Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 10:02:33 »

Övre vänstra röret på tanken är framlednignen från värmepumpen in i tanken, det högra är framledningen ut ur tanken till radiatorerna (knäppfunktion).
Returen från värmesystemet går ihop med returen till värmepumpen och beroende på om flödet är högre eller lägre i radiatorkretsen så får man ett delflöde som går antingen in eller ut ur tankens returledning.

Förstår du?

Det där med att trimma in förångningen är inget som VVS-are håller på med rent generellt, det är i så fall kyltekniker.
Vissa av dem är även VVS.are, så ibland händer det att de vill trimma lite extra, men det där är egentligen bara svammel om du frågar mig, värmepumparna är ju injusterade i fabriken, så har man bara rätt flöden så blir det bra.

Klicka på bilderna så blir de större.  ;)
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 09:26:16 »

Hahaha ok😄 Jag måste ha stora bilder i färg och text (tänk barnbok för 2 åringar)
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 02 juni 2017, 09:21:08 »

"Vanliga" rörisar sysslar till vardags inte med att beräkna och kalkylera utan gör bara det jobb som någon annan har projekterat. Därför varierar kunskaperna väldigt mycket mellan olika individer, helt beroende på det egna intresset.
Tanken på bilden är ju kopplad mot både fram och retur.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 09:18:42 »

Är det inte en fördel att koppla tank på framledningen istället för returen?
Jag vill ju ladda tanken som sen kopplas mot slingan
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 09:08:33 »

Ok. Skrämde nyss iväg en lokal röris här på bygget när jag började prata om tryckfall och sånt, han sa att det där ska du inte bry dig om då blir du bara knäpp! När jag frågade om att mäta in förångningen sa han FÖRÅNGNINGEN!? :o han ville inte prata mer utan gick iväg (känner hon och han är riktigt trevlig)
Är det jag som är ute och cyklar eller var han ännu en ovetande glad montör som inte har koll?
Vart drar man gränsen?  Sc:,h
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 02 juni 2017, 08:58:23 »

Det är en arbetstank, dom olika flödena genom VP och "element" är ju sammankoppladefast utanför tanken i stället för inne i tanken.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 08:52:08 »

Men den sista där är väl bara som volymtank?
Man ska väl dra returen in i tanken om det ska kopplas som arbetstank för att säkerställa flödet?
(Ett avstick in i tank på returen)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 08:48:00 »

I princip är det bara dessa rör han behöver dra, längst upp till höger där mina linjer slutar så ansluter man till gamla värmesystemet.
Rören för kallvatten in/ut ur vvb skall inte vara överdrivet grova, inte på varma ledningen i alla fall, det tar bara lång tid att få fram tappvarmvattnet till tappstället 15 mm skulle jag nog dra om jag gjorde det.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 08:23:50 »

Så här skall det se ut, detta är Nibe, men går överföra på alla fabrikat.
Sen finns det säkert installatörer som tycker att de har andra smartare kopplingar, men det är nog mest tycka och smak i så fall.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 08:12:49 »

Det är troligtvis 22 mm kopparrör i maskinen, det funkar med det efter maskinen också, men bäst är det om du drar 28 mm till/från värmepumpen till tankarna och från arbetstanken fram till "gamla" värmesystemets anslutningspunkter.
Det där är inte rymdteknologi.

Sen kan man ju förstås som erfaren VVS-installatör kanske se att det borde bytas rör fram till första förgrening i gamla värmesystemet om det är för klent.
Men i så fall har det ju varit för klent sedan länge, så det är ju liksom en helt annan sak.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 07:42:43 »

Är det inte mycket intrimning av maskin, mätning av förångning, grovlek på rör mellan kollektor och pump och sånt som en duktig installatör räknar på som en "okunnig" inte fixar?

10kw pump (E modell) med separat 300l vvb + 300l arbetstank är det jag blivit offererad i den billigare offerten.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 07:32:30 »

Ja, men då måste du ju speca vad du bestämt dig för.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 07:24:06 »

👍🏻 scheman vorre bra!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 07:05:09 »

Nja, det är väl det som är "vinsten" med att nörda ned sig som jag ser det, att man inte behöver betala överpriser för att leja någon världsmästare till 30% högre kostnader.
Om du bestämmer dig för vad du vill ha så är jag säker på att vi tillsammans i forumet kan fixa fram ett enkelt kretsschema som installatören skall följa.
Men jag är ju inte du, så det är bara du som kan ta beslutet.

Ofta rekommenderar vi ju en duktig installatör framför fabrikat/värmepump och sånt, men i fall som ditt där du gör dig själv så pass kunnig så anser jag att det blir mindre viktigt.
Att de är försäkrade, ger garantier, o.s.v. är dock alltid viktigt om nåt skulle gå riktigt fel.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 06:51:55 »

Hahaha nej! Jag brukar oftast nörda mig ner i det som jag intresserar mig för på gott och ont, det gör det hela lite knepigare då jag vill att installatören ska va ett par strån vassare än mig då han är proffs! Svårt att hitta sånna, det blir betydligt dyrare då också men kanske värt varenda krona...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 06:40:17 »

Om du har en ritning på hur rören skall dras mellan tank, värmpump och radiatorsystem så bör ju varje rörmockare med normalbegåvning kunna koppla in det.
Tillverkarna brukar ju ha vettiga dockningsscheman som du kan skriva ut och tillhandahålla, och du själv kan ju vara med och se till att det blir rätt.
Det är ju inte svårare än att följa en linje på ett papper.  ;)

Visst, valet av installatör kan vara viktigt, men som du försöker sätta dig in i saker och ting så skulle det förvåna mig om det finns många installatörer som vet mer än du om vad som krävs för att få till en bra anläggning.
Frågan är väl mer om du har självförtroende nog att använda dina kunskaper?
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 06:12:24 »

Offerten med 40m djupare är inte ens den dyraste offerten utan kommer från en "kalkylsäljare" med egen borrutrustning som vill ha alla jobb dom kan få och att erbjuda lite extra borra är ganska lätt för dem.
Kunskapen däremot är lite haltande och att tänka utanför kalkyl-ramarna i form av arbetstank mot radiatorslinga var helt främmande för dem, det behövdes tydligen inte😄 Och det är där jag tvekar på om de ens har kompetens att montera en tanklösning som jag fått offererad till nettopris då jag påpekade fördelar med en tank...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2017, 06:01:44 »

Mina tankar är som följer.
Ett djupare borrhål ökar deltaT p.g.a. det större tryckfallet, så även om du skulle få 2 grader varmare in så ökar COP inte så mycket, om utgående samtidigt blir kallare, jag tror att du i princip kan bortse från någon fördel i COP.
Fördelen med att djupare borrhål är att ditt hål blir mer tåligt mot avkylning från grannar som också borrar eller redan borrat, du får dessutom ett borrhål som inte kommer att kylas av lika mycket över tid - om 5-10 år kanske det ger utslag på ett antal procents bättre COP än du annars skulle haft.
Denna typ av effekter ser man aldrig i ett kalkylprogram, utan är sånt man måste ha en viss feeling för, om du själv känner dig trygg med att ett djupare borrhål över tid kommer att betala sig, och ge dig lite mer trygghet så kan det vara värt en del extra pengar initialt.
2 X 120 meter skulle dock ge dig lägre tryckfall, högre flöde, mindre effektförbrukning på cirkpumpen om vi ser till enbart COP.
Två borrhål kanske inte skyddar lika bra mot temperatursänkningen i berget över tid med tanke på att du själv gör två hål rätt tätt, och du kanske har grannar som också borrat.
Jag anser att du fått en hel del saklig information som rör borror och borrdjup och borde kunna fatta ett beslut som grundar sig på:

Vad får det kosta (Inte säkert att 20 000 kr extra för ett djupare borrhål någonsin lönar sig rent ekonomiskt)
Har du eller kan du få grannar som borrar nära (Har en effekt på bergets temp över tid)
Hur viktigt är maximal COP för dig (5% högre COP ger ca 350 kWh lägre energiförbrukning/år - det tar lång tid att tjäna in tiotusentals kronor på ett onödigt djupt borrhål)
Är du säker på vilken bergart som finns i området, och är du säker på att de som räknat också räknat med just den bergarten, tänk på att de felsta räknar med "default" 3W/mK, men om du t.ex. vet att det är granit där du bor så kan det göra rätt stor skillnad på behovet av borrdjup. (Behövs inte lika djupa borrhål då värmetalet är 3.47 W/mK)
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 02 juni 2017, 05:30:00 »

En har skrivit högsta KB temp 8,3 grader och lägsta -2.6 grader.
Gör det så mycket på 40m borra så att man ligger närmare 0? Hur mycket gör KB tempen på cop?
Skrivet av: Räknaren
« skrivet: 02 juni 2017, 00:18:18 »

En överslagsberäkning: Har du 8 grader i ostört berg kanske? Då jobbar du med ett effektuttag som ger 10 graders temperatursänkning på 190 m. På 240 m borde du då få ca 25% lägre effektuttag per meter och runt 25% mindre temperaturskillnad, alltså runt 0 till 0,5 grader i stället.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 01 juni 2017, 22:24:44 »

Ok, 2st har offererat 190m och den ena har räknat på -2 och den andra -2,6 den 3:e har offererat upp till 40m längre borra men då kommer ju kruxet med tryckfall mm... Sc:,h
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 01 juni 2017, 22:09:10 »

Om installatörer beräknat lägsta KB temp till runt minus 2-2,5 grader på 190m, hur pass mycket gör 30-40m till på borrdjupet, kan det skilja 1 grad tro?
Har ingen aning om det kan göra så mycket , men ett djupare hål ger ju mer värme , det beror nog  på flödet , lågt flöde
isig KB kallt i början av hålet avkylning på väg upp , högre flöde varmare KB ,kyls inte så mycket på väg upp , men vad är varmt och kallt enligt de s.k. kalkylerna , men tror nog att om det är minus på KB så har man nog tappat en hel del av värmeupptaget gentemot plus
det finns inte till VP att suga åt sig vid minus , som har det nog ingen betydelse vad VP gubbarna säger ,:: varmt är varmt kallt är kallt
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 01 juni 2017, 21:49:39 »

Om installatörer beräknat lägsta KB temp till runt minus 2-2,5 grader på 190m, hur pass mycket gör 30-40m till på borrdjupet, kan det skilja 1 grad tro?
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 28 maj 2017, 13:22:46 »

Jag tror att 25fOCUS resonerade på liknande sätt, kan ha fel, får se om han kommenterar 😄
Jag skrev det vid ett tidigare inlägg , det går aldrig att komma ifrån det med avkylning av övre delen på hålet,
om det kommer  minus eller mycket kall KB  från VP så kyls övre delen kanske kraftigt , om VP går under längre tid så kan en konvektion upp stå i hålet som gör att det kalla går ner mot mitten där det stoppar ( det är den normala naturliga funktionen , nu tror jag inte att det inträffar , det är mycket små variationer på KB temp , kanske kan bli så att hålet delas i mitten på radien , så kallt går på ena sidan och varmt på andra sidan  ( konvektion ) , jag har aldrig funderat på detta och vet inte om någon mät upp dessa temperaturer , spelar nog ingen roll hur man gör med rör , slangar eller annat , enda direkta åtgärden är 2 hål , 1 ner  1 upp men blir nog rätt knepigt i utförandet , men det går att få till det någotsånär  med distanser mellan slangarna , dom kommer ifrån varandra ( kanske det blir någon form av konvektion )
och ligger inte tajt , för när slangarna stoppas ner så kommer dom att tvinna sig runt varandra , p,g.a. plastens minne
och då rycker nog konvektionen all sin väg , blir lika med noll
Skrivet av: Räknaren
« skrivet: 27 maj 2017, 17:30:02 »

Det finns en shunteffekt mellan nedåtgående och uppåtgående brine. Men den värme som "läcker" från den uppågående, varmare, vätskan tas ju upp av det vatten (och berg) som närmast omger den nedåtgående vätskan. Resultatet blir att värme transporteras längs med hålet och nettoeffekten på utgående brine blir begränsad.
Dock inte noll, det har gjorts försök med koaxiala rör i kollektorn och om man skickar ner den kalla vätskan i mitten och sedan låter den stiga upp närmare hålets vägg så vinner man, om jag minns rätt, kanske en grad. Tyvärr går det inte att räkna hem den dyrare kollektorn.
Med ett tillräckligt djupt hål tycker jag att man borde pumpa åt andra hållet, särskilt på vintern är ju hålet varmast nertill, det är där jag tycker köldbäraren ska lämna. Men det måste man nog finräkna på, värmeväxlare bruka ha bäst transportverkningsgrad vid motströmning.

Kanske blir det billigare och ändå bra att köra ner en isolerande skiva mellan slangarna, den ska då inte gå ända ner i botten utan kanske halvvägs.

Skrivet av: Hiller
« skrivet: 27 maj 2017, 16:14:40 »

Har du djupare borra är det ju mer vatten som värms upp och då blir ju brine varmare, har du överdrivet djup borra borde ju även brine bli överdrivet varm.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 27 maj 2017, 15:45:58 »

Jag tror att 25fOCUS resonerade på liknande sätt, kan ha fel, får se om han kommenterar 😄
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 27 maj 2017, 13:58:09 »

Om det är så att  värme tas upp av kall brine på väg ner i hålet ifrån VP om vattnet står still mellan berg och rör så borde ju returen upp ur hålet även ha det problemet att det kyls av hålets vatten som kylts ner av kall brine ifrån pumpen i toppen av hålet.

Borde inte en sådan effekt förta meningen med att borra superdjupt ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 maj 2017, 06:46:51 »

nej Rickard!
Jag har snart 30års erfarenhet av Klimatteknik, och vissa internationella kunder som betalar mig för att hjälpa dem över hela världen.  Så tekniskt känner jag mig bekväm.
Vilket jag inte gör med att argumentera mot ditt inlägg. 
Jag har varken din erfarenhet eller retorik där.

Hiller:
Jag tror nibe har en 6kW inverter (som går att chippa till 7,5kW)

ACE, om du bara kunde lista vad du anser vara felaktiga åsikter och rena sakfel så kan jag (För jag utgår från att det är mig du anklagar?) i vart fall rannsaka mig själv och göra lite källkontroller.
På det sättet så behöver du inte vara retoriskt slipad, eller ens förklara dig.
Kommer man med den där typen av svepande anklagelser så tycker jag att det ligger på ditt ansvar att också förklara i vart fall vad du anser vara fel.

Varken jag eller de som läser i forumet har ju någon nytta av att det framförs felaktiga åsikter eller rena sakfel.
Vet inte heller om jag framfört något som "Fakta" förutom att jag redovisar siffror från Nibes beräkningsprogram. Fakta är att det är korrekta siffror, sen kan ju alltid Nibes program räkna fel - enligt dig - men det kan ju inte jag ta ansvar för?
När det gäller vad som sliter mest på en kompressorn, drifttimmar, höga temperaturer, många start och stopp, eller "övervarv" så är nog det mesta som skrivs rena spekulationer...
Skrivet av: ace
« skrivet: 25 maj 2017, 23:47:35 »

Jasså är den inverter 👍🏻, låter som att du hör till den lilla skaran av erkänt duktiga installatörer som cc, Oraklet, Lexus och Cougar 👌🏻
Jag är inte primärt installatör, även om det är en del av verksamheten.  Däremot är det mig många installatörer och leverantörer ringer när man fått problem man inte kommer till botten med själva.
Vi är serviceorgan åt många som levererar konsumentprodukter helt enkelt.
På industriell nivå ser fördelningen mer lika ut mellan installation och service.
Jag projekterar även kylkretsar, och alla distrubitionssystem från smått till stort.
De duktigaste installatörerna träffar jag aldrig i arbetslivet...de behöver inte mig  ;)
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 25 maj 2017, 23:00:01 »

Jasså är den inverter 👍🏻, låter som att du hör till den lilla skaran av erkänt duktiga installatörer som cc, Oraklet, Lexus och Cougar 👌🏻
Skrivet av: ace
« skrivet: 25 maj 2017, 22:44:06 »

nej Rickard!
Jag har snart 30års erfarenhet av Klimatteknik, och vissa internationella kunder som betalar mig för att hjälpa dem över hela världen.  Så tekniskt känner jag mig bekväm.
Vilket jag inte gör med att argumentera mot ditt inlägg. 
Jag har varken din erfarenhet eller retorik där.

Hiller:
Jag tror nibe har en 6kW inverter (som går att chippa till 7,5kW)
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 25 maj 2017, 10:32:24 »

Vilken är den minsta invertern? En inverter är väl i regel lite dyrare och hoppet upp till en stor on/off är ju inte några jättesummor, 6k på Ivt premiumline HQ från en 10kw till en 17kw. (Listpris, går säkert att få ett bättre pris)
Det måste väl gå att köra en stor on/off mot kortare borra också om du kör mot stor tank typ accu tank eller tänker jag fel?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 maj 2017, 08:05:31 »

Jag hoppas verkligen inte att någon av mina potentiella kunder läser denna tråd!
Här finns så mycket vinklade åsikter som framlagts som generalla sanningar, blandat med rena sakfel att jag kort och gott avråder läsare från att registrera allt som fakta!

Nu låter du som en tidigare medlem...
Kritiserar utan att komma med egna förklaringar, det är inte bra för forumet att det finns de som agerar på detta sätt.

Så, snälla ACE, kan du förklara vad som är de "generella sanningar" som påstås, och på vilket sätt de är felaktiga.

Du får också väldigt gärna presentera "dina sanningar" så att läsarna har olika åsikter att ta ställning till.
Bara så kan vi se till att alla åsikter vädras, och att de som läser kan bilda sig en egen uppfattning.

 - Är det fel att en fastighetsvärmepump med separat arbetstank och VVB med dubbelt så djup borra är ca dubbelt så dyr som en mindre inverter utan tank och med inbyggd vvb?

- Är det fel att anta att både höga varv, höga temperaturer och många drifttimmar sliter på en kompressor?

- Är det fel att påstå att "onödigt " djupa borrhål aldrig lönar sig ekonomiskt?

Det skulle vara otroligt intressant att få veta exakt vad du anser vara vinklade åsikter och rena sakfel.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 24 maj 2017, 19:20:09 »

Så är det allmänt när man läser på nätet och speciellt när man läser på forum där tex amatörer som jag tror en massa utan att egentligen veta nånting.
Alla har vi väl något gott i ryggsäcken som är matnyttigt och kanske komma med tips som hjälper till att lösa det , med olika problem som uppstår , inget fel i det  som jag ser det , men att vara någon doktor hjälplös kanske inte är modellen , har man haft ett problem eller löst något själv så kan man dela med sig av det , det kallas medmänsklighet och erfarenhets  förmedling ,  så andra kan få erfarenhet och dela med sig till andra , det kan rendera  i en  pyramid av lösningar som förmedlas mellan olika aktörer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 maj 2017, 18:52:36 »

Jag hoppas verkligen inte att någon av mina potentiella kunder läser denna tråd!
Här finns så mycket vinklade åsikter som framlagts som generalla sanningar, blandat med rena sakfel att jag kort och gott avråder läsare från att registrera allt som fakta!
Så är det allmänt när man läser på nätet och speciellt när man läser på forum där tex amatörer som jag tror en massa utan att egentligen veta nånting.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 24 maj 2017, 17:58:20 »

Hahahahahaha!😂
Det är bra med svar på tal för en annan är lite naiv 😄
Absolut är det bra med svar på tal , det innebär en nyansering av det som framförs om olika
variationer av driftval som kan förkomma , inget är det andra likt , inget är bättre än det andra  , men ser man till servicekostnader i framtiden så skiljer det rätt mycket , att byta enstaka del eller hela paketet är en inte alltför
liten skillnad  det hela

Utanför denna tråd :::  Varför är jag inte inloggad de 240 min som står där , kopplas ur efter ca 160 min
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 24 maj 2017, 17:10:42 »

Hahahahahaha!😂
Det är bra med svar på tal för en annan är lite naiv 😄
Skrivet av: ace
« skrivet: 24 maj 2017, 17:01:47 »

Jag hoppas verkligen inte att någon av mina potentiella kunder läser denna tråd!
Här finns så mycket vinklade åsikter som framlagts som generalla sanningar, blandat med rena sakfel att jag kort och gott avråder läsare från att registrera allt som fakta!
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 24 maj 2017, 16:22:09 »

Vilken inverter är mindre än inverter M?
Har fått pris på inverter M och slår man ut vad jag får på de olika offerterna var den mycket dyrare än Ivt:s offert (premiumline HQ on/off)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 maj 2017, 15:39:06 »

Jag jämför ju med en fastighetspump med 20 kW uteffekt och 100% effekttäckning.
Har du missat det?

En 16 kW on/off kommer också att få många drifttimmar.
5876 timmar/år för en 1255-16 kW
3192 timmar/år för 1145-15 kW
2945 timmar/år för 1145-17

En 1345-24 kW skulle få 2173 timmar/år.
Den kostar på prisjakt ca 23 000 kr mer + arbetstank + vvb + dyrare installation och djupare borrhål 396 meter (1255-16 kW behöver 286 meter).
Så ja, jämför man en anläggning som 2 av våra vänner skulle rekommendera med en jackapålösning med 16 kW inverter så blir det stora prisskillnader, troligen ca det dubbla.

Energibesparingen med 1345-24 blir 38431 kWh/år.
Energibesparingen med 1255-16 blir 39108 kWh/år.
Energibesparingen med 1145-17 blir 38440 kWh/år (318 meter borrdjup)

Den stora frågan är inte vad "övervarven" kostar, utan om drifttiden tar död på en inverter.
Så ser jag det i alla fall.
Missade att du jämförde med en on/off anläggning med 100% effekttäckning jag var helt inne på att jämföra vp med liknande effekter dvs on/off vs inverter och jag tror nog både drift tiden samt en stor del av tiden på övervarv kommer slita. Lite konstigt att en F1145 behöver så mycket djupare borra trots att den enligt kalkylen ska spara mindre.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 maj 2017, 15:23:26 »

Vad säger du Rickard, är det så mycket billigare med en inverter installation?

Det beror på hur man räknar.
Jämför du en inverter på 12 kW till en anläggning som bara behöver 10 kW med en on/off på 10-12 kW med inbyggd beredare och utan arbetstank så är on/off billigare, men sparar nog något mindre energi (någon hundring/år)
Lägg till Arbetstank och separat cirkpump så är kostnaderna rätt lika, och besparingen likaså.

Men som jag redovisar i mitt tidigare inlägg, väljer man en inverter som är underdimensionerad i en anläggning med stort effektbehov och jämför det med en on/off värmepump som har >100% effekttäckning så blir den underdimensionerade värmepumpen billigare och sparar mer energi.
Frågan är hur livslängden påverkas av de många drifttimmarna, och i viss mån av att den går på höga varv som Smurfen skriver om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 maj 2017, 15:19:51 »

Nu vet jag inte vart du hittade priserna men en vanlig 16 kw vp och separat beredare lär inte kosta dubbelt mot en 16 kw inverter. Arbetstank vet jag inte om det behövs i en anläggning med en vp som lämnar ca 80 % av effekt behovet tycker borde funka hyffsat direkt kopplad mot rad men däremot till invertern finns det dom som vill ha bypass och extern cp vilket kostar några tusen. On/off vp kommer troligtvis få ok med start stopp rimligt med drift timmar men hur mycket längre den håller jämfört med en inverter med väldigt få start stop massa drift timmar och en ganska stor del av tiden på hög effekt har jag ingen aning om.

Jag jämför ju med en fastighetspump med 20 kW uteffekt och 100% effekttäckning.
Har du missat det?

En 16 kW on/off kommer också att få många drifttimmar.
5876 timmar/år för en 1255-16 kW
3192 timmar/år för 1145-15 kW
2945 timmar/år för 1145-17

En 1345-24 kW skulle få 2173 timmar/år.
Den kostar på prisjakt ca 23 000 kr mer + arbetstank + vvb + dyrare installation och djupare borrhål 396 meter (1255-16 kW behöver 286 meter).
Så ja, jämför man en anläggning som 2 av våra vänner skulle rekommendera med en jackapålösning med 16 kW inverter så blir det stora prisskillnader, troligen ca det dubbla.

Energibesparingen med 1345-24 blir 38431 kWh/år.
Energibesparingen med 1255-16 blir 39108 kWh/år.
Energibesparingen med 1145-17 blir 38440 kWh/år (318 meter borrdjup)

Den stora frågan är inte vad "övervarven" kostar, utan om drifttiden tar död på en inverter.
Så ser jag det i alla fall.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 24 maj 2017, 14:51:39 »

Vad säger du Rickard, är det så mycket billigare med en inverter installation?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 maj 2017, 14:51:07 »

Nu vet jag inte vart du hittade priserna men en vanlig 16 kw vp och separat beredare lär inte kosta dubbelt mot en 16 kw inverter. Arbetstank vet jag inte om det behövs i en anläggning med en vp som lämnar ca 80 % av effekt behovet tycker borde funka hyffsat direkt kopplad mot rad men däremot till invertern finns det dom som vill ha bypass och extern cp vilket kostar några tusen. On/off vp kommer troligtvis få ok med start stopp rimligt med drift timmar men hur mycket längre den håller jämfört med en inverter med väldigt få start stop massa drift timmar och en ganska stor del av tiden på hög effekt har jag ingen aning om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 maj 2017, 14:35:07 »

Några få procent av tiden  Sc:,h den kommer övervarva vid lite drygt halva energibehovet men visst i % av tiden kommer det bli lite just för att en underdimensionerad inverter får många drift timmar.

Har gjort en kalkyl på det där.
Full effekt går den på några få procent av tiden.
Nu vet jag inte vad uteffekten ar vid 50 Hz, men om den är 10 kW, så kommer den att "övervarva" 25% av drifttiden, och gå på nominell, eller lägre effekt 75% av tiden.
Den kommer rimligen att få väldigt få start och stopp/år jämför med en överdimensionerad värmepump.
Min bedömning är att det inte borde vara ett problem, speciellt inte vid låga framledningstemperaturer.
I ett system med krav på hög framledningstemp kan det nog vara sämre, men det mår å andra sidan alla värmepumpar dåligt av.

Själva grejen med detta är inte att det är bra för kompressorn att gå på höga varv, utan att det troligen bara kostar ca hälften så mycket att investera i en sån anläggning jämför med en on/off + arbetstank + separat stor vvb.
Håller dock med dig om att en sån anläggning kanske skulle hålla längre, men knappast dubbelt så länge.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 maj 2017, 13:51:16 »

Menar du att även Nibe nu rek. grundare hål än för en on/off ? Trodde aldrig att det skulle hända....

/D

Nu vet jag inte om jag har senaste mjukvaran, men så här har det varit länge.
Skrivet av: Hiller
« skrivet: 24 maj 2017, 13:17:26 »

Jämför jag en offert jag fått av en Ivt installatör får jag 15m extra borra + en toalett ifö Cera för bara 3k! Toaletten kan jag köpa själv för knappt under 2k och borran kostar runt 240kr/metern vilket blir 3600kr men då springer det iväg till 220m borra men ett sånt djup behövde jag ju inte.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 maj 2017, 12:18:18 »

Som sagt, invertern skulle ju bara övervarva några procent av tiden, men istället få färre start och stopp än en (som är mer normalt) överdimensionerad Inverter.
Jag är inte alls säker på att det behöver vara ett problem.

Möjligen skulle problemet kunna vara att en underdimensionerad inverter får extremt många driftstimmar, och att DET kan påverka livslängden jämför med en on/off eller en överdimensionerad inverter.

Så ser i alla fall jag på saken.
Några få procent av tiden  Sc:,h den kommer övervarva vid lite drygt halva energibehovet men visst i % av tiden kommer det bli lite just för att en underdimensionerad inverter får många drift timmar.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 24 maj 2017, 12:00:55 »

Menar du att även Nibe nu rek. grundare hål än för en on/off ? Trodde aldrig att det skulle hända....

/D
Är det för att få en billigare anläggning till kund , med sina VP och sälja mer
( borrhål är inte gratis )  eller ??

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!