Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Genki
« skrivet: 17 oktober 2012, 20:55:19 »

Gullberg & Jansson som tagit fram Nordenberedaren har lagt ner denna produkt och ersatt den med en sk värmepumpsberedare som även nu lanseras av andra företag och som kan vara en intressant lösning om man vill värma tappvärmevattnet mha el+värmepumpsteknik. Se http://www.gullbergjansson.se/om/verksamhet.html
Skrivet av: Olivegrenhus
« skrivet: 16 oktober 2012, 22:51:32 »

I mina funderingar kring energioptimering av nya huset stötte jag på Nordenberedaren här: http://www.nyedalsolenergi.se/varmepumpar/nordenberedaren-varmepump-for-varmvatten/

Är det samma grejer som diskuterats i denna tråd (och andra gamla trådar), eller har den moderniserats? Nordenberedare med 300L tank och fläktkonvektor går loss på närmare 38 000 + frakt och installation. Hur fort hämtar en tvåbarnsfamilj i norra Stockholm hem det?
 
Om det är någon som vet mer om senaste generationen av Nordenberedaren, och gärna hur den fungerar med med fläktkonvektor så är jag nyfiken.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 juli 2012, 08:21:08 »

...är något att ha?

Citera
...de svarar inte vare sig på telefon eller mail.

Jag vet inte hur många gånger och vilken tid på dygnet du har försökt få tag på dom, men om du inte lyckas så är väl det ett ganska bra svar på din fråga?
Skrivet av: Genki
« skrivet: 03 juli 2012, 22:35:49 »


Hej, När man besöker Gullberg & Jansson`s hemsida så kan man inte längre läsa om Nordenberedaren GJBT250+GJOU18. Istället nämner de en vvb med inbyggd luft-vattenvärmepump som heter GJHWHP-300. Är det någon som vet om de slutat med Nordenberedaren och om den "nya" GJHWHP-300 är något att ha? Känns som de inte skulle kunna ge samma kapacitet/verkningsgrad som Nordenberedaren som har en rejäl utedel att ta energi från utomhusluften?

Försökt nå Gullberg & Jansson men de svarar inte vare sig på telefon eller mail.

Hälsningar

Genki
Skrivet av: dennisson
« skrivet: 18 juni 2012, 22:49:58 »

Tja.

Anledningen till att det inte skrivs så mycket beror nog på två saker:

* inte så många som har den
* inga direkta problem.

Min går kanon år ut och in.. Driftsatt våren 2009. Har bytt kretskort och display. (till svenska menyer) Värmer garaget till +8 vintertid via konvektor.

Har egentligen aldrig haft några större bekymmer rent mekaniskt med den.. Aldrig frostat ihop, jämn frostbildning innan defrost som sedan tar bort allt snabbt och enkelt tummenupp

Dock skall den plockas ned och säljas nu till förmån för konvertering och bergvärme. Skicka ett pm om du är intresserad. Den lär vara i drift sommaren ut tror jag..
Skrivet av: Genki
« skrivet: 18 juni 2012, 20:54:50 »


Hej Alla Nordenberedar Ägare,

Skulle vara kul att få lite återkoppling från er som nu kört med denna beredare under en längre tid. Det var ju ett tag sedan man såg någon ny info på forumet.
Själv är jag väldigt intresserad av denna lösning speciellt effersom man kan komplettera med en innedel (fläktkonvektor) och solpanel. Har någon kompletterat med något av dessa tillägg eller kanske till och med båda tillvalen och kan komma med lite återkoppling? Vidare funderar jag över utedelens och innedelens kvalitet/driftsäkerhet. Är det samma kvalitet mån tro som tex Mitsubishi Electric FD modellerna eller Panasonic HE-maskinerna?

Tack för kommentarer/tyckande som kan ge lite vägledning.

Hälsningar

Genki  :)
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 01 januari 2012, 01:49:58 »

Ja, då var det klart.
17048  kwh i total elförbrukning i år.
Eftersom jag har både projektor, 3 tv apparater, 4 datorer, 2 hembioanläggningar, köksradio på 250w med separat sub, torktumlare, kallt klimat som kräver motorvärmare till våra 2 bilar etc så känns detta som en riktigt bra förbrukning inklusive hushållsel.
De 10 kbm ved jag köpte 2006 räcker fortfarande (har ca 70% kvar)
Skillnaden nu är att jag blivit för lat för att elda.
Under ca - 23 grader så eldar man inte.
Jag vet att jag kunnat komma lägre om jag eldat mera, men hur snål får man bli?  ::)

Skrivet av: e98tobias
« skrivet: 21 december 2011, 13:42:18 »

Efter att mitt styrkort också gick sönder förra vintern och det byttes samt gasen fylldes på har min nb fungerat bra. Det hade läckt ut en del gas genom nån sprucken koppling och pumpen presterade därav inte fullt.
Använder bara den (5,5kw modellen)till varmvatten men lite sugen att värma en del av huset.

Någon som kan kommentera hur bra pumpen fungerar för uppvärmning?

För övrigt tycker jag att den fungerar bra. Dock får man inte ut så mycket värmvatten om man ska fylla ett badkar. Har 250 modellen men får ut ca 200 liter 40gradigt vatten om man har börvärdet på 50 grader. Så har man ett större badkar får man köra på elpatron för att fylla karet.
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 17 december 2011, 11:12:10 »

Eftersom vi numera har en digital elmätare till skillnad mot vår gamla analoga glädjemeätare så blir ju förbrukningen mera korrekt.
Jag har förbrukat totalt 15400 kwh från 20110101 fram till i går 20111216.
Har eldat ca 1/2 kbm ved.
Eftersom riktförbrukningen där jag bor och i vårt hus ligger en bra bit över 40 000 kwh, så är jag väldigt nöjd.
Min fru har krav på minst 23 grader inne, så pumparna står på 24 när det blir kallare.

Innan våra pumpar hade vi elementen på 15 grader och eldade upp värmen när vi kom hem från jobbet. Gick då ca 12-15 kbm ved/år  och elförbrukningnvar ca 24000 kwh/år

Vi hade en köldknäpp här och jag slog då av min NB och förbrukningen brakade i höjden.
Var lite sen att slå på den igen trots mildväder och jag kunde konstatera att åtminstone 10-15 kwh mer gick åt pga elpatronen.
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 19 november 2011, 20:32:55 »

Vädret i år har ju gjort att den fortfarande får tuffa på.
Min elräkning blir oerhört billig!
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 03 november 2011, 21:32:18 »

Den fungerar fortfarande väldigt bra.

Cirkulationspumpen kärvade lite när jag slog igång den i våras, men lite knack med en skiftnyckel löste det.
Jag tror man får motionera cirkulationspumpen ibland om den inte går under en längre period.

Jag är fortfarande väldigt nöjd.
Maskineriet går fint.
Jämn och fin påisning på utedelen i drift.
Skrivet av: dennisson
« skrivet: 31 oktober 2011, 21:41:23 »

Japp. Den tuffar på.. hade ett styrkortshaveri i julas men det var inga problem att lösa. Felanmälde till g&j, tog en vecka i juletider sedan kom kortet. (elpatron under tiden). Kostade inget, garantin funkade bra. Jag bytte kortet själv.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 31 oktober 2011, 21:09:30 »

Varit tyst i denna tråden, hur går det med era Nordenberedare, fungerat bra/nöjda?

Dogge.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2011, 19:21:05 »

Tillverkaren svarade precis på ett mail och klargjorde att den självklart hade kvar legionellakörningen. Säljaren hade bara lite dålig koll eller kanske missförstod han mig. .
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2011, 18:25:51 »

När jag talade med tillverkaren (Gullberg Jansson) tidigare i dag och frågade om legionellakörning så sa dom att den inte har något sådant automatiskt program.

Jag fråga om 300l varianten men det lär väl vara samma mjukvara oavsett storlek.

Har någon erfarenhet av deras konvektor. Dom rekommenderar den större då den inte behöver lika mycket temp på vattnet.

Har någon kopplat in en solslinga? Vad är det man behöver för saker för att koppla in en sådan. En plansolfångare ligger på ca 8000ink moms. Men vad mer behövs?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 22 januari 2011, 00:40:07 »

har haft direktverkande el (golvvärme) sedan 2003 och vet vad det innebär. Flyttar i april till ett annat hus som också har direktverkande el fast i andra änden (taket...).

Huset har FTX där jag tänkt byta ut till roterande växlare. Det ligger i stockholm och har förhållandevis få dagar med under 10-.

Vi är 2 vuxna och 2 bäbisar typ. Vi duschar varannan dag normalt sett. Om jag börjar jogga blir det oftare men då är elkostnaden det minsta problemet..... eller kanske löpband så FTXn kan distribuera min överskottsvärme. Jag gillar att slösa med varmvatten vid diskning osv.

Jag kommer renovera badrummet som står intill tvättstugan där nuvarande vvb står. Åt andra hållet i tvättstugan går garaget som är vidbyggt på 49m2. Min tanke som jag tänkte ni kan berätta om den är bra eller inte är:

1. Slänga ut VVB som förvisso är mer eller mindre ny men det känns inte som jag betalt den då den ingick i huset :) GÅr säkert att bygga lådbil av höljet. Hmmm eller någon typ av utegrill. Det måste jag forska i.

2. Installera en NB 250l

3. Installera en sån där konvektor och sätta i garaget och därmed stänga ner de radiatorer som finns där.

4. När badrummet renoveras slita ut el-golvvärmen i badrummet, som är från 2006, och istället lägga vattenbaserad golvvärme (bara i badrummet) som matas från NB.

5. Jag skulle även vilja sätta vattenbatteri på tilluften efter FTX och därmed kunna snurra ut en 2-3kw. Hur detta skall regleras har jag ingen aning om??

6. 1-2st llvp. en entre och en övre plan.

garaget kan jag köra på typ 15 grader men helst inte lägre så vida det inte går snabbt att dra upp om man ska stå där o meka eller nått.

Pallar NB detta givet det "lilla" badrummet samt låg effekt på fläktkonvektorn. Är väl bara vattenbatteri FTX som drar mycket sås. Hur mycket kw krävs för garaget 15 grader? och hur mycket kw krävs för golvet på 7m2? Är tempen i systemet tillräckligt hög för att ge komfortfärme i badrumsgolvet även när det inte är kallt ute? Jämfört typ bergvärme etc?



Alternativt...........

1. NB för garage, VVB och badrumsslinga.
2. FET LLVP med en utedel och 2 innedel samt 1 kanaldel till FTX.

Jag är redo att dumpa in 100-150 lock för att slippa ha 30 000 kwh per år för att värma 182 1 1/2 plans + vvb + hushållsel.

jag ska ner till 15-17k med hushållsel utan att få dålig komfort. egentligen tycker jag LLVP är sunit och tycker huset borde lämpa sig för vattenburet men det är en idiothög investering och någonting tilltalar mig med luftburen värme i ett hus med 1.5 plan och öppen planlösning. 




Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 21 januari 2011, 21:11:04 »

Hur mycket Vv ska man förbruka för att den ska löna sig? T.ex. i en sommarstuga på 100kvm som man ska visas tot 4 mån om året.

Njae, en sommarstuga hade jag definitivt satsat på solpaneler i stället.
NB skulle nog kanske löna sig till slut, men solpanelerna skulle löna sig bättre.

Har ni en sommarstuga med jättestor förbrukning, då kanske NB skulle löna sig i kombination med sollpaneler, men du antyder en 100 l beredare så.....
Svaret är nej!
Skrivet av: BigGitt
« skrivet: 31 december 2010, 23:27:40 »

Hur mycket Vv ska man förbruka för att den ska löna sig? T.ex. i en sommarstuga på 100kvm som man ska visas tot 4 mån om året.
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 08 november 2010, 20:49:51 »

Då har pumpen fått gå i ide för vintern.

Nu är det enbart elpatronen som får jobba fram till i vår.

Jag tror att man ökar livslängden på pumpen om man inte plågar den med den värsta kylan.
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 23 oktober 2010, 19:30:19 »

Då har min NB gått problemfritt ytterligare en säsong.

Snart dags att stänga av pumpen till förmån för elpatronen ( - 15 grader i förrgår natt!)

Men, jag har ingengting negativt att säga om denna pump så långt!
Den gör det som den förväntas göra, dvs, billigt varmvatten.

I somras när vi inte använde vårt hus så låg dygnsförbrukninge på 5-6 kwh/dygn inkl frånluftsfläkten och NB 250 l tank.
Det är bra!

Som tidigare skrivits är att som tillskottsvärme så krävs att man bor på rätt ställe och personligen tror jag att man sparar mer på att kombinera denna med en billig LL värmepump med R 410 i stället för en fläktkonvektor.
Skrivet av: ylvak
« skrivet: 30 juli 2010, 21:16:07 »

Tack Larsostman, skulle vilja förkovra mej. Tips på böcker? Eller nån ordlista för alla tekniska begrepp?
Skrivet av: larsostman
« skrivet: 11 juli 2010, 21:41:19 »

Skulle nog gå på din röris förslag, koppla in en ack-tank.
Om inte, köp en "riktig" luft/vattenpump, inte för att NB inte är riktig men den är ju gjord för att i första hand minska kostnaden för VV inte för värme.
Kör med flytande kondensering direkt på din radiatorkrets & spetselda när det behövs eller när du vill sänka elräkningen...
Eller med fast kondensering mot din "nya ack-tank" & shunta ut till din radiatorkrets. Elda upp tanken på kvällen & VP tar över när det behövs, elpatron tar vid när det blir riktigt kallt så inte VP orkar.

Men det går ju att göra som du sa också, kör med NB & kanske koppla på deras fläktkonvektor samt en L/L, utöver det eldar du.

Många vägar till samma mål...
Skrivet av: ylvak
« skrivet: 11 juli 2010, 00:12:31 »

Har läst länge i denna tråd. Men blir inte helt klok på om detta är en pump för mej.

Bor i gammalt timmerhus med en gammal utsliten kökspanna som via cirkulationspump direkt på väggen förser 4 gamla flänselement med värme. Det går åt mycket ved, svårt att kontrollera och det blir kallt när vi inte eldar. Stödelement som vi slår på när vi lägger oss. Ingen VV än i dagsläget.
Funderar på att ha NB ihop med detta system? Renovera element och ventiler, plussa på 2-3 element(3 tillbyggda rum) samt köra L/L i ett trapphus.

NB är ju ingen ack-tank, eller? Den kan hamna nära pannan men då långt från ute-delen alt. längre ifrån pannan men nära utedelen. Spelar det roll?
Alternativt strunta i pannan, kan NB köra allt(VV, L/L, L/V) eller blir det en dyr historia med patroner som går hela tiden?

Min help-yourself-rörmokare tycker jag skall satsa på en "riktig" acktank.....
Rörigt. Vill men kan inte så mycket!
Skrivet av: e98toka
« skrivet: 28 maj 2010, 09:38:34 »

Hej!

Hur ser du att den är av verision 1.4?

Min innerdel är med 6kw elpatron men den har menyerna på engelska.
Jag satta in den för 1 år sedan.
Uppenbarligen är displayen med engelska menyer äldre och den svenska nyare.
Jag ska få displayen bytt till den svenska.
Hoppas detta hjälper så vattnet skiktar sig bättre.
Skrivet av: dennisson
« skrivet: 19 maj 2010, 08:02:16 »

Jag kör med 50 grader och 8 delta grader(4 i praktiken pga program bugg).
Problemet är att när person nummer ett har duschat fylls varmvattenberedaren på med kallvatten.
Säg att temperaturen blir 50 grader i toppen och 35 i botten men efter en tid så jämnas temperaturen ut pga av cirkulationspumpen så det t.ex blir 39 grader både i toppen och botten. Då är det inte lika kul längre att ställa sig i duschen.
Det verkar som att cirkulationspumpen i tanken stör skiktningen och därmed kapaciteten.
Är det inte samma problem med din pump??

Nej, Jag iaktog pumpen nu när sonen duschade lääänge!

49 grader i toppen, nedre delen 34 grader som sedan utjämnades till 48 grader i toppen som lägst, men då hade nedre delen stigit till 43 grader.

Din pump borde ju funka på samma sätt som min.

Går utedelen som den ska?

Jag kör enbart i pumpläge dvs ingen elptron.



Min fungerar lika bra som Gonzos, du kanske borda kolla upp så att utedelen ger den effekt som den ska... Kanske det är för lite gas? Jag har den senaste versionen på beredare, dvs 1.4, har inte märkt av några mjukvarubuggar??
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 18 maj 2010, 17:52:17 »

Jag kör med 50 grader och 8 delta grader(4 i praktiken pga program bugg).
Problemet är att när person nummer ett har duschat fylls varmvattenberedaren på med kallvatten.
Säg att temperaturen blir 50 grader i toppen och 35 i botten men efter en tid så jämnas temperaturen ut pga av cirkulationspumpen så det t.ex blir 39 grader både i toppen och botten. Då är det inte lika kul längre att ställa sig i duschen.
Det verkar som att cirkulationspumpen i tanken stör skiktningen och därmed kapaciteten.
Är det inte samma problem med din pump??

Nej, Jag iaktog pumpen nu när sonen duschade lääänge!

49 grader i toppen, nedre delen 34 grader som sedan utjämnades till 48 grader i toppen som lägst, men då hade nedre delen stigit till 43 grader.

Din pump borde ju funka på samma sätt som min.

Går utedelen som den ska?

Jag kör enbart i pumpläge dvs ingen elptron.

Skrivet av: GeForce
« skrivet: 11 maj 2010, 22:57:02 »

Idag har jag begärt in offert på NB också...

Tittade först på L/V-pump och försökte få ihop en bra lösning utan värmepanna men ger nog upp den lösningen...

Nu blir det en NB för vatten och golvvärme på ca 60kvm.. Om jag får köpa utan installation av ÅF så blir det köp...

Har sedan tidigare L/L Panasonic 24cke som är inne på sin 4:e vinter nu... ligger på totalt 13500kwh/år för all el.


Hej.
Har själv också funderat på att inhandla en NB för bruksvatten och golvvärme på 60kvm. Hela huset är 60kvm med vattenburen golvvärme och det kommer att bo 2-3 personer i huset, tror du/ni att en NB GJBT200SF-18 klarar av denna uppgift?

Förövrigt så bor vi på en ort vars medeltemperatur aldrig sjunker under -10 grader under vintermånaderna.
Skrivet av: e98toka
« skrivet: 08 maj 2010, 22:47:13 »

Jag kör med 50 grader och 8 delta grader(4 i praktiken pga program bugg).
Problemet är att när person nummer ett har duschat fylls varmvattenberedaren på med kallvatten.
Säg att temperaturen blir 50 grader i toppen och 35 i botten men efter en tid så jämnas temperaturen ut pga av cirkulationspumpen så det t.ex blir 39 grader både i toppen och botten. Då är det inte lika kul längre att ställa sig i duschen.
Det verkar som att cirkulationspumpen i tanken stör skiktningen och därmed kapaciteten.
Är det inte samma problem med din pump??
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 04 maj 2010, 17:39:27 »

Jag tycker det är intressant att så många tycker att nordenberedaren har stor kapacitet.
Jag använder min nb 6kw till enbart vatten än så länge och jag tycker att det inte är så stor kapacitet.
Den fungerar helt okey om en person duschar men om två personer ska duscha efter varandra får person nummer två leva med halvjummet vatten.
Är det bara min nb som beter sig så?

Låter ju konstigt.

Jag kör både dusch och bubbelbad med min utan problem.
Vad har du för tempinställningar?
Skrivet av: e98toka
« skrivet: 28 april 2010, 06:59:18 »

Jag tycker det är intressant att så många tycker att nordenberedaren har stor kapacitet.
Jag använder min nb 6kw till enbart vatten än så länge och jag tycker att det inte är så stor kapacitet.
Den fungerar helt okey om en person duschar men om två personer ska duscha efter varandra får person nummer två leva med halvjummet vatten.
Är det bara min nb som beter sig så?
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 17 april 2010, 17:59:36 »

Vad har ni för åsikt om att använda NB till både varmvatten och uppvärmning?

Hej!

Jag har ju inte provat det, men jag har ju sett hur min NB uppför sig när det blir kallare.

Har du oftast max -7 till max -10 grader ute och några enstaka dygn som det är kallare än så, skulle jag definitivt rekomendera NB till både uppvärmning och vv.
Kapaciteten är stor!
Under ca -10 så sjunker den markant!

Har du kallare, bör du titta på en annan lösning.

Skrivet av: e98toka
« skrivet: 15 april 2010, 13:29:35 »

Vad har ni för åsikt om att använda NB till både varmvatten och uppvärmning?
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 05 april 2010, 01:07:01 »

Då är NB äntligen påslagen igen.
Systemet startade upp klockrent!

Så gött det känns :)
Skrivet av: dennisson
« skrivet: 12 mars 2010, 19:34:03 »

Ska fundera på det Thumbsup
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 12 mars 2010, 19:01:11 »

Tjenare Dennisson!  Ja det är helt rätt alltså, nöj dig nu inte bara med disktrasan om de har fungerat bra och skött sitt jobb perfekt, för då skall de absolut få en omgång vax också tycker jag. ;) :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: dennisson
« skrivet: 12 mars 2010, 17:44:23 »

Vill bara flika in och upplysa om att min NB har gått som en klocka sedan installationen i jun -09. Man kan väl verkligen säga att den första vintern den fick uppleva blev ett riktigt test ^-^ Jag är så lycklig,, både min Daikin L/L och NB´n har gått kanon i vinter ;D Ska nog fasen göra som Raffen och belöna dem med en omgång wax i vårdagarna! ( iaf en avtorkning medelst disktrasa ;) )

NB, bild1: 6:e jan, bild2: 3:e feb.

Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 05 februari 2010, 19:20:09 »

Ja, då har NB fått gå på elpatron från slutet av nov.
Nu sker ju avstängningen pga av att det blir kallare ute (läs under -15), men nog har förbrukningen ökat efter avstängning även om jag sköter uppvärmningen med braskaminen så att mina pumpar vilar helt.

Blir skönt att få slå på igen!
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 24 oktober 2009, 22:29:01 »

Hur hög årsförbrukning har du efter installationen av Nordenberedaren Gonzo?
...
Jag kommer att landa på ca 17000 kwh i år.
Å andra sidan har kommunens energirådgivare bedömt att mitt hus ska föbruka 45000 kwh/år så......helt ok, men faktiskt sämre än före NB.......hrm

Varför?

Jo, har nu sparat så mycket att några kw hit eller dit inte längre spelar någon roll.

Golvvärmen i hallen och badrummet går numera för fullt.

Lampor lyser dagtid (har tröttnat på att gå och släcka)

Jag behöver inte längre elda (någon som är i behov av 30 kbm ved?)

Jag ligger så lågt ändå.... :D
Men, har NB sparat pengar?
Absolut!

Helt rätt inställning, det får inte gå till överdrift med energisparandet.
Måste säga att du har en grrrrymt låg förbrukning med tanke på var du bor och allt.  Thumbsup
Skrivet av: tjena
« skrivet: 24 oktober 2009, 15:15:19 »

Jag hade haft ännu bättre pay off med en fläktkonvektor, men nu har jag ju 3 st LL värmepumpar som sköter den biten och skulle inte tjäna något på en fläktkonvektor.

Men, gud ska veta att jag är sugen, bara därför det faktum att möjligheten finns  :)


Hade jag börjat med NB hade det definitivt blivit en fläktkonvektor också, där en av LL värmepumparna sitter i dag.
då kan du ju koppla in NB fläktkonvektor om en av dina andra skulle gå sönder..
bra med en i reserv :)
var i huset har du din NB stående?
tror du det skulle funka att ha den i ett kallgarage?
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 24 oktober 2009, 12:44:48 »

Jag hade haft ännu bättre pay off med en fläktkonvektor, men nu har jag ju 3 st LL värmepumpar som sköter den biten och skulle inte tjäna något på en fläktkonvektor.

Men, gud ska veta att jag är sugen, bara därför det faktum att möjligheten finns  :)


Hade jag börjat med NB hade det definitivt blivit en fläktkonvektor också, där en av LL värmepumparna sitter i dag.
Skrivet av: tjena
« skrivet: 24 oktober 2009, 12:31:59 »

Gonzo 
skulle du inte tjäna på att sätta in en fläktkonvektor?
eller går det så mycket varmvatten så pumpen behövs till göra varmvatten
hela tiden

vi är bara 2 här..så går ju inte så mycket varmvatten..
så borde vara lönsamt att få en del värme ochså.
men eldar i kakelugn här,så vi gör inte slut på mycket kwa..bara knappt 9000 :)
Skrivet av: tjena
« skrivet: 24 oktober 2009, 12:16:14 »

enl en del priser jag sett här så hamnar en NB närmare 50 000kr installerad..
blir inte pay-off tiden ganska lång då?


Absolut!
För lång!

Det finns väl ingen anledning till att det ska kosta så mycket.
Rotavdraget omvandlat till rotpåslag kanske knUp


ja klart rotbidraget gör ju en del...så att det blir ett bättre pris.. :)
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 23 oktober 2009, 23:02:24 »

Hur hög årsförbrukning har du efter installationen av Nordenberedaren Gonzo?

Ja.....hrm :o

Jag har skaffat ytterligare 2 datorer, 3 tv apparater, en torktumlare (tidigare lufttorkning i rummet) + ytterligare 1 pump (coolix)+ ytterligare en bil på motorvärmare......

Har inte eldat alls

Jag kommer att landa på ca 17000 kwh i år.
Å andra sidan har kommunens energirådgivare bedömt att mitt hus ska föbruka 45000 kwh/år så......helt ok, men faktiskt sämre än före NB.......hrm

Varför?

Jo, har nu sparat så mycket att några kw hit eller dit inte längre spelar någon roll.

Golvvärmen i hallen och badrummet går numera för fullt.

Lampor lyser dagtid (har tröttnat på att gå och släcka)

Jag behöver inte längre elda (någon som är i behov av 30 kbm ved?)

Jag ligger så lågt ändå.... :D
Men, har NB sparat pengar?
Absolut!
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 23 oktober 2009, 21:24:46 »

Hur hög årsförbrukning har du efter installationen av Nordenberedaren Gonzo?
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 22 oktober 2009, 21:32:16 »

enl en del priser jag sett här så hamnar en NB närmare 50 000kr installerad..
blir inte pay-off tiden ganska lång då?


Absolut!
För lång!

Det finns väl ingen anledning till att det ska kosta så mycket.
Rotavdraget omvandlat till rotpåslag kanske knUp
Skrivet av: tjena
« skrivet: 21 oktober 2009, 22:51:19 »

enl en del priser jag sett här så hamnar en NB närmare 50 000kr installerad..
blir inte pay-off tiden ganska lång då?
Skrivet av: tjena
« skrivet: 16 oktober 2009, 16:34:36 »

Hej
har varit intressant att läsa dina inlägg här gonzo..
funderar på att köpa en nb..
borde ju vara ännu bättre här  södra sverige ,där det sällan blir så kallt..nästan aldrig under -10
då skulle man ju aldrig behöva ha på elpatronen alls här...
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 14 oktober 2009, 09:57:13 »

Hej Genki!

Jag har ju ingen fläktkonvektor på min, utan jag kör den enbart för varmvatten.

Var i natt -8 grader och jag har 50 grader inställt i tanken. Har inte behövt slå på elpatronen ännu.
Min erfarenhet är att effekten med R 407 är mycket bra till ca -10 grader och sedan sjunker den kraftigt och snabbt.

Jag tror att du kan få ett ganska vettigt paketpris från en firma inkl installation om samma firma också säljer utrustningen till dig.
I dag finns ju rotavdraget också.
Skrivet av: Genki
« skrivet: 13 oktober 2009, 19:53:51 »


Hej Nordenberedar användare och installatörer !

Har en NIBE varmvattenberedare från 1984 och inser att den kanske inte kommer att hålla i all evighet.

Nordenberedarkonceptet ska jag erkänna verkar vara intressant, men det är svårt att få en bra sammanfattning av denna lösning och hur det ser ut för er som har erfarenhet av driften.

Hur fungerar detta koncept i verkligheten och känner ni (handen på hjärtat) att detta är något som är värt att titta närmare på ?

Tack på förhand

Genki



Hej Genki!

Du bör definitivt titta närmare på denna.

Jag börjar vara uppe i drygt ett år med min och den fungerar klockrent så långt.

Med det jag vet i dag hade jag definitivt gjort om köpet om nu detta varit aktuellt.

Däremot känns det som overkill att koppla på en solpanel. Det får bli den dag som pumpen havererar.
Eftersom solstyrningen finns i tanken/kontrollpanelen så blir ju detta tämligen enkelt.(Jag kör ju ingen tillskottsvärme via beredaren, hade jag gjort det hade det nog varit mera aktuellt med en solpanel)



Hej Gonzo !

Tack för ditt inlägg.

Det låter ju väldigt bra, men när har du behövt gå in med elstöttning och luft/luft innedelen som finns hur har denna fungerat med varmvattnet och uppvärming av huset ?

Vilken totalkostnad bedömer du att man får räkna med om man vill få den installerad av en firma ?

Tack

Genki
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 01 oktober 2009, 18:46:08 »


Hej Nordenberedar användare och installatörer !

Har en NIBE varmvattenberedare från 1984 och inser att den kanske inte kommer att hålla i all evighet.

Nordenberedarkonceptet ska jag erkänna verkar vara intressant, men det är svårt att få en bra sammanfattning av denna lösning och hur det ser ut för er som har erfarenhet av driften.

Hur fungerar detta koncept i verkligheten och känner ni (handen på hjärtat) att detta är något som är värt att titta närmare på ?

Tack på förhand

Genki



Hej Genki!

Du bör definitivt titta närmare på denna.

Jag börjar vara uppe i drygt ett år med min och den fungerar klockrent så långt.

Med det jag vet i dag hade jag definitivt gjort om köpet om nu detta varit aktuellt.

Däremot känns det som overkill att koppla på en solpanel. Det får bli den dag som pumpen havererar.
Eftersom solstyrningen finns i tanken/kontrollpanelen så blir ju detta tämligen enkelt.(Jag kör ju ingen tillskottsvärme via beredaren, hade jag gjort det hade det nog varit mera aktuellt med en solpanel)


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 660
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!