Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 april 2004, 16:54:52 »

Jag ger mig. Kom dessutom på ett problem med min teori. Den kan inte förklara varför pumpen stannar efter endast någon minut. Det skulle ta kanske en timme om problemet var dålig värmeöverförning vid bergväggen. Att den stannar så snabbt tyder på att problemet är kopparröret.  
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 08 april 2004, 20:47:22 »

Spännande med många teorier.

Låg fyllnadsnivå? Ja det kan det vara, men tyvärr går det inte att återfylla det har Naturvårdsverket satt stopp för. Det här är ett direktförångande aggregat med en äldre freontyp som ej får återfyllas.

Att berget skulle vara tätt har jag mycket svårt att tro. Borarna kallar det rödmos. Jag vet ej vad det korrekta namnet är. Det är i vart fall mycket poröst och spricker lätt när man borrar i det.

Koppar borde spricka? Ja här har vi nog ett gränsfall, men jag tror inte den spricker, bara nästan. Det finns havererade anläggningar med kopparrör, där man lyckats få upp ett helt platt kopparband ur hålet. De här anläggningarna har fungerat tills strax innan detta tillstånd.

Mycket intressant Bertil med din iaktagelse av frusna element som just tinar. Det stödjer min teori, som jag fortfarande tror mest på utan att på något sätt säga att den nödvändigtvis är rätt.

Det lär finnas något synglas inne i pumpen, som man skall kunna kolla fyllnadsnivån på när pumpen arbetar. Jag skall kolla det lite bättre.

Nu går jag ner och tar en skön bastu. Den kan tyvärr ännu inte våra värmepumpar värma upp.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 april 2004, 15:05:06 »

Roland!
Jag har flera gånger säg fem ggr stått och tittat på radiatorer som varit bottenfrusna. Sånt händer tyvärr i stora fastighetsbestånd.
När dom börjar tina expanderar isen man kan se med blotta ögat hur plåten trycks ut!! och färgen sprätter bort!
Så det är inte när det fryser utan när det börjar tina!!
Rådet är att tina dom sakta, första gångerna använde vi 10 kw temprar riktade mot radiatorerna för att snabbt få igång skiten men det förvärrar skadorna!!
Våra rörkrökare som var av klassiskt snitt, svetsade alla radiatorerna, ca 25 st.
Var nån sektion helt paj då skar dom bort o svetsade ihop,  inte en enda behövde bytas!
Radiatorerna funkar fortfarande utan läckage!! det var ca 15 år sen, och redan då var dom säkert 40 år gamla!!! Idag är det slit o släng  :'( :'(
Men jag tror inte heller på att kopparn kan fjädra
tillbaka  :-\ :-\ så det beror nog på anat fenomen?
Skrivet av: PerF
« skrivet: 08 april 2004, 14:36:29 »

Roland,

Skulle det inte kunna vara så att vatten tränger ner mellan röret och borrkaxet och fryser. Isen pressar då bort kaxet och när den smälter bildas en luftficka? Så länge det finns vatten som kan frysa går det att ta upp energi, men om vattnet tillfälligt försvinner, exvis varje vår när hålet börjar tina upp?

Man kan ju få liknande problem med jordvärme.

Bara en annan tanke!  ;D
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 april 2004, 13:59:26 »

Håller med Richard, koppar som bearbetas blir spröd och kan knappast fjädra tillbaka. En ökning av tryckfallet i röret av den storleksordningen att det påverkar pumpen borde kräva ett rör som bitvis ser ut som något liknande en tom kaviartub. Köldmedieflödet är ju inte mer än ca 2 kg/minut.

Jag märker att jag läste beskrivningen av problemet lite slarvigt. Poängen var ju att problemet kom när värmeuttaget minskade, inte när det var kallt.

Då frågar man sig vad som händer när värmeuttaget minskar. Isen, som inte är ren is utan en blandning av borrkax och fruset vatten, borde smälta först vid borrhålsväggen, det är ju varmast där. Volymen minskar då. Kan de möjligen vara så att det bildas en spalt mot bergväggen som minskar värmeledningsförmågan? Borrhålet kan ju vara så tätt att det tar tid för nytt vatten att rinna till. Borrkaxet kan ha trängt in i och tätat ev. sprickor. Rören lär inte heller gå på samma avstånd från bergväggen hela tiden, det kan också spela in.

Har svårt att tro att marken skulle röra sig, även om den skulle göra det, hur skulle den kunna trycka ihop ismantlade rör? Borrkaxarmerad is bör vara ett rätt hårt material. Har inte sett något i den litteratur som jag har konsulterat som tyder på att is skulle expandera extra mycket just under smältpunkten.
Skrivet av: admin
« skrivet: 08 april 2004, 08:47:43 »

Citera
På vintern händer inget med kopparröret, eftersom isen bildar en stabil klump, men när hålet börjar tina upp, så rör sig marken och kopparröret trycks ihop. Dock inte med större kraft än att det har lite återfjädring kvar. Efter några veckor när isen har gett sig, så fungerar därför systemet igen tills nästa vår. Med åren blir röret i allt sämre skick och problemet tilltar och troligen blir detta dödsstöten så småningom för mitt system.

Om röret trycktes ihop så mycket att du inte kan få cirkulationen att fungera - för att sedan tänjas ut igen, med åretställd funktion så borde kopparröret spricka...

Ett kopparrör som du böjer åt ena hållet och sedan försöker räta ut igen spricker enligt mina erfarenheter väldigt lätt, detsamma borde gälla om röret trycks ihop och sedan går tillbaks till (nära) ursprungligt läge/form.

Jag tor mer på att du har lite för lite fyllning i din anläggning, detta medför att du under perioder med lite värmeinnehåll i hålet, eller extremt stort energiuttag får problem med att den löser ut på lågtrycksvakten.

I sommar när tempen i borran är som högst borde du ta hem en kompetent kyl/värme-tekniker som kan mäta upp trycket i ditt system, och fylla på så att du vid varm borra ligger nära pumpens maximala fyllningsgrad.

Det kan i alla fall vara värt att framföra denna teori till en kyl/värmetekniker och höra dennes synpunkter.

/Rickard
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 april 2004, 08:25:38 »

En alternativ förklaring: Röret har inte blivit ihopklämt utan borrhålet har blivit för kallt.

För detta talar att problemet har blivit värre med åren samt att det inträffar tidigare under kalla vintrar. När våren kommer och pumpen inte går lika mycket ökar temperaturen runt förångningsröret så mycket att pumpen inte längre stannar.

Mot förklaringen talar att installationen är så gammal. Fenomenet borde ha uppträtt redan efter några år.
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 07 april 2004, 22:47:30 »

Tack Bertil

Det var inte "känt fenomen" för mig mer än att jag vet att kälskador ofta sker på vårkanten. Då känner jag mig än mer övertygad.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 07 april 2004, 22:01:05 »

Kan va så, känt fenomen att isen expanderar lite extra just när den börjar tina!!!!!!!!!!!
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 07 april 2004, 20:25:18 »

Efter ett dygns funderande har jag nog nu svaret på min egen fråga. Kan kanske vara bra att käna till för andra med gamla kopparrörkollektorer.

Troligen fryser mitt borrhål på vintrarna när jag tar ut mycket värme ur hålet. Till skillnad från plastslangarna, som man använder idag, så är kopparören känsligare.

På vintern händer inget med kopparröret, eftersom isen bildar en stabil klump, men när hålet börjar tina upp, så rör sig marken och kopparröret trycks ihop. Dock inte med större kraft än att det har lite återfjädring kvar. Efter några veckor när isen har gett sig, så fungerar därför systemet igen tills nästa vår. Med åren blir röret i allt sämre skick och problemet tilltar och troligen blir detta dödsstöten så småningom för mitt system.

Inte lätt att inse förrän man tittat djupare på problemet.
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 06 april 2004, 21:03:15 »

Det är nog inte lätt att lösa tekniska problem över webben, men jag chansar för det fall någon av er kommer på en ledtråd.

Min 13 år gamla bergvärmepump, Thermia Energimyran, får mig att en gång om året tro att jag står inför ett byte av system. Det är alltid samma årstid, just när vintern övergår i vår. Ett år med kall november och varm december, så kom problemet även då.

Lågtrycksvakten löser ut och måste återställas. Detta kan behöva upprepas ett 20-tal gånger under ett par veckor. Sedan går pumpen bra tills nästa för-vår. Det blir något sämre för vart år. I år var jag mer övertygad än någonsin om att slutet hade kommit. Den gick inte att få igång mer än någon minut, hur jag än försökte. En erfaren installatör konstaterade att "troligen är kollektorröret sammantryckt av isbelastning"

Men nu går pumpen igen sedan klockan 12 idag. Hur länge vet jag inte.

Någon som har en teori?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!