Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 oktober 2009, 18:55:20 »

Jag vill återigen be dig att kolla vad din v-pump ger vid -1 på köldbärare in med Nibe.
Kan du som jag sa tidigare öka köldbäraren till +2 ger din pump kanske 1/3 mer effekt.
Borra djupare eller utöka med ett hål till om du inte kan få ner lite slang i backen.

Man brukar räkna med att varje grad högre temperatur på köldbäraren ger en ökning av effekten på ca 4 %, kanske lite mer. 3 grader högre skall ge ca 15 % högre effekt. Gör pumpen varmvatten kan det bli en högre siffra, det är högre kompressionsförhållande i kompressorn då. Men ett borrhål till kommer att behövas i vilket fall som helst när den nuvarande pumpen är slut.
Skrivet av: snoopy
« skrivet: 23 oktober 2009, 18:35:39 »

Jag vill återigen be dig att kolla vad din v-pump ger vid -1 på köldbärare in med Nibe.
Kan du som jag sa tidigare öka köldbäraren till +2 ger din pump kanske 1/3 mer effekt.
Borra djupare eller utöka med ett hål till om du inte kan få ner lite slang i backen.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 19 oktober 2009, 11:11:18 »

Ja, att den är underdimensionerad för ditt hus är helt klart... det har vi ju sagt länge... helt gratis...  :D

Men en Nibe 1210-4 från 1999 som har fått "arbeta livet ur sig" för att hålla din fastighet varm är kanske inte värd så mycket egentligen.  Nu kontrollerar nog inte så många köpare under vilka driftsförhållanden som pumpen har använts, utan ser mest på ålder på pumpen.

Kanske du kan få 5,000:- för den av någon som är händig och ser någon användning för den.

Tycker att du överreagerar lite grann i alla fall.  Hur mycket tillskott var det nu vi sa du hade?  3,000 kWh per år tillskott var det visst om man antar att pumpen är standardkopplad och tittar på dina historiska driftsstatistik.  Vad du maximalt skulle kunna tänkas spara med en ny anläggning som är dimensionerad "rätt" är ju ca 2,000 kWh (=2,500-3,000:-) per år.

Om vi nu antar att en ny anläggning kostar ca 80,000:- (50,000:- för pumpen och 30,000:- för hålet) så tar det ju ganska lång tid att betala en "förtidspensionering" av din existerande pump.
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 19 oktober 2009, 10:10:03 »

vad kan man få för en beg vp nibe 1210/4 fighter 1999 NU SKA DEN UT för enligt rörfirman så är hela systemet underdimisionerad för vårat hus (212 kvm)
Skrivet av: snoopy
« skrivet: 18 oktober 2009, 15:20:13 »

Kan du inte gräva en parallell markslinga till din energibrunn, 300m slang kostar 3000kr från Rinkaby.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 16 oktober 2009, 21:07:15 »

Jamen det är ju fullt normalt för din situation...  Du har helt enkelt en VP som har inköpts för att passa någotsånär med ett existerande borrhål.  Det har gjort att den är underdimensionerad för din fastighet.  Detta gör att din VP går i stort sträck oavbrutet från höst till vår och kräver tillskott tidigt.  Att den går så mycket förklarar varför du har så kallt i ditt hål, trots att det fortfarande är ganska tidigt på säsongen.  Pumpen har helt enkelt redan gått oavbrutet i många veckor.

Detta betyder inte att pumpen inte fungerar.  Den fungerar och sparar fina pengar hela tiden medan den går.  Det finns inget du kan göra åt det hela med din installation utan att investera i t.ex. en FLM eller ytterligare ett borrhål (och helst en kraftigare VP).

Tycker du har feltolkat hela situationen.  Din anläggning fungerar fint men är inte optimalt dimensionerad vilket förklaras av att man valt att använda ett befintligt hål och låta hålet vara dimensionerande.  Att stänga av VPn tycker jag är rent vansinne.  Vad är vitsen med det egentligen?  För att spara pumpen till sommaren?  Gör som Roland skrev, kör slut på pumpen.  Har du tur så rasar den om 5 år, har du otur så dröjer det 10.  ::)  Sedan borrar du ett hål till och installerar en 7kW pump.
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 16 oktober 2009, 20:46:51 »

dom har lodat i slangen och jag tycker bara att den har gått så många ts-timmar 11120 och att jag har -3 in nu och inte vinter ännu det är det jag tycker är lite underligt och varför jag börjat undersöka allt är på grund av att när vi slog av ts-värmen så orkade inte vp att få värme i huset det gick upp till 30 grader sen vart det inte mer
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2009, 14:28:24 »

60 meter med en pump som tar ca 3 kW från borrhålet blir 50 W/meter om allt hade varit aktivt borrhål vilket det säkert inte är. 50 W/m är för hög siffra. Nibes rekommendation avser säkert aktivt borrhål.

Säger samma sak som Ridax, låt pumpen gå. Varje timme den går, och den verkar ju gå hela dygnet, sparar den uppemot 3 kronor. 

Har pumpen gått över 50 000 timmar är det risk att den inte håller så många år till. Se till att köra slut på den så snabbt som möjligt och investera i något som passar bättre till husets storlek. Förmodligen var det så att tidigare ägaren skaffade en pump som passade till borrhålet och inte till huset. Med den tidens elpris kanske det var vettigt men det är det inte idag.   
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 16 oktober 2009, 14:10:57 »

Men hur har de lodat egentligen?  Inne i slangen eller utanför i själva hålet?  Om de har lodat i hålet så har ju hålet knappast varit fruset, då hade det ju varit svårlodat.  Jag förstår inte varför du stänger av VPn och bara kör på TS.   Den har ju gått bra i 10 år, det finns väl inget som säger att det inte skulle fungera 10 år till?  Vad är det som får dig att tro att det hela inte fungerar?
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 16 oktober 2009, 13:54:38 »

tack för alla svar . nu har dom varit här och lodat djupet på borrhålet det va 60meter så det är väl på nypen men enligt rek på nibe för just den vp jag har så står det 60-80 meter . nu ska dom gå vidare och kolla med nibe vilka värden det ska va på en sån vp med 60 meters hål . fortfarande -3 in så nu kör jag på enbart ts värme
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 14 oktober 2009, 11:25:52 »

Jo, den har väl samma elpatron som de andra antagligen, men Nibe ansåg det väl orimligt att ha en 6 kW elpatron på en 4 kW VP så de leveranskopplade den på 3 kW.  Eller så har de något med att kompressorn är enfas och elpatronen går på alla 3 faserna så de vill inte belasta den fasen som kompressorn går på med hela kompressoreffekten + 2 kW elpatron.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 oktober 2009, 11:13:54 »

Enligt ett gammalt datablad jag har var 9 kW max elpatroneffekt för 1210-4. Det var därför jag trodde att den var leveransställd på 6 kW som de andra varianterna.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 14 oktober 2009, 08:37:41 »

Nej, en 1210-4 har elpatronen leveranskopplad på 3kW (vet inte om det till och med är max eller om den kan kopplas om till mer).  Råkade räkna lite fel på COPen först, räknade med COP 4, har justerat ned det till COP 3 nu...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 oktober 2009, 08:33:55 »

Att du får lite TS-tid är  ju ingen katastrof.  Under 1 år så ger din VP ca 21,000 kWh med bergvärmen och kanske 3000 kWh med tillskottsel och har förbrukat kanske 10000 kWh för detta och den sparar alltså 14,000 kWh varje år (18-20,000:- per år).


Är inte standardinställningen på tillsatselen 6 kW och alltså förbrukningen ca 6600 kWh/år? Det skulle stämma bättre med en gångtid på över 5000 h/år tycker jag. Man får ett intryck av att pumpen startar sent på hösten och går fram till på vårkanten.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 14 oktober 2009, 08:12:19 »

Hur stor och gammalt är ditt hus då?  En 4kW VP är inte så stor, det kan ju hända att man installerade en VP som var underdimensionerad för att den skulle klara sig på det existerande brunnshålet och medvetet kalkylerat med lite tillskottstimmar.  Inget fel med den strategin egentligen.  Dina siffror tyder ju lite grann på det, 53222 VP-timmar på 10 år är ju nästan 15 timmar/dygn året runt och du har bara knappt 2 VP-starter/dygn!  Att du får lite TS-tid är  ju ingen katastrof.  Under 1 år så ger din VP ca 16,000 kWh med bergvärmen och kanske 3000 kWh med tillskottsel och har förbrukat kanske 8500 kWh för detta och den sparar alltså 10,500 kWh varje år (14-15,000:- per år).

Det man kan anmärka på i dina siffror är att du har lite kall temperatur från brunnen och ganska låg diff på Kb in/ut.  Att du har låg temp från borran är naturligt då den utnyttjas såpass mycket, men då den har kört i 10 år och har klarat sig, så verkar det ju fungera?  Att temp-diffen är låg kan bero på att en av temp-givarna visar fel eller att du kör kb-pumpen på onödigt hög fart.  Börja med att trimma in dina temp-givare så de visar samma när kompressorn har varit av ett tag (tvångskör kb-pumpen i en kvart eller så, se manualen) och se att givarna visar lika, annars justera dem så de gör det (se manual).

Ser inget större fel med din anläggning...  Den kämpar helt enkelt väldigt hårt och sparar mycket pengar för vad som antagligen var en rimlig investering.  Naturligtvis hade besparingen blivit ännu större med en kraftigare pump och djupare borrhål men har man ett befintligt borrhål så är det ju inte alls fel att investera i en pump som är dimensionerad efter borrhålet och låta den skjuta till så mycket den kan, även om jag i en liknande situation borrade ett hål till.

Eventuellt skulle du kunna installera en separat VV-beredare som du använder vintertid och befria VPn från denna uppgift.  Då skulle den kunna koncentrera sig på att värma huset (vilket den ju har fullt upp med och som den är bättre på än att värma VV).  Men det är tveksamt om det skulle vara lönsamt (speciellt när man tar hänsyn till att en VVB tar extra plats).

När det blir dags att kasta ut den gamla VPn så borrar du ett hål till och installerar en 7 kW-pump istället...
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 14 oktober 2009, 07:56:39 »

hej igen lite svar det är en 1210-4 .borrhålet finns det ingen fakta på och det enda jag vet än så länge är att rören går ner i en gammal vatten brunn . när påfyllningen gjordes så läcksöktes det och vacumsögs det att till lägga den va inte tom utan det bubblade i fönstret men åter till borrhålet så kommer det en rörgubbe ut och ska försöka loda upp hur djupt rören går lite ny fakta tagen i går vp-tid53222 ts-tid11121 vpstarter 6647kurvlutning 10 kb-f -2 kb-r -3(-12) vb-r 29(52)vvstart 47(49) utetemp +4 vb-fram 33(34) varmvatten 47 . bor i uppsala
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 oktober 2009, 06:32:48 »

Om du svarar på mina frågor kanske jag/vi kan hjälpa dig.
Men inte annars, den fråga du ställer nu är lite som: Hur långt är ett snöre?

Behöver även veta var huset ligger, och hur stort det är. (alltså utöver de frågor jag ställde i mitt första inlägg)
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 13 oktober 2009, 20:33:13 »

det va en auktionerad kyl firma som fixade gasen . men en undran till som känns lite konstig är det stora driften på ts-värmen 11120 på en 9 årig pump brukar det inte va rimmligt med ca 300 tim per år ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 oktober 2009, 20:11:25 »

Vilke storlek är det på pumpen, 1210-?
Hur djupt är borrhålet?

-2 grader på inkommande KB är inte bra, men det är heller inte katastrof, varje grad kallare brine man får in ger runt 3% sämre COP, men nog skall den värma ändå.
Att den bara visar på -3 grader ut tyder på att du har en felvisande tempgivare, det bör vara större skillnad än så, normalt 3-5 grader beroende på hur djup borran är, vilken hastighet du kör cirkpumpen i, och hur stor kompressor du har.

OM inkommande givare visar 2-3 grader för lite är det ingen katastrof, men oftast tror jag de brukar börja visa för mycket när de visar fel, så det är nog troligare att det är utgående som visar för varmt...

Kom ihåg att kompressorn måste ha gått i minst 5 minuter innan du får trovärdig visning på tempgivarna.
Står kompressorn still så värms ledningarna/givarna av rumsluften kring anläggningen.

När "du" fyllde gas i den, läcksöktes det?
Reparerades läckan?
Var det en ackrediterad kyltekniker som gjorde jobbet? (vacumsög han, och fyllde på stipulerad mängd eller fyllde han bara?)
Skrivet av: hampus hernvall
« skrivet: 12 oktober 2009, 18:49:13 »

har nyss köpt ett hus med bergvärme nibe 1210 fighter insatt 1999 och har problem får ingen värme i huset jag har nyss fyllt på gasen 407 i pumpen men ingen skillnad. lite fakta kb-f -2 kb-r -3 vp- tid 53200 ts-tid 11118 låter lite mycket . och det enligt förra ägaren så går rören ner i en gammal vatten brunn nu börjar jag tro att den har alldrig gått på enbart vp pumen utan hela tiden ev på ts värmen . är det troligt att det är hålet som inte räcker till ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!