Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: fallenc
« skrivet: 12 april 2013, 09:43:38 »

Då blir väl nästa steg att skaffa en IR-termometer och gå igenom radiatorerna. Hittar man någon radiator som kortsluter har man bra timpenning på det arbetet.
Roland jag svarade på ditt PM men det verkar inte fungera att skciak till dig?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 april 2013, 09:20:19 »

Då blir väl nästa steg att skaffa en IR-termometer och gå igenom radiatorerna. Hittar man någon radiator som kortsluter har man bra timpenning på det arbetet.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 11 april 2013, 00:20:26 »

Underbar läsning, ännu en hjälte fast i VP-träsket!  tummenupp Starkt jobbat med ditt värmesystem o din pump!
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 10 april 2013, 22:16:37 »

för snabb på avtryckaren...

Surfen, Roland, RallyKalle Erik et. al., YOU ROCK! En Dummie som mig har tydliga bevis på att optimering fungerar. Bifogat första grafen (27e) som efter anläggningen stått på i en måmnad efter VVS killen lämnade den och sa att allt var ok och nu 10 dagar senare med er hjälp. Sparat en hel del penhgar och miljön. Vilken skillnad. Mycket mindre El patron och mindre tid då pumpen står på. Visserligen lite varmare men ändå. Nu skall jah trimma shuntar ochåterkommer med snart med en ny tråd om det. Tack ännu en gång.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 10 april 2013, 22:12:30 »

Surfen, Roland, RallyKalle Erik et al, YOU ROCK! En Dummie som mig har tydliga bevis på att optimering fungerar. Bifogat Grafen som efter anläggningen stått på i en måmnad efter VVS killen lömnade den och sa tta allt var ok och nu 10 dagar senare. Vilken skillnad.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 09 april 2013, 21:43:28 »

Kollade även till och returvärmen på golvvärmen på entré våningen . Innan alla inställningar var den 50 och 40 på returen, nu är den 45 och 31 på returen. Vg kolla bifogad bild. Är det bra?

Nu till lite andra justeringar....
Har även kollat till elmätaren som mäter BP, alla 4 Grundforspumpar som driver golvvärmen i källar entre, Entrevåningens alla golv, badrum våning 1 samt badrum våning 2. Grundforspumpen står på max flödeshastighet och verkar ju dra 60 watt på läge III, skall man inte försöka minska dess hastighet till typ II och öka temperaturen lite?
Prova sänk hastigheten på grundfosspumparna och se vad som händer. Först till läge II men kanske också läge I. Behåller du komforten i golvvärmen (lagom varmt i rummet, och inte ojämnt varma golv) så spar du ju energi. I synnerhet på de ställen där det bara är ett rum med golvvärme så kan läge III inte behövas. (Du kan behöva se över hastigheterna nästa vinter när det är kallt igen om det inte är så kallt ute nu...)

Tips: Surfa reda på manual till dina golvvärmeshuntar (rören, rattarna och cirkulationspumpen som golvvärmeslangara är kopplade till) och läs på hur de fungerar. Finns säkert bra saker att lära sig där.

Du frågar om det är bra med 45 framledning och 31 retur till golvvärmen. Det beror på hur din golvvärme fungerar. Du kan alltid mäta framledning och retur på de individuella plastslangarna som går ner i golven och se vad skillnaden är där. Den är säkert INTE 45 resp 31 grader eftersom shunten återcirkulerar vatten liksom. Har du en lämpligt liten skillnad där (kanske <5 grader) så kommer golven kännas jämnvarma, men för stor skillnad så blir golven ojämnt varma.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 april 2013, 21:35:11 »

Du har stenkoll på grafen fast jag tycker fortfarande exell eller open office är bättre att använda men inte lika snyggt.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 09 april 2013, 21:10:09 »

Smurfen, Sorry för alla Dumm frågor (bor i närheten av norra Stockholm kommer jultomten med en extra julklapp i år!). Vilken delta är det du menar - antar den pump som pumpar runt i radiatorerna? Hur var det jag gjorde det? Hur ser övrigt ut och förstår jag grafen rätt?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 april 2013, 21:01:21 »

Jag skulle sänka hastigheten på varma cp så delta blir ca 7 grader.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 09 april 2013, 20:53:03 »

Nu har även en Dummie fått LogPro att fungera. Så ganska så enkelt. Har bifogat min första custom made graf. Har nu dock lite frågor till er Dignitärer.
Om jag läser grafen rätt
Så är VP på 21.00 tills typ 13.00 och sedan går den av och på ca 8 ggr under dagen framt tills 21.00?
El spetsens sätts igång klockan 6.00 och går av vid 11.00 (med lite olika effekt)
KB Delta är ca 3.5 vid drift, bra!?
Delta VB är 5, bra?
mvh,
C
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 08 april 2013, 15:29:25 »

Vad använder ni för att läsa loggarna?
Glad amatör och har ingen jättekoll på detta men jag behöver starta en tråd för att få hjälp med min injustering. Jag plockade in i Excel bara.
Köpte just Logpro men får det inte riktigt att fungera väl. Skall pudla med det i helgen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 april 2013, 09:49:14 »

jag brukar använda open office men exell går säkert lika bra.
Skrivet av: suhagg
« skrivet: 08 april 2013, 06:33:06 »

Vad använder ni för att läsa loggarna?
Glad amatör och har ingen jättekoll på detta men jag behöver starta en tråd för att få hjälp med min injustering. Jag plockade in i Excel bara.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 april 2013, 16:20:09 »

När man har vp brukar man ibland installera en arbetstank då kan man ha värme på tex badrumsgolven på sommaren och vp har fortfarande tillräckligt med vatten att jobba med. Har inte kollat hur kallt det varit men din på loggarna har ju vp använt en del eltillskott och bara kompressorn drar nog ca 3000 watt + några cp säg 4*50watt =3400 watt *24=81,6 kwh tror det är helt ok.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 01 april 2013, 15:49:33 »

Hej,
Ja, jag har 4 separata cirkpumpar en för varje plan där jag har golvvärme. För att på sommaren skall jag köra med ngt som heter "El pusher". Ideen skall vara att man på sommaren skall få golvvärme i badrummen fast radiatorerna är kalla . Varje badrum ahr en egen Grundforspumpen som pumpar runt och vattnet värme upp med en liten typ av El doppvärmare ihop men en shunt i ett slutet sytem för den golvslingan. http://www.lksystems.se/sv/LK-Systems-Sverige/Nyheter--Evenemang/Arkiv-Senaste-Nytt/LK-Heater-350/
Tycker du inte elförbrukningen lite hög?
-c
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 april 2013, 14:52:51 »

Enligt loggen har det inte hänt mycket med diffen så du får sänka hastigheten på cp i läge värme mera. Har du 4 st cirkpumpar förutom de som sitter i vp Sc:,h om det blir för varmt i nån del av huset bör man strypa radiatorerna där så dom avger mindre värme. Kör du ut 45 grader till golvvärmen har dålig koll på golvvärme men man brukar klara sig med betydligt kallare framledning och skillnaden mellan framledning retur brukar ligga runt 5 grader.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 01 april 2013, 14:17:40 »

Hej,
Nu har det gått ytterligare ett dygn med de förslagna inställningarna med värmebärarpumps hastighet 85 till 75%. Har bifogat loggen, hur ser det ut? Har noterat att det är lite väl varmt på våning 2 av 3 våningar. Hur skall man kunna reglera det nu när alla element skall vara på max?

Kollade även till och returvärmen på golvvärmen på entré våningen . Innan alla inställningar var den 50 och 40 på returen, nu är den 45 och 31 på returen. Vg kolla bifogad bild. Är det bra?

Nu till lite andra justeringar....
Har även kollat till elmätaren som mäter BP, alla 4 Grundforspumpar som driver golvvärmen i källar entre, Entrevåningens alla golv, badrum våning 1 samt badrum våning 2. Grundforspumpen står på max flödeshastighet och verkar ju dra 60 watt på läge III, skall man inte försöka minska dess hastighet till typ II och öka temperaturen lite? Verkar som golv värmesystemet med VP dragit 84kWh på exakt de senaste 24timmarna, väl mycket? Eller är el mätaren inte i kWh? Vg se bild gått från 5471 till 5553.
Emotser gärna lite kommentarer.
Hälsningar,
C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 mars 2013, 15:46:22 »

Cp=cirkulationspump både varma mot radiatorerna samt kalla mot borran  Vp=värmepump själva kompressorenheten.
Läge ekonomi=Hastigheten på cp när kompressorn inte går.
Läge värme =Hastigheten på cp när kompressorn går.
Läge vv=När vp gör vv.
Läge pool=används om man har pool
Samma cp används till vv beredning som till att cirkulera radiatorvattnet så när vp gör vv stannar cirkulationen i radiatorerna men det brukar inte märkas.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 31 mars 2013, 15:34:25 »


Så CP samma som VP?
Har nu ändrat värmebärarpumpens hastighet i service menyn ("Värme") från 85% till 75%. Finns två andra parametrar under samma flik (Vatten) och (Ekonomi) båda satta till 70% vad är det?
 :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 mars 2013, 15:08:48 »

Om du med värmepumpen menar cirkpumpen som går mot radiatorerna så är det den du ska sänka mera prova 70% så får vi se om det blir bra. Du har bara 2 st cirkpumpar i vp en mot radiatorerna och en mot borrhålen. Har ingen koll på hur man justerar natt sänkning för jag använder det inte men det står säkert i manualen om du inte får hjälp av nån annan här om du vill använda det.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 31 mars 2013, 15:02:39 »

Hej,
Ni är grymma som svarar hela tiden. Så jag har 'ndrat käldbararpumpen från 75 till 95% värmepumpen från 100-85%, var ändrar jag nu den sistnämnda, CP, från vilken hastighet till vilken då?

Inga radiatorer i huet är varma trots plus 3 grader på utsidan men det är skönt och varmt inne. Huset är i puts och troligen sjukt välbyggt ala 1915 med sand-bark-tidningsppaersisolering i bjälklage - alltså sjukt tungt och långsamt.

När man väl trimmat in VP skall man sedan ställa in så att värmen sänks på natten och mindre varmavatten på natten (schemaläggning)?

Mvh,
C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 mars 2013, 14:38:08 »

Tack Roland och Smurfen för era klargörande. Har jag inte ställt in cp på 95% redan, eller var det ngt annat (Vad står CP för?). Skall jag öka det jag gjorde ovan från 95% till 100%? Sedan tänkte jag logga i typ en vecka för att få en bättre helhetsbild? Ser ut som antalet starter ökat (istället för att vara på hela tiden) och mindre elspets, ser man det i loggfilerna eller är det bar jag som ser det när jag tittar på skärmen på pumpen? Elkillen har installerat en elmätare bara för värmesystemet, skall jag läsa av dess värde nu och om typ 1 vecka?
Tack ,C
95% eller 100% gör nog inte så stor skillnad på kb misstänker jag. Men sänk farten på cp som går till radiatorerna och det är läge värme som ska sänkas så att du får en större skillnad mellan värmebärare in resp ut du kan säkert sänka 20% och kolla radiatorerna enligt Rolands tips fast du bör nog ordna till diffen in ut först annars kan det bli fel. Blir det många starter så fixar vi det senare men tror inte det är nån större risk för det är ingen stor vp i förhållande till värmebehovet. Vp skapar en loggfil varje dygn så loggar du en vecka så blir det 7 loggfiler.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 mars 2013, 13:24:36 »

CP = cirkulationspump
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 31 mars 2013, 12:57:04 »

Jag tycker diffen på kalla sidan alltså den delen som går i borrhålet ser ok ut knappt 4 grader men på varma sidan är diffen fortfarande för låg ca 4 grader och den bör ligga runt 7 grader så sänkt farten på cp mera och det ska vara 7 grader utan eltillskott. Om man har ganska kraftig vp som du har och lång slang 3*70 meter =210 meter + slang mellan borrorna så blir ofta diffen på kalla sidan större just på grund av att en kraftig vp tar mycket energi ur brine och med lång slang så blir det stort motstånd i slangen så brine cirkulerar för långsamt. Om man kör kalla cp på max så drar den mera ström men vp kommer ge mera effekt så om det lönar sig ? men jag skulle i alla fall köra cp på max eller nästan i alla fall för som jag skrev så har jag för mig att vp larmar när utgående kb hamnar på 8 grader. Logpro är helt ok tror det har kommit eller är nära med en ny version som jag inte provat men jag använder alltid open office när jag läser logfiler tycker man ser bättre där men det är säkert enklare och finns antagligen flera funktioner i logpro typ räkna starter och sånt. Såg att Roland han före men postar när jag ändå skrivit.
Tack Roland och Smurfen för era klargörande. Har jag inte ställt in cp på 95% redan, eller var det ngt annat (Vad står CP för?). Skall jag öka det jag gjorde ovan från 95% till 100%? Sedan tänkte jag logga i typ en vecka för att få en bättre helhetsbild? Ser ut som antalet starter ökat (istället för att vara på hela tiden) och mindre elspets, ser man det i loggfilerna eller är det bar jag som ser det när jag tittar på skärmen på pumpen? Elkillen har installerat en elmätare bara för värmesystemet, skall jag läsa av dess värde nu och om typ 1 vecka?
Tack ,C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 mars 2013, 11:58:58 »

Jag tycker diffen på kalla sidan alltså den delen som går i borrhålet ser ok ut knappt 4 grader men på varma sidan är diffen fortfarande för låg ca 4 grader och den bör ligga runt 7 grader så sänkt farten på cp mera och det ska vara 7 grader utan eltillskott. Om man har ganska kraftig vp som du har och lång slang 3*70 meter =210 meter + slang mellan borrorna så blir ofta diffen på kalla sidan större just på grund av att en kraftig vp tar mycket energi ur brine och med lång slang så blir det stort motstånd i slangen så brine cirkulerar för långsamt. Om man kör kalla cp på max så drar den mera ström men vp kommer ge mera effekt så om det lönar sig ? men jag skulle i alla fall köra cp på max eller nästan i alla fall för som jag skrev så har jag för mig att vp larmar när utgående kb hamnar på 8 grader. Logpro är helt ok tror det har kommit eller är nära med en ny version som jag inte provat men jag använder alltid open office när jag läser logfiler tycker man ser bättre där men det är säkert enklare och finns antagligen flera funktioner i logpro typ räkna starter och sånt. Såg att Roland han före men postar när jag ändå skrivit.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 mars 2013, 11:49:34 »

Diskussionen om lämplig temperaturdifferens på köldbäraren hör till finliret vad gäller värmepumpar. Låg temperaturdifferens gör att kompressorn drar mindre el. Men det kräver högt flöde på köldbäraren vilket betyder hög elförbrukning för cirkulationspumpen. Det finns en differens där summan av kompressorns och cirkulationspumpens elförbrukning blir som minst för en viss mängd producerad värme. Det kanske kan göra en eller ett par procent på verkningsgraden om man hittar rätt värde (om man nu inte av slumpen ligger rätt).

Det är betydligt viktigare att se till att radiatorerna får rätt flöde, att det inte finns radiatorer som vattnet passerar utan att kylas av nämnvärt. Det skall vara åtminstone fem graders temperaturdifferens över en radiator när kompressorn har gått ett tag och det är någorlunda kallt ute. Är det ingen skillnad att tala om betyder det att det kommer tillbaka vatten med för hög temperatur till pumpen och det sänker verkningsgraden. 
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 31 mars 2013, 11:26:50 »

Hej,
Igår morse runt 8.00 ändrade jag enligt Smurfens förslag. Bifogat är loggen från de senaste 24 timmarna. Hur ser det ut?
Läste Roldand och Smurfens diskusion och jag förstår inte riktigt vad ni menar , är det något som inte stämmer med min pump eller inställningarna? Vore kanon om ni kan förklara, anta att jag är er mormor när ni förklarar!
Funderar på att köpa LogPro, är den användbar för en Dummie?
Tack,
C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 mars 2013, 15:46:41 »

Kb ut låg på som lägst -7  grader har för mig att vp larmar vid kb -8 och vp har inte gått så lång tid därför tycker jag att kb cp ska gå på max så man håller sig i alla fall nån grad ifrån larmet men kan säkert vara feltänk.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 30 mars 2013, 15:31:14 »

Är det en modern effektiv cirkulationspump blir naturligtvis den optimala differensen mindre. Men en grad till låter lite optimistiskt. En minskad köldbärardifferens betyder att temperaturen på ingående köldbärare minskar något. En grad mindre köldbärardifferensen betyder därför inte att förångningstemperaturen och därmed trycket i förångaren stiger motsvarande en grads högre förångningstemperatur. Kallt borrhål har inget med detta att göra, det är tryckdifferensen förångare/kondensor som bestämmer pumpens elförbrukning.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 mars 2013, 11:03:01 »

Men en 1245 har en strömsnål cp och Ts har kall borra jag tror det är bäst att köra cp på max för att få ut max ur vp så kanske den klarar 1 grad till eller så utan spets men det kan säkert nån räkna på jag kan tyvärr bara tro :)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 30 mars 2013, 10:14:47 »

3 graders temperaturskillnad på köldbäraren med en 12 kW pump och 3x70 meter seriekopplade borrhål är säkert för låg skillnad för att vara ekonomiskt optimal. 3 grader är ok för mindre pumpar men kommer man upp i storlek med de långa slingor det medför får man acceptera högre differens.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 mars 2013, 09:09:03 »

Det enklaste sättet att se deltat är i info menyn men kolla när kompressorn går och har gått i några minuter men brukar sträva efter ett delta på runt 3 grader på brine och ca 7-8 grader på varma sidan och farten kan du justera medans kompressorn går men det tar nån minut innan värdena ändras. Du kan även justera läge ekonomi på samma ställe som du ställde värmebärarpump/värme det styr hastigheten på cp när kompressorn står still och man brukar kunna ha lite lägre hastighet där än när kompressorn går om man vill för att spara lite drivström till cp men ställer man för lågt kan det bli dålig cirkulation i nån radiator men prova den ska i alla fall inte stå högre än värme läge det kanske den gör nu.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 30 mars 2013, 08:08:42 »

Smurfen,
Har nu ändrat köldbärarpumpens hastiget från 75% till 95% (tyckte 100% lät utslitande på pumpen..., varför skall amatörer ta egna beslut!!??) ändrade även värmebärarpumpens hastighet (bara "Värme") från 100% till 85%. Sorry med loggen på 5sec, har nu satt den på 1 min och såfår vi se om 24 timmar. Var kan jag utläsa delta?
Glad påsk,
C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 mars 2013, 18:47:49 »

Om du håller inne bakåt knappen i ca 10 sekunder dyker det upp en till meny i den ska du leta upp kb pumphastighet och öka den med 20-30% om den inte redan står på 100% sen letar du upp en meny som heter värmebärarpump hastighet och i den är det läge värme du ska ändra och du kan prova att minska med 15% där sen är det bara att logga ett dygn igen så får vi se vad det ger men kör 1 minut mellan loggarna. Det var inte 5 minuter mellan i nuvarande det var 5 sekunder och det funkar bra det med men blir lite rörigt att läsa.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 29 mars 2013, 18:34:09 »

Jag skulle öka farten på cirkpumpen till brine och minska farten på cp till radiatorerna vp kommer inte klara mer än nån minus utan att ta hjälp av elpatron men det visste du antagligen redan om och brine tempen ligger rätt lågt har du använt borran tidigare i vinter.
Sorry men för mig låter det som kinesiska. Vad är fel och vad skall jag föra? (For dummies)
Tack,
C
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 mars 2013, 15:36:19 »

Jag skulle öka farten på cirkpumpen till brine och minska farten på cp till radiatorerna vp kommer inte klara mer än nån minus utan att ta hjälp av elpatron men det visste du antagligen redan om och brine tempen ligger rätt lågt har du använt borran tidigare i vinter.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 29 mars 2013, 13:26:00 »

Hej,
Huset riktigt skönt och radiatorerna blev inte skoll heta! Var skeptisk men det verkar ha fungerat bra, TACK!
Har bifogat de två loggarna,  Ändrade inställningen 28e 10.30.
Ni som kan detta, ser det bra ut?
Hälsningar
En glad förre detta skeptiker.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 mars 2013, 21:22:29 »

Drar du ut usb minnet efter att vp loggat 1 dygn så får du ju med hela dagens logg men missar lite av nästa logg så jag brukar avsluta vill inte missa nått.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 28 mars 2013, 21:14:15 »

Naturligtvis har jag provat och gör man det finns inte dagens fil med på usb minnet filen skrivs ner till usb minnet när filen är loggad i ett dygn eller tidigare om man väljer att avsluta loggningen prova får du se :)
5 minuters intervall är egentligen för långt men får duga så länge.
Jasså, jag tyckte datum och tid stämde bra men och andra sidan har jag ju inte tänkt på det. Ska försöka minnas det sen och kolla nästa gång. Jag kan mycket väl ha fel så ber om ursäkt i förväg.  tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 mars 2013, 21:12:24 »

Naturligtvis har jag provat och gör man det finns inte dagens fil med på usb minnet filen skrivs ner till usb minnet när filen är loggad i ett dygn eller tidigare om man väljer att avsluta loggningen prova får du se :)
5 minuters intervall är egentligen för långt men får duga så länge.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 28 mars 2013, 21:08:08 »

Men avsluta loggningen innan du drar ut usb minnet.
Äsch, det har funkat för mig sedan jag börja logga.  ;)
Fast jag har haft flera tillfällen när den har loggat i många veckor orörd, att den börjar göra skräpfiler istället.
Hoppas på senaste firmwaren rättar detta. Eller så kanske jag bör pröva ditt tips om avsluta loggningen i menyn ändå.  :)


Tror loggen inställd på 5 min intervall (fabrik inställning) men skall väl vara ok? Postar imorgon. nu är det riktigt stor skillnad på värmen på elementen....får se om vi fryser i natt.

Vi flesta kör nog 1minut.  Det är ju tråkigt att missa detaljer när den får för sig att göra underliga saker. Under 5minuter kan det ju hända mycket.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 28 mars 2013, 20:37:59 »

Apropå inget... Snyggt installerat kring 1245an.  :)

Tack men tyvärr kan jag inte ta på mig äran.....har varit riktigt nöjd med installationen. Skall posta lite bilder senare på allt med kylanläggning etc.

Tror loggen inställd på 5 min intervall (fabrik inställning) men skall väl vara ok? Postar imorgon. nu är det riktigt stor skillnad på värmen på elementen....får se om vi fryser i natt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 mars 2013, 20:30:47 »

Men avsluta loggningen innan du drar ut usb minnet.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 28 mars 2013, 20:23:41 »

Det skapas en ny logg fil varje dygn så du behöver inte vänta flera månader med att posta loggen och logga 1 gång per minut så blir loggen lätt att läsa.

Ett litet tillägg till detta är att om du drar ut minnet under dygnet, så finns det en läsbar fil.
När du sedan stoppar in den igen, så gör den en ny fil med samma datum och fortsätter skriva i den.   2013-03-12-2
- Inget farligt att dra ut minnet när du känner för det. Du går bara miste om den stunden minnet är utdraget.

Sedan finns ett program som hjälper dig att göra grafer av alla siffror. Värt sitt pris.
http://www.energibutiken.se/sv/12-logpro
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 mars 2013, 18:41:52 »

Det skapas en ny logg fil varje dygn så du behöver inte vänta flera månader med att posta loggen och logga 1 gång per minut så blir loggen lätt att läsa.
Skrivet av: fallenc
« skrivet: 28 mars 2013, 18:36:01 »

Hej,
Ja jag vet att borrhålen inte var optimala men det har ju fungerat i 20 år med en gamal pump så varför inte? Tog in 4 offerter och det var en galen spread på den extremaste (340 meter nytt hål och 20 kw pump) till den jag valde (billigaste lösningen) som sa att inget nytt borrhåll behövs utan installera 1245 sa att man kan ju borra senare om det inte fungerar med existerande hål.
Har satt ett usb minne in och skall posta datan om ngn månad så får vi se vad expertpanelen på forumet säger, för ni verkar veta mer än installatörerna!!
Ingen bastu här än trots alla element på max!! Glad påsk.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 mars 2013, 15:37:34 »

Nibe F1245, 12 kw, extra VVB Nibe Compact 200samt ett kylsystem för vinden men det är inte påslaget nu, förmodligen mer frågor på detta forum till sommaren. Förra ägaren installerade BVP 1989 med 3 borrhål a 70m. Hans förbrukning var 45000kwh per år.

45  MWh/år var det förbrukningen med värmepumpen i normal drift? Vad var det för effekt på den? 

3x70 meter till en pump på 12 kW är rätt hög belastning på borrhålet, 40-45 W/meter vilket gör att det säkert blir minusgrader på ingående köldbärare.

Citera
Huset i sig verkar vara riktigt välbyggt och isolerat då vi mer eller mindre bara har på ca 30% av alla elementen och det när det är minus 10 på utsidan.

Förmodligen har det redan påpekats: alla elementen ska vara på när man har värmepump. Man ska låta pumpen arbeta vid så låg temperatur som möjligt. Blir det för varmt inne sänker man värmekurvan tills det blir rätt temperatur i de flesta rum. Blir det för varmt i något eller några rum stryper man radiatorn där. 
Skrivet av: Percy
« skrivet: 28 mars 2013, 12:52:05 »

Någon annan som reagerar på borrhålen? 3x70m för att värma upp 350kvadratmeter, delvis med radiatorer. Blir säkert en del höga temperaturer i systemet. Låter som mycket el-spets där...
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 28 mars 2013, 11:27:04 »

Tyvärr kan jag ju dock inte styra de trådlösa termostaterna för värmegolvet de reglerar ju flödet efter rummets temeratur.
Mmmm.... och det blir nästa kapitel för dig; intrimning av golvvärmeslingorna. För även där är det dumt att ha termostater som stryper i onödan. Bättre att strypa slingorna så att lagom med värme kommer till dom och bara ha termostaterna för att blockera övervärme (från typ massor med folk eller solljus) .,;-

Men vänta med det och starta en separat tråd om det senare är mitt tips. Förlåt att jag tog upp det nu.  ::) Kanske här nånstans där det handlar om golvvärme: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=4.0
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 28 mars 2013, 11:06:39 »

Apropå inget... Snyggt installerat kring 1245an.  :)


//Skaffa dig ett USB-minne och låt 1245 logga vad den gör. Så kan killarna här lättare analysera din drift sen//

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!