Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Churchill
« skrivet: 27 juni 2015, 06:41:56 »

Jag skulle behålla VP i Garaget mesta av den anledningen till ljud och vibrationer det är värt en del att ha det riktigt tyst i bostaden har själv VP i garaget och det drar inte mycket extra. Men man får det tyst i huset. BEsök någon med värmepump i huset och be dom köra den när du är där för att skaffa dig en egen uppfattning.
Skrivet av: robot74
« skrivet: 07 juni 2015, 00:52:14 »

Ta en titt på Mecaterms pumpar. Inbyggd vvc samt bra prestanda.
Skrivet av: ved3t
« skrivet: 02 juni 2015, 19:42:53 »

Tack för eran input!

Såhär blir det nog:
Värmepump inne i bostadshuset, i källaren. Ingen VVC. VP på 8kw, med integrerad beredare. En arbetstank el. volymtank på 100 l bredvid.
Hål på 180-190 m... Borde väl räcka med råge..?

Väljer mellan: Nibe f1245-8 och Thermia Optimum G3-8.
Nånting får mig att gilla märket Nibe.... Kommentaren innan om att den är tyst låter bra också. Verkar bli ca 10'000 billigare än G3-an.

Vill beställa inom snar framtid. Spännande!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 maj 2015, 05:20:37 »

En Wiessmann kan vara ett alternativ om den skall placeras vid ett sovrum, de var ju klart tystare än de andra i energimyndighetens test.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 21 maj 2015, 14:50:18 »

Att försöka undvika vvc och kulvert är ett bra steg (bra vedtr att du lyssnar och tar till dig vad som sägs) men eventuella ljudproblem i huset måste i så fall undvikas. En del i det kan vara att välja en maskin som låter så litet som möjligt, och där tror jag faktiskt att 1245 är bättre än 1255. Visserligen är 1255 mycket tyst vid låga varv, men den låter betydligt mer än 1245 när den varvar upp. Dessutom behöver du väl knappast mer än 8 kW max.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 21 maj 2015, 11:11:37 »

Har du kollat Daikin 2,5-13 den har inbyggda expansionskärl så du spar lite plats

Expansionskärlet måste ju inte sitta i/vid VP'n. Vid platsbrist kan det sitta i nåt annat utrymme där värmesystemet finns tillgängligt. Däremot behöver du en golvbrunn i anslutning till värmepumpen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 maj 2015, 06:28:14 »

OK, vi är alltså rätt eniga, även du har förstått (och agerat därefter) att VVC om det används utan begränsningar kan både kosta pengar och livslängd.
OM man agerar som du när man installerar VVC så anser jag inte att det påverkar vare sig ekonomi eller livslängd på ett sätt som gör att man behöver vara särskilt orolig.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 21 maj 2015, 05:56:10 »

Vad gäller komforttemperaturen så har du rätt, det är inte direkt varmt alltid. Jag kör 2h på morgonen för att få varma och torra handdukar och kör sedan några halvtimmar spridda över dagen men termostaten ser ju till att det inte blir så långa intervall. På natten är det garanterat kallt och på helgen är det inte alltid den går vid rätt tid. Jag har en thermia g2 iförrådet och den satte jag där för att jag ville ha plats i tvättstuga och slippa få in ljudet i sovrummet som ligger över. Om jag idag skulle installera så skulle jag nog ha placerat den inne för den låter inte mycket och kört med el-handdukstorkar. I början störde jag mig periodvis på ftx-aggregatet och ventilationsljudet men man vänjer sig. Vad gäller borrhål så skulle jag ha borrat 200 för det kostar inte så mycket extra och det är bra med djup om du funderar på frikyla, för det är det jag tycker är det bästa med bergvärme, efter att spara energi såklart. Jag blev rekommenderad atta borra 140 men borrade 180.

Vad gäller livs längd på pump/kompressor så kan man nog inte räkan med 25 år utan räkna med att det kommer någongång  efter 15 år. Min förra thermia installerades 2004 och har nu gått i 11 år utan någon som helst tillsyn och tror nog att den gör så i minst 5 år ytterligare.
Skrivet av: Panaz
« skrivet: 20 maj 2015, 21:59:39 »

Har du kollat Daikin 2,5-13 den har inbyggda expansionskärl så du spar lite plats
Skrivet av: ved3t
« skrivet: 20 maj 2015, 21:53:48 »

Hmmm...

Mycket att tänka på. VVC kan ju tyckas vara ett enkelt litet tillägg. Men det kan ju ställa till lite problem och extra kostnader....
Egentligen är det ju inte helt omöjligt att placera värmepumpen inne i bostadshuset. En frys/kyl får flytta ut i förrådet i stället i så fall. Och brine-rören går nog att trixa in utan allt för mycket förfulande av allrummet i källaren. Ljudet nära ett sovrum kanske går att leva med?

Så nu är jag lite inne på en Nibe f1255-16, ingen separat beredare alltså. Ingen VVC.
För min förbrukning på kanske 25000 kWh/år, kan det vara ok med denna pump, utan arbetstank/volymtank? Ytterligare en burk (tank) känner jag omöjlig få in på något bra sätt inne i bostadshuset. Då gäller en integrerad värmepump, och möjligen ett expansionskärl om det ska få plats.

Tänker mig att denna pump ofta kommer gå på låg effekt = tyst? Men blir det bara en av/på-pump med min relativt låga förbrukning? Nibe f1255 3-12kW skulle varit perfekt, men den är något år bort verkar det som..  :(

Brunnen, någon installatör som jag hafta hemma säger borra absolut 200 m, någon annan att 170 räcker gott. Hur tänka? Såklart jag vill ha 200 m om det bara är att välja fritt, bara det inte är fullständigt onödigt och bortkastade pengar?

//ved3t



Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 maj 2015, 20:21:39 »

En bra placerad rörelse sensor kanske kan styra VVC om man vill snåla lite.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 maj 2015, 14:45:00 »

Med tillägget att det inte räcker med bara en bra styrning, man måste ställa in det "snålt" också om cirkpumpen bara skall gå några timmar/dag, kan aldrig tänka mig att ni har bra tappvattenkomfort varje gång ni öppnar kranen...
Men som sagt, vet man hur skadligt det är med VVC, och hur mycket det kostar att köra den 24h/dygn så kan man ju alltid snålställa VVC:n.

Låt oss leka med tanken att en normal VV-förbrukning ligger på ca 4000 kWh/år (brutto), med VVC kär den bli ungefär dubbelt så hög = lika mycket spillvärme som faktisk förbrukning.
Det ger ca 8000 kWh/år i vv-förbrukning.
Med COP 3 så blir det ca 2666 kWh/år som värmepumpen förbrukar.
Om man snålställer VVC:n så den bara går när man förväntas förbruka tappvarmvatten så kanske man kan komma ned i ca 4 driftstimmar/dygn och får då bara ca 1/4-del så stora förluster beroende på VVC, brutto ca 1000 kWh/år, netto ca 333 kWh/år.

333 kWh/år är ungefär den skillnad som man får beroende på om man dimensionerar sin värmepump för 100% effekttäckning eller 65% effekttäckning, och dimensioneringen vill många ha 100% (även om investeringen blir 20-30 000 kr dyrare) för att spara de extra 333 kWh årligen.

Det man sällan tar med i beräkningarna för vvc (och som är svårt att räkna på) är den förkortade livslängden, vissa gamla uvar i värmepumpsbranschen säger att en R407C-kompressor egentligen aldrig skall tillverka 55 grader varmt vatten, de tål helt enkelt inte de tryck som krävs för att göra det.
Kanske har utvecklingen gått framåt så att det är gamla idéer, eller så har man helt enkelt skruvat ned förväntningarna på livslängd från 25 år till 15 år?

Skulle vara kul att höra vad xxargs har att säga om detta.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 20 maj 2015, 10:29:10 »

Ok, tack då uppfattade jag dig fel. Vi har samsyn...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 maj 2015, 06:50:11 »

?

Har ju redan svarat på det.
Om det finns bra lösningar som gör att man bara kör VVC vid behov på ett sätt som gör att det bara går någon timme/dygn så är det inget stort problem.
VVC som går dygnet runt kostar dels i el och dels i livslängd på värmepumpen då just den typen av drift som ligger nära  maxtryck sliter mest på kompressorn.
Vill man spara livslängd på en värmepump är det VV-beredning och högtempradiatorer man skall akta sig för.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 20 maj 2015, 05:29:57 »

Bäst vore om du hade plats för värmepumpen i huset och köpte en värmepump med inbyggd beredare, det skulle du spara tusentals kronor/år på, utöver att du sparar rätt mycket redan vid investeringen.


Rickard: är lite nyfiken på var han skulle spara tusenlappar per år på? Tänker på mig som har vvc och förbrukar hela 4400 kWh per år för värme och vatten och har vvc? För det är väl ingen i hus som kör vvc 24h per dygn som i lähenheter.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 19 maj 2015, 14:08:47 »

Några kommentarer till till din tanke med vvb så kommer du förbruka mer el än om du hade kört från pumpen och om man ser på ett LCC så undrar jag om merkostnaden för inst av vvb och den ökade driftkostnaden du får för att värma vattnet till 60 grader i vvb kommer bli större än den något förkortade livslängden du kommer få på pumpen pga extra starter. Om vi antar att livslängden blir 10% kortare, (vilket jag tror är högt) och en pump kostar ca 60kkr så pratar vi om 6000:- och jag antar att det är vad det kostar att installera en extra vvb på ett ungefär. Till detta tillkommer det extra elbehovet. Jag tror att det är bättre att ha en liten vvb inne i huset och inte ha vvc om du du vill ha en separat vvb. Om du kör vvc så se till att du köper en pump med timer och termostat för att inte cirkulera i onödan. Har kolat på pumpen men kan inte se hur det är kopplat men antar att det är Thermias koppel.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 17 maj 2015, 21:16:04 »

Om man vill att handdukarna ska torka på sommaren så ska man köra via vvc,  värmesystemet har bara golvvärmetemperatur och det är inte mycket att torka handdukar med.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 16 maj 2015, 11:53:03 »

Kostar lite mer i drift, ja, men är varma hela året.
Skrivet av: Småvarmt
« skrivet: 15 maj 2015, 20:11:42 »

Handdukstorkarna borde sitta på värmesystemet, inte på vvc. Eller?
Skrivet av: dafr
« skrivet: 15 maj 2015, 08:07:54 »

Är i stugan så jag kan kolla hur det är kopplat förrän på söndag. Jag har handdukstorkar som värms med vvc och dessa skulle jag inte vilja värms med en separat vv-beredare, skaffade bv för att spara el...
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 14 maj 2015, 19:51:30 »

Har tyvärr ej plats för värmepump+beredare inne i huset.
Tänk ändå igenom om det inte skulle gå att frigöra plats
Skrivet av: ved3t
« skrivet: 14 maj 2015, 18:37:54 »

Hej igen!

Tack för er input.
Har tyvärr ej plats för värmepump+beredare inne i huset.
dafr: Använder du Thermias lösning med deras rörkoppel som tar varmvatten från toppen av värmepumpens vvb?
 
Tycker själv en lösning med vvc-slinga som värms av en mkt liten vvb känns smart? Tänker mig en beredare nära vp, men där vvc-slingan inte returnerar i stora vvb, utan i en T-koppling precis efter den stora vvb/vp-en. Lilla vvb ska bara hålla vvc-vattnet på ca 60°.
Isolera vvc-slingan noga och mycket såklart. Mkt liten/energisnål vvc-pump oxå.
Detta för att undvika några extrastarter av vp pga vvc.

//ved3t
Skrivet av: dafr
« skrivet: 13 maj 2015, 12:17:39 »

Jag har en Thermia G2 bergvärmepump i förrådet och har VVC för det är ca 20 m till närmaste tappstället. Jag placerade pumpen i förrådet för att slippa eventuella ljud inne och få mer plats i tvättstugan. Jag har en grundfos VVC pump med tid och temperaturstyrning så den går bara några timmar om dagen och bara så länge som behövs. Jag förbrukar ca 4400 kWh per år på värme och vatten på vårt hus så dyrt tror jag inte det behöver bli men det kan nog bli lite mer starter men jag tror inte att det blir så många fler.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 maj 2015, 10:11:09 »

Bäst vore om du hade plats för värmepumpen i huset och köpte en värmepump med inbyggd beredare, det skulle du spara tusentals kronor/år på, utöver att du sparar rätt mycket redan vid investeringen.

Men om du inte kan det så ser jag ingen riktigt bra lösning på värmepump och VVC, deras lösning med ett koppel känns väl OK, men din VVC kommer troligen att innebära riktigt många start/stopp och driftsperioder med hög temp och höga tryck för kompressorn, vilket sliter på maskinen.
Sätter du in en elberedare i huset som säkerställer att du inte behöver vänta på varmvattnet så kommer en stor del av varmvattnet i realiteten att värmas av direktverkande el, så det blir också dyrt.

VVC är absolut ingen bra lösning när man värmer tappvarmvatten med värmepump, det blir dyyyrt, både med tanke på elförbrukning och livslängd.
Kanske en ännu större varmvattenberedare, det skulle i alla fall få ned antalet starter ordentligt ,men timmarna med högtemp/högtrycks-drift skulle bli lika många ändå.

HAr thermia bra inställningsmöjligheter för VVC så att du bara kan köra det när ni (troligast) behöver tapppvarmvatten så kanske det skulle vara en OK lösning med deras koppel + att du bara kör VVC några timmar/dag?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 maj 2015, 20:50:58 »

Har du inte plats för en liten elberedare inne i huset så du slipper vvc.
Skrivet av: ved3t
« skrivet: 12 maj 2015, 13:12:47 »

Hej,

Jag har i princip två frågor. Val värmepump + råd om VVC-lösning.

Har ett hus, fördelat på tre plan, totalt 135m2 + garage på 40m2.
Huset är från 30-talet, tilläggsisolerat lite grann och moderna 3-glasfönster. Värmegolv i källarvåningen (1/3 av huset altså). Resten av huset värms med (för små) radiatorer. Garaget är mycket bättre isolerat, golvvärme.

Huset värms idag från garaget, med vedpanna. Går åt ca 20m3 travad ved / år. Ca 24000kWh får jag det till när jag räknar energivärdet på veden.
Har en egenbyggd kulvert och VVC, som nog är riktigt bra isolerad.

Vedanläggningen, som idag värmer husen+tappvattnet till 100%, ska ersättas av nya värmepumpen, som även den ska stå i garaget, och jag ska ha VVC på till den nya värmpepumpsanläggningen.

Just nu är jag inne på en Thermia Optimum G3 duo, 8kW, 160-170m hål, och separat 300l VVB. Pris verkar hamna på ca 140´000 (med avdragen ROT). Kan detta vara ett bra val tycker ni? Velar lite mellan denna och Nibe f1145.

VVC-frågan: Thermia rekommenderar en lösning med ett rör / koppel som tar värme från toppen av beredaren, och returnerar VVC-vattnet 400mm ner i beredaren. VVC vattnet värms alltså av värmepumpen. Nibe rekommenderar en lösning med en liten separat varmvattenberedare som värmer VVC-vattnet, så störs inte veredarens skiktning. Någon som har erfarenheter av dessa VVC-lösningar, och vill hjälpa mig med kloka råd / input.

Tacksam för enentuella råd och svar!

Mvh Ved3t

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!