt kanske, men kolla vilken vv förbrukning han räknat med och hur det påverkar behovet av tillskott...

Har du en skaplig elpanna skulle det va toppen om du tvångskörde den några timmar på maxeffekt bara för att få en indikation vilken maxtem en viss effekt kan ge. då bör alla ventiler vara öppna!!

Om du väljer den lokala inst säg att du vill ha extra meter på borran, inge bra om den/dom blir för grund!!   dyrbart att fixa i efterhand också!!

Jag lutar nog åt 15 kw! Lusläs kalkylen kolla hur mycket tillskott man räknar med där, kolla även tex vilken inomhustemp som är angiven i offerterna!!
även uppgiften om framledningstemp vid viss utetemp finns i kalkylen och brinetemp ska finnas...
Gå igenom detta noga med inst, pressa dom på kommer det här att hålla!!
Ingen blir glad av en massa tillskottstimmar!!

Det vore intressant att ta del av liite mera siffror från kalkylerna ;)

Lycka till.
Skrivet av: admin
« skrivet: 20 februari 2005, 14:12:06 »

Stort tack för ditt svar Rickard, blir imponerad av dina kunskaper! Följer ditt råd att fråga vidare... :)

Blir COP i de flesta fallen 3,5-4?
Enligt företaget jag kontaktat skulle det inte vara några problem med radiatorerna i huset (han hade tydligen varit där en sväng när förre ägaren funderade på bergvärme), kan man då lita på att installatören fixar detta så att returtempen inte blir högre än 48 grader? Kanske en dum fråga, men hur kallt eller varmt vill man att returtempen ska vara? Vet installatören vilken fram/returtemp som behövs vid "svinkallt" väder?

Räknar inte installatörerna med minst 0 grader som brinetemp? Vid för låg brine= frysrisk?
Vad är bäst? Att dimensionera pumpen så att den täcker 99% av dagarna (och därmed större pump va?) eller tex 95% och därmed mindre pump, men att den drar mindre ström?
Försäljaren jag talade med betonade företagets förträfflighet genom att de alltid åkte ut flera gånger i efterhand för att kalibrerar och "ställa in" värmepumpen. Hur stora möjligheter finns att rätta till och förbättra diverse värden när väl installationen är gjord?

COP för enbart värme och varmvatten ligger normalt på 3-4, 3.5 är en ganska trolig nivå för de flesta. I alla fall om man väljer en av de tillverkare som har hög verkningsgrad på sina värmepumpar.

Nej de räknar inte med automatik med 0 grader in som lägsta temp, har för mig att de brukar ha nån form av snittemp 0 grader, men de kan välja att ange lägsta temp med.

Kompreesorns elförbrukning är totalt ointressant när det gäller värmepumpar, det är COP som är viktigt, d.v.s. förhållandet mellan driveffekten och uteffekten, och den är oftast lika på stora som små värmepumpar.

Vad man däremot skall ha i åtanke är att en större värmepump kommer att bygga upp en högre framledningstemperatur än en mindre när den går (de går alltid med full effekt), den kommer därför att få en något sämre COP eftersom den är avhängig framledningstempen. Att du spar lite tillskottstimmar om du går från 95 till 99% energitäckning behöver därför inte betyda att du spara mer kWh totalt sett.
Detta p.g.a. att den större värmepumpen under all tid den producerar värme kommer att få en något lägre COP.

Om man dimensionerar borran och radiatorerna efter en större värmepump så kan man förebygga dessa "problem", men eftersom du redan har ditt radiatorsystem (och knappast vill byta ut dina befintliga radiatorer) så tror jag inte att detta är aktuellt i ditt fall. Borran naturligtvis, men radiatorerna...

Att installatören har koll på anläggningen och trimmar in den låter förtroendeingivande, frågan är bara om de har den kompetens som krävs.
Att de åker ut och kollar upp anläggningen är dock en indikation på att de har den kompetens som krävs, annars skulle de inte visa sig...
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 14:03:04 »

Det låter vettigt i allafall. Den ena kalkylen jag fick säger 99% täckning,13kw, 13500kwh per år, men då med 2*120 m. Den andra skulle ju bara borra 180-190 m men efter vad jag läst nu så verkar det vara i underkant.

Förresten, några synpunkter på att anlita den lokala leverantören gentemot att anlita den "stora" leverantören några mil bort? Den lokale leverantören har installerat bergvärme i majoriteten av husen i kvarteren, är hans kunskaper att anse som en klar fördel för mig? Detta kontra den "stora" firmans kanske allmänt mer större kunskaper inom området pga fler installationer totalt sett.
Det var den lokala lev. som föreslagit att bara borra 180-190 m...
Är det alltid firman du anlitar (entreprenören) som bestämmer vilket djup borrfirman ska borra, eller har de med ett finger i spelet också?
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 februari 2005, 13:44:16 »

Stort tack för ditt svar Rickard, blir imponerad av dina kunskaper! Följer ditt råd att fråga vidare...  :)

Blir COP i de flesta fallen 3,5-4?
Enligt företaget jag kontaktat skulle det inte vara några problem med radiatorerna i huset (han hade tydligen varit där en sväng när förre ägaren funderade på bergvärme), kan man då lita på att installatören fixar detta så att returtempen inte blir högre än 48 grader? Kanske en dum fråga, men hur kallt eller varmt vill man att returtempen ska vara? Vet installatören vilken fram/returtemp som behövs vid "svinkallt" väder?

Räknar inte installatörerna med minst 0 grader som brinetemp? Vid för låg brine= frysrisk?
Vad är bäst? Att dimensionera pumpen så att den täcker 99% av dagarna (och därmed större pump va?) eller tex 95% och därmed mindre pump, men att den drar mindre ström?
Försäljaren jag talade med betonade företagets förträfflighet genom att de alltid åkte ut flera gånger i efterhand för att kalibrerar och "ställa in" värmepumpen. Hur stora möjligheter finns att rätta till och förbättra diverse värden när väl installationen är gjord?

Jag har svårt att tro att dom har full koll på din returtempratur, men vem vet jag kan ha fel.

generelt kan vi säga så här (rätta mig om jag har fel)

om du väljer en större pump för att få 99% täckning så komer den dra marginelt mer med ström mot en storlek mindre pump. det som kostar lite är att bu behäver lite djupare hål.
totalt set så komer det att gå år mindre ström men en störe pump, detta för att du en behöver spetsa med dyr tillskotts el när det blir kallt, tillslut behövs tillsktts el även her, fast inte fören vir rigtigt svinkallt väder. Det är inte kul att tilskottselen går i förtidigt om elpriset gå upp!
jag skulle gissa på att intalationskostnaden blir 15-20 000:- dyrare men en anläggning som klarar 99% av täckningen. men du spar kanske yttligare 3000-4000Kw /år (detta är en ren gissning)
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 12:36:43 »

Stort tack för ditt svar Rickard, blir imponerad av dina kunskaper! Följer ditt råd att fråga vidare...  :)

Blir COP i de flesta fallen 3,5-4?
Enligt företaget jag kontaktat skulle det inte vara några problem med radiatorerna i huset (han hade tydligen varit där en sväng när förre ägaren funderade på bergvärme), kan man då lita på att installatören fixar detta så att returtempen inte blir högre än 48 grader? Kanske en dum fråga, men hur kallt eller varmt vill man att returtempen ska vara? Vet installatören vilken fram/returtemp som behövs vid "svinkallt" väder?

Räknar inte installatörerna med minst 0 grader som brinetemp? Vid för låg brine= frysrisk?
Vad är bäst? Att dimensionera pumpen så att den täcker 99% av dagarna (och därmed större pump va?) eller tex 95% och därmed mindre pump, men att den drar mindre ström?
Försäljaren jag talade med betonade företagets förträfflighet genom att de alltid åkte ut flera gånger i efterhand för att kalibrerar och "ställa in" värmepumpen. Hur stora möjligheter finns att rätta till och förbättra diverse värden när väl installationen är gjord?
Skrivet av: admin
« skrivet: 20 februari 2005, 02:52:31 »

Om din oljepanna har en verkningsgrad på 80% och din värmepump en energitäckningsgrad på 90% så kommer du att få eltillskottsbehov om ca 4800 kWh/år, dessutom en förbrukning på värmepumpen om ca 12300 kWh, detta förutsatt att värmepumpen tillåts operera med sådana temperaturer på kalla och varma sidan att COP blir 3.5.

Som du så riktigt konstaterar så är det en hel vetenskap och många antaganden som ligger till grund för kalkylerna, men min bedömning är att du kommer att hamna på ca 17-18000 kWh/år för värme och varmvatten.

Det kan dock diffa med -1500 till + 3000 beroende på vilka temperaturer som inkommande brine och utgående framledningstemp håller vid kontinuerlig drift.

17-18000 kWh/år gäller om dina radiatorer fungerar bra med värmepump, d.v.s. att returtempen inte blir högre än 48 grader vid riktigt kallt väder. Blir den det så blir din värmepump en ren elpanna och då kommer antalet eltillskottskW att stiga.

Försök därför få bra koll på vilken fram/returledningstemp som krävs vid svinkallt väder innan du väljer fabrikat.

Krävs höga temperaturer kanske du skall välja en värmepump som klarar 65 graders framledningstemp.

I övrigt så har Thermia säker bra värmepumpar, Nibe och IVT med för den delen.

Personligen gillar jag regleringen som Thermia och Nibe har bättre än IVT:s, men smaken är som baken.
Delad...

När det gäller borrdjup, ange för den som räknar åt dig vilken energitäckningsgrad du vill att värmepumpen skall ha, t.ex. 95%, ange även att du vill ha 0 grader inkommande brinetemp som lägst. Då kommer nog kalkylerna att visa på djupare borrdjup...

Jag är inte rätt man att räkna fram ett borrdjup åt dig, för det behövs både lokala kunskaper om berggrunden samt beräkningsprogram.

Fler funderingar, fråga på.
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 01:53:59 »

En fråga till bara...  :)

Kan man lita på en kalkyl som säger en förbrukning på ca 12-15000kwh per år för en 12kw pump och tidigare 6m3 olja? I vilka fall finns det risk att kalkyler spricker pga glädjekalkyler?
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 20 februari 2005, 01:45:29 »

Hur långt brukar man borra som längst i ett hål, är 200 m nån sorts gräns för hur djupt ett hål  kan vara, innan man gör två hål? Pratade med grannen, som har ett ungefär likadant hus, fast inget hyreshus, som som ändå förbrukade 6m3 olja förut, och han har bara en 10kw-pump och enligt egen utsago bara borrat 130 m! om han nu inte mindes fel. Han var nöjd iaf. På grund av att det är hyresgäster i huset vill man ju inte att kapaciteten ska bli för låg och varmvattnet ta slut (=arga telefonsamtal) och är väl lika bra att ta en ordentligt dimensionerad pump. Firman jag kontaktat installerar Thermia-pumpar, nån kommentar om dem?
Skrivet av: admin
« skrivet: 19 februari 2005, 23:01:40 »

Gradningen behövs bara om du inte kan sätt hålen mer än 20 meter från vartannat.

Vad som garanterat tillkommer är extrakostnaden för foderrören ned till berg + 2 meter, brukar kosta ca 350 kr mer/m än bergborrningen.

Det bästa är om du kan göra ett hål som är tillräckligt djupt, då riskrerar du inte att borrorna "parasiterar" på varann. Men risken är att de inte kommer sig ned på tillräckligt djup och då blir en borra kortare än den andra.
Det går dock strypa in flödena så att det funkar.

Svårt att råda, men med rätt grejer brukar borrarna ta sig 200 meter.

Kanske 12 kW:aren och be dem borra minst 200 meter om det går, gärna mer.
Kostar förstås, men det kan det vara värt.
Skrivet av: Jocke
« skrivet: 19 februari 2005, 20:22:34 »

2 hål på 120m. är ungefär samma sak som 1 på 200m.

Oftast (beroende på storlek på tomt) så får man grada borrhålen om man kör dubbla hål för att brunnarna hamnar lite nära varandra.
Då bör borra ca 20% mer än med ett hål.
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 19 februari 2005, 17:16:18 »

Har precis köpt en hyresfastighet (2 lägenheter á 90kvm + en 1:a på 30kvm) i  Östergötland. Energiförbrukning är 3,5m3 olja och ca 24000 kwh el, översatt: ca 6m3 olja? Har fått förslag på en dels 13kw-pump och 2*120 m borrdjup och av en annan firma 12kw-anläggning och ca 180-190 m borrdjup, gissar att det är aktivt. Grannen hade 12m till berg. Hur ska jag veta vad som är rätt? Finns det risk att 190 m är för kort? Huset är från 1952, hyresgästerna gör av med en hel del energi, därav den onormalt höga förbrukningen! Ovan nämnda energi är enbart för uppvärmning, då hyresgästerna betalar hushållsel själva.
Hur mkt extra tillkommer om man ska borra två hål på säg 2*120 m istället för ett på 200 m?

Tacksam för svar!  :)

/En som insett att detta med bergvärme är en hel vetenskap!  b00k

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!