Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 25 september 2011, 10:51:49 »

Om felet kvarstår med samma beteendet trots byte av kompressor så var det inte kompressorn som var problemet...

Sådana saker visar hur viktigt det är med korrekt felsökning _innan_ man ger sig på sådana dyra saker som att byta kompressor - måste vara ganska pinsamt för kylmontören om felsymtomerna är kvar efter bytet och diskussionen efter med kunden vad man gör med kostnaderna för åtgärden (dvs. bytet av kompressorn) som inte löste problemet då det inte var det som var det egentliga felet...

---

God poäng ang. elelementerna, tänkte inte alls på dessa men de kan både kortsluta sig och ge jordningsfel när dess rörkapsling ger sig och det kommer vatten in i själva värmespiralerna.

Kommer ihåg hur varmvattenberedares värmespiraler kunde se ut i ladugården långt innan jordfelsbrytaren ens var påtänkta och kunde vara uppfläkta i långa sträckor som en sprucken korv och nästan vänt ut och in på sig - i det här fallet berodde det också på att vattnet var väldigt kalkigt, bakade på med kalksten och det blev lokala överhettningar - när man så dessa så var man väldigt glad över att skyddsjorden gjorde sitt jobb, annars hade hela ladugårdens vattensystem blivit elektrifierad...

 
   
Skrivet av: karaff
« skrivet: 25 september 2011, 10:27:16 »

Av erfarenhet från jobbet (med helt andra typer av utrustningar) så kan dåliga elpatroner ge konstiga fenomen, du får inte detta fel när ev legionellakörning inträffar ? Kanske testa att stänga av elpatronen ett tag ?

När min kompressor dog efter 45070 timmar så ylade den och blev jättevarm, det fanns inga tvivel om att den gick väldigt hårt o tungt. Då kunde motorskyddet lösa. Bytte kompressor men felet kvarstod ibland, bytte då kontaktor och MS och nu har den gått som ett urverk igen.

Kylmontören trodde på materialfel i kompressorn.

Dock har anläggningen gått hårt senaste vintrarna då den är för klen för våra effekt, o andra sidan borde det vara bättre än många start o stopp.. what ever.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 24 september 2011, 00:16:08 »

Det brukar vara lite vakter som stänger av kompressorn om det har varit för ogynnsamt och så länge du inte har haft den typen av avslag pga. för hög hetgastemperatur, för hög HP eller för låg LP etc. så är nog svaret nej, det har nog inte så mycket med detta att göra.

är kompressorn enfas eller 3-fas

är det samma säkring som går varje gång ? - om enfas, går säkringen som går sönder till kompressorn eller  värmelementen till beredaren

sitter styrkortets strömmatning på den säkringen som går

om jordfelsbrytaren går så har det ofta med styrkort mm. och dess strömförsörjningar att göra då det läcker för mycket ström i dess avstörningskondingar mot jord vid transienter och strömpulser och jordfelbrytaren löser.

Och dessa störningar kan fortfarande komma från en större huvudsäkring där dess säkringbotten är halvt sönderbränd, är varm och glappar...

kolla dina säkringar i huset och så lång ut du kan komma när det gäller ev. stolpsäkringar mm. (vanligt ute i landet)   - om du bränner dig på en säkring och den knäpper, spottar och fräser lite (när pumpen har gått ett tag) så har du hittat en väldigt god kandidat...




Skrivet av: bibba
« skrivet: 23 september 2011, 17:16:23 »

vi har kört med pumpen utan problem i 6 år (den tid vi haft huset). Vad jag ska tillägga är att de som hade huset innan inte gjort någon service på anläggningen och dessvärre inte vi heller eftersom vi inte visste att man skulle detta, så fillterna var helt igensatta även växlaren. Detta är åtgärdat men problemet kvarstår. De tre gånger som säkringarna löst tillsamans med jordfelsbrytaren är det alltid samma säkring som ryker. Kan det vara så att kompressorn tagit stryk av att anläggningen varit försmutsad?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 september 2011, 09:01:36 »

Vad jag sett så är det inte ovanligt att jordfelsbrytare löser av kompressorstarter, man brukar rekommendera att ha värmepumpen utanför jordfelsbrytaren.
Men varför säkringarna går vet jag däremot inte, om det inte sitter snabba säkringar där?
Startströmmen är ju lite högre än rekommenderad avsäkring.
Skrivet av: bibba
« skrivet: 22 september 2011, 22:14:17 »

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 22 september 2011, 21:13:32 »

Att jordfelsbrytaren bryter betyder att strömmarna inte går som tänkt - det behöver inte alltid betyda att det är isolationsfel utan problemet kan ligga utanför kompressorn som att fastighetens nolledare inte har riktigt bra kontakt i någon av skarvarna ända till trafon i området (sådana fel kan ge väldigt skumma effekter - en indikation att nolledaren inte är riktig kry är om en glödlampa lyser med lite olika nivåer beroende på vilka faser som belastas med tex. 2 kW.   

- eller att någon av fas-säkringarna inte är OK inne i huset eller ute på stolpen/kopplingsbox ute på gatan och det står och gnistrar i proppbotten och det blir stora gropar efter ett tag med dålig kontakt och ger intermittenta fel.

Försök uteslut dessa fel först - ev. hyra in någon elnätsanalysator som loggar både ström och spänning på alla faser så att man ser vad som händer på periodbasis när jordfelsbrytaren löser ut tex.

Annars verkar många väldigt snara till att när det inte något enkelt fel så säger man 'byt kompressor' istället för att göra en riktig felsökning - en sliten kompressor brukar ofta ha onormalt hög hetgas mm. och detta bör kylteknikern rimlighetskolla innan, om man misstänker isolationsproblem - kolla med megger etc. kolla kontaktor och se att kompressorn får alla faser samtidigt och med rätt styrka - med kanske upprepade prov - och som sagt problemen kan vara på strömmatningssidan där alla faser levererar ström som de skall men en nollapotential som far runt som ett jehu för att den är dålig kontakterad utåt från fastigheten och kommer osynk med skyddsjorden och  jordfelsbrytaren bryter ...

Skrivet av: bibba
« skrivet: 22 september 2011, 19:24:43 »

Har problem med våran jordvärmeanläggning, vad som händer är att ibland slår den ut säkringar + jordfelsbrytaren när pumpen startar. Har haft tekniker som tittat på anläggningen och det enda de hittat var en dålig kontaktor som byttes, desvärre hjälpte ej detta då det löste säkring o jordfels brytare efter ca en vecka igen. De misstänker att kompressorn är dålig men detta är ju en rätt dyr pryl o byta. Är det någon som har råkat ut för liknande problem?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!