Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 april 2016, 10:42:32 »

Små jordfel finns som regel i vissa produkter, så det är troligt att den på inkommande löser ut först av alla, det skall vara ett rejält fel innan någon av gruppsäkringarna löser ut först eller samtidigt.

Jag hade ju förra vintern problem med att jordfelsbrytaren som sitter i min förrådselcentral löste ut när jag kastade på vatten på bastuaggregatet, trodde att det var slut... Såg fram emot att köpa nytt aggregat.
Så, förra sommaren löste helt plötsligt jordfelbrytaren ut (värmepumpen stannar då också) utan att jag bastade...
Jag kollade i värmepumpen och såg att det var rätt mycket sot runt kontaktorn för kompressorn, efter 47 000 starter blir det nog så...
Renblåste med tryckluft och problemen var borta.
Nu löser den inte heller ut när jag kastar på vatten på bastuaggregatet.

Med separata skydd på varje matning skulle troligen ingen av dem löst p.g.a. de små jordfel som fanns i varje enhet.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 21 april 2016, 08:33:33 »

Intressant lösning att sätta personskyddsautomater på alla grupper! Kostar mer men är användarvänligt om det skulle uppstå jordfel som är svåra att lokalisera. Om man seriekopplar jordfelsbrytare vet man dock inte om vilken eller om båda kommer att lösa för ett jordfel. Finns speciella jordfelsbrytare med en något fördröjd utlösning som ska vara selektiva men dessa är ytterst ovanliga. Sitter en särskild märkning på dessa.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 19:00:24 »

Alla andra säkringar i skåpet är jordfelsautomater de också. Borde inte de bryta först vid jordfel på andra ställen?
Oavsett så kan jag nog inte bygga om mer i elskåpet då det är fullt och det går ut en 4p16a kurs till garaget.

Men jag tror jag landat på en F1255 6kW nu.
Tack för hjälpen!
Skrivet av: Josth
« skrivet: 20 april 2016, 17:43:34 »

4P32A - Det är en personskyddsbrytare som är en kombination av jordfelsbrytare och dvärgbrytare, dvs den skyddar både mot jordfel och överströmmar. Det kan synas rationellt att ha detta som huvudsäkring men värmepannor och värmepumpar kan tyvärr ha en viss läckström. I installationsmanualen till bl.a. F1255 står det "Om fastigheten har jordfelsbrytare bör F1255 förses med en separat sådan. Om automatsäkring används ska denna minst ha motorkaraktäristik "C"." En elektriker kan alltså behöva ändra lite i elsystemet och sätta upp en vanlig 3-polig huvudsäkring samt två (eller fler) jordfelsbrytare i gruppcentralen. Det är också bra att t.ex. ett fel som fukt i en lampa utomhus vilket kan utlösa jordfelsbrytaren inte dessutom stänger av värmen i huset.

Skrivet av: Olle61
« skrivet: 20 april 2016, 17:40:38 »

Det är en 4P32A säkring som sitter där, jag tror hur som helst inte det är något problem vad jag än väljer för vp...

Jaha, det är en fyrpolig automatsäkring på 32A som även säkrar och bryter "nollan". Så gör vi inte i Sverige så vitt jag vet. Det är väl "proppsäkringar" som huvudsäkringar även i nya installationer...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 april 2016, 17:13:04 »

Det är en 4P32A säkring som sitter där, jag tror hur som helst inte det är något problem vad jag än väljer för vp...
Efter hjälp här lutar det åt en F1255 6kW. Bör jag ha någon sorts arbetstank till den? Vi har golvvärme i alla rum, inga radiatorer.

Nej, arbetstank tycker jag inte att du skall behöva med en så pass väl anpassad värmepump, däremot kanske en bypass som kan säkerställa flödet i golvvärmekretsen även när värmepumpens uteffekt är låg (då vill värmepumpens egen cirkpump varva ned flödet så det blir för litet för att du skall få bra komfort på golvvärmen).
Läs gärna mer om arbetstank och bypass i min guide: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=61528.0
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 april 2016, 17:01:38 »

Eftersom jag inte läst hela tråden så vill jag backa på mitt påstående, jag hade inte en aning om att det inte var i Sverige. Och mina kunskaper när det gäller Norges system är rätt begränsade.  :-\
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 16:49:17 »

Det är en 4P32A säkring som sitter där, jag tror hur som helst inte det är något problem vad jag än väljer för vp...
Efter hjälp här lutar det åt en F1255 6kW. Bör jag ha någon sorts arbetstank till den? Vi har golvvärme i alla rum, inga radiatorer.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 april 2016, 16:25:31 »

Ja, kanske bäst att kolla vad det står på själva säkringen, inte på säkringslådan...
Att de är "vana" med stora huvudsäkringar i Norge, som bara kört 110 V är nog dock nåt som borgar för att de kör vidare med det även i trefas 230 V system.
Det skulle i alla fall inte förvåna mig.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 april 2016, 15:47:33 »

Vill bara inflika att jag betvivlar att det handlar om 32 A huvudsäkringar, setget efter 25A är 35 A. Dessutom har man 3 och inte 4 huvudsäkringar. Så nått är fel någonstans.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 april 2016, 14:48:07 »

Just därför tycker jag att Nibes 6 kW maskin passar bäst, låg lägsta uteffekt ger många drifttimmar som ligger nära värmepumpens (antaget) optimala för att ge hög COP.
Med så stora huvudsäkringar, och ingen avgift på säkringsstorleken så finns inget som talar för att man skall köpa en trefas maskin bara "för att".
Om allt som freb skriver stämmer så anser jag alltjämt att 1255-6 är bästa valet sett till vad kraven borde vara.
Att köpa en Daikin och sedan strypa den ser jag verkligen ingen som helst nytta med, det skulle bara ge fler start/stopp på grund av den högre mineffekten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 20 april 2016, 13:53:15 »

Den reglerar själv så att kompressorhastigheten sänks om borran blir för kall, så det borde inte vara nåt problem. Visar det sig efteråt att det behövs mycket elpatron på grund av kort borrhål (vilket borde ha märkts redan nu) så kan man alltid borra ett till...
Nackdelen med för stor VP är att den får många starter/korta gångtider när det inte är kallt. Plroblemet är mindre med en inverter eftersom dom kan reglera ner effekten, men det finns en gräns för hur lågt dom kan gå.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 12:54:33 »

Nu är jag inte elektriker men det står 4 x 32A på huvudsäkringen. Vi har 400v TN nät här, och de tar inte betalt något extra beroende på storleken på huvudsäkringen.
Säkringen som är till värmepumpen idag är 3x16A.

Med resonemang att en inverterpump går att reglera ner så kan väl Nibe F1255 12kW vara ett alternativ för att få bättre fasfördelning?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 20 april 2016, 12:41:04 »

Om den gamla VP'n har klarat av att värma huset när det har varit som kallast så går det att installera en kraftigare inverterpump - Uttaget ur borrhålet borde bli i stort sett det samma eftersom huset inte kräver mer.
Å andra sidan är det ju onödigt att installera en VP som kan ge 13kW om huset bara behöver 5-6kW.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 april 2016, 12:37:07 »

På inverterpumpar kan man ställa in en lägsta tillåten ingående köldbärartemperatur (vet inte om det gäller alla fabrikat). Det betyder att pumpen så att säga inte blir kraftigare än vad man tillåter. 2,5 -13 kW kan därför bli en pump på 2,5-7 kW.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 20 april 2016, 12:36:29 »

Ok, då har ni det som brukar kallas FTX, ett bra ventilationssystem. (Det går inte att kombinera med frånluftsmodul till värmepump).

Har ni verkligen fyra stycken huvudsäkringar Sc:,h  Med 400V 3N har man tre huvudsäkringar vid elmätaren. 32[A] låter betryggande, då är det verkligen inget problem med 12[A] på en viss fas.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 april 2016, 12:36:00 »

Jag tycker 12 ampere på 1 fas är mycket men vi har 16 ampere huvudsäkring. Antar att du menar 3*32 vilket är väldigt högt men du kanske har andra förbrukare annars bör det gå att säkra ner och spara en slant om det funkar lika i Norge som här i Sverige. Många inverters har en funktion som begränsar effekten från vp om borran blir för kall så en Daikin vp kommer inte kyla hålet för mycket om man använder den funktionen.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 12:27:25 »

Huvudsäkringen är på 4x32A.

Om det är ventilationen till huset du tänker på så har vi balanserad ventilation med värmeåtervinning (ett separat system alltså). Om det är någon annan ventilation du menar ber jag om ursäkt för min okunskap.

Reparatören som var här och konstaterade att vår kompressor var slut menade att vi kunde installera en Daikin 2,5 - 13kW utan problem. Andra jag pratat med menar att med ett borrhål på 105m så bör vi inte ha större pump än vi har idag.

Jag blir inte riktigt klok på vad vi ska välja, vi önskar ju inte få ett feldimensionerad system som skapa andra problem i framtiden. Så jag är väldigt tacksam för alla inlägg här.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 20 april 2016, 12:15:23 »

Max driftström till kompressorn i 1255-6 är 1x 12[A] jämfört med 1255-16 som har 3x 10[A]. Med inverter blir det inga höga startströmmar. 12[A] på en viss fas är inte särskilt mycket. Vad är det för storlek på huvudsäkringarna i huset?

Hur är ventilationen ordnad? Finns det någon frånluftsmodul idag? Det brukar man annars säga kan kompensera för borrhålet med ytterligare omkring 30m.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 11:10:55 »

Många bra inspel här. Att jag tänkt på just Nibe är att firman här i närheten säljer dessa.

Men finns det någon annat märke/modell som kan passa bättre?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 april 2016, 10:33:08 »

Den minsta modellen av 1255 har 1 fas kompressor vilket ger lite sned belastning på förbrukningen vissa tycker inte det gör nått men jag skulle nog kolla efter en 3 fas vp istället. Annars bör den bli bra till dit hus och den går att låsa upp för högre effekt närmare 8 kw tror jag men då lämnar den lite lägre framledning och låter lite mera.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 10:23:37 »

Jag har 400v i huset om det spelar någon roll.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 20 april 2016, 09:43:19 »

I Norge kan nog invertern gå på tvåfas, eftersom de ju oftast har 230V trefas.
Skrivet av: SW
« skrivet: 20 april 2016, 09:25:11 »

Rickard
Är det Nibe 1,5 - 6 kW  du menar ?
Det är väl en 1 - fas  VP ?
Men det kanske inte spelar någon roll ?

SW
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 08:52:49 »

Tack så mycket, då vet jag lite mer när firman som ska ge ett tillbud kommer på besök.

Vi har föresten en separat tank till varmvatten idag. Kan det vara en idé att använda den som volymtank, alternativt använda den inbyggda tanken i F1255 som volymtank och fortsätta ha varmvatten i den externa tanken?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 april 2016, 08:07:32 »

Att sätta in en 12 kW värmepump skulle jag inte rekommendera.
Nibe 6 kW går trimma till över 7 kW om man släpper upp varvtalet till max (strypt för att få den tystare i testerna), och att det bullrar lite mer de 10 dagar/år det är riktigt kallt kan man nog leva med.
Att borrhålet fryser är i sig inget problem så länge vattnet kan förträngas i sprickor i berget, bara om det fryser på olika nivåer i borran, och det finns helt täta nivåer i borran finns risk att slangen deformeras.
Även om elpatron gått i 1100 timmar de senaste 5 åren så är det inte så mycket effekt som behövs utöver 5 kW, så en Nibe 1255-6 borde fungera bra.
Om elpatronen är på 6 kW så rör det sig om max 1000 kWh år du skulle spara på en större värmepump, troligen avsevärt  mycket mindre om du sätter in en värmepump som kan ge 7 kW, det rör sig troligen om 100-200 kWh/år eltillskott som behövs.
Om alls något.

I just ditt fall tycker jag 1255-6 verkar vara ett mer eller mindre perfekt alternativ, och det är sällan, väldigt sällan jag ger så specifika råd.
Finns det andra fabrikat med lika små invertervärmepumpar så kan de självklart också fungera lika bra.
Men köp inte för stor värmepump, inverter är perfekt om du har så kort borra.
Skrivet av: Freb
« skrivet: 20 april 2016, 08:00:05 »

Jag blir inte riktigt klok på menyerna men hittar att under de sista 5,5 åren har elpatronen tillverkat 113,8kWh... Men gått totalt i 1138h. Hur det går ihop förstår jag inte helt.

Men är det möjligt att sätta i en större vp, till exempel en F1255 3-12kW utan fara att den blir för stor för borrhålet?
Jag förstår att det inte är optimalt att använda elpatron, men kanske bättre än att brunnen fryser?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 april 2016, 06:51:32 »

Jag tror en 1255-6 är perfekt som ersättare, enligt vissa källor så skall ju en inverter klara sig bra med lite kortare borra än man annars dimensionerar för.
Och du skall inte köra eltillskott om det inte krävs, det lönar sig aldrig.
Enda gången det kan vara nödvändigt är om borran skulle djupfrysa så att kollektorn trycks ihop, och det märker du på att brinenivån (och/eller trycket) i brinekretsens expansionskärl stiger i takt med att effektbehovet i huset ökar, speciellt sent på säsongen kan det inträffa i någon enstaka anläggning där förutsättningarna för den typen av fenomen uppfylls, men det är mycket ovanligt.

Att värmepumpen inte gått kontinuerligt KAN bero på annat än att den klarar hela behovet, t.ex. kan det bero på att ert värmesystem vid låga utetemperaturer kräver högre framledningstemp än vad värmepumpen kan ge, då stannar kompressorn och elpatron tar över.
Har du någon aning om huruvida det kan vara det som skett tidigare år, eller har ni inte haft något eltillskott alls?
Skrivet av: Freb
« skrivet: 19 april 2016, 22:53:21 »

Tack för snabba svar. Vi bor utanför Oslo. Tyvärr har jag inte någon koll på temperaturer, jag tror det saknas en del givare.
Jag har tyvärr inget bra ställe på tomten att gräva något så det är inte aktuellt.
Med den nuvarande vpn har inte kompressorn jobbat kontinuerligt ens när det varit som kallast under vintern.
Jag tänkte det fortfarande borde vara bra ekonomi i att ha en liten vp och låta eltillsatsen jobba de kallaste dagarna istället för att börja borra på nytt. Det billigaste är väl att bara byta kompressorn på nuvarande pumpen. Men som sagt så låter den mer än vi tycker är acceptabelt, och så är jag rädd att massa andra saker kommer fortsätta gå sönder på den.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 april 2016, 21:33:57 »

Det är tveksamt om borrhålet fungerar så bra med en större pump. Det kan bli väl många minusgrader på ingående köldbärare. Finns det några data på vad det har varit för köldbärartemperatur vintertid med nuvarande pump? 6 kW pump till 200 m2 hus verkar väl lite även om huset har modern isoleringsstandard.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 april 2016, 21:29:20 »

Finns det inte möjlighet att gräva lite jordvärme och installera en större vp för antar att huset behöver en del energi om det är på 200 m2. Vart i landet ligger huset ? Har du koll på vad brine ligger på under vinter när vp går kontinuerligt ?
Skrivet av: Freb
« skrivet: 19 april 2016, 21:21:08 »


Vi har en Thoren Thor 5kw som précis kompressorn har lagt av på. Den är 9 år gammal och vi har haft en del problem med ventiler, motorer och styrning sista 2 åren. I tillägg tycker vi att den låter/vibrerar allt för mycket.
Vi funderar på att ersätta den med en helt ny värmepump istället för att lägga ca 30 000kr på ny kompressor. Vi bor i villa från 2006 på ca 200kvm. Har hittat någon uppgift på att det är borrat 105m. 

Kan en Nibe F1255 6kw vara en bra ersättare?
Kan vi installera en större pump utan att den blir för stor för vår brunn?

Fredrik
Värmepumpsnybörjare som är tacksam för hjälp.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!