Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: tomtom
« skrivet: 17 oktober 2009, 11:32:25 »

Hej

Har också frågat CTC: Maskinen med R407 ger bättre COP .

MVH

Skrivet av: sgolsson
« skrivet: 16 oktober 2009, 10:05:45 »

Hej !

Har läst alla era inlägg om detta med att det inte går att få högre temp på VPut än 55 grader. När jag valde panna 2008, så föreslog min leverantör EcoAir 107 Polar Edition, bl. a pga att där kan man höja VPut till 58 grader (=standardinställningen). Och EcoAir bryter heller inte förrän VPin blir 51 grader. 
Dessutom är Polaredition från början försedd med en uppvärmd ränna under maskinen för kondensvattnet. Jättebra- kondensvattnet fryser aldrig under maskinen.
Och till sist så var det samma pris på Polaredition som den vanliga 107.  Varför visste inte leverantören eftersom han alltid levererade Polarediton-versionen.
Vid något tillfälle frågade jag CTC om det var någon annan skillnad mellan versionerna och fick till svar att Polaredition var något effektivare när det var riktigt kallt- fungerar ned till minus 20 grader påstod man.  Vilket man kanske ibland behöver i norra Sverige. I övriga delar av Sverige (jag bor i södra Sverige- Borås) så var det ingen skillnad i kapacitet mellan versionerna.
På min fråga varför man då säljer 2 olika versioner med i princip samma kapacitet, så sa CTC att PolarEdition kostade något mer - ca 3000 kr. Men den merkostnaden beror ju på den uppvärmda kondensvattenskålen påstod jag. Den kan man ju eftermontera till en kostnad av ca 4000 kr.
Ja något mer besked kunde CTC inte lämna !!!!!

sgolsson
Skrivet av: trumpetaren
« skrivet: 16 oktober 2009, 09:02:43 »

Hej!

Bra jobbat Risse! Nu vet du mer om hur CTC:s värmepumpar fungerar än de flesta av CTC:s ”certifierade” installatörer. Hur många av dessa tror Du känner till skillnaden mellan tidigare versioner (2006) av CTC EcoAir v3 och de som levererats under 2009?

När många andra värmepumpstillverkare under tiden 2006-2009  har lyckats höja max VPut från 55 gr till 65 gr har CTC lyckats med konststycket att sänka max VPut från 55 gr till i praktiken 53gr eftersom värmepumpen slår ifrån vid VPin 48 gr.

Man kan ju bara ana varför inte CTC har gått ut och talat om dessa förändringar av sina ”nya” värmepumpar. Det känns som om CTC hamnat på efterkälken i konkurrensen med övriga tillverkare.

CTC har gjort vissa generella förändringar av hur värmepumparna styrs. Det får den konsekvensen som Risse har påtalat. Oavsett korta eller långa rördragningar, dåliga rörisoleringar så får samtliga installationer sämre prestanda.

CTC kunde ha jobbat med en annan förändring som hade får olika konsekvenser beroende på hur installationen ser ut. Varför inte använda sig av hetgastemperaturen och max VPut som parametrar för när kompressorn skall slå ifrån??



Mvh

Trumpetaren
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 15 oktober 2009, 08:40:24 »

Håller med Risse.

CTC har helt klart lyckats med konstycket att försämra sin produkt för oss användare genom att sänka maxtemperaturen tycker jag. Att prata om 55-gradigt vatten i sina broschyer när man i verkligheten skapar en droppe 55-gradigt vatten och sen stänger pumpen är tveksam marknadsföring tycker jag.   fiR:
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 15 oktober 2009, 08:00:39 »

Hej !

Kan bara hålla med. Är också lite besviken på att pumpens prestanda har försämrats på 3 år (2006-2009).
Man tycker att det skulle vara tvärtom.
Jag ställde några frågor till CTC om detta:

Fråga 1: Tidigare versioner (2006) av EcoAir V3 klarar enligt uppgift 50 grader VPin.
Har detta sänkts på senare versioner och isåfall varför ?

Fråga 2: Om nedre pannans börvärde är ställt till (55) vid varmvattenkörning, varför slår pumpen ifrån så fort tempen ändras från 54 till 55 grader på VPut. Borde inte pumpen värma 55-gradigt vatten och slå ifrån när den kommer upp till 56 grader (=VPut)
(om pumpens VPin inte kommer upp till 48 grader innan förstås)

Fråga 3: Kan inställningen VPut ändras från 55 till 56 grader på min anläggning
med tanke på kort rördragning och låga hetgaser?



Svar 1: Tidigare versioner saknade den givare som nu finns i värmepumpen. Tidigare fanns bara den givaren som i dag mäter panna nedre, hade man då lång rördragning kunde temperaturen bli högre än de tillåtna 55° detta medförde problem med bla hetgas och driftstörningar som följd.

Svar 2: Brytpunkten är satt till max 55 så när temperaturen mäter 55 bryter man, detta är gjort bla av hänsyn till kompressorn.

Svar 3: Nej

I efterhand undrar man varför CTC drar alla installationer över en kam. Gradtalet 55 är ju en parameter som är ställbart och det borde ingå i en installations optimering att ställa in det från fall till fall. Det är väl många som har installationer
med kort rördragning (som jag), där kompressorn utan problem nog skulle klara några grader till. Min pumps hetgaser
har tex. aldrig varit över 100 grader vid 4:e körningen. Brukar ligga strax över 90 grader !

Vad tycker ni andra ?

Mvh. RISSE



Skrivet av: trumpetaren
« skrivet: 13 oktober 2009, 18:51:11 »

Hej!
Ett förtydligande till Risse!
Jo, jag har spelat trumpet, dock inte nu längre!

Kretskortet i värmepumpen byttes ut pga av ett fel som gjorde att motorskyddet utlöstes.
Den ändringen som gjordes i Eco El  v3 från 2006 var att kortet som sitter bakom displayen byttes mot ett sådant som finns i Eco El v3 levererade under 2009. Detta kort byttes inte ut pga något fel. Förklaringen till bytet är ganska enkel om man ser till vad som blev effekten av bytet. Flödet ströps och uteffekten minskar. Bakgrunden till kortbytet torde vara att man ville skona värmepumpen och därmed minska de reklamationskostnader man tidigare har haft på sina värmepumpar.  Jag funderar dock mycket på om denna ändring som CTC har gjort är förenligt med det krav som jag tycker man bör kunna ställa på en värmepump idag, nämligen att den bör kunna producera åtminstone 55 gradigt varmvatten utan hjälp av elpatron.

För att få upp temperaturen på varmvattnet i elpannan måste du ha tillskottsvärme. Själv har jag satt eleffekten till 1,5kw och pannans börvärde till 50 gr. Då brukar jag få  53 gradigt varmvatten.

Mvh


Trumpetaren
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 13 oktober 2009, 15:55:00 »

Hmm  Undrar om man kan "nergradera" sin pump? Lite varmare vatten hade ju inte skadat. 45 eller 50 grader är ju en viss skillnad.
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 13 oktober 2009, 11:59:54 »

Hej !

Eftersom inte nedre pannan kommer upp i mer än 52 grader
ligger temperaturen i övre pannan på ca. 45-47 grader hos mig.
I höst då framledningen ej vill ha värme (se inlägg erp) vill tempen
ibland sjunka under 45 grader i övre pannan.
Därför har jag nu satt övre elpatronen till 45 grader för att få hyfsat v-vatten och diskvatten.
Skall det duschas mycket programmerar jag in extra v-vatten.

Mvh. RISSE
Skrivet av: erp
« skrivet: 13 oktober 2009, 11:42:47 »

Hej

Vilken temp kan ni få i övre pannan utan hjälp av elpatron? 45-46 grader är standard för mig. 48 är det högsta jag sett.

Jag har ofta mellan 50 och 52 grader i övre pannan, bortsett från vissa perioder vår och höst när framledningen inte vill ha värme trots att cirkulationspumpen går, då kan det bli strax under 50º.
Så fort det blir under +5º ute, har jag nästan alltid minst 50º i övre pannan. Jag kör med patronen urkopplad.
Vid sommardrift har jag alltid minst 50º i övre pannan, om inte någon just tappat mycket varmvatten.

//Ronnie
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 13 oktober 2009, 11:15:09 »

Hej

Vilken temp kan ni få i övre pannan utan hjälp av elpatron? 45-46 grader är standard för mig. 48 är det högsta jag sett.
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 13 oktober 2009, 10:09:55 »

Hej Trumpetaren !

Tackar för din förklaring.
Förrästen, hur visste du att jag också spelar trumpet ...??
Har du version v3 på din Bach Stradivarius eller ??
Nähä, bäst att hålla sig till forumets röda tråd !

Bytte de alltså kretskortet i din gamla pump så att båda pumparna nu
går enligt din(och min) beskrivning ?

Hade CTC någon förklaring till varför detta är ändrat på pumparna from. 2009 ?

Mvh. RISSE

Skrivet av: trumpetaren
« skrivet: 11 oktober 2009, 14:10:42 »

Huvet på spiken!

Ronnie har tämligen väl beskrivit hur Eco Air 107 v3 styrs av Eco El 1550 v3  för pumpar installerade före år 2009.

Under 2009 verkar det som om CTC  har förändrat  inställningarna i det kretskort som är monterat i Eco El 1550 v3 bakom displayen så att flödet stryps på det sätt som
Risse har noterat dvs  Eco Air slår ifrån om returen (VPin)kommer upp i 48 grader, eller om VP ut kommer upp i 55 grader.

Jag har en Eco El 1550 v 3 installerad före årsskiftet 06/07  och en Eco Air107 v 3 installerad 2009.  Under inkörningen av värmepumpen  hade jag vissa problem som att motorskyddet utlöstes.

CTC genom ombud löste problemet genom att byta ut hela kretskortet i värmepumpen. En leverens av pumpar hade tydligen begåvats med detta fel. Samtidigt passade man dock på att även byta ut ett kort som sitter bakom displayen på Eco El varifrån värmepumpen styrs. Det senare bytet fick till följd att styrningen ändrades så att flödet ströps på det sätt som Risse har beskrivit.

Med det gamla styrkortet i Eco El fick jag upp temperaturen i nedre pannan till 55 grader som Ronnie beskriver. Med det nya kortet kommer temperaturen endast upp i 52 grader..

Data från en körning:
Ute temp:7gr
VPin :48 gr
Vput:  53 gr börvärde (55)
Hetgas:92gr
Panna nedre: 52gr (börvärde (55)

Hälsningar

Trumpetaren
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 27 september 2009, 08:00:58 »

Hej !

Version V4 vet jag inget om,men är det någon som kan förklara lite mera om
EcoAirs styrning.
Min pump (107:a, V3-2009) slår ifrån vid retur VPin 48 grader, eller vid VPut 55 grader.
Den producerar alltså 54 gradigt vatten, men aldrig 55-gradigt.
Min 107:a skall ha ett deltaT på 7grader vid +10 gradet ute.
En 105:a skall ha ett deltaT på 5grader vid +10 gradet ute.
105:an kommer ju inte upp i mer än VPut 53 grader när den slår ifrån pga.
att VPin kommer upp i 48 grader. Stämmer mina funderingar eller har ni några andra förklaringar ?

Fråga 2: Är det någon som har ändrat MAX VPut till 56 grader i de kodade inställningarna.

Vi hörs !
RISSE
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 september 2009, 19:57:57 »

Ja, jag såg en fråga om offerter här på forumet, där det bl a gällde rn EcoAir V4.

//Ronnie

Edit: Här finns det hela;  http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=26865.0;all

DS
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 26 september 2009, 19:11:36 »

Jag får alltid upp undre pannan till 55º vid det börvärdet. Men min pump kör tills VP/in är 50º och när pumpen stoppar håller undre pannan 55º en god stund.

Min pump installerades i slutet av 2006 och då verkar det inte finnas något som bryter vid VP/in=48º, bilden som visar hur pumpen bryter vid olika temperaturer finns inte i min manual, den kom in först någon gång under 2007 vad jag vet.

På tal om diverse ändringar av produkten, är det någon som vet vad V4 innebär i förhållande till V3?

//Ronnie

finns V4? är de någe nytt på g nu?
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 september 2009, 18:24:05 »

Jag får alltid upp undre pannan till 55º vid det börvärdet. Men min pump kör tills VP/in är 50º och när pumpen stoppar håller undre pannan 55º en god stund.

Min pump installerades i slutet av 2006 och då verkar det inte finnas något som bryter vid VP/in=48º, bilden som visar hur pumpen bryter vid olika temperaturer finns inte i min manual, den kom in först någon gång under 2007 vad jag vet.

På tal om diverse ändringar av produkten, är det någon som vet vad V4 innebär i förhållande till V3?

//Ronnie
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 26 september 2009, 17:54:37 »

Hej !

EcoAir slår ifrån om returen(VPin) kommer upp i 48 grader, eller om VPut kommer upp i 55 grader.
Kör jag laddpumpen på läge 1 får jag VP in/ut 47/55.
Kör jag på 2an får jag 48/54.
Något annat sätt att strypa flödet känner jag inte till.

Mvh. RISSE
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 26 september 2009, 17:42:12 »

Tack för intresset !

Jo, det stämmer. Pumpen kör till VPut 55 grader
men nedre panntemperaturen kommer aldrig upp i mer än 52 grader.
Är det lika på din pump och panna ?

Mvh. RISSE.

hej,
jag kan tänka mej att det skulle bli lika för mej men  eftersom ecoheat som jag har styr på givaren som sitter i nedredelan av tanken, så får jag 55 ºC .men då har jag ca 58 ºC på framledningen från kompressorn.

eco air styr på retur till kompressorn. jag har inte full koll på ecoair men om du kör laddpumpen på läge 1 du har inte möjlighet att strypa flödet lite oxå?
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 26 september 2009, 16:59:19 »

Tack för intresset !

Jo, det stämmer. Pumpen kör till VPut 55 grader
men nedre panntemperaturen kommer aldrig upp i mer än 52 grader.
Är det lika på din pump och panna ?

Mvh. RISSE.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 september 2009, 13:07:08 »

Pumpen kör väl till 55º, VP/ut visar ju 55º.

//Ronnie
Skrivet av: RISSE
« skrivet: 25 september 2009, 09:01:54 »

Hej !
Jag har en EcoAir107+EcoEl1550 V3
installerad i juni 2009.
Under inkörningen körde pumpen nedre pannan mellan 45 och 50gr.
för varmvatten. Efter inkörningen ändrades nedre pannans värde från(50) till (55) grader vid varmvattenkörning (eller var 4:e körning). Men min pump startar vid nedre panntemp 47gr. och kör till panntempen visar 52gr. Borde den inte värma pannan till 55grader och sedan starta när den sjunkit till 50gr ?
Lite data direkt efter en sådan körning:
Ute temp: 8gr.
VPin: 47gr (både på pannans och pumpens displayer)
VPut: 55gr.
Hetgas: 90gr.
Panna nedre: 52gr.
Laddpumpen är nerställd till läge 1.
Vid läge 2 och 3 kom VPut enbart upp i
53-54 grader och pumpen stoppade pga. att VPin kom upp till 48grader.
Rörlängd ute ca.1m, inne ca 3-4m.
Frågan lyder alltså: varför kör inte pumpen nedre panntempen mellan 50-55grader vid full kondensering, utan bara mellan 47-52grader ?

Mvh. RISSE

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!