Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Oden
« skrivet: 13 maj 2007, 12:31:15 »

Vi har själva en CE50 med tank. fungerar perfa! Skrev ett inlägg förut men det valde admin att ta bort pga "otillåten marknadsföring", så jag omformulerar den:
Företaget är nytt och har inte kapaciteten för att kunna tillgodose behovet av frågor och svar. Bästa vore att ringa dem! kundtjänst 0705185355 (tror jag)
Skrivet av: besserwisser
« skrivet: 02 februari 2005, 17:36:36 »

grejen med en luft/luft är den att den hela tiden får den luftmängd den behöhöver fär att klara av att förånga köldmediet, sen styr man effektuttaget med kompressorn, och det är väl så det är tänkt att funka här med ,men det gör det ju inte så länge du inte får tillräckligt luftflöde, i ett normalstort hus 100-150m2 så kan man hämta ca 1-1,5kw i frånluften med en konventionell förångare,(kommer inte ihåg i huvet vad luftflödet är) nu vet jag inte vad de har för förångare eller ens köldmedium, jag har skrivit och ställt lite frågor om deras pump för att jag var intresserad och för att jag som sagt är kritisk till att det verkligen fungerar så bra som utlovat, men jag har inte fått några svar från dem, det kan man ju tolka som man vill.

Det jag undrar är hur dem menar att man ska kunna få ut 5kw ur pumpen i ett normalt hus?
Och dessutom med ett högt cop, när man läser på deras hemsida så hänger det inte ihop, för att få ut 5kw så sänker man temperaturen 20 grader lägre än andra fvp, och detta medför lägre fårångningstemperaturer, vilket i sin tur medför lägre cop.
jag kommer vara fortsatt kritisk till denna pump tills jag sett att det fungerar med mina egna ögon.
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 februari 2005, 14:32:48 »

Om man får tro deras egna diagram går aldrig COP under 2.5, men som du säger är det svårt att dra några slutsatser när det inte framgår hur beroende den är av mängden frånluft. Rimligtvis bode COP inte gå mycket lägre vid mindre luftflöden - utan då påverkas istället uteffekten genom att den minskar.

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 02 februari 2005, 14:20:02 »

Med en uteluftpump har jag inget val när det gäller utetempen och som du sa COP 1,5 är bättre direktel.
Orsaken till den lägre COP:n är egentligen inte den högre framledningstempen utan att man sänker förångningstemperaturen vid stort effektuttag.
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 februari 2005, 14:02:34 »

Nja, när det finns behov av eltillskott kommer ju radiator-returtempen att stiga så att även en konventionell lvpump får dålig verkningsgrad.
Den behöver dock inte lyfta tempen lika mycket varför den naturligtvis ger något högre verkningsgrad än en CZ.
Tror du den blir så mycket högre att det uppväger eltillskottets direktelsenergi framför CZ värmepumsenergi?

Varför har man då alls en uteluftsvärmepump?

Om ditt resonemang stämde skulle ju en luft/luft-värmepump ge en bättre totalekonomi om man förvärmde uteluften med en elvärmare innan den gick in i värmepumpens förångare?

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 02 februari 2005, 13:53:43 »

5kw VP COP 2 =2,5kw.  4kw VP COP3 + 1kwel=2,33 kw. Vid lägre energibehov behövs inte eltillskottet och COP stiger även på den andra pumpen. Säger fortfarande inte att CZ jobbar så men skulle vilja ha fler uppgifter på den.
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 februari 2005, 13:13:08 »

1 kW eltillskott är 1 kW, 1 kW tillskott tillverkad även med en VP som arbetar med låg COP kräver bara ca 0.5 kW el.

Vid låga energibehov kommer COP att vara betydligt högre.

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 02 februari 2005, 12:39:17 »

Jag säjer inte att det är så med ComfortZone men i en del fall kan det vara bättre med bra COP på vp:n och spetsa med el-patron än att ta det sista med VP:n och tappa cop ordentligt. Med en luft/luft så har du inget val eftersom den jobbar med utetempen men med en frånluft så har du de vanliga FLVP som skickar in elpatronen för spetsen och då jobbar på högre COP.
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 februari 2005, 11:50:10 »

Den arbetar ungefär som en luft/luft-värmepump, är du lika kritisk mot dem?

En stor skillnad gentemot luft/luft-värmepumparna är dock avfrostningen, i comfortzones värmepump sköts ju den av den varma frånluften, vilket innebär att den dels "är gratis", och dels borde gå tämligen fort.

Vad som skulle vara intressant att se är väl främst hur ofta den behöver köra ändå ned till -15 grader på frånluften för att värma huset.
Ju större del av året den måste göra det, desto sämre verkningsgrad blir det ju.

Kanske denna precis som luft/luft-värmepumparna är bäst lämpad för hushåll söder om Dalälven.

En stor fördel för CZ i förhållande till luft/luft-värmepumparna är ju dock att den har förmågan att värma hela huset inkl. varmvatten vilket ger större besparing, även om verkningsgraden under stundom är kanske ca 2.0.

I övrigt håller jag med dig, har man möjlighet till det så är det bättre med en mark/berg-värmepump.
Dock är det inte alltid lätt att räkna hem det i t.ex. en tio-års kalkyl.

/Rickard
Skrivet av: besserwisser
« skrivet: 02 februari 2005, 11:01:05 »

håller med fixaren ang comfortzone, har mycket svårt att tro att den är så bra som man påstår, för det första så kommer du få väldigt lågt cop  vid -15 grader på frånluften det betyder att förångningstemperaturen måste vara ett par grader lägre kanske runt -20, detta medför även en del andra problem som man får anta att man löst på comfortzone, men ändock så finns  det många anledningar tiill att man inte gör frånluftsvärmepumpar i större storlekar.
jämför själv och kör din bergvärme med brine på -15 in , jag lovar att du lika gärna kan köra med elpatronen ( istort sett iaf)
Sen så är det ju så att vilken tillverkare som helst kan sätta in en frekvenstyrd kompressor i en svindyr frånluftsvärmepump och säga att den har en maxeffekt på 10kw, vilket den också kan ha, men då har du antingen orkan i huset eller ett väldigt stort hus.
Jag kan bara inte fatta varför folk envisas att låta sig imponeras av denna pump , när den enligt mig inte har något speciellt, visst vill man betala det dubbla mot en vanlig fvp så gör gärna det och det kommer att finnas de som blir nöjda, men för att bli det så måste man ha ett hus som kan klara tillräckligt stora luftflöden annars kommer den inte ge så mycket mer än en vanlig pump, dessutom så kommer den behöva avfrosta väldigt ofta för som sagt så drar man nytta av fuktutfällningen och vart tror ni den utfälls? på förångaren antagligen och en pump som avfrostar ofta ger inte ett bra cop, och en kompressor som startar och stoppar ofta m,år inte heller bra.

Jag skulle aldrig rekomedera någon att köpa en fvp överhuvudtaget om man byggde nytt hus, det är mycket bättre med bergvärme/markslinga och ftx (om man vill åt ventilationen).

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 31 januari 2005, 17:42:10 »

Inga konstigheter med det där diagrammet som jag inte sa tidigare. Men tar du nästa diagram som jag inte lyckas kopiera in utan bara texten.


CE50 har en varvtalsstyrd kompressor som följer det verkliga värmebehovet. Då den maximala effekten inte behövs, vilket är merparten av driftstiden, sänks kompressorns kapacitet till det verkliga behovet.

Vi får då både högre förångningstemperatur och lägre framledningstemperatur, vilka båda förbättrar kompressorns effektivitet. Resultatet ser ut som i figur.  Genom att tillåta en något lägre  C.O.P vid högsta effekt, samtidigt som vi oftast kör med reducerad effekt, får vi mycket hög maxeffekt samtidigt som vi får bra genomsnittlig C.O.P.



Så det börjar  påminna om "ispinnen" stor kompressor taskig COP men ändock värmepump.

Här är minna egna gissningar som jag inte har belägg för men antar. Maskinen måste troligtvis  avfrosta oftare än en "vanlig FLVP eftersom den jobbar med lägre förångningtemperatur, förångaren ger mer motstånd vilket kräver större fläkt (som drar mer ström). 

Om det är något att satsa på vet ej? Men hus där den skulle kunna passa funkar nog bättre med en ren bergvärme och FTX eller enbart frånluft.
Skrivet av: admin
« skrivet: 31 januari 2005, 11:24:56 »

Som du ser så ökar uteffekten när tempen på förångaren går under +4 grader, detta har att göra med just fuktutfällningen på förångaren.



Vill dock tillägga att jag inte är någon framstående fysiker, i detta fall litar jag på att ComfortZones uppgifter är riktiga. (när det gäller diagrammet ovan)
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 31 januari 2005, 09:51:09 »

Rent hypotetiskt utan att krångla till det allt för mycket. Om man sänker tempen i frånluften med ett konstant luftflöde från +25 till +5 och får ut en viss mängd energi så blir det inte dubbelt så mycket energi ut från maskinen om jag lyckas sänka tempen ytterligare 20 grader från +25 till -15. Eftersom förångningstemperaturen sjunker. Om du inte håller med varför förespråkar du som alla andra att borrhålen skall vara djupa och köra med ett högt flöde på brinen? ;)
Skrivet av: admin
« skrivet: 31 januari 2005, 09:32:26 »

Du kanske läser nåt som inte finns, jag hittar i vart fall ingen kurva som visar uteffekten i förhållande till flödet...

Men rent logiskt har du naturligtvis rätt, i en "liten" villa kan man ju inte ventilera bort 320 m3/timme.
Och i och med det bör uteffekten bli lägre, hur mycket bör man dock vara matematiker för att räkna ut, eller prova.

Faktum kvarstår dock, om man sänker frånluften till -15 istället för till +4 grader kan man plocka ut minst dubbla effekten vilket borde innebära att man värmer både varmvatten och villa ned till en utomhustemp som ligger betydligt lägre än med någon annan på marknaden förekommande frånluftsvärmepump.

Min uppskattning är att man bör kunna värma den utan eltillskott ned till ca -15 grader, detta är dock en gissning.
Jag grundar detta på att den återför den värme som tas ut ur frånluften, lägger till driveffekten för kompressorn.
Det värmeläckage som huset har genom golv, väggar och tak tror jag tillförs med hushållsel...

Tveksamt dock om den slår IVT 495 på fingrarna uteffektmässigt med det relativt låga frånluftsflöde som man bör ha från en villa på 130 m2.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 31 januari 2005, 08:57:42 »

Jag har bara tittat på deras hemsida. Om man kollar deras diagram så får jag det till att det krävs rätt mycket luft för att få ut 5kw. Men jag kanske läser fel.
Skrivet av: admin
« skrivet: 31 januari 2005, 08:51:05 »

Citera
Ang Comfortzone, för att kunna återvinna 5 kw ur frånluften så måste man väl på något sätt ha tillfört motsvarande 5 kw (via elpatron) till huset annars har man ju inget att återvinna, rätt eller fel??

Den sänker tempen på frånluften ändå ned till -15 grader (om det behövs) för att kunna utvinna den energin. En "vanlig" frånluftsvärmepump ungefär till +1-5 grader.
Detta ger fler än en fördel (utökat effektuttag) , den påfrysning som sker på värmeväxlaren ökar verkningsgraden tack vara fysikaliska lagar...

Se deras hemsida för förklaring.

Den fungerar i princip som en luft/vattenvärmepump (som står ute) men är varvtalsstyrd och har inte de brister som den typen av värmepumpar har, t.ex. att de stannar om det blir kallare än -10 grader.

Att den står inomhus bör även borga för längre livslängd då den inte utsätts för klimatpåverkan.
Skrivet av: FE
« skrivet: 31 januari 2005, 08:40:43 »

Comfortzone är nog inget som hussäljaren vill leverera, de har bara avtal med ivt.
Ang Comfortzone, för att kunna återvinna 5 kw ur frånluften så måste man väl på något sätt ha tillfört motsvarande 5 kw (via elpatron) till huset annars har man ju inget att återvinna, rätt eller fel??
Det blir ingen frånluft från garaget, tomten är troligen för liten för en jordvärmepumpsanläggning ca 700 m2, bergvärme blir en större investering än 495:an. Så valet är nog mellan 490/495 för mig.
Skrivet av: admin
« skrivet: 30 januari 2005, 21:46:42 »

Kan så vara, dels är informationen inte fullständig på hemsidan och dels beror det mycket på om det kommer att tas frånluft från garaget.

Gör det inte det så är nog uteffekten (grov bedömning) ungefär densamma som för 495:an.

Lindrigt att slippa markslingan dock.

Jag tycker att de skall premieras lite för att de inför varvtalsstyrd kompressor i en svensktillverkad värmepump - starkt gjort, de är verkligen pionjärer.

Jag har talat med VD:n och de har ett antal referensanläggningar igång som de kan förmedla kontakt med, själv har jag inte en aning om hur deras besparingssiffror ser ut i praktiken, jag tycker bara att deras funktionsprincip är så bra att det borde fungera som utlovat.

PS: Om jag skulle bygga nytt skulle jag nog sätta in en markvärmepump på 4 kW + en ftx, när man ändå skall gräva upp hela tomten kan det vara lika bra att förlägga en ytjordvärmeslinga!

Nu vet jag ju inte hur stor tomt frågeställaren har, så det är svårt att rekommendera nåt i den stilen, kanske lite jobbigt att helt ändra planerna med - det är väl tillräckligt mycket att tänka på om man bygger nytt.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 30 januari 2005, 21:05:53 »

Förutsättningen för att Comfortzonemaskinen skulle ge 5kw är väl att det finns lite mer frånluft än vad det är i det här huset?
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 30 januari 2005, 20:40:24 »

Jag tycker att en merkostnad på 18.000:- för en 495:a låter bra.

Du borde med det hamna i närheten av vad en Comfortzone kostar. Jag tror en 495 ger större besparing än Comfortzone och det är dessutom mer beprövad teknik.
Skrivet av: admin
« skrivet: 30 januari 2005, 18:25:54 »

Det gör du förmodligen, men jag skulle vilja veta om du tittat på ComfortZones frånluftsvärmepump, den ger en uteffekt på 5 kW med enbart frånluften som värmekälla.(495 ger 3.9 kW).

Den värmer också varmvatten och radiatorsystem, tar in friskluft via friskluftsventiler .

Den kostar ca 60000 , (vet inte säkert) , vad 495 twin kostar vet jag inte.

Kort kan man väl säga att du spar mer med större uteffekt.

En kalkyl på vad som lönar sig borde IVT kunna ge dig, eller hustillverkaren.

Det är de som bäst vet vad som åtgår för att värma ditt hus.
Skrivet av: FE
« skrivet: 30 januari 2005, 17:35:24 »

Behöver lite råd.
Jag ska bygga nytt hus, ett enplans på 130 m2 med vidbyggt garage (minst +18 grader) om ca 45 m2, golvärme både i huset och garaget. Jag har fått ett tilläggspris på uppgradering från 490 till 495 från husleverantören enligt följande: grävning+slang 200m*30:-, merkostnad 495 samt installation för denna 12.000:-  dvs totalt en merkostnad på 18.000:-.
Nu till frågan: är det lönsamt för mig att köpa till detta?? ekonomiskt alltså!!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!