Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rippe
« skrivet: 10 mars 2005, 15:44:19 »

Ja det där var ett mustigt arbete....55 sidor.
Men intressant, man får hålla ett öga på detta.

Annars kan jag konstatera en ganska snabb återhämtning. Nu har det inte varit riktigt kallt på några dagar och genast har jag +1/-3 i början på en cykel och efter en stund 0/-3.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 10 mars 2005, 15:15:56 »

FREDRIK, vi sitter nästan i samma båt. Min ligger dock mest kring 0 och -3. MEN häromdagen fick jag se att den blinkade ner till -1/-3 och i morse gjorde den ett besök hos 0/-2.
Och jag kör redan på 2:an på cirkpumpen. och 3 graders diff är väl rimligt. Men det som gör mig bekymrad är när den ska ner och jobba på minussidan. Hur långt ner på minus fungerar anläggningen? När ska Fredrik och jag börja oroa oss ordentligt?
Jag läste ett exjobb om frusna borrhål, se detta:

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,2615.0.html

Läser man exjobbet så ser man att borrhål kan frysa till vid enstaka minusgrader på KB-in men det behöver inte innebära problem. Gemensamt vid problem är att flödet på KB minskar när slangarna trycks ihop och det ser man på att delta KB ökar markant. Så svaret är att så längen som delta KB ligger på 3 grader är det ingen fara men om delta KB plötsligt ökar ett par grader så har ni problem.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 04 mars 2005, 17:48:49 »

Citera
Nu när jag justerat så att pumpen klarar ned till -13--14 så belastar jag båda hålen betydligt mer och dessutom med en större pump.

Helt klart jättastor skillnad mot förr... men hoppas att du hamnar kring +-0 in till nästa vinter sen när du grävt ned slangen.

hur ser det ut nu.. får du ungefär samma temp in??
Skrivet av: Jeppe
« skrivet: 04 mars 2005, 09:59:00 »

Tidigare låg jag konstant på 0 - -3 i mitt 150 m hål.

När jag kopplade in mitt 2:a hål på 70 m och en större pump sjönk tempen till -1 - -3 och efter att jag pillat lite på cirkpumpen fladdrar den mellan 0--4 -1--4.

Egen teori:

Med lilla pumpen och mycket TS så belastade jag inte hålet så mycket. TS gick in vid en ute temp på ca -2---3.

Nu när jag justerat så att pumpen klarar ned till -13--14 så belastar jag båda hålen betydligt mer och dessutom med en större pump.

Jag får samma fenomen nu att i och med att TS slår till så stiger brine temp 0,5 grader fast detta vid -14 grader, dessutom hann vi få käle innan hålet kopplades in så slangarna ligger ca 15 m ovan jord med gullfiber och snö på sig vilket kan påverka en del.

En annan teori jag har är att det är ett "kallt" berg jag har, berget är i dagen här och där på tomten så kylan drar nog rätt ned på sina ställen i stället för att vara skyddad av ett jordtäcke.

Jag tror inte att man behöver vara orolig för brinetemp så länge den inte sjunker. Om mina delta 3-4 grader skulle sjunka från 0--1 till -5--6 skulle jag bli orolig eftersom då tar jag ut mer än vad berget kan leverera med frysning som risk.
Skrivet av: Rippe
« skrivet: 04 mars 2005, 08:35:26 »

Jag kollade tillbaka på min offert. Där står det -0,7 i medelvärde för KB in.
Men jag har ingen aning om hur de kommit fram till just den siffran. När jag gjorde upphandlingen var jag för dåligt påläst (usch, fy skam) och nu orkar jag inte gräva med installatören för en sådan sak (min teori bygger på att man ska ligga lågt så länge allt fungerar RIMLIGT bra, men bli det riktigt fel, DÅ ska man jaga på ORDENTLIGT).

Men som sagt, -0,7 !
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 03 mars 2005, 22:28:15 »

En borra ligger mycket konstant hela eldningssäsongen tempen minkar inte mycket under vintern. Däremot sänks den en del när vp går kontinuerligt. Men tempen poppar snabbt upp igen när det blir varmare ute igen...

Däremot en ytjord har mycket hög temp på sommar och höst men sjunker sakta hela vintersäsongen...

Satsa på sämst +-0 in med en borra jag hävdar att det är LÖNSAMT
Skrivet av: mso
« skrivet: 03 mars 2005, 17:27:49 »

Per ,vad menar dom med  -2 i medelvärde . är det typ 0 i början av sesongen o -4 i slutet?? Man fattar inte hur man kan resonera så som instalatör /mso
Skrivet av: mso
« skrivet: 02 mars 2005, 11:18:31 »

Hej igen. i IWT  offerterna står det?? -2 grader medelvärde?? för mig låter det inte alls bra,
  I mitt egendimensionerade borrade hål på 140 meter+30 meter med foder rör och vatten som står 1 meter under marken så har jak tänkt ligga på + grader hela tiden med en 1215- 5 allt 7 kw pump och en total värme förbrukning exl hushåll på 22000kw. Jag hoppas att det skall hålla för hålet är där det är/Mso
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 mars 2005, 11:13:06 »

man anger i kalkylen genomsnittlig och minitemp på borran. Alt ändar aktiva djupet och beräknade temperaturer ändras

Så man "siktar" på att få den (låga) tempen, med "vett och vilja".
Men sen vad det blir beror ju på enormt många faktorer.

Men om kalkylen inte stämmer tex felaktiga förbränningsverkningsgrader på tidigare oljepanna felaktigt aktivt djup fel värmeöverföring på berget för lite uppgiven tidigare förbrukning pga av varma vintrar och kanske även tidigare ägares mindre nergibehov.
Ja då går det  riktigt snett.

Paranoid  Sc:,h   ja liiite     :o   men erfarenheten säger att skall det gå snett då gör det dé  fiR: _/-
Skrivet av: PerF
« skrivet: 02 mars 2005, 11:05:02 »

Att dimensionera för -2 in från borran ÄR idioti
Men jobbar med massor av antaganden i kalkylen.. om det går snett där finns inga marginaler då är man illa ute!!!

Nu har jag inte sett kalkylen men har man dimensionerat hålet för -2 eller har man dimensionerat anläggningen för att fungera och ge det den ska ner till -2?  ???  Det är ju inte riktigt samma sak. Det senare innebär ju bara att man skaffat sig en viss marginal. Att i dagens läge dimensionera hålet för -2 efter all debatt om frusna underdimensionerade hål tyder på nån mental brist...  ::)
Skrivet av: Rippe
« skrivet: 02 mars 2005, 11:00:41 »

Att dimensionera för -2 in från borran ÄR idioti

JO, JO, DET håller jag med om. Men du måste också hålla med om att olika hål lär uppföra sig olika. Man lär ju knappast kunna säga att ALLA 150s hål ALLTID ger samma temperaturer och ändringar av temperaturen.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 mars 2005, 10:32:05 »

Att dimensionera för -2 in från borran ÄR idioti
Men jobbar med massor av antaganden i kalkylen.. om det går snett där finns inga marginaler då är man illa ute!!!

-2 funkar nog galant men med en förhöjd elförbrukning.
Det tar ca 5 år innan tampen har stabilisreat sig helt, men största sänkningen kommer snabbt!   men nån halv grad till får man räkna med kanske en hel också om pumpen nyss startats
Skrivet av: Rippe
« skrivet: 02 mars 2005, 09:51:56 »

Jag är beredd att hålla med dig. Vad jag läst in mig på finns det inget som pekar på att det blir några STORA förluster. Men du vet hur det är. Man vill ha allt PERFEKT!
Skrivet av: mso
« skrivet: 02 mars 2005, 09:10:50 »

Hejsan, angående kb in så har jag genom ett antal offerter som jag beställt , och från kompisars offerter sett att IWTs offerter oftast kalkyleras med enkb in på -2 vilket jag tycker är skrämmande dåligt  men det ger ju nån procent sämre verkningsgrad.(billigare hål o total offert). thermias låg på +-0. Så om dinn kb in inte går ner längre så är det ingen fara men det bör inte gå lägre för att kännas bra tycker jag.  Högre difftemp gör väl att man sparar typ 20W när pumpen väl går men det borde bli lite sämre värmeövergförng i kylväxlaren med större difftemp?  Men jag tror i det stora hela så är väl allt marginellt?? Rätta mig om jag har fel/Mso
Skrivet av: Rippe
« skrivet: 02 mars 2005, 08:47:11 »

Fråga 1: Att installatören slänger upp anläggningen och drar är ingen ovanlighet. Det ser man ju överallt exempel på i detta forum.

När det gäller köldbäraren så är det just diffen som är det viktigaste. Mellan 3 och 5 grader, vare sig mer eller mindre. Om jag nu kommer se en mer varaktig övergång till bara 2 graders diff kommer jag prova att sänka till läge ett också. Men du kan väl prova det först som redan har stadig diff på 2.

När det gäller -1 in så tänker jag inte brusa upp för detta om min anläggning också hamnar där mer ihållande. Det är ju trots allt en köldbeständig vätska som pumpar runt och borrhållet blir ju rejält kylt av långa gångtider och kall väderlek. Jag hoppas på en snabb och galant återhämtning under sommaren.
Min gissning är att det knappast finns två borrhål som är exakt lika. Det måste ju finnas miljoner parametrar som styr effekten i ett borrhål, förutom djupet. Hur många varianter på bergarter finns det exempelvis i Sverige? Och hur mycket varierar inte vattenströmmarna i berg?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 02 mars 2005, 08:43:49 »

1. Även min KB-pump stod på läge 3 då installatören var "färdig", diff KB var konstant 1 grad, jag har nu sänkt pumpen till läge 1 och får då 2-3 grader tempdiff KB.

2. Jag har läst om någon på detta forum som grävde sig genom tjälen för att konstatera att borrhålet hade frusit men det stod inte vilken temp han hade på sin brine. Sen sjunker även avgiven effekt med tempen på borrhålet, se bifogad fil.

Skrivet av: Fred
« skrivet: 02 mars 2005, 08:31:40 »

Efter god uppmaning från Bertil (i pannrummt på knä i pyjamas  :D ) så gick det bra att sänka den till läge 2. Förväntansfullt stirrade jag nu på Kb-menyn.... efter en kort stund så "ökade"  Kb-f till -4. Jag nöjde mig med det och kojsade - kanske stiger Kb-r i natt tänkte jag... Men icke - nu på morgonen så var det tillbaka till -1/-3.

Fråga 1: Är det fabriksinställt på läge 3? VP-firman sade att deras dimensioneringsprogram i mitt fall räknade på läge 2. Då kan man ju tycka att firman är ena sopor som slänger upp anläggningen, ställer en hög kurva och drar. Tror inte jag är ensam om det...

Fråga 2: samma som Rippe.

Skrivet av: Rippe
« skrivet: 02 mars 2005, 07:00:15 »

1215-7 med 150 meter aktiv borra, värdena ligger på -1/-3. Är detta rimligt? Hålet är två månader gammalt. Bör man inte ha et delta på 3-4 grader och kanske lite varmare kb-f? Vet ej vad cirkpumpen står på då jag ej klurat ut hur jag skall jucka bort sidoskyddet då det är trångt som busen - men default är väl läge 2? Skall kolla detta.

/Fredrik

FREDRIK, vi sitter nästan i samma båt. Min ligger dock mest kring 0 och -3. MEN häromdagen fick jag se att den blinkade ner till -1/-3 och i morse gjorde den ett besök hos 0/-2.
Och jag kör redan på 2:an på cirkpumpen. och 3 graders diff är väl rimligt. Men det som gör mig bekymrad är när den ska ner och jobba på minussidan. Hur långt ner på minus fungerar anläggningen? När ska Fredrik och jag börja oroa oss ordentligt?
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 mars 2005, 02:24:56 »

Tror du kommer åt den från framsida, default läge är nog 3, sänk den till 2.

Väl kall borra för att vara så ny...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 01 mars 2005, 23:26:22 »

Onödigt hög cirkulation... ser du inte vredet 3 lägen man hör på cirkpumpen om den varvar upp eller ned.. men då måste du tvångsköra den med kompressorn avstängd.. du ser ju kanske lättast på om tempskillnaden ökar eller minskar.
Skrivet av: Fred
« skrivet: 01 mars 2005, 23:23:48 »

1215-7 med 150 meter aktiv borra, värdena ligger på -1/-3. Är detta rimligt? Hålet är två månader gammalt. Bör man inte ha et delta på 3-4 grader och kanske lite varmare kb-f? Vet ej vad cirkpumpen står på då jag ej klurat ut hur jag skall jucka bort sidoskyddet då det är trångt som busen - men default är väl läge 2? Skall kolla detta.

/Fredrik

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!