Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 oktober 2011, 07:17:40 »

Om du t.ex. borrar för bergvärme är det ju bara själva värmepumpen som behöver bytas ut efter att den tekniska livslängden gått ut, och det kostar i dagens penningsvärde kanske 50-70 000 kr beroende på vilken värmepump du väljer.
Den nya värmepumpen får en payoff-tid på 6-9 år.
Inte många saker som man reinvesterar i, till huset, som kan redovisa payoff-tid alls...
Ta kök eller toalett t.ex. - när får du payoff-tid på dem?

Att ha i åtanke är också att en långsiktig lösning höjer husets värde rätt mycket vid försäljning, kanske inte så att du tjänar på det hela om du säljer inom ett par år, men om vi t.ex. tänker oss att du skall bo där i 5 år till, då är jag rätt säker på att en långsiktig lösning är även ekonomiskt bättre.
Skall du bara bo där i två år till anser jag det vara bäst att fortsätta som du gjort, eller eventuellt sätta in en luftvärmepump för att kapa de värsta topparna i din förbrukning redan nu.
Skrivet av: Mattias O
« skrivet: 23 oktober 2011, 21:23:57 »

Lugn lugn, menade inte bokstavligen skrota.. PAUSA då ;)

Med risk för att låta lite smådryg. Måste bara fälla en kommentar angående "långsiktig lösning" kontra billigare alternativ förresten.

Säg att jag skulle kunna spara 8000kwh/år på att byta till en "långsiktig lösning" och att denna lösning kostar uppåt 100 000kr.

När återbetalningstiden väl är över, hur fräsch är då denna anläggning och om den går sönder, lagar man den eller byter man ut den för att den är förhistorisk? Bara spånar lite..
Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 23 oktober 2011, 09:44:58 »

Eller 2 luftvärmepumpar och behålla nuvarande system, riv inte bort nånting.
Skrivet av: 109an
« skrivet: 23 oktober 2011, 08:25:09 »

Du gör som du vill men jag hade inte skrotat det vattenburna systemet, oavsett om du sätter L/L pumpar så lär du ju behöva radiatorer i rummen och att dra fram elradiatorer känns inte som en optimal lösning.
L/L är i mina ögon något man sätter in när man när man har direktverkande el, inte något man ersätter ett vattenburet system med. (möjligen kompleterar)
Tänk på att du ska sälja nån gång också.
Skrivet av: Mattias O
« skrivet: 23 oktober 2011, 00:42:58 »

En får tacka för svaren!

Nu föll det sig som så att det kom en mycket kompetent herre från orten. PANG hann det också säga innan han konstaterade att det var kortis i största elpatronen och kopplade ur den. Själv kissade jag nästan ner mig medan han knappt reagerade och var där med multimetern direkt och bad mig slå på strömmen igen vilket jag gjorde med viss tveksamhet.. ;)

Tog väl en kvart så var värmen i kåken kirrad. Så jävla skönt att hitta en duktig yrkesman som ställer upp och kommer på kort varsel. Känns inte så 2011.

Även denne herre dömde i princip ut mina funderingar på Julapumpen, samt att köpa en begagnad anläggning (7 år gammal ctc 109 + eco-el) som jag hade hittat på blocket. Han säljer förvisso ctc själv och har tidigare offererat mig en installation av en eco-el men bara det faktum att han faktiskt kom och fixade mitt problem, istället för att försöka kränga på mig något är mitt kvitto på att han inte talar för egen vinning så att säga.

Jag har funderat mycket (bra på att fundera är jag) på en vattenmantlad kamin i källaren. Pellets vore väl bekvämt men ved är väl mysigast.
Problem nr 1 är som jag har fattat det att rökkanalen har för klen dimension för något med lite kräm i. Måste dock undersöka detta närmare, det borde väl gå att borra sig in till den gamla kombipannans kanal med ett rör mellan eller dylikt tycker jag? En glidgjutning av kanalen lär nog behövas hur som helst, vilket vi gjorde när vi installerade braskassetten på det övre planet.

Om man nu skulle satsa på det spåret så skulle jag vilja ha en med inbyggd acktank. Vet inte hur vanligt det är eller hur stor och dyr den blir då? Finns ju kakelugnspannan men den är nog lite väl tilltagen :)

Även denna operation kan ju bli rätt dyr i slutändan. Snart är jag tillbaka på "köpa 2 LL-pumpar och "skrota" det vattenburna systemet"-spåret igen känner jag... ;P
Skrivet av: Trubbnos
« skrivet: 20 oktober 2011, 17:32:13 »

Bra förslag ovan, skulle inte ens se på Jula maskinen, är det kallare än -7 grader, då har du ändå en dyr vattenfläkt elpanna, skulle nog försöka kolla på befintliga elpannan, brukar gå och fixa denna, allt är ganska standard, kontakter, elpatronen mm, bara den inte rostat upp.

Eller alternativt en luftvärmepump som får hålla din gamla elpanna i handen.
Skrivet av: 109an
« skrivet: 20 oktober 2011, 15:43:38 »

Frågan är ju vad som sagt poff, kan ju vara så enkelt som en kontaktor. Kan ju vara värt att lägga några hundringar på felsökning
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 20 oktober 2011, 09:18:53 »

En jula kostar runt 20k och du kanske vill bo kvar 1-2 år, avskrivningstiden på julan ligger väl minst på 3-5 år (om den nu håller så länge), sen är den känd för isproblem runt 0:an och blir det kallare än -7 får du inte ut mycket från den. Kollade just på blocket och du hittar fräscha elpannor från 2002 i Sth för 2000:- !
Sen hittar du även braskaminer och vedkaminer i samma prisklass runt 2000:-. Om du har en bra skorstensstock och rökkanal skulle jag nog fundera på en beg elpanna och samtidigt köpa en bras eller vedkamin, det skulle vara minsta möjliga insats med bästa möjliga avskrivning och komfort för dig, men allt hänger på hur din kåk är konstruerad. Det finns också helt nya kombi-braskaminer för vatten runt 10k som ger runt 8kw vatten och 4kw utstrålad effekt som kanske skulle passa i din källare (kolla blocket).
Skrivet av: Abuquir
« skrivet: 16 oktober 2011, 00:11:34 »

"POFF" vilket underbart ljud! ::)
Då vet man att något har gått riktigt åt helsike!  huvuddunk Attans också  :-\

Nej skämt och sido, hoppas att det löser sig på ett smidigt sätt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 oktober 2011, 16:03:29 »

Julas luft/vattenvärmepump håller nog inte huset varmt vid speciellt låga utetemperaturer.
Frågan är om det inte är bättre att köpa en begagnad elpanna och låta nästa ägare av huset bedöma om de vill satsa på en långsiktigt vettig lösning när det gäller värmesystemet.

Det är nog vad jag skulle gjort i alla fall.
Skrivet av: Mattias O
« skrivet: 15 oktober 2011, 15:13:15 »

När jag sent om sider igår kväll bestämde mig för att 15 grader är lite klent även i sovrummet i källaren (ja vi sover i källaren, barnen har tagit övervåningen) och skulle dra igång elpannan. Sett till historiken rörande pannan: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35361.msg327735#msg327735 som finns inbakad i den här gamla tråden uppvisade min gamla CTC Electronic osundhetstecken redan för två vintrar sedan och jag gissar att det inte är någon bra idé att satsa på att laga den.

Vad som är lite synd är att jag hade kommit ganska långt i mina planer på att köpa en Jula lv-pump (6kw) och docka till systemet.

Eftersom vi även har långt framskridna planer på att sälja huset och vandra vidare (men med tanke på läget på bostadsmarknaden räknar jag nästan med att vi blir kvar minst till i vår) finns just nu som jag ser det följande alternativ:

1. Ringa hit en vettig röris (redan ringt en men han var i London till på tisdag) och konsultera honom angående alternativen att antingen laga den lilla pannan alternativt koppla in den gamla ubåten (CTC 260B med elkassett) igen.

2. Jaga rätt på en liknande elpanna på blocket eller dyl. Vi såg till att installationen gjordes med slangar för att enklare kunna flytta pannan om vi skickade ut den gamla som den står på etc så installationen borde bli tämligen snabb och enkel.

3. Köpa Julapumpen och ringa hit en vettig röris som kan koppla in denna direkt på mitt system UTAN någon elpanna. Det borde som jag förstå det ändå kunna fungera, om än inte optimalt, ner till ganska kalla grader? Eller är jag ute å cyklar?

4. Alternativ 1 eller 2 + 3.

Slutligen, kommer alternativ 4 ens göra mig lyckligare utan någon acktank eller liknande för pumpen att jobba emot?

I vanlig ordning oerhört tacksam för snabba svar och synpunkter!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!