Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jontte
« skrivet: 28 mars 2009, 23:39:46 »

Tror du har en bov någonstans.
Sätt in en separat elmätare på pumpen så du får fram riktiga siffror.
Ta hjälp av en elektriker som mäter förbrukning på pumpen när den står still men även när den arbetar. Kan vara så att en kontaktor från elpatron fastnat och ligger an hela tiden. Hade så på fars pump.

Kolla inställningarna i pumpen med gradminutrarna så de inte ligger på 60/300 utan snarare 120/600.

Det går nog en  del hh, själv gör vi av med ca 10000kwh/år och då finns det ingen plasma i huset.

PS
Värmer över 500m2 til 19,5 ºC med en Thermia 18kw och där gick det åt ca 17000kwh för både värme och vv.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 23 mars 2009, 23:42:05 »

El mätaren byttes för tre månader sedan.
Ingen golvvärme bara stora gamaldags radiatorer.
Isoleringen i bottenplattan är enligt 1971 standard.
Kontenta är jag fattar int hur förra ägarna kunde koppla in systemet även att värma en pool, som ni tipsat skall vara solvärme (eller kamin)
Ps. Samma kostnad för att driva VP i januari månad får jag 16m3 ved!

Du måste tyvärr vara beredd på ännu högre elkostnad nu med en bytt elmätare, de gamla "snurr-modellerna" visar oftast till kundens fördel, de nya moderna visar mer exakt. Som jag skrev så bör det vara ett rejält värmeläckage om nu både inre och yttre pool ligger kopplade mot bergvärmepumpen, frågan är om de vvx:er som används för pool ligger aktiva i din värmeslinga.

På de blinkande annonser som finns högst upp här kan du kolla på L/V-pumpar från Sfnix-solar system som bör vara bra för pooluppvärmning, minsta kostar 15k på c:a 6kw och sen uppåt, ett bättre alternativ än att låta poolen ligga kopplad på bergvärmen, se länken här:   http://sfinxsolar.e-butik.se/
Skrivet av: RLA
« skrivet: 23 mars 2009, 23:18:52 »

Med den storleken på pool är pumpen mera troligt på 5-600 w.
Skrivet av: Tony B
« skrivet: 23 mars 2009, 21:33:09 »

Hej igen Tack för alla svar, 

HVi får konsentera oss på just nu med avstängd pool. Jag måste helt enkelt köra ett helt år utan värme i polen för att se den totala riktiga förbrukingen.

Hej

Hur ofta går poolpumpen som cirkulerar vattnet i poolen.
Den är en stor energibov. Troligast en 3 fas 1,5 kw motor.
Mvh
Tony
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 mars 2009, 21:45:00 »


Då har vi el förbrukning 2981kwh i jan, VP= 594tim TS=9tim
Förlåt skrev fel på effekten 3320w menar jag taget från teknisk data (avgiven effekt vid 0/50grader + cirk pumpar) totalt borde då bli 2026Kwh (med tillskottet) frågan vad de 955kwh ligger... El mätaren byttes för tre månader sedan.
Ingen golvvärme bara stora gamaldags radiatorer.
 

Stora gammaldags radiatorer betyder förmodligen 55 grader framledningstemperatur vid dimensionerande utetemperatur som på småländska höglandet bör vara -18 grader. Så kallt har det inte varit i vinter så pumpen har nog inte arbetat med mer än lite över 40 grader fram vid radiatordrift. Jag tror inte pumpen plus tillsatsel drog mer än 1800 kWh i januari.
Skrivet av: cama
« skrivet: 22 mars 2009, 20:28:55 »

Hej igen Tack för alla svar, 

Huset ligger i småländska höglandet, Mexitegel.
Ca 6m3 olja enligt förra ägarna men detta är inte relevant för mycket är ändrat sedan dess. De hade dessutom poolen igång hela året ca 20grader. Detta gäller likaså en hel del av den tillskotts enegi på 845tim/år som jag nämnde är utslaget sedan montering 2004. Vi får konsentera oss på just nu med avstängd pool. Jag måste helt enkelt köra ett helt år utan värme i polen för att se den totala riktiga förbrukingen. Likaså de höga siffrorna förra året beror på att poolen användes en del in på hösten. 
Då har vi el förbrukning 2981kwh i jan, VP= 594tim TS=9tim
Förlåt skrev fel på effekten 3320w menar jag taget från teknisk data (avgiven effekt vid 0/50grader + cirk pumpar) totalt borde då bli 2026Kwh (med tillskottet) frågan vad de 955kwh ligger... El mätaren byttes för tre månader sedan.
Ingen golvvärme bara stora gamaldags radiatorer.
Isoleringen i bottenplattan är enligt 1971 standard.
Kontenta är jag fattar int hur förra ägarna kunde koppla in systemet även att värma en pool, som ni tipsat skall vara solvärme (eller kamin)
Ps. Samma kostnad för att driva VP i januari månad får jag 16m3 ved!


 
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 22 mars 2009, 15:31:49 »

På hushållselsidan tillkommer en del andra eltjuvar utan att märkas, om du nu har såna.
PlasmaTV, halogenlampor t ex up-lights, takspotar, fasadbeslysning mm.
De ger tillskottvärme både vinter och sommar, ja inte utebelysning då förstås.
En jobbarkompis berättade att han räknat över hur mycket el som deras utebelysning kostade i deras nyuppsatta armaturer. Över 2000.- för ljus ute var lite i överkant tyckte även han. Men det var "bara några" kombinerade fasad och gångljus på 2x35W och det verkar inte så mycket. Men många bäckar små...

Barkylskåp, alltså sånt utan kompressor drar mycket el men ger skön värme om man behöver det.
Elgolvvärmeslingor i kaklade golv drar mer el än man kan tro.

Kan finnas lite på marginalen utan att man tänker på att det går att åtgärda.
Men det viktigaste för dig just nu är att hitta de stora energislukarna.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 22 mars 2009, 14:19:25 »

Du skrev pool, både inomhus och ute, om nu samma pump används till dessa så finns det en rejäl rördragning med vvx:er till dessa 2 som då lär läcka rejält med värme, så jag skulle ta mig en närmare titt på hur det är kopplat i huset, och har du nu vattenburen golvärme i garaget är det också en lika stor värmebov beroende på hur man har isolerat, dags för en stor inventering.
Skrivet av: fogsvans
« skrivet: 22 mars 2009, 13:36:51 »

För mig förefaller också uppgifterna en aning märkliga.

För det första, fastställ med säkerhet genom mätning hur mycket pumpen drar vid kompressordrift. 4320W på en 10 kW pump låter  för mycket. Min egen (1230/8) drar drygt 2700W.

Att skrota bergvärmen till förmån för att elda vore ekonomisk hjärnblödning i det här läget. Att betala ett antal kronor och ta hem experter att gå genom, justera och kontrollera att allt fungerar optimalt är ett betydligt bättre alternativ som antagligen kommer spara dig många kronor. Om det senare, när du gjort alla upptänkliga åtgärder, visar sig att anläggningen är undermålig, då är det kanske läge att överväga andra alternativ.
Skrivet av: erp
« skrivet: 22 mars 2009, 11:04:23 »

Hej

Tycker du kommer med lite märkliga uppgifter.
Du säger att pumpen gått cirka 4302 timmar per år och att eltillskottet har varit 845 timmar per år.
Men i år när det varit riktigt kallt, har det bara gått 10 timmar tillskottsel under januari resp februari, det borde ju bli mindre än 100 timmar per år.

Det verkar ju i så fall som om det är på sommaren det går åt en massa tillskottsel, pumpens timmar verkar ju relativt normalt.

//Ronnie
Skrivet av: hplp
« skrivet: 22 mars 2009, 10:49:43 »

18 tim gångtid x 9kW = 162 kWh / dygn bör du få från vp. Känns som att det borde räcka. Vpn går ju inte heller fullt, dygnet har ju 6 tim till.
Separat elmätare är nog en god inverstering. En kontroll av el-leverantörens elmätare kan också vara lämpligt för att kunna utesluta ev fel.
Använder ni torktummlare eller torkskåp som skickar ut värme till kråkorna eller har ni kondensortumlare, hänger tvätten och kanske torkar med hjälp av luftavfuktare? 3 barn i bästa ålder brukar ge en hel del tvätt.
Poolen bör du i första hand värma med solens hjälp.
Mekanisk vent med återvinning, har du både från och tillluft via denna? Säkert tappar du enegi här, men hur mycket? Beror på luftombytet, återvinningens verkningsgrad och ev tilluftsvärmare.
Är det tre fulla badkar i veckan till barnen så kostar det också en del, men det tycker inte jag man ska ta ifrån dem.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 mars 2009, 08:55:27 »

4300 drifttimmar per år tillsammans med tillsatstiden skulle utan pool och vedeldning betyda lite för klen pump. 3500 timmar är mer normalt.

I det här fallet går väl pumpen en del på sommaren för att värma poolen så värdena är inte riktigt jämförbara. 5 m3 ved stökar också till kalkylen. Men antalet kWh från tillsatselen är lite för stort för att pumpen skall kunna kallas väldimentsionerad.

Borrhålet är det inget fel på 200 meter till en pump på 10 kW och 0 till +1 grader in är som det skall vara. Där behöver inget göras. Ett borrhål till är bortkastade pengar. Det är inte heller någon mening med att ta värme från poolen om den måste värmas på annat sätt för att ersätta den uttagna värmen.

När enbart kompressorn går skall pumpen dra högst 3 kW. Jag tycker uppvärmningen totalt, inkl. tillsatsel, bör hamna runt 18 000 kWh/år. 4320 W, hur är den siffran framräknad? Var ligger huset?
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 22 mars 2009, 08:35:50 »

270m2 det blir ca 13kw när du har det som kallast, jag skulle tro att 1 modell större vp skulle behövas för att få bort tillskottet.
Hur är isoleringen i plattan i garaget?? Idag vill man ha 40 cm isolering om man ska lägga golvvärme, annars kan garaget ta en del energi. Enl. mig 1000ggr bättre med vanliga radiatorer om man vill ha det lite svalare
Men vad har du för elpris eg?? 34000kwh x 1.3kr är 44000kr
Kontrollera detta, finns bra på www.konsumentverket.se där de listar de billigaste elpriserna på vad du vill ha för abonemang.
Din snittförbrukning/år på 4 år är 5000timmar vp x 3kr= 15000kr
Elpatron  900timmar x 8kr = 7200kr
TOT kostnad för vv samt värme =22000kr ca
Vad försvinner de andra 22000kr enl.  mig?? Jovisst hh-el säg grovt 8000kwh x 1,3 = 10000kr ca
montera en sep. elmätare för vp så hittar ni nog läckan.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 22 mars 2009, 01:03:43 »

Vad var förbrukningen innan installation av vp??

Otrolig förbrukning är det ett "stenhus"

Skrivet av: cama
« skrivet: 22 mars 2009, 00:21:08 »

Sorry,

VP 10, uppvärmt 220m2 boyta + garage 50m2
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 21 mars 2009, 22:25:01 »

Vad är det för storlek på vp??
1135 är ju modellen men sen ska du ha en siffra tex  8    10     12
Men 830 timmar tillskott/år verkar den vara felinställd eller för liten enl. mig
Kom med hur stor den är samt hur många m2 uppvärmt du har så får vi reda på lite mer än just förbrukningen i kr
Skrivet av: cama
« skrivet: 21 mars 2009, 21:20:29 »


Hej på er,

Har just hittat hit idag faktiskt.
Har köpt ett hus med installerad bergvärme pump Nibe fighter 1115 med VPA 200/70 såg att förra ägaren betalat 163000 för kalaset detta var (2004). Borrhålet ligger på 200 meter. Men det är dyyyyrt att driva skiten förra året betalade vi strax över 50000 sek i elräkning totalt på ett år. (34000Kwh) Och då har vi endå fått ned förbrukningen från 45000 Kwh som det var tidigare genom att tilläggsisolera vinden och montera mekanisk ventilation med återgivning samt att stänga av poolen vintertid samt montera pooltäcke. Vi är en familj på två vuxna och tre barn 3+5+7 år gamla. (jag är dessutom inte hemma halva året, är sjöman) Huset är ett suteränghus byggt 1971 men renoverat senare i omgångar, alla fönster har treglas eller isolerglas. Bo yta på 220m2 ligger på 18-21 grader snålställt i bottenvången då vi tilläggseldar i en kamin. Ingen innertemp givare monterad. Kör på kurva 7 normalt förutom på vintern då kurva 8. Dubbelgarage 50m2 snålställd temp håller bara lagom plusgrader på vintern. Finns en inomhuspool på 35m3 som är helt avstängd på vintern. Eldar med ved i en insatskamin i gillestugan ca 5m3 ved/år. Total gångtid början av mars är: VP 19360tim TS 3803 timmar. slår ut detta på 4,5 år som den funnits=4302tim/år +845tim/år. Lite data vintertid nu jan feb går värmepumpen i snitt ca 18tim per dygn samt ungefär ett tillskott med elpatron med ca 10tim per månad. Temp från hålet ligger på ca 0 till 1 grad retur ca -3 (vad jag minns) Har uppskattat att VPen tar ungefär 4320w när den går. Låter det rimligt? det skulle betyda att energin bara för att driva VP ligger på 2330Kw/månad + elpatron.. Och nu har jag verkigen snålställt, barna badar i badkar en gång iveckan. Ok tvättmaskin och diskmaskin går dagligen hushållselen är säkert en stor del men tror inte mer än 8000kw/år. Jag funderar faktiskt på att skrota värmepumpen montera en vedpanna och stooora acc tanker, kanske elda med flis? Fast det tycker inte frugan förstås, hon vill inte behöva elda... så..
Måste gå att höja effektiviten på systemet, troligen är borrhålet för grunt skulle vara två hål?
Kan man höja tempen på köldbäraren tex genom att ta värme från poolen? Det förutsätter då att poolen kopplas ur systemet och värmes av annan källa tex vattenburen kamin.
Några andra inputs?  En separat el mätare bara till pumpen kanske är bra början?
MVH/Magnus



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser