Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Digital
« skrivet: 27 september 2007, 23:56:53 »

Jag skulle nog säga att X15 är ett starkt alternativ när man kommer upp på 11-17kw
Eller en oljeförbrukning på 5-12 kubik
Ju större oljeförbrukning desto mer kan man spara gentemot en traditionell vp.
Idag så dimensionerar man ju vp så att knappt ingen elpatrondrift behövs sen gör den ju 65 grader när det är som kallast också.
Vet ej hur det är med 1250 vad dess max ut temp. är
Max fram/retur  65/56
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 september 2007, 23:51:07 »

Inga problem med de varvtalsstyrda, behöver huset 17,5 kw med X-15 kommer maskinen inte upp några 50 grader eller högre men är effektbehovet 15 kw så kan den prestera 65 grader om det behövs. ^-^ Det är ingen skillnad mot en "vanlig" maskin.
Det jag försöker förklara är att om man jämför med vanliga maskiner har jag ett tillskott som är till för att ta spetsen vid de lägre temperaturerna t.ex en 14 kw maskin som man har i ett hus för 7-8 m3 olja där har jag eltillskot på upp till 9kw som kan gå in när det är riktigt kallt ute. Bryr jag mig inte om att tempen sjunker i huset vid låga utetemperaturer kan jag plocka in vilken maskin som helst ju lägre effekt desto mindre förbrukning. ::)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 26 september 2007, 20:24:03 »

Jag har en del fall där det "krockar".

Kompressorn går hela tiden ger säg 50 grader fram. men det behövs mera, då går elpatronen in.. höjer tempen så att kompressorn stannar. Desstutom när elpatronen ensam går ( ej vartalstyrd VP) ger den nästan alltid lägre effekt än vad kompressorn ger.

Där behövs handpåläggning!!!!

Några CTC som varit riktigt dyra för ägarna pga av detta!  Hoppas det snart finns siffror på en som jag skruvade en kväll på. Hoppas dom kan tjäna 15.000:-/år. Bedrövligt att en inst ska lämna en vp i sånt skick. Obefintlig intrimning!

Bästa och enda sättet är att se till att man ALLTID får ut 24t/dygn på kompressorn när det är kallt.
Bättre att spetsa på sidan om mad tax lösa elraddar om inte maxtempen på radiatorkretsen räcker vid svinkyla!
Bäst är nog iofs att byta några radiatorer...
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 26 september 2007, 19:49:41 »

Det har inget med beräkningsprogrammet att göra. Du kan sätta in en 100kw i ett litet hus men vad gör det om den bara klarar att ge 50 grader max ut och ditt elementsystem behöver 70 grader för att du ska ha det varmt å gott vid -20 grader ute. Vad är felet om du fryser??
För liten vp har du inte utan om du inte ska byta element så måste du ha en vp som klarar att ge 70 grader ut
Skrivet av: PomPom
« skrivet: 26 september 2007, 19:45:33 »

...samtidigt vet jag vad folk säger och tycker när man förklarar att varmare än så här får du inte i huset när det är så här kallt eller kallare...

jag har också hört och varit hemma å tittat hos de som säger att när det är -18 ute så är det 18 grader

Men vad är det ni säger? :o Menar ni att leverantörernas beräkningsprogram inte klarar av att dimensionera riktigt för de varvtalsstyrda pumparna. Tilläggas ska att golvvärme kommer användas som radiator i systemet. Kika gärna Richards kalkyler på 1250 http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=15424.msg153347#msg153347. Visst, den täcker bara till 97% om man räknar på ett energibehov på ~47MWh, men då är borrdjupet betydligt snålare tilltaget.
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 26 september 2007, 18:00:45 »

Det ser man i beräkningspogrammet vad som är lämpligast, men en 9kw då tar det lång tid att få igen de xtra slantarna för en X15 gentemot en 9:a
Men visst jag har också hört och varit hemma å tittat hos de som säger att när det är -18 ute så är det 18 grader inne, där är ju felet att de har en för liten vp eller så behöver deras elementsystem högre temp.än vp klarar.
Lite som Nibereklamen nu för deras 1235 " ännu fler som kan ha en Nibe" de erkänner själva att tidigare så klarade inte alla att få 21 graderinne med -20 ute, med 55 grader som max
Jag tycker det känns tryggt att ha de där graderna xtra även fastän de kanske inte behövs. Thumbsup
Man slipper att oroa sig för att behöva byta ngra element iaf
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 september 2007, 17:46:34 »

Jag vet hur man dimensionerar idag, samtidigt vet jag vad folk säger och tycker när man förklarar att varmare än så här får du inte i huset när det är så här kallt eller kallare.
Och 12 kubikmeter olja motsvarar en aning högre toppeffekt än 17kw ;)
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 26 september 2007, 16:27:32 »

Jag skulle nog säga att X15 är ett starkt alternativ när man kommer upp på 11-17kw
Eller en oljeförbrukning på 5-12 kubik
Ju större oljeförbrukning desto mer kan man spara gentemot en traditionell vp.
Idag så dimensionerar man ju vp så att knappt ingen elpatrondrift behövs sen gör den ju 65 grader när det är som kallast också.
Vet ej hur det är med 1250 vad dess max ut temp. är
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 september 2007, 16:20:58 »

X15 har om man tittar på tekniska data 17 kw uteffekt vid 50/0 om jag minns rätt, men uteffekten sjunker vid högre uttemp och lägre köldbärare. Jämfört med de "vanliga" med 9kw elpatron, så tar en 9:a med elpatron ett större hus.

Vet ej exakt vilken effekt Nibe använder vid varmvattenproduktion (X15 går inte med full effekt vid varmvattenproduktion(kan göra det i en del fall) utan den är inställbar) Men med 9-10 kw uteffekt så brukar man kunna värma vattent i samma takt man tappar, i duschar och dylikt(0,3 liter i sek.)

I ditt fall där du nämner 380-400 meter aktivt hål är det inte att snåla till en X15. Men många brukar lägga till 10-15% slentrianmässigt på de vanliga pumparna. Men när de ligger på borrdjupen kring 200 meter innebär påslag antingen dubbla borrhål eller lösning med 4-slangskollektor eller 50 slang och 5 tumsborrhål. (Alltså en kraftig fördyrning på borrhålskostnaden.) Vilket brukar innebära att man inte lägger på de extra aktiva metrarna så gärna. ^-^
Skrivet av: PomPom
« skrivet: 26 september 2007, 13:19:42 »

Eftersom det inte finns något eltillskott på den här typen av maskin så går det inte att ha dem i alltför stora hus om man vill ha värme även när det är som kallast ute.
Så länge det maximala effektbehovet ligger inom pumpens effektområde är man väl ok, eller har jag missat något viktigt här? X 15 t ex ligger väl nära 17 som mest?

Tappvarmvattenkapaciten är hög på den här storleken eftersom den i princip är kapabel att värma vattnet i samma takt som man tappar i vanliga hushåll så det kan räcka även med en inbyggd beredare med mindre volym.
Är detta skälet till att Nibe har en liten VVB? Kan den tänkas räcka även till bubbelkar och duschande tonåringar?

I de flesta fall har man djupare hål en vad kalkylerna säger med "vanliga" maskiner vilket ger lite högre temp på brainen. Men på de här maskinerna brukar det många gånger bli tvärtom vilket kan ge skillnader i ekonomiska resultatet.
Menar du att man snålar ur på "säkerhetsmarginalen" då man ändå borrar så djupt?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 september 2007, 10:48:00 »

Maskinen fungerar bra. Eftersom det inte finns något eltillskott på den här typen av maskin så går det inte att ha dem i alltför stora hus om man vill ha värme även när det är som kallast ute. Min erfarenhet är att de passar bäst i hus där valet annars hade varit en 9:a eller 11 om jag tittar på IVT sortimentet. Tappvarmvattenkapaciten är hög på den här storleken eftersom den i princip är kapabel att värma vattnet i samma takt som man tappar i vanliga hushåll så det kan räcka även med en inbyggd beredare med mindre volym.
Brasklappen som finns är borrhålen som måste till enligt kalkyprogrammen, betydligt djupare än "vanliga" maskiner. Med en varvtalsstyrd köldbärarpump hamnar man på lösningar med dubbla borrhål eller 4-slangskollektor i ett riktigt djupt hål. I de flesta fall har man djupare hål en vad kalkylerna säger med "vanliga" maskiner vilket ger lite högre temp på brainen. Men på de här maskinerna brukar det många gånger bli tvärtom vilket kan ge skillnader i ekonomiska resultatet. Tekniskt sett har jag bara positiva erfarenheter av X-15 ekonomiska utfallet är svårare att ge ett svar.
Skrivet av: PomPom
« skrivet: 25 september 2007, 22:58:50 »

Har själv bara erfarenhet av X 15. Men rådet jag har är att låta närhet till serviceombud som klarar av att serva maskinen vara en vägande del i valet av maskin. Thumbsup
Hur skulle du sammanfatta dina erfarenheter av X 15? Vad gäller närhet till service är det uppfattat, dock så har närmaste seriösa IVT ÅF prisat ut sig rejält...


Vet ej vad Nibe tänkte egentligen med sin 1250.
En värmepump för stora hus med liten vv-förbrukning där är den optimal men ju större hus eller hyreshus så ökar också vv-behovet så att man ska ha en vv-beredare eller två tom, ja då är X15 det självklara valet.
Instämmer, har själv funderat kring detta. Hade de haft möjligheten att docka en extern VVB och därmed välja bort den inbyggda, eller t om seriekoppla dom så vore ju flexbiliteten ett plus, men i detta utförandet känns det som man sabbar helhetsintrycket ganska rejält.

Om du väljer X15 så har du "Nöjd kund garanti" vilket innebär att om den skulle larma eller stanna så har du värme igång i huset inom 24 timmar vinterhalvåret vilket kan kännas tryggt då dessa maskiner ej går på elpatrondrift automatiskt vid ev. stopp.
Att Nibe har en elpatron hade jag förstått, men är inte det egentligen en konsekvens av att de vill gå in och värma den inbyggda VVB med elspets vid störttappning? Att den sen kan användas vid "nöddrift" är ju förvisso ett plus.
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 25 september 2007, 19:32:49 »

Vet ej vad Nibe tänkte egentligen med sin 1250.
En värmepump för stora hus med liten vv-förbrukning där är den optimal men ju större hus eller hyreshus så ökar också vv-behovet så att man ska ha en vv-beredare eller två tom, ja då är X15 det självklara valet.
Annars skiljer det nog inte så mycket i själva verkningsgard och driftstimmar
Om du väljer X15 så har du "Nöjd kund garanti" vilket innebär att om den skulle larma eller stanna så har du värme igång i huset inom 24 timmar vinterhalvåret vilket kan kännas tryggt då dessa maskiner ej går på elpatrondrift automatiskt vid ev. stopp. Dessutom har man 10års kostnadsfri försäkring på X15 gentemot 1250
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 25 september 2007, 19:23:42 »

Har själv bara erfarenhet av X 15. Men rådet jag har är att låta närhet till serviceombud som klarar av att serva maskinen vara en vägande del i valet av maskin. Thumbsup
Skrivet av: Bjarven
« skrivet: 25 september 2007, 19:18:33 »

Om du väljer 1250:n kan du ju alltid sätta en extern vvb som spets för ökad mängd varmvatten. Dock ger det inte lika hög besparing som en acctank, men mycket snyggare!
Skrivet av: PomPom
« skrivet: 25 september 2007, 18:10:45 »

Hej!

Har efter bland annat mycket god hjälp här på forumet kommit fram till att jag kommer lösa mitt uppvärmningsbehov på följande sätt:

Cirka 380-400 aktiva metrar fördelat på två hål.
Vattenburen golvvärme där material inhandlas och installeras på egen hand.
Varvtalsstyrd VP, IVT X15 eller Nibe 1250.

Har sökt och läst och är nu ute efter konkreta skillnader mellan just X15 och 1250.

De jag själv hittat är:

* Inbyggd VVB i 1250, i mitt fall en nackdel, då 1250 saknar möjlighet att docka VVB och jag vill ha mer kapacitet till bubbelbad.
* Något högre effekt på X15
* 1250 har möjlighet till FLVP (verkar dock inte innebära någon besparing enligt de forumtrådar jag läst)

Pris och "garanti" (i själva verket försäkring) verkar ungefär likvärdigt.

Någon som vet om andra skillnader eller har andra argument för eller mot någon av modellerna? Vad jag förstått är de i konstruktion och handhavande i princip likvärdiga för utom just den inbyggda VVB.


Förutsättningar:
Södra norrland, medeltemp 2,4.
Timmerhus anno 1886, byggarea 160 kvm i två plan, alltså totalt 320 kvm, kommer att tilläggsisoleras i golv, tak och vägg samt byte av fönster till "energiglas".
Tidigare ägare angav elförbrukning ca 25 000 kWh/år, med direktverkande el, luft/luft värmepump och lite vedeldning i öppen spis etc. De använde dock bara ett plan.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!