Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 13 juni 2007, 16:57:08 »

Hej Curten!
Jo det går fint med EVI anläggningen, får den nu under en veckas tid installerad ;D. Alltså inte igångkörd ännu. Återkommer när jag har mer info..
Ang. ref anl. så finns den i Kungsängen utanför Stockholm och jag har varit på studiebesök. Anläggningen körs med en COP på närmare 6 på helåret. Huset har ett enrörssystem med radiatorer, inte optimalt för en Vp. Vp står i garaget med en 10m kulvertledning till hus, solpaneler på hustaket. I stort verkade den fungera utmärkt.
Ja nu hoppas jag att min anläggning ska fungera som tänkt med runt 6 i COP, vi får se.
Mvh
Tomas
Skrivet av: Curt E
« skrivet: 06 maj 2007, 19:16:31 »

Tomas Hur går det med upphandlingen är intresserad då jag befinner mig i samma sits?
Har du besökt evis referens anläggning som dom enl deras hemsida har?
Mvh // Curt
Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 29 april 2007, 22:08:39 »

Riktigt intressant med diskussionen här på forum.
Det verkar ändå så att det är få som är riktigt nöjda, det finns alltid nåt att störa sig på.  Det finns mycket av det tekniska kring vp som är intressantenda men egentligen är jag "bara" intresserad av att installationen jag ska köpa ska fungera som tänkt och beskrivet, funktion och energiförbrukning.
Några frågor:
1) Är det någon som skrivit något avtal med installatören angående funktion och energi garanti på vp systemet? I så fall, hur ska ett sådant se ut?
2)Om inte anläggningen fungerar som den ska vad är en rimlig tid att få det åtgärdat --/?!
3)Är det någon som har ett serviceavtal med någon installatör, vad innefattar det?
Ha det *vinkar*
Skrivet av: eddie
« skrivet: 28 april 2007, 22:41:55 »

Jag tror att den nya styrningen är bättre.
Men jag är lite sur att min anläggning inte funkar till 100%
samtidigt som jag nu efter2,5 år på detta forum och efter att jag satt mig in i hur min pump fungerar/ är uppbygd blivigt sugen på att bygga en "egen" anläggning.
Men inte kan man börja bygga om en 2år gammal anläggning som kostat 150.000 eller?
Nästa år kanske om utbyggnaden av huset är klar.
En tank till och 20 vakumrör kanske eller en luft solfångare med glas takpannor (Tv4 inslaget), bergkyla skulle ju sitta fint också.
Nä skälv är bäste dräng jag skulle tex aldrig komma på tanken att köpa en ny bil som man inte kan laga skälv.
Och att anlita hantverkare,det tar ju lika lång tid att se till att dom gör de dom ska som att göra det skälv..
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 28 april 2007, 21:45:04 »

Jag är knappast nån trollkarl, även om jag tar det det som en mycket fin utmärkelse  :) Har nog bara begåvats med ett allmänt tekniskt kunnande, å en obotlig nyfikenhet på hur allt fungerar å hänger ihop, sen barnsben. Är dessutom ovanligt tjurskallig, ä vägrar oftast att ta sanningar för givna, då sanningar har en tendens att ändra sig över tiden... Bor man sen som jag, i en kåk där nån form av standrad, skulle vara att det inte finns nån standard, då måste man själv hitta lösningar som inte finns att köpa. Att sätta nåt högteknologiskt underverk i våran kåk, lär säkert bara sluta med att inget fungerar som tänkt. Så det blir att försöka pussla ihop nåt som fungerar själv...., går det så går det, annnars är det bara å börja om på ny kula  ;D

mvh humlan.
Skrivet av: bjorktorp
« skrivet: 28 april 2007, 21:20:10 »

Jag skulle vilja påstå att det viktigaste val man gör är valet av installatör. Det är samtidigt kanske det svåraste. Ofta vet man ju inte förrän efteråt om man har gjort ett riktigt val, eller inte. En kunnig och intresserad installationsfirma är guld värd, medan motsatsen... ja det är fritt för tolkningar.

När det gäller inomhusgivare så beställde jag till EviHeats "stora" givare, som består av både givare och kontrollpanel. Det känns som ett bra beslut, fast installationsfirman av någon anledning spjärnade emot. "Varför ska du det? 80% av alla kunder kör bara med utomhusgivare". Ja, men om jag nu bor i ett gammalt och gistet hus och vill kunna manövrera pumpen från vardagsrummet...

Till Eddie: Jag vill nog hävda att EviHeats nya styrning är bättre än det du upplevt. Nu är alla detaljer kring min installation inte fullständigt utredda än, och jag har haft pumpen alldeles för kort tid också för att uttala mig tvärsäkert.

Om pris på solfångare: Det är mycket tyckande om detta och man kan jämföra äpplen och päron i det oändliga. Jag valde tex att betala en rejäl slant för solfångardelen. Som jag skrivit i andra trådar så är jag klart medveten om att det är svårt att räkna hem den pengen. Jag valde band annat att betala för bekvämlighet. Stora kranbilen kom. Tre raska grabbar plockade bort betongpannorna på taket. Solfångaren lyftes på plats. Den plåtades in och allt var klart på några timmar och jag hade inte gjort ett dyft. Visst jag hade kunnat handla andra grejer och installerat själv till en helt annan peng, men när hade det då blivit klart? Och jag, med tummen mitt i handen, hade det blivit bra?

Jag beundrar doktorerna Hum-Lan, Chun-Lan och andra trollkarlar, men själv har jag inte förmågan och anser mig heller inte ha tiden.

Lycka till med ditt projekt. Själv har jag, i all ödmjukhet, försökt dokumentera lite på http://www.bjorktorp.se/webb/index.php?page=Projekt_v%E4rmepump

Eftersom jag anser att installationen fortfarande inte är riktigt klar så har jag inte tagit ut svängarna fullt ut i resonemangen där - än.

/Roger
Skrivet av: eddie
« skrivet: 28 april 2007, 12:36:16 »

Min pump blir två år nu i sommar och de nya pumparna har vad jag förstått
en ny styrning,jag har fått min programvara uppdaterad men styrningen som nu säljs är tydligen inte samma som jag har. Så att ska jag uppdatera ytligare så måste hela styren med givare och ev ventiler bytas.
Nackdelen med alla drifts lägen för solen är att tex att när solen går mot VV så måste växel ventilen ibland gå över för att kontrollera temperaturen i radiator slingan ock då tappar solfångaren i temp och får börja om igen.
sedan har jag en vvb av förådsberedar typ och då måste solen växlas 2gånger först genom en plattis sedan genom förådsberedaren,och varje gång den växlar över för att kolla rad så tappar plattisen temperaturen.
På vintern kan pumpen gå hela dan gå mot vv utan att lyckas höja tempen nämnvärt.
skulle samma solfångare istället gå mot en egen tank ostört tror jag att man skulle spara mera.
Alltså köp en billig vp och en riktig solanläggning för samma pengar och spara mer.
Sedan kan man koppla ihop dom så att man kan nödkyla solfångarna mot hålet
Här kommer en skiss på "optimala anläggning" fast jag funderar på hur man ska få tank 2 att hålla värmen då man ej tappar vatten och ej vill att vp´n
skall start i onödan,någon typ av laddomat?/ Eddie
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 28 april 2007, 11:35:41 »

Curt, jag vet inte till vilken Du riktar frågan, men jag skriver lite ändå  :) Tyvärr kan jag inget om EviHeat eller nåt annat "färdigt" system. Såna har inte funnits på marknaden mer än nåt år i Sverige, å har heller aldrig varit aktuella för mig. Som Du säkert vet, har VVS branschen mest snackat skit om allt som rört solfångare, därför har Vi som sysslat med solfångare fått söka oss andra vägar, när Vi har velat skaffa delar till ett solvärmesystem. Ett optimalt system.. Sc:,h Jag tror inte det finns nåt sånt som skulle passa över hela Sverige, då Vi har allt för stora skillnader i klimat å hur Solen lyser, utslaget över ett helt år. Men grunden bör vara en bra L/V-pump eller möjligen en jord eller bergvärmepump, längst upp i norra Sverige. Till det en tank, med bra anslutningsmöjligheter, å sen vakumrör av heat pipe typ. Sen kommer det svåra  :)  Sc:,h Att få allt i rätt proportioner, så man får ut mesta möjliga ur systemet. Men generellt tycker iaf jag, att ju längre söderut man bor, dessto mer ska solfångarna få ta hand om allt, d.v.s både vv å värme. I norr bör man istället inrikta sig mer på vv än värme, å då bör ett färre antal solfångare fungera lika bra, jmf med södra Sverige. Därefter kommer problemet hur värmen ska skickas ut till dom olika ställena, å ge nåt enkelt svar på det går inte. Det måste, som jag ser det, bli en lösning/kompromiss för varje installation. Har Du ett lågtemp radiatorsystem, så är nog bäst att köra L/V-pumen direkt på stigen, å låta returvattnet gå till en acktank. Men det fungerar inte fullt ut i ett högtemp system, så där måste nåt annat till, under en del av året. Då kan en lösning vara, att behålla den gamla pannan, å låta den hjälpa till, under de dagar inte L/V-pumpen räcker till... Nää, det här tenderar att bli alltför långt, det går ju att spåna kring lösningar hur länge som helst eg, så jag avstår från att fortsätta. Enklare skulle förstås vara, att ge förslag utifrån nåt befintligt system.

mvh humlan.
Skrivet av: Curt E
« skrivet: 28 april 2007, 10:56:19 »

Eddie du har väl helt rätt i att man inte ska tro allt som säljare säger.Tycker att dom tyvärr mest snackar  skit om andra i sället för att tala om vad som dom och deras egna produkter är bra på. Har själv varit lite inne på Evi-heats lösning i dag, men är ej så tekniskt kunnig så det vore kul om du kunne utveckla dig lite mer.Om deras för och nackdelar. Dom säger ju själva att dom har haft problem med styren men att det numera är åtgärdat . Det är inget som du har kunnat eller blivit erbjuden att uppgradera till? Hur tycker du att Euronoms alt Ctc lösning med sol ser ut?
Hur skulle din optimala lösning på sol+pump se ut i dag?

Har beställt borrning, så en bit på väg är jag.

Mvh //Curt
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 28 april 2007, 09:17:21 »

Ska kolla på vaccum varianten. Dock tror jag att den andra varianten med kopparrören är mindre ömtåliga=mindre risk för att behöva kostsamma reparationer. Visserligen ger dem bara hälften i energi men dem kostar också hälften. Jag får se vad valet faller på. Det är bra att få hjälp med att vända på myntet några gånger innan man bestämmer sig.
Ha det gott...

Det är inte dyrt att reparera, ett glas vakumrör = 75 sek, å nåt annat går heller inte sönder. Platta solfångare är mycket dyrare att laga. Ett glas, får Du inte för några 75 sek, å ofta är det ett rent helveta å byta ut det. Tro mig, jag har haft platta solfångare under många år, innan jag gick över till vakumrör.. Vakumrör är inte alls så ömtåliga som man kan tro, dom tål t.ex en direkt träff av 25 mm stora hagel, å även vindar i full storm, dessutom är risken för läckage minimal, i jmf med platta solfångare. Som sagt, bara fördelar  ;)

mvh humlan.
Skrivet av: eddie
« skrivet: 28 april 2007, 08:01:09 »

Man ska inte tro på allt en säljare säger.
Det är inte helt lätt att med 2 temp givare välja vilket drifts läge som är effektivast.
Jag tycker att min pump bra ofta är "ute och cyklar" och tex går för vv produktion mitt i vintern på kvällen mm.
Styrningen skulle behöva kontakt med SMHI.
Jag skulle idag inte köpa EVI pumpen utan (efter att blivit in snöad på detta forum)köpa en vanlig pump och en extra tank och vakum solfångare.
Och låta vv och rad förvärmas av solen i den första tanken för att sedan värmas ytligare av vp i den andra om det behövs.
Som evi pumpen nu funkar så går det ej att använda solen till att värma huset så fort solen "försvinner"
Sedan bör man tänka på hur man placerar solfångarna,
har man plana på ett tak så blir det frost ock snö på dom och då gör dom ingen nytta på vintern. Eddie
 
Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 27 april 2007, 22:19:38 »

Ska kolla på vaccum varianten. Dock tror jag att den andra varianten med kopparrören är mindre ömtåliga=mindre risk för att behöva kostsamma reparationer. Visserligen ger dem bara hälften i energi men dem kostar också hälften. Jag får se vad valet faller på. Det är bra att få hjälp med att vända på myntet några gånger innan man bestämmer sig.
Ha det gott...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 april 2007, 15:01:30 »

Euronom har väl också nåt liknande, "Flexifuel" tror jag att de kallar det.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 27 april 2007, 10:54:27 »

I vilket fall som helst, så ska Du välja vakum-rör av heat pipe typ som solfångare. Dom ger mer kWh/år, inget söl med värmebärare vid byte av rör, minimal risk för läckage, standard fästen för rören så det går att uppgradera, oftast billigare än plana solfångare numera, bara fördelar alltså.

mvh humlan
Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 26 april 2007, 23:29:30 »

Hallå igen!
Anläggningen är inte beställd utan jag ska ställa den mot ett anbud hos en Nibe installatör som ska plocka ihop ett system som skall motsvara EVI:s anläggning. Blir intressant att se prislappen. När vi gick igenom systemet som skulle byggas tyckte installatören att det här blir mycke rör, ventil och styrning. Han hade aldrig fått förfrågan om något dylikt.

Trist med den dåliga konkurrensen norröver, inte mycket man kan göra. Eller...........kanske kan du köpa pumpen och delar självt och locka en installatör söderifrån på en norrlandssemester i sommar.

Vad gäller priset på EVI anläggningarna så har pumparna fram till nyår varit billigare ut till återförsäljarna än jämförbara andra pumpar. Varför? Jo därför EVI velat ta marknad. Detta vet jag. Men varför är EVI offerter dyrare? Jag tror frågan skall ställas till återförsäljarna. Jag tror helt enkelt att dem har fullt upp och skruvar helst på det dem reda kan och som dem vet fungerar. EVI:s anläggningar kräver ytterliggare utbildning vilket kostar tid och pengar. Någon måste betala, så är det alltid. Detta var endast min personliga tolkning av priseländet.

Ha det

 
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 26 april 2007, 15:04:42 »

Problemet i mitt fall är att det finns ingen konkurrens mellan de som installerar VP med sol. När jag gick igenom Evi heats återförsäljar lista så var det bara en(1) inom 40 mils radie som ville installera en VP + Sol. Och med en förbrukning på 20MWh/år så tar det tid att tjäna in de 65000:- extra.

Och flera av dom vanliga "stora" rörfirmorna på min ort vill inte alls befatta sig med VP-installationer. Undrar varför?!? Dom t.o.m. rekommenderar att man ringer deras största konkurrent.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 26 april 2007, 14:36:59 »

Dom 65000:- extra beror inte enbart på solpanelerna utan även på att Evi pumpen är dyrare, iaf från den återförsäljare/installatör som jag fick offerten ifrån. Om jag kommer ihåg rätt så låg solpanelerna med montering på c:a 35.000:- i offerten. Men sedan var han klart dyrare på det övriga arbetet också.


Ja 35000 sek ser helt normalt ut, å drar man sen av bidraget, så är det inget att säga om det priset.

mvh humlan.
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 26 april 2007, 14:23:37 »

Dom 65000:- extra beror inte enbart på solpanelerna utan även på att Evi pumpen är dyrare, iaf från den återförsäljare/installatör som jag fick offerten ifrån. Om jag kommer ihåg rätt så låg solpanelerna med montering på c:a 35.000:- i offerten. Men sedan var han klart dyrare på det övriga arbetet också.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 april 2007, 13:43:40 »

Jag tror inte att enbart styrning på innetemp ger så många start och stopp, det tar tid att värma upp huset med t.ex. 0.5 grader.
Om jag får gissa så tror jag faktiskt att det blir färre start och stopp med innegivare om till/frånslag ligger på 1 grad.

Som du säger är principen med ständigt nyttjande av energin från solfångarna beroende på temperaturen för tillfället smart, att köpa lösa delar och bygga ihop något själv som alltid fungerar optimalt är varken lätt eller billigt heller.

Förmodligen passar dock EVI på att ta lite extra betalt för att de än så länge är ensamna som kan leverera en komplett integrerad lösning för körning av värmepump och solfångare med både tappvarmvatten, radiator, pool och återladdningsfunktion.

För att få till allt det där på egen hand krävs det en del, visst går det, och visst blir det billigare, men kan du, vill du och vågar du. Det är frågan.

Nu är det väl även så att anläggningen redan är beställd, eller har jag fattat fel?
Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 26 april 2007, 12:58:40 »

Ja EVI:n kostar en slant extra men 65000kr låter mycket. Är det med vaccumfångare kan jag förstå det, men jag har tänkt mig det billigare alternativet de helt nya Watt3000 som EVI står som återförsäljare för. Kostar ca 2300kr/kvm. I mitt fall behövs ca halva poolytan dvs 12kvm. Kostnaden blir då inga 65000kr snarare runt 35000-40000 inkl installation med solbidraget på 7500 endast runt knappa 30000-35000.
Tanken med solfångarna är just att i första hand värma poolen men som bonus höja brine tempen vid soligt väder under vår, höst och sommarkvällar. Mindre slitage och högre COP, låter åtminstone bra. (Alla P-märkta fångare finns som pdf fil på:  www.sp.se/sv/index/services/p-marked_solar/Sidor/default.aspx. )

Anledningen till att jag fastnat för EVI:s anläggning är helhetsänkandet med utbytesprogram av utkänta kompressorer, effekt uppgradering el nedgradering. Vid utkänt kompressor fås en nyöversedd för 1000kr/kW. 7000kr i mitt fall. Billigt och ett gott miljötänkande.
Styrningen av värmepumpen är egentligen den intressanta där solpanelernas värmetillskott styrs beroende av tempen på vattnet från panelerna. Hett vatten avdelas till pool och vattenbredare/acctank överskottet till energibrunn. Vid lägre temp höjs brine tempen för att öka COP. Är tempen för låg för att få en COP ökning i paritet med kostnaden för att köra solcirkulationen slår pumpen av. Systemet kommer alltså att suga ur den mesta energin ur fångarna.

Loggprogrammet är på gång enl EVI, ska följa era råd och köra ett sånt för att kunna följa upp prestandan. Ska kolla på Rikards "logger".

Kontrollpanel beställd! Jag diskuterar inomhusgivaren med värmepumpsinstallatören. Vad jag fått veta är att pumpen endera går mot utomhus tempen alt inomhus tempen. Skulle vilja se att den går mot båda för att styrningen ska kunna förutse och undvika onödig start och stopp! Med bara inomhustempen blir det fler start och stopp pga en liten hysteres(=stabil och behaglig inomhus temp) i styrningen. Ger mer slitage=kostar pengar=värt för behagligt inomhus!?!?!?!?.
 
Tack för alla tips. *vinkar*
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 26 april 2007, 12:14:08 »

12 m2 vakuumsolfångare kostar väl en slant, kan inte jämföras med de gummimattor man normalt använder till poolvärme.

Storleken är knappast relevant, utan vilken effekt dom lämnar... Men det jag menar är, finns redan allt på plats, så kostar inte solfångare 65000 sek att ansluta. För den summan får Du en riktigt stor helt komplett anläggning. Styr + rör + isol + små plock, kostar inte mer än 10000 sek, så va fan är då dom övriga 50000 sek..., inte paneler iaf. För med den summan får Du från Sfinxen: 150 rör =  (30 rörs solfångare) Beräknat årsutbyte 777kwh/m2År x 2,828 m2 =2197 kWh/år vid 50 grader x 5 = 10985 kWh. Å vad ska Du då med en VP till? Den kommer knappast att behöva jobba alls i södra Sverige. Å i norra Sverige räcker hälften med rör, då dom lätt klarar vv när sol finns + att resten av energibehovet bör VP:n få ta hand om.

mvh humlan.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 april 2007, 11:50:39 »

12 m2 vakuumsolfångare kostar väl en slant, kan inte jämföras med de gummimattor man normalt använder till poolvärme.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 26 april 2007, 10:56:51 »

Ja tar man 65000 sek för lite solfångare så är man ute å ockrar, såna företagare bör inte få göra affärer. Lösa solfångare plus kringutrustning till en redan befintlig anläggning, kostar högst hälften, å då är det ingen liten anläggning man får...

mvh humlan.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 april 2007, 08:11:39 »

Det som gör att du eventuellt kan spara in solpanelerna är väl kanske poolen, i övrigt tror jag att det blir svårt att ekonomiskt räkna hem en sol/värmepump-kombination, vad man inte bör glömma är dock att solpanelerna förutom den gratsivärme den kan ge också kan se till att inkommande KB är högre vilket ger högre COP, livslängden på kompressor/mekanik bör bli längre när det blir färre driftstimmar/år.
Miljöaspekten är ju inte heller oviktig.

Med en sådan anläggning skulle även jag rekomendera loggern, så att du verkligen kan ha koll på att inställningarna görs optimala.
För länk, se i min signatur nedan.
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 26 april 2007, 08:05:48 »

Jag är själv i sluttampen på min upphandling av VP. Och jag var länge inne på en Evi Heat Split Sun 7:a med solpaneler. Men när jag fick offerten så dalade intresset fort för min del. Jag skulle få punga ut 65000:- mera för en Evi med solpaneler jämfört med motsvarande Thermia Optimum utan solpaneler. Och att spara in dom 65000:- skulle ta mig alldeles för lång tid, jag har för låg förbrukning, tyvärr. Det hade varit roligt/intressant med solpaneler.

Det jag begärde pris på till Evi:n var både innegivare och en extra styrpanel, kostade i runda slängar 3-4000:- extra.
Innegivare är ett måste, enligt min åsikt, för att få bra komfort. Efter två års loggning så vet jag att det inte skulle fungera utan innegivare i mitt hus.
Extra styrpanelen kan du placera i en annan, mer lämplig, del av huset och styra hela pumpen därifrån.
Sedan är Evi på gång med en PC-programvara som du kan logga/övervaka hela VP:n med. Men det var inte riktigt klar sist jag fråga dom. Annars är ju Rickards VP-logger ett mycket intressant alternativ. Med den kan man ju även övervaka så att inte t.ex. frysboxen pajjar.  ;)
Skrivet av: Tomas W
« skrivet: 25 april 2007, 23:19:08 »

Hej alla VP intresserade!
Jag är helt ny här på forumet och har precis hittat knappen för att skriva ett inlägg. Är imponerad av all de samlade goda och mindre bra erfarenheter ni alla bjuder på. Tack ::)!
Är på gång att installera en EVI split sun utrustning och med all den erfarenhet som finns på forumet b00k måste jag be om tips vid valet av tillbehör.

Fakta:
Anläggningen ska stå i ett garage på 55m2, 20m kulvertering med värme+VV med VVC till huset på 160m2. VP(160m energibrunn)+solpaneler på 12m2 ska också värma tappvatten och pool 8) på 30m3 och ytan 25m2. Energi beräkningen visar på förbrukningen 32000kWh/år.

Finns det några tips på tillbehör som man behöver :o? Vad jag förstår är standard utrustningen, vad gäller givare, kontrollpaneler, cirkpumpar osv, endast tilltaget för att anläggningarna oavsett fabrikat hjälpligt skall fungera.  Efter vad jag bitvis kunnat läsa mig till så finns erfarenheter av att viss tillbehörs utrustning hade varit bra att ha tex inomhusgivare etc. Så vad behöver man för att VP anläggningen ska fungera mer åt det optimala hållet.

Jag är tacksam för alla tips och svar. *vinkar*


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!