Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: sako
« skrivet: 20 april 2010, 22:29:59 »

Roland!

Låt mig först bara tacka för alla synpunkter och hjälp!!
Underbart med ett "bollplank" när man är okunnig och behöver tips och råd!!
Jag har ju förstått att detta med värmepumpar inte är en exakt vetenskap men börjar nu kanske komma lite närmare någon form av "sanning"!!

Vi har haft ca 19-19,5 grader i huset och tycker det är ganska bra. Men visst stämmer det säkert som du skriver att man kanske höjer något, eftersom det ändå inte kostar så mycket! I så fall ännu ett möjligt argument för en större pump.

Och i mitt fall så får jag ju, i den offerten, förutom 14kW pumpen, två borror med ett något större djup totalt sett.

Dessutom får man ju säkert ta de tidigare energisiffrorna med en stor nypa salt. Kan tänka mig att det äldre paret vi köpte av, har stängt ned delar av huset när det var kallt ute. Vi är dessutom 5 i familjen och använder hela huset!! Speciellt barnen!
Skulle inte förvåna mig om vi ligger runt 50000kW/h utan hushållsel?

Men! Återigen stort tack! Skall rannsaka mig själv och försöka komma till ett väl överlagt beslut!!

MVH

Jim

Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 april 2010, 21:44:23 »

Det är omöjligt att idag säga vilken pumpstorlek som är bäst för huset. Det vet man först om ca 15 år när det är dags att byta den. Tvekar man i valet mellan två olika pumpeffekter och ingen är ett självklart val skulle jag rekommendera att man väljer den större. Kostnaden för det valet känns en gång, när man betalar fakturan. Väljer man den mindre känner man av det varje kall vintermånad det har behövts tillsatsel. Det är i alla fall min erfarenhet av en för något för liten pump.

En 14 kW pump behöver inte så mycket djupare borrhål än en på 12 kW. Husets värmebehov ändras ju inte. Det är bara under en kortare tid på året som man kommer att ta ut mer värme från borrhålet. Vid samma borrhålsdjup kommer den kraftigare pumpen dock att belasta själva borrhålet och den del av berget som är närmast borrhålet hårdare när den går så det behövs några extra meter för att kompensera för det för att få samma köldbärartemperatur in. 10 % kraftigare pump behöver förmodligen inte mer än 5 % djupare borrhål för att kompensera för det. Det beror lite på hur man ställer in pumpen. Är man inte rädd för korta gångtider blir det inte så stor skillnad.

Det är många som efter installation av värmepump höjer temperaturen inne då rörliga kostnaden för värmen minskar. Det kan vara värt att fundera över om det kommer att bli så.
Skrivet av: sako
« skrivet: 20 april 2010, 20:20:09 »

Roland!

Tack för ditt svar!

Jo jag har förstått att så är fallet men kan du eller kanske någon annan, avgöra vilken av dessa offerter som är mest optimal för mitt hus?
Tänker då på en 12 alt 14 kW (eller annan??) pump kontra effektbehovet? Skall jag förändra något, tex borrdjup, gå upp/ned i storlek på VP?
Förstår att det blir teoretiskt men så är det väl också för installatörerna?

Känner mig lite stressad över att jag inte riktigt "hänger med"! Sitter dessutom på en båt ute på havet och måste snart ta ett beslut!

MVH

Jim
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 april 2010, 14:07:39 »



En av Nibe killarna säger också att en 15kW pump inte säkert är den bästa lösningen eftersom den kan överstiga husets effektbehov och att pumpen då får sämre gångtider?? Inte vet jag men det låter lite underligt i mina lekmannaöron!


Även en pump på 12 kW kommer att överstiga husets effektbehov under största delen av året. Om pumpen får för korta gångtider går det att kompensera med en volymtank, det kostar visserligen något men det gör tillsatsel också.
Skrivet av: sako
« skrivet: 14 april 2010, 13:06:19 »

En uppdatering!

Har kikat runt lite men inte blir man klokare av alla svar!! Sc:,h

Alla de tre Nibe leverantörerna jag fått offert från är ju ganska överens och det är ju inga stora skillnader i deras beräkningar, mer än priset då. Blir det en Nibe så lutar det just nu mot en 1145 då det är en modern pump med lättavläst/användarvänlig display med olika funktioner.

Så nu funderar jag mest på om 12kW räcker i  mitt hus, eller om jag skall gå upp till Nibe 15kW eller gå för IVT säljarens 14kW pump? Han räknar ju dessutom med två borror till ett i sammanhanget bra pris?? Chansen finns väl att jag kan åka på 2 borror ändå eftersom de (Nibe leverantörerna) måste borra så pass djupt som 240m och kanske något till? Har förstått att det kan bli problem när man borrar djupt.

En av Nibe killarna säger också att en 15kW pump inte säkert är den bästa lösningen eftersom den kan överstiga husets effektbehov och att pumpen då får sämre gångtider?? Inte vet jag men det låter lite underligt i mina lekmannaöron!

Vill bara tillägga att detta inte är en "IVT mot Nibe" tråd , utan mer en 12kW mot 14/15kW tråd!! ::)

MVH

Jim

Skrivet av: sako
« skrivet: 08 april 2010, 08:16:32 »

Jag skall dra det en runda till och ta in priser på 15kW 1125 så får vi se?

Tackar för hjälpen!!!

MVH

J
Skrivet av: gunnarb
« skrivet: 07 april 2010, 12:20:02 »


Dessutom är ju en 15kW Nibe 1125 billigare än en 1145 12kW.



Ja det skiljer c:a 17.000:- för samma storlek.
Skrivet av: sako
« skrivet: 07 april 2010, 11:56:10 »

Har nu läst lite här på forumet och i kataloger från Nibe men kan egentligen inte hitta några stora skillnader som motiverar prisskillnaden??
Visst får man ju en mer lättläst och användarvänlig display på 1145 men pumparna verkar ju vara ungefär lika effektiva.

Vad jag kommer ihåg så sa en av säljarna att 1145 är tystare än 1125 men det har inte så där jättestor betydelse för oss.

Så nu återstår då att avgöra om det skall bli en 14kw eller 12 kw pump och om 240m (ett hål) eller 250m (2 hål) räcker!!
Dessutom är ju en 15kW Nibe 1125 billigare än en 1145 12kW.

Många val blir det!  :o Expressen eller Aftonbladet som vanligt!!! :D

MVH

Jim
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 april 2010, 22:01:01 »

November tom februari (4 hela månader) är för mitt hus ungefär 55 % av värme- och vvbehovet ett normalt år. Denna vinter har varit kall. 40 000 kWh kan stämma.

45000 ger att max värmebehov är 18-20 kW. 14 kW är då inte fel. 12 känns som gränsfall vid 45000 kWh/år men det fungerar.

Alltså, är en 14kw IVT ca 15% bättre än en 12 kw Nibe?


Typbeteckningarna behöver inte ange den effekt pumpen kan ge i en viss installation. Det beror på framledningstemperatur och hur djupt man borrar vad det blir för effekt. Framledningstemperaturerna verkar lite höga i det här fallet. En 14 kW IVT kommer inte att ge riktigt 14 kW när det är kallt ute med den framledningstemperatur och föreslaget borrhålsdjup. Den tar då ut 40 W/m borrhål. Jag tror man hamnar lite under noll grader på ingående köldbärare då. Å andra sidan bör det inte bli så långa tider pumpen går kontinuerligt så det kan man leva med. Antar att Nibe inte heller kommer att ge 12 kW men har inte undersökt det.
    
En kraftigare pump ger mindre behov av tillsatsel. Svårt att säga vad det är värt i det här fallet. Det går inte att säga att den ena är 15 % bättre än den andra.

Jag tror i och för sig att oron för att många starter sliter ut pumpen i förtid är litet överdriven. Även gångtiden sliter på en kompressor och med en liten pump får man extremt långa gångtider.

Håller med. Det går dessutom att ändra inställningen av pumpen om man vill ha långa gångtider. Det kan bli lite ojämnare temperatur inne men det behöver inte märkas om man inte driver detta med långa gångtider in absurdum.

Två borrhål är inte så dumt när det blir frågan om så pass stora pumpar som här. Det kostar el att dra runt köldbäraren i uppemot 500 meter slang.
Skrivet av: sako
« skrivet: 06 april 2010, 21:33:45 »

Gjorde en snabbkoll just nu men kan inte se några stora skillnader förutom displayen och möjligen då andra möjligheter till programmering och liknande? Skall försöka lusläsa och posta lite mer i morgon! Någon annan kanske har erfarenheter med dessa två pumpar?

Tack så länge för hjälpen!

Jim
Skrivet av: gunnarb
« skrivet: 06 april 2010, 21:00:10 »

Jag tror i och för sig att oron för att många starter sliter ut pumpen i förtid är litet överdriven. Även gångtiden sliter på en kompressor och med en liten pump får man extremt långa gångtider. Jag ser hellre att pumpen  räcker till och inte försämrar ekonomin med en massa eltillskott i tid och otid (min pump behöver bara eltillskott när utetemperaturen går under - 15 grader, vilket dock hänt några gånger i år). Jag  har flera bekanta som har följt experternas rekommendationer och nu sitter med för små pumpar.

Har du kollat vad det är du får i extra finesser genom att köpa den 20.000:- dyrare Nibe 1145:an i stället för 1125:an?
Skrivet av: sako
« skrivet: 06 april 2010, 20:08:41 »

Kodstycke: [Välj]
Jag tycker inte att frågan är vilket fabrikat, utan vilken storlek på pump.
Precis vad jag menade! Uttryckte mig nog lite dåligt!!!

Så för att förtydliga mig! Vad jag undrar är vad expertisen ( alltså Ni!!) anser om storlek på pump i förhållande till borrdjup i exemplet ovan?
Tror jag har läst någonstans att det inte alltid är fördelaktigt med en FÖR stor pump heller?? Tänker på slitage vid för många start och stopp??

Skall också tillägga att jag har dålig koll på alla olika modeller och lät därför säljarna rekommendera det de ansåg bäst.
Med de uppgifterna och forumet här, så tänkte jag forska vidare innan jag slår till, alltså jämföra olika modeller.

Jag tror också att en reell förbrukning ligger närmare 50000 än 40000!

MVH

J




Skrivet av: gunnarb
« skrivet: 06 april 2010, 18:00:46 »

Jag tycker inte att frågan är vilket fabrikat, utan vilken storlek på pump.

Du har ett väldigt stort och förmodligen dåligt isolerat hus. Med den förbrukning du anger tror jag  inte att 40.000 kWh räcker på långa vägar. Jag har för mig att man brukar räkna  1 m3 olja som 10.000 kWh och då har du  förbrukat 25.000 kWh på 4 månader. Du får säkert minst räkna med lika mycket till och då ligger du på åtminstone 50.000 kWh.
Jag  har ett gammalt tilläggsisolerat hus på 170 kvm i stockholmstrakten med nya  högisolerade fönster och det drog  40.000 kWh innan jag  installerade min Nibe 1110 på 10 kW med ett 170 m hål. Den har varit alldeles lagom och fungerat som en klocka i 10 år nu. Nu ligger min förbrukning  för värme och varmvatten på 10.000 kWh per år och övrig el på 12000 kWh (vi har också ett gästhus med direktverkande el på tomten).

Jag tror att du behöver minst en och kanske två storlekar större pump än jag och då skulle jag  fundera på en 15 kW-pump. Varför väljer du den dyrare 1145 i stället för 1125, som ungefär motsvarar min 1110. Den är nästan 20.000 dyrare för samma storlek utan att jag ser att man får något speciellt för dessa pengar. Jag skulle ha valt en 1125 på 12 eller 15 kW  (priset skiljer max 5000:- på dessa två storlekar)

Hur djupt borrhålet skall vara har jag  inte kläm på men välj gärna en storlek större än leverantören rekommenderar, det kommer du  inte att ångra. Jag  har t.ex. aldrig  fått upp brinevätska med minusgrader (inte ens i år) och det ökar COP-värdet en del.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 april 2010, 15:29:27 »

Och det jag främst undrar är om man kan jämföra en IVT och en Nibe bara utifrån kw talet? Alltså, är en 14kw IVT ca 15% bättre än en 12 kw Nibe?
Rent tekniskt är det nog så. Men, det är ungefär som att säga att två bilar med lika stora motorer är likvärdiga...
Jag är inte så insatt i märkesspecifika saker, men båda pumparna löser nog uppgiften som dom skall - Värma huset och kranvattnet. Sen finns det säkert mer eller mindre lull-lull på den ena eller andra + att det kan skilja på hur bra service man kan tänkas få på just den orten man bor på.

Problemet med att fråga "Vilken är bäst, X eller Y?" på den här typen av forum, fullt av nördar, är att det ganska snart spårar ut i ett okontrollerat märkesställningskrig.
Skrivet av: sako
« skrivet: 06 april 2010, 15:25:10 »

Hej!

Jo det är ju inga stora skillnader mer än att IVT pumpen har 14 kw och Nibe pumparna 12kw.
De flesta har ju också räknat med 240-250 meters borrdjup.

Är detta tillräckligt eller skall jag ta i lite till?
Och det jag främst undrar är om man kan jämföra en IVT och en Nibe bara utifrån kw talet? Alltså, är en 14kw IVT ca 15% bättre än en 12 kw Nibe?

Är rookie som ni säkert förstår!!

MVH

J
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 april 2010, 15:06:31 »

Som vanligt så skall man alltid tänka på att säljarna räknar så snålt som möjligt för att få till en konkurrenskraftig offert. Skall du bli riktigt nöjd så skall du välja en storlek större pump och några tiotal meter längre borrhål.
I övrigt verkar det som att alla har räknat ganska lika, så det får nog bli andra aspekter än dom rent tekniska som avgör.
Skrivet av: sako
« skrivet: 06 april 2010, 14:48:20 »

Hej!

Är newbie här och behöver lite hjälp med att utvärdera de 4 offerter jag fått på bergvärme till vårt hus!

Några basfakta:

Huset ligger i Finspång i Östergötland, är ca 240 kvm i två plan plus kallvind och är byggt av trä 1909.
Takhöjd ca 3 meter på varje plan.
Det har ingen särskild isolering vad jag kan se och man har bytt ut några fönster genom åren, men alla är 2 glas.
Man har också någon gång isolerat golven i undervåningen genom att spruta in isolering.

Vi har idag en olja/el panna (Nibe City) och vattenburet system med stora äldre radiatorer med termostater. Varmvatten till dusch mm kommer från samma system. Alltså ingen separat VVB.
Elförbrukningen under Nov-Feb var ca 15500 kWh el och ca 1,1 kbm olja.
Tidigare ägare angav ca 40000 kWH/år när vi köpte huset.

Framledningstemperaturer från tidigare i år:

Ute -7 Inne +19,5 Framl +48
Ute -4 Inne +19 Framl +41, 5

Har fått tre offerter(nr 1-3) som alla har Nibe 1145 plus en dockad 300 liter VVB, dessutom en offert (Nr 4) på IVT plus docckad 300VVB.

Så här ser de ut:

1. Nibe 1145-12 & VPB300, 210m borrning, 6m stålfoder
Demontering av oljetank och panna.
Pris 153000 inkl moms innan rotavdrag (28500) tot 124750kr

2. Nibe 1145-12 & VPA 300/200 240m borrning, 6 m stålfoder
Demontering av oljepanna. Demonteringf av tank tillkommer (??)
Pris 183500 inkl moms innan rotavdrag (27750) tot 155750 kr

3. Nibe 1145-12 & VPB 300 240m borrning, 6 m stålfoder.
Demontering av oljepanna. Demontering av oljetank +4500kr (arbkostn 3250)
Pris 164000 ink moms innan rotavdrag (31250) 133750 kr

4. IVT HT plus E14 & DVB300FC, 250m borrning fördelat på 2 hål, 12 m stålfoder.
Demontering av oljepanna. Demontering av tank tillkommer (??).
Pris: 176600 ink moms innan rotavdrag (25500)
Får dessutom en värdecheck på 6000 så totalt pris efter rot blir 145000 ink moms.

Tar tacksamt emot synpunkter på ovanstående!

MVH

J

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!