Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: gaia
« skrivet: 30 januari 2011, 13:57:41 »

med de delar du avser använda kan få en årsmedel-COP på långt under 3.0, så se till att projektera det hela ordentligt.
jag kan inte projektera så jag kommer att vända mej till en installatör. Det är dock bra att veta litet i förväg ifall jag får ett svar att "det går inte, det blir inget bra, osv".  Då kan jag leta en annan installatör som kan tänka sej att lösa samma uppdrag på bättre sätt :)
gaia
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 januari 2011, 21:16:40 »

Naturligvis går det bygga en bra och effektiv anläggning av det, mitt resonemang är mer generellt, och på marginalen.
Ju större anläggning, ju fler rör, ju fler ventiler, ju fler cirkpumpar, o.s.v. - desto mer energiförluster får man, och detta påverkar COP.
Säg att en kompakt enhet, optimerad för max COP kanske ger ett årsmedel-COP på 3.8, då kanske en anläggning med en massa fristående delar kan ge ett årsmedel-COP på 3.6.
Skillnaderna är inte så stora, men de finns där.

En dåligt projekterad anläggning (med t.ex. fast kondensering och två eller fler cirkpumpar) med de delar du avser använda kan få en årsmedel-COP på långt under 3.0, så se till att projektera det hela ordentligt.
Skrivet av: gaia
« skrivet: 29 januari 2011, 21:06:18 »

roligt att få veta det :).
gaia
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 28 januari 2011, 15:00:03 »

Det går att fixa en jättefin anläggning med dina saker och en VP.  Lycka till med det *vinkar*
Skrivet av: gaia
« skrivet: 28 januari 2011, 14:55:27 »

jag planerar inte att koppla en pump till  till vedpanna . Jag tänker ersätta ved med pump och använda dom delar som jag redan har  fex  vvb, acktank, cirkpump, elpatroner. Kommer det att försämra COP?
gaia
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 januari 2011, 19:18:08 »

COP blir ofta lidande om man kopplar en värmepump mot ett befintligt vedalternativ, men det finns ju tiotals olika dockningslaternativ till olika befintliga system, så att det skulle vara någon brist på alternativ är ju inte sant.
Det jag ville få fram var vad jag anser vara den effektivaste lösningen.
Skrivet av: gaia
« skrivet: 26 januari 2011, 17:37:38 »


Att krångla till det med shuntar, acktankar, elberedare o.s.v. kommer bara att öka behovet av utrymme, minska COP, och fördyra tillverkning, transporter och installation.
Rickard, det finns många vedeldare/pelletseldare som går i pumptankar :). Oftast finns ju övannämnda  delar redan på plats och det river man inte så gärna. Acktank med elpatroner har större livslängd än en värmepump.
Ett pannrum i källare behöver inte pyntas med en kompakt modul i kylskåpsdesign så jag kanske klarar mej med enbart en utedel  av L/V pump?
Sitter man i eller planerar ett  standardhus med plats för pump i ett trångt hörn i tvättstugan så är det ju klart att man väljer en kompakt och snyggt lösning men min källare är på 110m2 så ...
gaia
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 januari 2011, 06:56:51 »

I min värld finns ingen bättre/effektivare/utrymmeseffektivare/prisvärdare lösning är en standard konstruktion typ de som säljs i stöst omfattning idag, med kompressor, VVB och cirkpumpar i en kompakt enhet, typ Nibe 1245, IVT E9 o.s.v.
Om tillverkarna bara satte in riktiga kulventiler i trevägsventilen, och lite mer påkostade tempgivare skulle de vara helt OK, eventuellt med möjlighet att lägga till en volymtank för de som har plats och vill dimensionera för 100% (eller närapå) effekttäckning.

Att krångla till det med shuntar, acktankar, elberedare o.s.v. kommer bara att öka behovet av utrymme, minska COP, och fördyra tillverkning, transporter och installation.
Det enda som blir bättre/billigare med den typen av lösning är som jag ser det eventuella utbyten/reparationer av de separata enheterna.
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 24 januari 2011, 23:14:30 »

@oraklet,

om det ska vara fast eller flytande vet jag inte (för begränsade kunskaper), men det ska vara enkelt!
Jag kan tänka mig flytande så till vida att det är högre temp till acken när det är varmt och lägre (till en inställbar min temp) när det är kallt för att hålla uppe COP'en.

Allt handlar ju om en kompromiss av installationskostnad/driftskostnad/spetskostnad/bekvämlighet som totalt sett ska hamna på så låg peng per kWh som möjligt
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 24 januari 2011, 18:08:47 »

Du vill ha fast kondensering mot en ack då eller?
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 24 januari 2011, 13:26:11 »

Utifrån min begränsade kunskap så tror jag att man alltid ska ha en ackumulator i systemet som värmepumpen/vedpanna/solfångaren eller vad det nu är jobbar mot och varifrån man shuntar ut värme till systemet. Har man det så bör man kunna ha en relativt enkel värmepump som kan jobba optimalt mot denna.

En annan bra förutsättning är väl att ha radiatorer dimensionerade för låg framledningstemp (max ~45C), har man ett gammalt hus (byggt före ~1960) så är väl det inget problem annars kan man nog få byta en del radiatorer. En injustering av radiatorer (med ett ev. byte av radiatorventiler), borde ligga som en standard punkt i en vp-installation.

För att få varmvatten och inte behöva ha en massa komplicerade vp-styrningar som pressar upp temperaturen så kan man ju bara placera en liten el-vvb i serie med varmvattnet man får ut ifrån ackumulatorn, som toppar detta. Driftkostnaden för att höja vv-temp från ~45-65C är inte så hög så att den förskräcker, däremot förenklar det vp-styrningen högst avsevärt.

Som sagt var, det är utifrån mina begränsade kunskaper om vp, jag har dessutom ingen själv, men det kommer nog en så småningom.
Skrivet av: gaia
« skrivet: 23 januari 2011, 09:39:52 »

du har rätt att det blir inget revolutioneradne imorgon men .... jag har läst en tråd om en  pumpsystem 2x12 kW och det var i mina ögon en onödigt komplicerad ihopplock av 2 standardpaket.
Önskar mej, som alla andra köpare , ett värmepump  som fungerar med befintlig värmesystem i mitt hus. Att koppla in en pump är ju det enklaste jobbet av det hela - dra några rör och sladdar enl. tillverkarens anvisningar. Val av fabrikat gör varken av eller till för de flesta kända märken presterar lika.
Det är att välja rätt effekt och  koppla rätt till befintlig värmesystem som är det svåra och kräver en kunskap om värmesystem som helhet. Jag får kanske några förslag av installatören men det är jag som ska välja vilket är bäst för mitt hus.
Har jag kunskaper för att göra ett klokt val idag? Nej. Hänger här i trådarna för att bli lite klokare :).

Kan mitt val påverka att pumpen havererar i förtid? ???
gaia
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 22 januari 2011, 19:52:44 »

Det kan ju vara värt en del att bara behöva elda med ved tre månader om året. Det är inte så mycket mer än så en luft/vattenvärmepump behöver tillskott om den är vettigt dimensionerad.
Om du eldar med ved och har ackumulatortank så kan man utan vidare dessutom överdimensionera värmepumpen ett par steg utan att få nackdelarna med för hög uteffekt sommartid.
Man ska tänka på vid dimensioneringen av en luft/vattenvärmepump att den ger ca halva effekten vid -15 ºC mot vad den ger vid +7 ºC. Så ska du dimensionera den för 12 kW vid -15 ºC blir den i största laget övriga året.
Utvecklingen brukar för det mesta ta små steg allteftersom och den som väntar på det revolutionerande får oftast vänta för gäves.


Mvh
Skrivet av: gaia
« skrivet: 22 januari 2011, 18:54:43 »

ORAKLET, jag tänker avvakta några år i hopp om att utvecklingen på pumpfronten fortsätter.
Den bästa lösningen för mej idag är en jordvärmepump med rent vatten i kollektorslangar - ej omöljigt men skrämmande dyrt - så jag får smälta investeringskostnaden först javascript:void(0);
Luftvatten är också ett frestande alternativ .... något att fundera på medan man hugger ved ....
gaia
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 21 januari 2011, 14:37:40 »

Om du vet lite, så måste du ju säga  - jag vill inte köpa spets förrens -15.  Då räknar man på det.  Sedan kan det bli att den hoppar in vid -12 om det blåser eller, ja du vet.  Men om den hoppar in vid -5 varje gång, så är det bara att reklamera.

Värmemätare finns till bla Viessman och Thermia.  De har färdiga grejer som bara stoppas dit.  Bara att beställa det *vinkar*
Skrivet av: gaia
« skrivet: 21 januari 2011, 14:07:06 »

Den kommer när du som kund vill att den ska komma.
helst skall den aldrig komma innan -15 och leverera 12 kW när det är -15. Drömma kan man innan man sett vad det kostar.

Jag som kund vet så lite om pumpar att jag  inte vet vad jag kan vilja eller välja. Att diskutera en teknisk lösning med en installatör blir inte det lättaste för mej. Inte för en installatör heller :).   

Dock en värmemätare/COPmätning skulle jag uppskatta. Bekvämt att se svart på vit vad pumpen presterar och reagera innan en skyhög elräkning dumpar in.  Då slipper jag kanske bläddra i styrsystemets undermenyer när jag fryser och känna mej dum?

Har fått en känsla att tillverkare skryter högt med sina COP värden när pumpen ska säljas men när man har köpt en så är COP plötsligt helt oviktig och onödig för lilla kunden att veta. Kunden har inget att förhålla sej till och reagerar först när han fryser eller pumpen dör eller när felet avslöjas till sist av en skyhög elräkning. 
Användarvänligt?
 Jag väntar nog med mitt pumpköp tills energimätning blir standard i alla villapumpar.
gaia
 
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 21 januari 2011, 11:32:46 »

Alla dem saker förutom cop när spets kommer in står ju i din offert. Kanske inte när spets ska gå in eftersom för många variabler kan spela in.  Men du får ju definitivt veta ungefär när den ska komma.  Den kommer när du som kund vill att den ska komma.

Jag tycker, kanske är jag relativt ensam om den åsikten, att du som kund ska tala om för din installatör när du tycker att el, eller annan typ av spets, ska hjälpa till.

Det borde du komma fram till i samråd med din installatör. *vinkar*
Skrivet av: gaia
« skrivet: 21 januari 2011, 09:24:30 »


I din offert skulle jag vilja ha:
typ av vp
effekt vid DUT
ungefär när spets behöver komma in
effektbehov på spets
års cop
cop vid den temp där spets måste komma in

Det finns många guldkorn i Lasses T inlägg. Ska notera  frågor ovan i fall VP blir aktuellt i mitt hus.
Eldar med ved idag så några besparingskalkyler biter inte på mej.
En värmemätare i VP är mycket önskvärd. Alla fjärvärmekunder har det :).
 Skulle faktiskt behöva den redan nu för att samla data om min förbrukning för att få rätt VP installerad i framtiden.
gaia
 
Skrivet av: Brinnerstark
« skrivet: 17 januari 2011, 12:32:58 »

Tack för alla svar och information.
Jag tror jag följer installatörens råd att välja en Nibe F2025 10kW.
Split finns väl bara upp till 9kW och kyla ska jag inte göra....

Nackdelen med 2025 är väl att panelen sitter ute i pumpen och inte inomhus som den gör på min gamla pump.
Förhoppningsvis skall man inte behöva justera så mycket efter igångkörning och intrimmning.
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 16 januari 2011, 21:42:59 »

Köper man en luft/vattenvärmepump SKA man ha ett uppsamlingstråg med i leveransen.
Jag anser att både frysning inifrån och påfrysning utifrån i båda fallen beror på konstruktions/marknadsmässiga val man gjort och fryser något sönder pga det så spelar det ingen roll vilket som. Man ska kräva av en värmepump som är gjord för att värma på vintern också klarar en nordisk vinter oavsett om den räknas som mild eller hård. Då ingår en kondensvattenuppsamling som klarar en bitande vinter.

Hade antagligen tur förra vintern då min pump inte frös sönder pga isberget under. Förångarens lameller blev inte riktigt som de var innan. Man ser tydligt var nivån på isklumpen hamnade och det var i nivå med de nedersta köldmedierören. I år har har jag lyft upp pumpen ett par dm för att slippa samma elände med upptining som jag fick ta till då.  :P
Hittills har det gått bra och nu töar det lite... men det är ett par månader vinter kvar än.  ???
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 16 januari 2011, 21:19:36 »

Jag måste väl ställa mig till skaran av människor som har en havererad luft/vatten värmepump. (Tillverkad 2007)
Pumpen var en Veneto Sverigepumpen som Kinnan är generalagent för.
Av någon anledning så har det gått hål i plattvärmeväxlaren (Inuti, Syns inte från utsidan).
Varav all gas har läckt över till vatten sidan ut i acktanken och vidare ut genom expansionskärlet. :(
När jag provtryckte den för att hitta läckan så bubblade det rätt bra i ack-tanken.
Leverantören dömde ut den över telefon, nu är det vatten i stort sätt över allt i den, Kompressorn är även den vattenfylld.
Försäkringen täcker väl det mesta, de står för 80% av kostnaden.

Frågan är nu vad man väljer för pump?
Känns ju som om man borde gå på en pump som inte cirkulerar vatten utomhus.
Vilka är då alternativen.
Nibe Split? 
Panasonic med hydrobox?
Eller skall jag gå på installatörens råd att välja en Nibe 2025? ???
Väldigt driftsäker påstår han.
Men även den cirkulerar vanligt vatten ut till pumpen.
Har läst en del här på forumet och den verkar ha problem med nedisning.
Veneton gick bra så länge den gick, men 3 år är väl lite väl kort livslängd!
Tacksam för tips på olika pumpar.
nedisning har alla vp problem med som inte har ett uppsamlingstråg som led tills ett avlopp nibe,ctc har det som extra utrustning  ivt har nog det standard
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 januari 2011, 20:47:52 »

Kinokosmos hade en Nibe som frös i vintras
men den klarade sig från skador verkar det som
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=39059.0
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2011, 20:44:54 »

Jo, men det berodde ju inte på att det cirkulerar vatten till utedelen.
Hur många pumpar fryser sönder pga vattnet ut slutar cirkulera? Jag har själv den lösningen och var lite skeptisk i början, men hur orolig skall man vara?
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 16 januari 2011, 20:13:24 »

Jag har inte läst om någon vars utedel har frusit sönder, men det borde ju rimligtvis finnas nån som har råkat ut för det?

purjo_,
rocas har en Nibe som frös sönder i våras pga ett isberg som växte in i förångaren. Han har skrivit en del om det i Nibedelen av luft-/vattenforumet.
Någon annan kan jag inte komma på nu.... men han var inte ensam!
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=33476.msg316311#msg316311
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 16 januari 2011, 15:27:51 »

Eller varför inte satsa på dem som redan har en färdig lösning för detta ;)

Då behövs ingen tining alls.  VP:n startar när strömmen kommer tillbaka Thumbsup
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2011, 15:26:49 »

Jag vill minnas att jag har sett två trådar här på forumet om folk vars VP har frusit pga långa strömavbrott eller annan cirkulationsstörning. I båda de fallen funkade VP'n efter att den hade tinats.
Jag har inte läst om någon vars utedel har frusit sönder, men det borde ju rimligtvis finnas nån som har råkat ut för det?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2011, 14:56:02 »

Problemen med nedisning har inget med vatten till utedelen att göra. Är du orolig att det skall frysa så kan du blanda glykol i vattnet. Eventuellt kombinerat med en värmeväxlare mellan VP'n och tanken för att inte behöva så mycket glykol...
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 januari 2011, 14:49:41 »

Jag måste väl ställa mig till skaran av människor som har en havererad luft/vatten värmepump. (Tillverkad 2007)
Pumpen var en Veneto Sverigepumpen som Kinnan är generalagent för.

Har inte Kinna 5års garanti på sina luft/vatten pumpar?
Sen är det väl så att du kan försöka reklamera pumpen ändå med hänvisning till konsumentköplagen
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 16 januari 2011, 14:31:33 »

Qvantum och Thermia Atria  cirkulerar en brine blandning ut till en fläkt.  Resten sitter inne i den goa värmen.

Lite dyrare, lite bättre Thumbsup
Skrivet av: silverräven
« skrivet: 16 januari 2011, 14:22:15 »

Jag måste väl ställa mig till skaran av människor som har en havererad luft/vatten värmepump. (Tillverkad 2007)
Pumpen var en Veneto Sverigepumpen som Kinnan är generalagent för.
Av någon anledning så har det gått hål i plattvärmeväxlaren (Inuti, Syns inte från utsidan).
Varav all gas har läckt över till vatten sidan ut i acktanken och vidare ut genom expansionskärlet. :(
När jag provtryckte den för att hitta läckan så bubblade det rätt bra i ack-tanken.
Leverantören dömde ut den över telefon, nu är det vatten i stort sätt över allt i den, Kompressorn är även den vattenfylld.
Försäkringen täcker väl det mesta, de står för 80% av kostnaden.

Frågan är nu vad man väljer för pump?
Känns ju som om man borde gå på en pump som inte cirkulerar vatten utomhus.
Vilka är då alternativen.
Nibe Split?
Panasonic med hydrobox?
Eller skall jag gå på installatörens råd att välja en Nibe 2025? ???
Väldigt driftsäker påstår han.
Men även den cirkulerar vanligt vatten ut till pumpen.
Har läst en del här på forumet och den verkar ha problem med nedisning.
Veneton gick bra så länge den gick, men 3 år är väl lite väl kort livslängd!
Tacksam för tips på olika pumpar.
Jag har en IVT 700 från 2007 som jag dockade mot en befintlig IVT490. Jag tycker att IVT pumpen har fungerat bra, men jag fick byta styrenheten för en månad sedan pga av att avfrostningen inte fungerade.
Snabb service är ju en klar fördel oxå.
Men jag tror att när det blir dax att byta ut 700, så får det bli en luft/luft som komplement till FLVP.
Men det beror ju lite på typ av hus och läge i landet. Dottern har gjort så och deras besparingen blev bättre än min.
Skrivet av: Brinnerstark
« skrivet: 16 januari 2011, 14:03:34 »

Jag måste väl ställa mig till skaran av människor som har en havererad luft/vatten värmepump. (Tillverkad 2007)
Pumpen var en Veneto Sverigepumpen som Kinnan är generalagent för.
Av någon anledning så har det gått hål i plattvärmeväxlaren (Inuti, Syns inte från utsidan).
Varav all gas har läckt över till vatten sidan ut i acktanken och vidare ut genom expansionskärlet. :(
När jag provtryckte den för att hitta läckan så bubblade det rätt bra i ack-tanken.
Leverantören dömde ut den över telefon, nu är det vatten i stort sätt över allt i den, Kompressorn är även den vattenfylld.
Försäkringen täcker väl det mesta, de står för 80% av kostnaden.

Frågan är nu vad man väljer för pump?
Känns ju som om man borde gå på en pump som inte cirkulerar vatten utomhus.
Vilka är då alternativen.
Nibe Split?
Panasonic med hydrobox?
Eller skall jag gå på installatörens råd att välja en Nibe 2025? ???
Väldigt driftsäker påstår han.
Men även den cirkulerar vanligt vatten ut till pumpen.
Har läst en del här på forumet och den verkar ha problem med nedisning.
Veneton gick bra så länge den gick, men 3 år är väl lite väl kort livslängd!
Tacksam för tips på olika pumpar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 januari 2011, 08:00:07 »

Tyvärr,

jag tröttnade nu!

Tråden handlar om " Allt fler värmepumpar havererar"

jag försöker föra en seriös diskussion om varför så många kunder är de facto missnöjda (att sedan kanske majoriteten av alla anläggningar fungerar är iofs bra) och att en del av förklaringen kan vara
- dåliga maskiner
- dåliga installationer
- glädjekalkyler

Som svar på mina frågor på punkterna 2 & 3 så får jag ständigt undanflykter eller goddag yxskaft svar.

I i stort sett alla inlägg kring installationer och dimensionering så har jag fått reda på hur komplext det hela är och att inga kunder är ändå beredda att betala, sen kommer " Och det är inte svårt att justera in systemet om det skulle vara "dåligt". Nähä ??  Och varför byts de då ut på försäkringstagarnas bekostnad??????

När jag börjar fråga om totalkostnad och avskrivningstider så ifrågasätts varför! Och om jag räknar totalkostnad när jag köper ett kylskåp??
Och sen helt plötsligt så kommer "Avskrivnings/återbetalningstid finns med i alla kalkyler som görs med tillverkarnas kalkylprogram." Va det så j...a svårt att skriva? Och om det nu är så att det finns i alla dessa kalkyler, är det då så svårt att klämma ur sig den förväntade livslängden eftersom det är (ungefär) samma sak.


Nån som funderar på varför vissa jämför vp-installatörer med hästhandel?? Och jag hoppas att ingen här tar åt sig personligen för det är inte er jag blir f......d på, utan den allmänna inställningen till en investering på 60-250.000:-

Min allmänna inställning är
- vp är bra
- vp är troligen bra för miljön
- vp är överskattat (det är inte svaret på jungfruns bön)
- vp är i många fall lönsamt
- vp-installationer görs väldigt ofta mer komplicerade än nödvändigt (spetslast från annat håll är inte fel utan ska vägas in i totalkostnaden)
- vp-installatörer kan alltför ofta väldigt lite om värmesystem i allmänhet och känns mer som rörmontörer
- vp-installatörer säljer allt för ofta hellre "sin pryl" än det som passar kunden
- alldeles för få vp-installationer går att mäta
- åt h...e för många installationer uppfyller inte det man förespeglat kunden
- åt h....e för många kunder är missnöjda!

Det finns världens potential för seriösa installatörer, men försvara inte & bortförklara inte att så många kunder är missnöjda, gör nåt åt det istället!!!
Tänk när kunderna börjar skriva om er på olika rekommendationssiter istället, "jag anlitade Oraklet, han var inte billigast men han levererade en anläggning som med råge uppfyllde det ha sa", det borde vara målet för er!

@cola,
verklig livslängd är inte samma sak som förväntad livslängd eller avskrivningstid, sluta dumma dig nu! Om nånting håller längre än förväntat/avskrivningstiden kan det räknas som ett plus men är inget som finns i den ekonomiska kalkylen. Gjutjärnspannorna hade en förväntad livstid på 30år, gick de sönder fortare så var det en förlust som fick tas som en nyinvestering (alltså inte i driftbudgeten) höll de längre så var det ett plus men ett utbyte kunde ändå motiveras med att det kommit mer ekonomiska lösningar.

Att fungera betyder nåt så enkelt som att uppfylla den funktion som den levererades för!
-OM den sades ha en års-cop på 3 och levererar det så funkar den
-OM den sades kunna täcka hela effektbehovet (och därmed energibehovet) till -? och gör det så funkar den
-OM den sades leverera ett cop på över 1 ned till -?? och gör det så funkar den
-OM det behövs spetslast p.g.a exceptionell vinter så är det inga problem eftersom det har du redovisat i ovanstående

Jag kommer inte att svara på några mer inlägg i denna tråd (men säkert i andra) eftersom jag tycker att det börjar spåra ur nu.

Det är svårt att både utreda att värmesystem, och att trimma in det.
Och är det ett äldre system utan speciella injusteringsventiler kan det vara både dyrt och svårt att trimma in.
I vissa hus med högtempsystem är det direkt olämpligt att montera in en värmepump då det finns bättre och billigare alternativ, t.ex. pellets, luftvärmepump och/eller braskamin.
Det ÄR komplext att välja ny uppvärmning i ett hus, i vart fall om man går in i projektet och vill att investeringen skall betala sig, vilket ju är rätt unikt när man talar om nyinvesteringar/renomveringar i villor.
Oraklet är precis som han säger inte representativ för installatörer i allmänhet, dels p.g.a av hans engagemang, som är större än normalt, och dels p.g.a. att han inte arbetar så mycket mot villamarknaden (där missnöjet och haverierna är störst), och där de flesta okunniga och oseriösa aktörerna kan hittas.

Jag tycker inte att du är helt objektiv när du påstår att "vi försvarar och bortförklarar" varför vissa kunder är missnöjda, de fakto har ju detta forum startats för att just minska antalet kunder som skall tvingas köpa grisen i säcken för att de inte vet vad de skall köpa.
Att forumet säkert bidrar till att hjälpa installatörer att förkovra sig har blivit en icke planerad bonus.

Att antalet försäkringsbetalda haverier på värmepumpar är så stort beror på många olika saker:

Billiga Kinamaskiner med dålig kvalite säljs under förespegling att "en värmepump är en värmepump" - och vissa kunder går på det.
Okunniga köpare tror på "allt" som säljarna påstår
Okunniga säljare säljer fel grejer till kunder som har särskilda behov, eller som helt enkelt inte bör köpa en värmepump.
Försäkringsbolagen har ingen som helst kontroll på haverierna, det är alltså upp till reparatören och husägaren att avgöra om ett fel skall betraktas som garanti, goodwill eller försäkringsfråga.
Det finns även ett antal barnsjukdomar som orsakat en stor del av de historiska haverierna, och här borde tillverkarna och försäkringsbolagen tagit ett gemensamt grepp för att rätt aktör skulle ta ansvar för de fel som uppstår, lite som i bilbranschen där tillverkarna tar ansvar för fel som uppstår - ibland många år efter att de sålt varan.
Nu är det ju inte så i så många branscher, utan det blir försäkringsbolagen som får ta även rena konstruktionsfel som försäkringsskador.

Jag håller som sagt med dig om att det bör finnas plats för helt igenom seriösa aktörer som bygger upp en anläggning där de kan speca förväntad livslängd, besparing, behov av eltillskott o.s.v. och installera mätutrustning som bevisar anläggningens prestanda över tid.
Det som talar mest emot detta är kundernas krav på kort återbetalningstid, som gör att de verkligt seriösa aktörernas offerter oftast ratas till förmån för någon annan som är billigare men lovar lika mycket.

Det som många gånger helt avgör om en anläggning skall löna sig under dess livstid är dessutom främst livslängden, och om den är det svårt att sia om i en bransch där utvecklingen går så pass snabbt som den gör i värmepumpsbranschen.
Man brukar ju säga att sista årsmodellen av en bil som funnits länge är den bästa, och så är det troligvis även i VP-branschen, men hur många köper en gammal beprövad modell framför en ny med bättre prestanda?

Skrivet av: cocacola
« skrivet: 03 januari 2011, 07:46:32 »

Lasse T  Sc:,h   
jag dummar mig inte . det får du gärna verifiera .
Avskrivningstiden/livstiden  på en enhet med rörliga delar  mot  en konstruktion som som består av gjuten enhet och dess livslängd bero endast på ae förutsättning  . Rätt drift förhållanden , det tycker inte jag är rätt saker att jämföra med ,

Jag frågar dig igen Lars T . hur gör du när du presenterar ett förslag  till en klient som hyrt in dig för din kunskap och dina tjänster,

Det du beskriver som fungerande har jag presenterat i grad dags beräknade effekt diagram .avkastningarna i excell och beräknat utbyte av själva värmepumpen efter dom förutsättningar den jobbar emot .
Vad tror du det beror på att Kunden är missnöjd,får felaktiga enheter installerade
förresten du berör ett känsligt ämne . En v-p installtör är en rörmontör . Är han/hon er rörmontör kan dom VVS.
I många felaktiga fall är det så att försäljningen har gått genom ett säljbolag . VVS firman är en UE och får en beställning på en V-P installtion typ en standard av något märke . VVSaren gör den entrepenaden som är beställd av säljbolaget. Vem tycker du har ansvaret för funktionen /besparingen med mera. Jag tycker vvsaren har ansvaret för att T  R  KV  VV KBT  KBR är rätt kopplade och inte läcker i den frågan
cocacola
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 03 januari 2011, 00:12:38 »

Man undrar ju varför du gnäller om avskrivningar, när du aldrig fått en offert, hur vet du då om det är med Sc:,h

Tiden som den håller, ja det har ju svarats på flera ggr,, men du förtår ändå inte Sc:,h

Har svarat på alla dina frågor, men du förstår dem inte. Kanske är jag som förklarar dåligt Sc:,h

Tror du verkligen inte att man redan gör eller har provat att förklara ALLT för folk?  Tragiskt nog så väljs 9 ggr av 10 den som är billigast,inget annat.  Och för det mesta funkar det, kanske inte lika bra som en dyrare anläggning men det funkar.
Personligen så gör jag sällan villa installationer, utan det blir mest fastighetspumpar och större värmesystem, ibland lite ånga och FJV. Sedan så är ju det du hör från mig, bara MIN åsikt och den är det många som inte delar  ::)  Du ska inte tro att jag representerar en hel bransch *vinkar*



 
Vad sysslar du med :)
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 02 januari 2011, 23:07:35 »

Tyvärr,

jag tröttnade nu!

Tråden handlar om " Allt fler värmepumpar havererar"

jag försöker föra en seriös diskussion om varför så många kunder är de facto missnöjda (att sedan kanske majoriteten av alla anläggningar fungerar är iofs bra) och att en del av förklaringen kan vara
- dåliga maskiner
- dåliga installationer
- glädjekalkyler

Som svar på mina frågor på punkterna 2 & 3 så får jag ständigt undanflykter eller goddag yxskaft svar.

I i stort sett alla inlägg kring installationer och dimensionering så har jag fått reda på hur komplext det hela är och att inga kunder är ändå beredda att betala, sen kommer " Och det är inte svårt att justera in systemet om det skulle vara "dåligt". Nähä ??  Och varför byts de då ut på försäkringstagarnas bekostnad??????

När jag börjar fråga om totalkostnad och avskrivningstider så ifrågasätts varför! Och om jag räknar totalkostnad när jag köper ett kylskåp??
Och sen helt plötsligt så kommer "Avskrivnings/återbetalningstid finns med i alla kalkyler som görs med tillverkarnas kalkylprogram." Va det så j...a svårt att skriva? Och om det nu är så att det finns i alla dessa kalkyler, är det då så svårt att klämma ur sig den förväntade livslängden eftersom det är (ungefär) samma sak.


Nån som funderar på varför vissa jämför vp-installatörer med hästhandel?? Och jag hoppas att ingen här tar åt sig personligen för det är inte er jag blir f......d på, utan den allmänna inställningen till en investering på 60-250.000:-

Min allmänna inställning är
- vp är bra
- vp är troligen bra för miljön
- vp är överskattat (det är inte svaret på jungfruns bön)
- vp är i många fall lönsamt
- vp-installationer görs väldigt ofta mer komplicerade än nödvändigt (spetslast från annat håll är inte fel utan ska vägas in i totalkostnaden)
- vp-installatörer kan alltför ofta väldigt lite om värmesystem i allmänhet och känns mer som rörmontörer
- vp-installatörer säljer allt för ofta hellre "sin pryl" än det som passar kunden
- alldeles för få vp-installationer går att mäta
- åt h...e för många installationer uppfyller inte det man förespeglat kunden
- åt h....e för många kunder är missnöjda!

Det finns världens potential för seriösa installatörer, men försvara inte & bortförklara inte att så många kunder är missnöjda, gör nåt åt det istället!!!
Tänk när kunderna börjar skriva om er på olika rekommendationssiter istället, "jag anlitade Oraklet, han var inte billigast men han levererade en anläggning som med råge uppfyllde det ha sa", det borde vara målet för er!

@cola,
verklig livslängd är inte samma sak som förväntad livslängd eller avskrivningstid, sluta dumma dig nu! Om nånting håller längre än förväntat/avskrivningstiden kan det räknas som ett plus men är inget som finns i den ekonomiska kalkylen. Gjutjärnspannorna hade en förväntad livstid på 30år, gick de sönder fortare så var det en förlust som fick tas som en nyinvestering (alltså inte i driftbudgeten) höll de längre så var det ett plus men ett utbyte kunde ändå motiveras med att det kommit mer ekonomiska lösningar.

Att fungera betyder nåt så enkelt som att uppfylla den funktion som den levererades för!
-OM den sades ha en års-cop på 3 och levererar det så funkar den
-OM den sades kunna täcka hela effektbehovet (och därmed energibehovet) till -? och gör det så funkar den
-OM den sades leverera ett cop på över 1 ned till -?? och gör det så funkar den
-OM det behövs spetslast p.g.a exceptionell vinter så är det inga problem eftersom det har du redovisat i ovanstående

Jag kommer inte att svara på några mer inlägg i denna tråd (men säkert i andra) eftersom jag tycker att det börjar spåra ur nu.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 januari 2011, 21:42:20 »

Ok,

ska vi ta lite slutsatser och kanske avsluta denna diskussion??

- Ingen kan tala om ifall din anläggningen kommer att fungera när det blir kallt, förutsättningarna varierar alldeles för mycket.manställningar av de svar & inlägg som finns på denna tråd, så skjut inte budbäraren 8)

Frågan är vad som menas med fungera i detta fall. Anläggningen kan hålla huset varmt men behovet av tillsatsel har blivit hög. Det finns inte så många fall här på forumet där det har visat sig att anläggningen inte har klarat av att hålla huset varmt. Den här vintern har det varit några stycken men det har också varit temperaturer som har legat under DUT. Däremot finns det en hel del fall där det har krävts betydligt mer tillsatsel än vad som förespeglades i kalkylen. I en del av fallen tycker jag installatören borde ha reagerat på att uppgiven tidigare förbrukning av olja eller el var för låg för att vara rimlig.

Även om huset är varmt kan kunden uppleva det som att anläggningen inte fungerar. 
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 02 januari 2011, 21:32:05 »

gjutjärnspanner som exempel  njae det finns dom som är kvar från 40 talet och tyvär forfarande i drift. att en oljebrännare har en livs längd på ca 10 år stämmer.

samma gäller här egentligen med oljepannan som med en V-P kopplar man den med fel föruttsättningar knäcker man en sån med på ruskigt kort tid .
 
Det är på villa sidan som Rickard skriver . är inte jag som säljare / tekniker riktigt duktig på att förklara varför jag vill göra en speciell koppling i deras källare på grund av dom förutsättningar som termiska avspeglingsytor och distrubitionsnät är och kräver för att få en fungerande installtion i stället för en standard mindre bra installtion så väljs det billigare allternativet .tyvär

att föreslå en 6,5kw(märkeffekt) luft -vatten värme pump i ett termiskt skal som har en toppeffekt på 19.5kw ,, nej nej nej , då undrar jag om dom någonsin har setat och mätt en luft-vatten vp med effekt förluster p,g,a på isning / avfrostning.   Med en installation som dimensionerats av mig och om installtionsutrymmen finns så ska besparingen hamna på dryga 60% i en sån fastighet belägen i zon 1
cocacola *vinkar*
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 02 januari 2011, 21:06:02 »

Du tror alltså att man inte lämnar med en ekonomisk kalkyl, bara för att jag inte gjorde det till dig ???

Kom igen, klart att folk får det.

Och det är inte svårt att justera in systemet om det skulle vara "dåligt"

Först väljer vi köldmedium efter applikation, och efter kundens krav,   Går igenom olika alternativ.
Du tror väl inte att jag kan skriva allt som man pratar om hos en kund,, då fick jag ju sitta och skriva här i flera timmar.  Jag skriver inte så snabbt,eller bra *vinkar*

Rickard, det är inte ofta, men Thumbsup
 ;D
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 januari 2011, 21:03:58 »

Avskrivnings/återbetalningstid finns med i alla kalkyler som görs med tillverkarnas kalkylprogram.
Att det sen är inte så mycket att lita på är en helt annan sak, resultatet beror ju helt på vad man stoppar in för värden i programmet, och återbetalningstiden kan säkert skilja 50-100% mellan olika förslag som en och samma kund får, utan att någon har räknat direkt fel.

Det tragiska  med detta är att en seriös installatör, med erfarenhet och kunskap inte får sälja värmepumpen om han gör en kalkyl som baseras på helt igenom korrekta uppgifter, utan då blir det månglaren som säljer som kan erbjuda lägre investering och kortare payoff-tid.
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 02 januari 2011, 20:44:45 »

@Oraclet
Du behöver återigen inte känna dig träffad, men detta är bara ett av de inlägg som finns i denna tråd
"Även om utgångsvärdet är riktigt är det inte säkert att värmepumpen kommer att fungera bra ihop med värmesystemet. En bils köregenskaper påverkas inte av hur garaget den parkeras i är beskaffat men värmepumpen påverkas i hög grad av hur systemet den kopplas ihop med är beskaffat. Är det snedfördelning i flödena till radiatorerna kommer det inte att fungera bra. En leverantör har liten möjlighet att kontrollera sådana saker. En intrimning av ett radiatorsystem tar så lång tid att jag tror få är villiga att betala vad det skulle kosta. "

eller som du själv skriver i en annan tråd
"Dem har dimensionerat fel.  För liten VP,  vilket ger mkt tillsats  så har jag det "
och det är åtskilliga fler inlägg som talar om hur komplext det är och att man inte kan lova nåt.

Vad gäller avskrivningstid, enkelt, om jag med stor sannolikhet & beprövad erfarenhet vet livslängden (som när jag jobbade med oljepannor så visste jag att en gjutjärnspanna höll i 30år, medans oljebrännaren var slut efter 10år) så utgår jag ifrån dessa siffror, om jag inte vet eller om beprövad erfarenhet saknas så räknar jag utifrån sannolikhet och jämför med liknande konstruktioner (och med tanke på alla stillastående vp som jag sett t.ex. när jag gör energideklarationer) så utgår jag ifrån nån form av kortaste förväntade livslängd (plus att försäkringsbolagen Thumbsup har listor på de avskrivningstider de tillämpar när de betalar ut ersättning).

Vad gäller LHC-kostnaden som ska användas i en energideklaration så:
- jag föreskriver aldrig en åtgärd eller garanterar en besparing! Jag skriver alltid, "se separat rapport" och lämnar med en sådan. Detta är sanktionerat av Swedac.
Nedanstående är citat ifrån en medskickad rapport som är nåt år gammal

"Installation av en luft/vatten-värmepump borde kunna ge en besparing på 30-40% av uppvärmningsenergin.
Effektbehov 384m2 * 50W= 19,2kW, med en vp med medelcop på 3 så räcker en vp med effekten 6,5 kW.
Investering c:a 6,5 * 15.000:- = 97.500 :-
Besparing 35 % av 57.600kW = 20.160kW * 1,25 :- = 25.000:-
Återbetalning 97.500:- / 25.000:- = 4 år.
Befintlig elpanna borde kunna behållas för att användas som spetsenergi.
Värmepumpen skall förses med egen elmätare samt mätare för producerad energi.
Obs, att alla beräkningar endast är avsedda att ge ett underlag att utgå ifrån, en vidare utredning bör göras innan beslut tas"

Det är rätt märkligt att resonemanget med avskrivningstid inte accepteras här, när er branschorganisation SVEP har det med i sina kalkyl exempel http://www.svepinfo.se/usr/svep/resources/filearchive/9/investeringsbedomning_av_varmepumpsystem_.pdf

Ni kan ju dessutom gärna Googla på avskrivning + värmepump och se hur vanlig frågan är :o
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 02 januari 2011, 11:25:32 »

Hur skrev jag att den inte kommer att funka om det blir kallt?  Det kommer det att göra,inga problem med det.

Förväntad livslängd är som Coca-Cola skriver c.a 70000 timmar på kompressorn, borrhål har du förevigt typ.

Och nej du ska inte behöva betala för service, men det är bra om du håller koll på sakerna, för det är ju trots allt en maskin.

Jag vill också veta hur du gör LasseT *vinkar*
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 02 januari 2011, 10:48:22 »

Men Lasse T du har jobbat som installatör /energirådgivare och nu mera som konsult / Rådgivare .Hur gör du själv när Kunden frågar beräknad avskrivningstid på  den investeing du föreskriver i en energibesparande åtgärd?

jag skrev i ett inlägg hur jag gör
 
Lasse T
Ett objekts avskrivningstid  är efter dom förutsättningar som dom installeras mot.  Gör du och jag rätt i projekteringen och skapar dom förutsättningarna som behövs  bör vi få mer än 70 000 timmars drift ur kompressorn , visst någon slitage del kan vi behöva byta men det är som i alla installtioner med rörliga delar ,
 cocacola *vinkar*

gör vi rätt  blir installtionerna något som kunden får dras med i mer än 20 år då man kan få kund anpassa en installation .

cocacola *vinkar*
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 02 januari 2011, 09:17:34 »

Ok,

ska vi ta lite slutsatser och kanske avsluta denna diskussion??

- Ingen kan tala om ifall din anläggningen kommer att fungera när det blir kallt, förutsättningarna varierar alldeles för mycket.
- Ingen kan tala om den förväntade livslängden på en vp (slutsats eftersom ingen kan nämnda en förväntad avskrivningstid)
- En normal installation av en vp kräver ingen service under minst 10år, (åtminstone ingen man behöver betala för)
- Man ska inte behöva räkna med några reparationer på en vp, de som krävs faller normalt inom garanti

Obs, att ovanstående inteär mina åsikter utan direkta sammanställningar av de svar & inlägg som finns på denna tråd, så skjut inte budbäraren 8)
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 01 januari 2011, 23:54:45 »

 :-*
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 01 januari 2011, 23:50:55 »

Nej jag har inte gjort ett piss med min egen VP.  Jag mätte lite tryck på den när jag certifierade mig för kyla.
Absolut inget annat.
Ja det är mkt problem här på forumet,  men miljoner av nöjda kunder har inga problem.

Hur ska ngn kunna berätta för dig vad din totala kostnad blir?


Leifa, visst det finns idioter som i alla branscher. Och därför tycker jag at det är bra att folk får veta vilken typ av frågor de kan ställa för att ha en större chans att det blir bra.
Ingen gör bra grejer varje gång,inte jag i alla fall, men man fixar det så fort det går, svårare än så är det inte. *vinkar*
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 01 januari 2011, 23:40:54 »

[quote author=VP ORAKLET link=topic=37672.msg359721#msg359721 date=1293605839t
Alltid trevligt med en diskussion Thumbsup  Om folk förde fler diskussioner med installatören så skulle många saker klaras ut utan förtret, det är min absoluta övertygelse. *vinkar*
[/quote]

Ta inte illa upp ni installatörer som skriver här. Jag har den uppfattningen av er att ni är seriösa. Odiskutabelt! Diskussioner med installatören  förutsätter ju att installatören går att nå överhuvudtaget! Börja förlika er med att det finns rötägg i branschen, även större såkallade seriösa firmor. De kanske gör sig oanträffbara bara för att de vet att de gjort en undermålig installation, till slut efter 3 månader så kanske de inser att det inte är hållbart att hålla sig undan och svarar i luren. Jag tänker inte skriva ut namnet, bara att det börjar på C. Säljare har varit ute och kollat och räknat på fasigheten, gett rekommendationer, borrarn är rädd att yppa sig eftersom de håller honom med jobb, men han har en åsikt. kbin -3 efter 3-4 mån drift... de monterade en utomhusgivare men tog en annan tamp (som var den gamla radframgivaren till shunten till gamla oljepannan). Bla bla osv. Behöver jag nämna att jag är glad över att jag styrt med min installation själv. Vem kan man lita på? Kontroversiellt kanske, men ni börjar väl känna mig...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 januari 2011, 23:35:12 »

@Smurfen
Läste ditt inlägg en gång till. Ville du ha reda på andrahandsvärdet på en vp var inte så jag tolkade inlägget *roflmao*

Nä, men totalkostnaden :,v(
Och eftersom det var DU som gjorde jämförelsen med en bil, så antar jag att i det fallet (bilen) så är andrahandsvärde intressant a:gl

Det fantastiska inom bilindustrin är att de kan tala om den FÖRVÄNTADE totalkostnaden för t.ex. Volvo V70 under 10.000mil inkl service & normala utbyten av slitagedelar. Gissa vad taxi-killarna tittar på när de köper bil????

Ja det är ju troligt att taxikillarna går in på Volvo och frågar hur mycket den bilen brukar gå sönder sen går dom till VAG och frågar samma sak tror inte det blir så bra ;D Service kostnaden är ju lätt att räkna ut men hur mycket reparationer det kommer bli tror jag inte man får svar på. På en bergvärme anläggning har man i stort sett 0 i service men och ett stort ett det kan hända att det behövs en del reparationer och det blir nog svårt att få svar på vilka. Fast nog tror jag att en elpanna är pålitligare så byter man värmesystem för att spara pengar så kan man ju ägna det en tanke men nåt riktigt svar tror jag man inte får. Sen kan man ju teckna försäkring i 10 år så dom åren ska det inte behöva kosta skjortan i alla fall.
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 01 januari 2011, 23:19:11 »

@Smurfen
Läste ditt inlägg en gång till. Ville du ha reda på andrahandsvärdet på en vp var inte så jag tolkade inlägget *roflmao*

Nä, men totalkostnaden :,v(
Och eftersom det var DU som gjorde jämförelsen med en bil, så antar jag att i det fallet (bilen) så är andrahandsvärde intressant a:gl

Det fantastiska inom bilindustrin är att de kan tala om den FÖRVÄNTADE totalkostnaden för t.ex. Volvo V70 under 10.000mil inkl service & normala utbyten av slitagedelar. Gissa vad taxi-killarna tittar på när de köper bil????
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 januari 2011, 22:38:07 »

@Smurfen

så, du räknar inte ett dugg på andrahandsvärde när du köper ny bil??? Du räknar med att köra den tills den är skrotfärdig, ok, och då spelar det ingen roll för dig om den håller 1 eller 15år. Så mycket pengar skulle jag också vilja ha!!!!! a:gl

Läste ditt inlägg en gång till. Ville du ha reda på andrahandsvärdet på en vp var inte så jag tolkade inlägget ;D. Tror ingen kan veta hur mycket din vp ska gå sönder lika lite som hur många generatorer du behöver byta om du kör 60000 mil med bilen blir nog en gissnings lek vilket kan vara kul i och för sig..
Skrivet av: LasseT
« skrivet: 01 januari 2011, 22:36:55 »

Oraklet,

nu gör du samma misstag som jag!!!!

Att DIN anläggning (du som jobbar med sånt här) funkar i 10år utan service, betyder väl inte att du tror att det är likadant hos alla där ute? Var kommer i så fall alla klagomål här på forumet ifrån???? :o Och Oraklet, menar du att du inte har kollat, justerat, kanske rengjort nåt filter eller nånting på 10år?????? Den normale kunden som inte kan sånt här, han får betala för det  :,v(

Att jag har gratis ved (det har jag iofs inte) har inte med saken att göra utan det är TOTALKOSTNADEN för den normale kunden därute vi pratar om.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!