Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gigja
« skrivet: 04 mars 2010, 11:06:16 »

Har också funderat på detta, men bara utifrån min egen anläggning, jag har en riktigt stor utedel, som producerar väldigt mycket värma snabbt, och om jag inte lyckas att få ut den värmen snabbt till elementen så kommer den att snabbt bli "klar" dvs börvärdet nås utan att värmen har nått sista elementet, vilket gör att avkylningen blir snabb på den skapade värmen, därför kör jag alltid på högsta hastigheten för att flytta värmen ut till elementen innan pumpen har nått sitt börvärde.

jag har även satt att pumpen inte får starta inom 20 minuter för att öka värmebehovet och därmed få en lite längre körning och därmed en lite bättre verkningsgrad på anläggningen. :)
Om någon annan har annan erfarenhet så dela gärna med er av den, tack på förhand.

//Gigja
Skrivet av: erp
« skrivet: 03 mars 2010, 15:14:33 »


Därför är det nog smart att höja radiatorflödet om/när raddarna inte räcker till. (Får större varm radiatoryta). Men man får plikta med sämre COP om även returtempen till pumpen höjs. (Och tvärstopp om man når 48 ºC gränsen)


Japp, men inte min pump, den går hur fint som helst vid 50º på VPin, men blir det mer än 50º, stannar den och det står "hög värmepump" på displayen.

//Ronnie
Skrivet av: larryd
« skrivet: 03 mars 2010, 13:06:39 »

Har funderat mycket....

Eftersom jag kan mäta COP så kan jag avliva en myt direkt:
-Det finns inget starkt samband mellan verkningsgrad (COP) och deltaT på Ecoair. (Och om det finns så är det mycket svagt)

Däremot så:
-Finns det ett starkt samband mellan låg returtemp och COP. Kan skilja 40%  i COP mellan 45ºC och 25 ºC
-Finns det ett starkt samband mellan pumpens effekt och utetempen. Cirka 100W per  ºC.

Därför är det nog smart att höja radiatorflödet om/när raddarna inte räcker till. (Får större varm radiatoryta). Men man får plikta med sämre COP om även returtempen till pumpen höjs. (Och tvärstopp om man når 48 ºC gränsen)



Om man samtidigt sänker inomhustempen 2 ºC för att bibehålla COP , kan man kanske tjäna upp till 10% på inmatad elenergi, jämfört med om man låter systemet styra allt själv, när utetempen går ner mot -10 ºC. Dessutom ger pumpen några 100W mer i effekt. Men egentligen innebär det ju bara någon 50-öring/h

För erp's del tror jag omvändningen gäller. Han har "överdimensionerad" radiatoryta och den sänker returtempen vid normaldrift. Men när det blir rejält kallt ute måste han ta mer radiatoryta i drift och/eller också ökar systemet själv framtempen.(Därför att det annars blir kallare inne) I båda fallen sjunker COP om returtempen går upp.

Men.. han  sparar el i normaldrift(när han har lågt radiatorflöde) genom att  ha 2 ºC lägre returtemp (gissar vilt) och får 4% bättre COP. Jämfört med om han hade mindre radiatorer och alltid måste köra cirkpumpen på högsta hastighet.

Så min amatörmässiga slutsats är att om du är nöjd med värmen i huset och har en låg hastighet på pumpen, så tyder det på att du har stor radiatoryta i förhållande till husstorleken. Det är naturligtvis bra. Det ger bättre verkningsgrad (COP) om du kör med flytande kondensering. Och möjlighet att vrida ut litet extra effekt ur pumpen när det blir kallt ute genom att höja cirken.
Skrivet av: erp
« skrivet: 27 februari 2010, 18:00:13 »

Jag kör på läge 3 när jag behöver värme. Det gör att jag får högre temperatur på sista radiatorn i slingorna på mitt ett-rörssystem och framledningstemperaturen blir så låg som möjligt. När det blir varmare ute, brukar jag gå över till läge 1.

Att köra på läge 3 i stället för läge 1, gör faktiskt en märkbar skillnad på värmen i huset vid samma framledningstemperatur, tack vare att de sista radiatorerna blir lite varmare.

//Ronnie
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 27 februari 2010, 17:48:34 »

jag har ställt den lågt för att få så bra skiktning som möjligt. har även strypt en del.
för att få lägsta möjliga temperatur till botten av tanken.  aningen längre gångtider.

ändå bara ett delta på 5-7 ºC :-[
Skrivet av: rabalder
« skrivet: 27 februari 2010, 17:38:56 »

I flera trådar har vi berört möjligheten att justera hastigheten på cirkulationspumpen ut till radiatorerna/Golvvärmen (Ej den ut till värmepumpen).

Men hur har ni era inställda...och finns det någon baktanke varför dom är justerade som dom är??

Rösta och kommentera  :-\


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!