Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: CarMan
« skrivet: 04 juni 2005, 09:50:16 »

Vad hade du för tidigare uppvärmning & hur mycke förbrukade du då?
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 04 juni 2005, 09:41:58 »

Vi har ju inte sett några siffror, så det är ju svårt att sitta här o gissa.
Min tanke far att huset krävde 50 gradit vatten vid 0 gradet ute & då spelar det ju ingen roll hur stor pump han sätter in.
Både 10:an & 13 kW pumpen slog ju in elen vid 0 grader.

en 10Kw pump avger 9,9kW (KB-0 VB-50)
13kW pumpen ger 12,6kW (kb-0 vb-50)
15kW pumpen ger 14,78kW (kb-0 vb-50)

om vi jämför detta med att 10:an ger 11,65 vid (kb-0 vb 35)
13kW 14,63 (kb-0 vb-35)
15kW 16,98 (kb-0 vb-35)


Om nu det är så att elen går in på gund utav att framledningstempen är 50 grader vin nollgrader ute så får ut 14,78kW ur en Nibe15kW pump.
Om vi istäler skule kuna sänka framledningstempen genom att montara större radiatorer & plasera in en o anna fläcktkonvektor för att skapa ett extermt låg temp system. om man med det lyckas att få ned framledningstempen till 35 grader så får vi ju ut 14,63kW ur den Nibe 13kW som redn sitter i huset.
Det skilejr ju bara 0,15kW

om deta är möljigt i just deta hur kan ju inte jag veta. det kan mycket väl kraäva att man issolerar eller drar om vissa radiatorrör & om huset har bristfällig isolering på vissa ställen kanske detta måsta åtgärdas.
Men om det inta behövs så är denna lösning bättre då års COP lär skilja en hel del mellan lösningarna.


Måste lägga tilll en sak till. oavsett vad instalatoren säger så kräver en sån här lösning med extram lågtempradiatorer ett djupare borrhål, fast man ej har en större pump. Så du måsta få ett hål till i backen & det ska vara väl till taget, om ni tar i regält med den nya borra så kommer du att få varmare vatten från borran & om ni får +5 grader istället för 0 grader som jag räknat på i exemplena så får ni ut 17,15kW ur 13kW pumpen istälet för dom 14,63kW som jag räkna med !!!
så ett dunder djupt hål gör nog susen ihopp med et bra radiatorsystem.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 juni 2005, 08:59:56 »

...men faktum kvarstår ju , antalet tillverkade värmekilowatt som huset behöver är ju det samma oavsett vilket värmesystem man har , men precis som du skriver så ger ju större radiatorer en lägre framlednings temp = högre cop på pumpen

Det Carman tänkte på var nog att pumpens avgivna effekt ökar när framledningstemperaturen minskar. COP spelar ju ingen roll för värmen i huset, COP  värmer i själen när elräkningen kommer.
Skrivet av: dirren
« skrivet: 03 juni 2005, 08:38:08 »

Det var ungefär det som du skrev här Ridax som jag menade (ett par öl i går kväll förbättrade visst inte kommunikationsförmågan märker jag)...men faktum kvarstår ju , antalet tillverkade värmekilowatt som huset behöver är ju det samma oavsett vilket värmesystem man har , men precis som du skriver så ger ju större radiatorer en lägre framlednings temp = högre cop på pumpen dock är det ju även så att ju större radiatorer du har ju mer vatten är det som ska värmas och ju trögare blir systemet, dvs pumpen får hålla på längre....sen exakt vad det skiljer, dvs vad man tjänar i cop kontra vad man ev tappar på att man får köra en stund till för att värma upp mer vatten....ja se det kanske någon av mattegenierna här på forumet kan svara på.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 02 juni 2005, 21:12:20 »

där har du lite fel Carman...huset kräver den effekt som huset kräver oavsett vilken storlek på radiatorer man har
Följde inte riktigt med i ditt resonemang, men med större radiatorer blir framledningstemperaturen lägre och COPen högre.  Eftersom huset kräver den effekt som det kräver, som du uttrycker det, så blir effekten av högre COP att mer värme tas ur hålet och mindre från elnätet.  Alltså behövs det djupare hål med större radiatorer, eller tänker jag fel?
Skrivet av: dirren
« skrivet: 02 juni 2005, 20:46:40 »

där har du lite fel Carman...huset kräver den effekt som huset kräver oavsett vilken storlek på radiatorer man har , dock är det värmepumpens framlednings temp eller egentligen vilken retur temp som den tål som avgör om det funkar bra eller inte...men lite rätt har du för ju större radiatorer ju lägre framledningstemp behövs ju , samtidigt som det blir mer vatten att värma upp....sorry var bara tvungen
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 02 juni 2005, 20:25:32 »

oavsett hur ni komer att lösa det här med betalningen så tycker jag att du ska sattsa på att få radiatorerna utt bytta till bamse radiatorer istället för att få en större pump.
bammse raddar kräver förståss ett djupt borrhål tänk på det.
en sån här lösning känar du på i längden då din driftskostnad blir lägre desto större radiatorer du har
Skrivet av: dirren
« skrivet: 02 juni 2005, 19:08:16 »

Jag kan ju tillägga att kunden enbart skall betala för själva uppgraderingen , dvs borrhålets meterkostnad , inga uppställningskostnader för dessa har du ju redan betalat 1 gång för, det samma med själva värmepumpen, bara själva mellanskillnaden, inte arbetet , för det har du ju betalat för en gång...så gjorde vi den gången som det blev fel....och det tycker jag är fair play. sen tycker jag nog att man kan mäta upp ditt system för att se om det behöver kompletteras upp i radiator systemet, kan säga direkt att du inte får igenom att hela det gamla systemet skall bytas ut, däremot kan du få rätt i att installatörer kanske byter plats på de största radiatorerna du har och sätter i mindre rum samt sätter in nya radiatorer i de största rummen , alt konvektor/er om det är lämpligt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2005, 13:11:50 »

 :) Du ville ha en turbo, men tack vare försäljarens försäkran om att den utan turbo gick nog fort så lät du dig övertalas att köpa den utan turbo.

Nu har det visat sig att det inte var (precis som du trodde) tillräckligt mycket att köra med. Du vill ha den bil du först tänkt köpa, den med turbo, du har då två val.

1. Betala mellanskillnaden upp till turbon. (och verkligen få den med turbo)
2. Stäm försäljaren av bilen för att han lurat dig att tro att den utan turbo skulle räcka till.

Vad vi menar är att du ju faktiskt inte betalat för en tillräckligt stor anläggning.

Jag tycker att ett rimligt kompromissförslag vore att du betalade mellanskillnaden mellan vad det har kostat dig hittills, och vad det skulle ha kostat att göra rätt från början.

Att sätta in en större VP och borra ett extra hål nu i efterhand kommer att kosta mer än om de hade gjort det med en gång, så med en sådan lösning som jag föreslår så får både försäljaren och du betala. Du för den anläggning du egentligen skulle ha velat ha direkt, och han för de extrakostnader som hans dåliga kalkyl har förorsakat.

Å andra sidan så kan han säkert behöva en liten knäpp på näsan för att han vilselett dig.

Jag är bara orolig för att du inte får rätt i rätten, det vore det värsta som kunde hända.

I och för sig tror jag att du vinner, men ändå...
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 02 juni 2005, 11:29:25 »

Så, att betala för turbon 2ggr är ok!?
Skrivet av: pellep
« skrivet: 02 juni 2005, 09:35:28 »

Det är väl inte riktigt det som Ridax skriver.
Som jag förstår det föreslår Ridax att du skall betala mellanskillnaden för en bil utan turbo och en bil med turbo.
Det är alltid bättre med ett handslag än ett utslag i rätten.
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 01 juni 2005, 23:14:47 »

Käre Ridax,

det Du nu säger är att man som konsument helt plötsligt skall kunna allt om värmepumpar, radiatorstorlekar etc.
Varför skall man då ta en SVEP auktoriserad installatör som alla råder en för att få en korrekt bedömning av värme kalkyler, anläggning och installation. Jag har bott i detta hus endast 364 dagar, i morgon 1år. jag har inviterat installatören in i huset för att han skall kunna göra sig en korrekt bedömning av vad som skall till. Han ville inte detta. Har dessutom satt mig in i saken och påpekat att pumpen var för liten.

Det Du föreslår är ungefär som att; Du vill köpa en Volvo V70 Turbo. Du får bilen levererad och tycker att den ser fin ut med Turbo emblem och allt. Kör och tycker att den "drar riktigt fint". En dag så blir Du från åkt av en Skoda Octavia och beslutar Dig för en MRF test av bilen. Det visar sig att Du har fått en "vanlig" V70. Klagar hos försäljaren som säger att han kan inte göra något, det står ju Turbo på bilen. Men om Du betalar för ett motorbyte, så får ju Du Din Turbo!!

Jätte kul, eller!?

/Delséus
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 01 juni 2005, 23:00:07 »

Tycker ändå det som dirren skriver verkar vettigt.  Gå med på att betala mellanskillnaden för uppgradering eller gå med på att betala för större radiatorer.  Det är ju det du hade fått betala för i vilket fall, om det hade blivit rätt från början.

Verkar inte helt rätt att installatören skall ta sådant som egen kostnad, då du ju faktiskt betalade ett lägre pris från början, när du fick en mindre pump och behöll dina små radiatorer... även om det var på installatörens felaktiga inrådan.

Skrivet av: Delséus
« skrivet: 01 juni 2005, 19:27:52 »

Dirren!

Jag tror och hoppas på att jag har torrt på fötterna.
Ringde nämligen till Nibe efter mottagen offert då jag trodde att en 10kw pump var för liten. Fick detta bekräftat, skulle nog mins ha haft en 15kw om inte ännu större. Påtalade detta för installatören, han sa att dessa ingenjörer nog "borde ge sig ut i vardagen lite mera" för jag lovar dig att dessa 10 kw räcker och blir över :o Jojo.

Jag förstår att man ej kan springa runt och bryta upp väggar för att se efter om huset har korrekt isolering. Vad man däremot skulle kunna begära är att man som sk installatör har viss kännedom om olika gyggperioder. Hur byfggde man på 30-40-50 talen osv. Extra kraftigt isolerade hus kom ju först efter oljekrisen på 70-talet. Jag satt härförleden dag tillsammans med en vän ivvs-branche och räknade ut, rum för rum i kbm, tog till en moderat effekt på 45watt och det slutade med över 26.000watt. kom gärna förbi en dag och titta!

Tack för dina synpunkter, verkligen värdefulla för mig.

/Delséus
Skrivet av: dirren
« skrivet: 01 juni 2005, 17:38:50 »

Har du som beställare informerat om allt i huset ??
Detta är en springande punkt i det hela för om du har undanhållit fakta så kan det gå illa i en rättstvist, ty det är ju så att man kan hävda att installatören inte gärna kan riva ner en vägg för att konstatera vad det är för typ av isolering etc..likaså är det ju ett problem om man ej utför besöket under vintertid att konstatera Exakt vilken framlednings temp som gäller vid en viss temperatur.  Men det är riktigt som du säger att man kan räkna på vissa givna tal, tex uttryckt i watt/m2...tex är nybyggnadsnormen idag på 45 W/m2  men då räknar man med en modern villa med 2,40 i takhöjd.
I ditt fall så skulle nog jag som installatör ha räknat med 80 W / m2  vilket skulle ge en topp effekt på ca 22 Kw....lagom pump till det (58 % täckningsgrad) är en 15 kw pump ...denna skall enl dimensioneringsprogrammet täcka ner till ca -8 grader (givetvis baserat på att radiatorernas storlek och antal räcker) till detta skulle jag ha borrat 2 X 160 m totalt (248 m aktivt).... Vi hade själva ett liknande fall där vi ville sätta in en större värmepump , men där kunden var envis och hävdade en viss förbrukning ...han fick som han ville och det blev naturligtvis fel...då krävde han oss på kostnaden för uppgradering och inget skulle han betala förrän detta blev gjort , det blev stämmning och hela baletten men det blev utfall till vår fördel eftersom kunden själv valde en mindre modell, nu löste det sig ändå då vi fick jobbet att byta upp till större pump och kunden fick betala mellankostnaderna till en större pump + extra borrning samt nyttjande avdrag på den befintliga pumpen...denna fick vi sen sälja som ett demo ex lite billigare....men där ser man hur det kan gå.
I ett annat fall som vi hade så fick kunden för sig att han hade ett högtemp system för någon annan rörmokare som han hade haft hemma hade sagt detta , det blev rättssak av det också , där var det till och med så att man lyckades få en besiktningsman som kom hem mätte radiatorerna och sa att det var ett högtemp system , han grundade det på att huset var byggd enl byggnorm 1975 beroende på att huset var byggt 1979....vad han glömde var att ta reda på det faktiska förhållandet ...när vi väl fick fram ritningarna på huset så var det angivet helt andra K-värden än vad som gällde 1975 , faktiskt bättre än byggnormen 1990 ... och kunden hade ju talat om under besiktningen att det inte var kallt inne....vad blev det av detta då ???  jo vi vann igen och kunden fick stå alla rättegångskostnader ... så som installatör så är jag alltid lite skeptisk för det finns alltid de kunder som försöker få med mycket mer än vad som är avtalat och som verkligen gör sitt yttersta för att sätta dit en installatör ...herregud jag hade till och med en kund som klagade på att poolen inte blev varm fastän han bara hade köpt till extra borrmetrar för att förbereda så att poolen i framtiden skulle kunna värmas via värmepumpen...han försökte alltså få oss att gratis dra in värmerör från poolen som låg 35 m från huset och gratis installera en värmeväxlare och styrning........nu ...nu svävade jag visst ut igen,,, men ett slutligt tips till dig ...se till att du verkligen har torrt på fötterna innan det blir rättsärende av ... det kan även dra ut vääääääldigt långt på tiden , med överklaganden , begäran om mätningar under kall period, besiktningar etc etc....det kan då många gånger vara bättre att göra upp i godo , tex att du står för kostnaderna till en uppgradering för det är ju det du hade fått betala i vilket fall som helst om det hade varit rätt pump från början som föreslagits.
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 31 maj 2005, 22:52:12 »

CarMan!

Ej taget som kritik!!

Vill eller kan ej ge Dig dessa uppgifter om lev då vi ej ännu har en rättsavgörelse, i varje fall ej offentligt.

Du kan ju mejla mig privat.

/Delséus
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 31 maj 2005, 21:40:44 »

det jag sa var inte menat som kretik, jag vile bara poentera hur enkelt det är för en kunnig person att se felkällan, men det verkar du ju redan ha koll på. synd bara att din instalatör inte hadde kol innan ni slog till.
Om du nu bor i närheten så blir man ju nyfikan på vad det var fö instalatör, kan man få ett PM med svaret?
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 31 maj 2005, 21:09:40 »

Kära CarMan,

jag bor 2,5mil norr om Dig, så jag tror att jag har samma årsmedeltemp.
Mitt problem är att min installatör ej har kunskap nog om äldre hus, ej har tagit sig tid till att titta sig ordentligt om.

Passa Er för installatörer som säger att det räcker med att se Ert pannrum/källare. Detta räcker inte.

Han skulle ha sagt åt mig att det hade varit mer lönsamt att installera en pellets/ved/el panna med ack tank.
Vi har radiatorer anpassade till en mycket högre temp än vad en pump kan ge, därföe blir ju nettoeffekten ca50% av vad man får ut vid tex vedeldning. Systemet i huset är så stort och huset är byggt i en kraftig vinkel varav en del är ifrån 1700-talet, knappast heller isolerad. Hade detta hus varit ifrån 70-80-talet hade vi nog också klarat oss bra. Returen blir så kraftigt avkyld så att pumpen hinner helt enkelt inte med.

Var faktiskt ett liknade fall på Aktuellt för ca 6-veckor sedan, där erkännde leverantören sitt misstag och bytte alla radiatorer till lågvärmesystem. Delta 30.

Pumpleverantören Nibe, sade efter att vi fått detta installerat att det möjligtvis ej heller räcker med en 15kw pump.
Jag vill dock poängtera att Nibe har varit till stor hjälp i detta ärende.

/Delséus
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 31 maj 2005, 17:19:12 »

Ofta är det ju radiatorsystemet som avgör hur låg temp man klarar uten tillskots el.
om man tittar på pumpens alla tempraturen när den jobbar & vid olika ute tempraturer så är det bus enkelt att se om pumpen är förliten eller om man har för klena radiatorer eller om det är för dåligt med energi i borran (olika bergarter lagrar energi olika bra)

vi är ju några här på forumet sok klarar tempraturer ner mor -30 grader utan tillskots en & då har vi dryga 21 grader inne & i mitt fal så har jag ett hus på över 200m2

Din instalatör är inte tilsrkligt kunnig på området tyver, eller så har han fått felaktiga uppgifter att räknapå.
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 31 maj 2005, 13:31:06 »

Ett litet förtydligande kanske vad gäller borrhålet. Hela hålet är på 200m varav 24m foder. Detta hål var avsett för den första pumpen på 10kw.

Vi har dessutom en något högre takhöjd inomhus, 2,7m och vad jak kqan förstå så när man gör energiberäknng så görs denna på kvm och i detta fall ej på de kbm man skall värma.

/Delséus
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 31 maj 2005, 12:23:43 »

Det verkar konstigt med ett hus byggt på 30-talet som har högtemperatursystem. ÄR det verkligen så?

176 meter aktivt hål till en 13 kW pump som kommer att gå kontinuerligt långa tider innebär hög risk för att borrhålet fryser igen. Det är lite snålt dimensionerat även för en 10 kW pump tycker jag.

Håller med, det kan vara så att det är det snålt tilltagna borrdjupet som är problemet, om ingående brine håller -5 så blir uteffekten under 10 kW med 50 graders framledningstemp (gämfört med 12,6 kW vid 0 grader på brine) på en 13 kW VP.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 maj 2005, 10:21:45 »

Det verkar konstigt med ett hus byggt på 30-talet som har högtemperatursystem. ÄR det verkligen så?

176 meter aktivt hål till en 13 kW pump som kommer att gå kontinuerligt långa tider innebär hög risk för att borrhålet fryser igen. Det är lite snålt dimensionerat även för en 10 kW pump tycker jag.
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 31 maj 2005, 10:01:25 »

Hej!

Nu har jag anlitat en installatör som är medlem i SVEP för att jag själv ej har kunskaper på detta område. Vem skall man lita på? En installatör borde väl rimligtvis besitta viss kunskap och ta ett ansvar för det som sägs i en offert!?
Det blir ett civilmål där vi stämmer för extra borrhål byte av högvärmeradiatorer till lågvärme samt kostnader för tilläggsisolering.
Huset är byggt i slutet av trettiotalet, ingen isolering. Vad gäller förbrukning så är det svårt att beräkna, då man tidigare har vedeldat samt haft jordvärme och elpatron. Men här finns ju omräkningstabeller som installatörer använder sig av. Vad som är viktigt i det här fallet är att min installatör inte har tagit sig tid till att titta på huset.

Jag tror nog att detta löser sig på bästa sätt. I varje fall om jag skall tro min advokat.
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 30 maj 2005, 22:19:06 »

Hur mycket förbrukade huset innan du bytte till VP? Vad har du för radiatorer? Skulle vara intressant att veta lite mer bakgrundsinfo och vad som är orsaken till att tillskottet kommer in redan vid 0gr... är huset väldigt dåligt isolerat?

Antar att det blir ett civilrättsligt mål? Är ingen expert på processrätt men blir det inte väldigt ofta förlikning i sådana här fall och att man delar på rättegångskostnader...(dyrt!!!) Branschen är ju förhållandevis ny och det finns nog få tidigare domar att luta sig tillbaka på, kanske ditt fall sätter standard i ansvarsfrågan? Får du rätt så lär det stå med stora röda bokstäver i kalkylerna i fortsättningen att installatören avsäger sig ALLT ansvar om infriande av kalkylen...

Lycka till i rätten och hoppas det löser sig på ett så smärtfritt sätt som möjligt.
Skrivet av: Delséus
« skrivet: 30 maj 2005, 21:12:17 »

Hej alla!

Fick i höstas ett fantastiskt erbjudande på en Nibe fighther 1115 10kw till mitt "lilla" hus på 285Kvm byggt i slutet på trettiotalet. Denna pump skulle enligt installatören "lätt" klara av att värma mitt hus ner till -6grader utan tillsatsenergi.

Inte nog med att det hela var klart och installerat endast 2½ månad försent, så behövde denna pump tillsatsel redan vid nollgradigt. Installatören tog sitt ansvar och bytte till en 13kw pump, men vi har ju endast 176m aktivt borrhål sade jag. Inga problem, du har ju ett bra flöde sade installatören. Tro det eller ej, denna pump behövde också använda sig av elpatronen vid nollgradigt. Installatören säger nu att det enda jag kan göra för att pannan skall fungera är att tilläggsisolera mitt hus!!! Du måste ju förstå att det som står i offerten endast är "på ett ungefär och inte stämmer i verkligheten. "Det finns ingen pump som klarar mer än -5grader. Nibe kom med tipset att byta radiatorer.

Nu tröttnade jag och bestred slutfakturan. Installatören ringer, om Du inte betalar slutfakturan så måste Du väl förstå att vi inte kan komma ut till Dig och göra mer på Din pump. Bestred påminnelsen också. Blev då skickad på inkasso och
till kronofogden. Nu ses vi så i rätten.

Ville bara med denna förenklade version av alla turer i ärendet säga till Er som står i begrepp att installera. Lita inte på om installatören är medlem i SVEP, vår är detta. Kolla med vänner, se till att offertgivaren inte bara tittar i pannrummet, som vår trots invit till huset. det finns inte två likvärdiga hus.

Hoppas Ni har mer "tur än vi"

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!