Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smogz
« skrivet: 12 juni 2007, 08:50:36 »

Å andra sidan om börsen vänder, fonder och aktier går ner så ligger det inte så långt borta att konjunkturen vänder. När den vänt kyls ekonomin av och räntan sänks...på nått vis blir det ett nollsummespel för oss som inte har planer att sälja riktigt än.

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 26 april 2007, 00:55:54 »

Citera
Humlan57" skulle nog satsa de pengar som värmepumpen sparar på aktier istället för på amorteringar, men som sagt, vi är alla olika

Aktier  (fonder) har gått upp ganska länge och kommer förmodligen att gå ner en bit - frågan är när. Troligen förr än senare om räntan går upp ett par procent. Och kursen på speciellt fonder kan  falla snabbt om många småsparare väljer att sälja ..

Men detta med lämplig nivå på soliditeten ligger utanför den ursprungliga frågeställningen ..
Skrivet av: jonkol
« skrivet: 31 mars 2007, 20:37:24 »

Måste bara göra ett litet inlägg i debaten. Det viktiga i kråksången är ju realräntan, dvs låneräntan - inflationen. Lönerna går ju upp med inflationen över tiden...

När räntorna är runt 4 procent är inflationen runt 2 procent. När räntorna låg på 8% (bara ett exempel) så låg inflationen mycket högre än 2 procent. Jobbigt att klara 8% under några år men klarar du stålbadet, så klarar du därefter lånen med glans för din lön har gått upp så mycket.

Själv har jag aldrig amorterat en krona på mina lån, och ligger på en belåning på 40% på mitt hus. Kollat med mina föräldrar och farföräldrar. De har upplevt exakt samma sak över lång tid, så att säga att det är en bubbla är väl att ta i?

Vad gäller orginalfrågan: Självklar skall men optimera lånen, och som redan sagts, är det det som gör att en värmepumpsinvestiering går ihop: Kör så det ryker. Inflationen äter upp lånen på sikt och du tjänar pengar nu. Klockrent!

/J
Skrivet av: jehu
« skrivet: 16 mars 2007, 10:56:16 »

Husets läge och storlek är ganska avgörande för kalkylen.

Ett stort hus som vårt blir mycket mer säljbart om man kan visa att driftskostnaderna är under kontroll (<40') och man har ett väl fungerande värmesystem.
Ett illa isolerat hus i samma storlek med direktverkande el får ju en helt annan kalkyl!

Alltså har köparen råd att betala mycket mer. I ett attraktivt område kan det göra STOR skillnad på försäljningspriset. I ett mindre attraktivt område skillnaden mellan att få det sålt, eller inte.

Det där med amortering - vi har ju haft en del tuffa år, men har amorterat ner rätt kraftigt så vi ligger på 30% av taxeringsvärdet.
Jag är visst lika gammaldags som Bertil!  ::) :o >:D Gammalt bondförnuft säger att man SKA amortera när räntan är låg.

Men efter att ha läst lite här, faktiskt (jag tror det är Humlans dåliga inflytande ;)), så sa jag åt sambon att nu ska vi ha tio sköna år.  Och vi slutade amortera. :D
Om man tar Rickards hus som exempel - om du aldrig amorterat en krona hade du fortfarande haft lån på 300' - inget att sova oroligt för, eller hur? Du kunde sk-ta i att amortera hela livet och låta inflationen äta upp lånet.

Märkligt men sant. Bondförnuft är visst inte vad det varit?  Sc:,h

Jo förresten, bondförnuft säger att man inte ska vara belånad ända ut i knutarna. Höjer man hela tiden belåningen i takt med värdestegringen/inflationen så får man ta smällen när den kommer.

Skrivet av: -Lo-
« skrivet: 14 mars 2007, 21:05:05 »

Att ha ett vattenburet system borde i alla lägen vara värdeökande, dock höjer ju en värmepump fastighetsskatten lite, även om det inte är några jättesummor. Ur ett värderingsperspektiv för banklån lär man ju i alla fall minst gå plus/minus noll på räntekostnader (utifrån topp/bottenlån-perspektiv) på att sätta in värmepump och då har man förhoppningsvis lägre driftkostnader att se fram emot.

Hur marknaden sen värderar en 5, 10 eller 15 år gammal värmepump om man väl vill sälja huset är ju en annan historia - tror dock att värmepumpar kommer ses som ett positivt säljargument på marknaden ett bra tag framöver, även när de börjar bli gamla. Sen kan man ju ifrågasätta om det är lönt att kasta ut ett fungerande system för att sätta in en värmepump i ganska många hus i Sverige om man bara ser till investering kontra besparing, speciellt i dagens samhälle då vi flyttar allt oftare, men det är en helt annan fråga än vad den här tråden handlar om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 mars 2007, 17:41:30 »

"Humlan57" skulle nog satsa de pengar som värmepumpen sparar på aktier istället för på amorteringar, men som sagt, vi är alla olika.
Vad som är det vettigaste valet med avseende på amorteringar är svårt att säga, men min uppfattning när det gäller investering i värmepump är:

Om resultatet av investeringen sedan skatter,  lånekostnader och energikostnader ger omedelbar besparing ser jag ingen anledning att vänta.

D.v.s, om du kan öka på ditt bottenlån och låna mer men ändå få en lägre total kostnad för lån och uppvärmning, omedelbart, så finns som jag ser det ingen anledning att vänta.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 14 mars 2007, 16:57:20 »

Tycker att du tänker helt rätt i din approach Rickard amortera. Jag förstår också att ni väljer att amortera av så pass om ni har ett lån på 300 000 - har man ett på 2.5 miljoner och amorterar 300 000 av detta på 14 år och fortfarande har 2,2 miljoner så känns inte det lika angeläget...man är körd ändå om räntan blir 15% om man inte tjänar fett.

Vår plan är också att amortera ner till en rimlig nivå och definitivt amortera av lånet på värmepumpen inom en relativt kort period (säg 6-7 år, där kan man ju dessutom använda sig av besparingen i driftskostnad på att amortera, den är ju dessutom större än den ökade kostnaden på lånet så lånet minskar snabbare när pumpen är betald) men fördelen med att kunna amortera ett bottenlån är ju just att man själv kan välja om och hur mycket man vill amortera när man tex. är hemma med barn.

Sen att man på vissa ställen kan belåna fullt utan topplån låter ju jättebra men det funkade inte i Sundsvall för oss trots att vi gick till alla banker och verkligen spelade ut dom mot varandra. Anledningen att vi inte valde att hosta upp 10% eller vad som nu krävs är för att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

När det gäller stora räntejusteringar ala Bengt Dennis 92 eller när det nu var så slipper vi nog det eftersom vi idag har flytande krona. Men självklart måste man ha med i sina kalkyler en rejäl ränteuppgång (säg 4-5% från dagens nivå). Dock tror jag inte vi behöver oroa oss för sådana uppgångar i dagsläget. Möjligen uppåt ett år till innan konjunkturen vänder och därmed räntan - men jag tror vi undviker nationalekonomidiskussionen va?







Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 mars 2007, 15:58:45 »

Frågställningen som sådan är intressant och bör utredas, alltså med avseende på husets värdering.

Att kunna låna upp på bottenlånet och betala av topplån är ju dessutom förmodligen även privatekonomiskt intressant, även om jag tycker att huspriserna på äldre hus kring storstäderna börjar nå en nivå som inte är rimlig när man ser till produktionskostanden för nya hus.

När det gäller vilken syn man har på hur man belånar sig tar jag inte ställning, jag har valt att betala av lånen så snart som möjligt och vi är nu efter 14 år som husägare nästan skuldfria, men då kostade vårt hus också bara 300 000 när vi köpte det.

Min bror å andra sidan har valt att alltid ligga på max bottenlån och istället konsumera pengarna...
Man kan väl säga att de haft det "bättre" ställt än oss ekonomiskt fram till nu, men jag tror att vi kommer att ha det lite "bättre" de kommande 20 åren. (om inget oförutsett inträffar)

Hur man väljer att göra har ju en hel del med en personlig inställning att göra och att leva högt belånat behöver inte betyda att man valt fel väg, en del anser ju att: hellre konsumera när man är ung och orkar, än när man är gammal och inte orkar eller ids!

Som sagt, jag tar inte ställning, men idag, sedan vi gått igenom "stålbadet" och snart är skuldfria känns vårt val helt rätt.

Tycker däremot inte att det finns någon anledning att bli otrevliga mot varann i denna fråga, har dock sett i andra forum att just detta med hur man väljer att se på skulder och amorteringar verkar vara ett rykande hett ämne i de trådar där det diskuteras!
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 14 mars 2007, 15:51:00 »

Tråden är inte en debatttråd från början utan en fråga om hur mycket husets värde kan tänkas öka vid installation av bergvärmepump. Det är allt. Anledningen till detta var att optimera mitt lån (dvs minimera topplånet) men det är förståss ok att ha åsikter. Jag avslutar härmed min meningslösa argumentation med dig maha.


Skrivet av: maha6305
« skrivet: 14 mars 2007, 15:29:11 »

sk*ter i diskussionen

Står det inte. Det står att jag inte bryr mig om att många blir arga angående att få sig serverat en mer defensiv syn på hur man bör tänka privatekonomiskt.
Är det din åsikt att man bör vara maxbelånad, och att vi lever i en trygg ekonomisk omgivning där Bengt Dennis-effekter aldrig dyker upp igen, då är det väl bara att köra vidare på det racet.

Men visst, det var kanske Off Topic.
För om du nu vill ha "ja-sägare" så är det självfallet så att huset ökar i värde, troligen i paritet med vad det kostar att installera pumpen eller initialt något mer med tanke på besvär under arbetets gång o s v.
Det behöver man ju inte ens fråga om.

---
Vad som är korkade eller dumma kommentarer överlåter jag till Rickard eller Bertil att avgöra. I så fall får dom meddela mig så rättar jag mig efter det.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 14 mars 2007, 14:55:11 »

Maha...om du som du så tydligt skrev i ditt inlägg sk*ter i diskussionen. Varför läser du den och uttalar dig i den då?

Jag som öppnade diskussionen har ett intresse av frågan, om du inte har det ber jag dig vänligen att inte komma med dumma kommentarer.

Eller är det så att du tillskansat dig statusen "dignitär inom värmepumpar" genom att skriva korkade kommentarer under alla rubriker som du inte bryr dig om.
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 14 mars 2007, 10:33:05 »

Det där är väl ganska otrevligt skrivet, maha6305?
Känns inte så trevligt att bli kallad "ointelligent" heller.

För övrigt oroar jag mig inte för hur andra sköter sin ekonomi
Det gör jag. Speciellt om folk p g a oaktsamhet hamnar i ekonomisk obestånd och det krävs samhälleliga insatser för att reda ut det hela. Då är jag med och betalar se.

Väx upp!
Och där flyttade du ner ribban lite till.
Skrivet av: esox71
« skrivet: 14 mars 2007, 09:28:52 »

Men att dömma hur andra löser sin betalning av värmepump förefaller oerhört ointelligent med tanke på hur lite information ni har om den personens situation. Eller bedömmer ni er kunna utläsa det ur denna lilla frågespalt maha6305 och esox 71??

Jag bedömer ingenting. Jag bara konstaterar helt torrt att om man ligger tight till så ska man nog hålla igen på lånen så mycket man kan tills man är på fötter igen. Då inte sagt att DU ligger tight till på något sätt...

Och självklart, kan man lägga om sina lån så att topplånen trycks ner i bottenlånen så ska man givetvis göra det. Dock förvånar det mig att folk fortfarande måste ta s.k. "topplån". Den termen borde vara utrotad vid det här laget med tanke på konkurrensen mellan bolånegivarna. Vi köpte hus förra året och lånade MER (ja något iaf) än köpeskillingen. I ränteförhandligarna hos de olika instituten var det aldrig ens någon som nämnde något om topplån.
Skrivet av: Porcupine
« skrivet: 14 mars 2007, 08:46:53 »

Eller bedömmer ni er kunna utläsa det ur denna lilla frågespalt maha6305 och esox 71??

Jadå för all del. Det lyser igenom tillräckligt.

Det där är väl ganska otrevligt skrivet, maha6305? Jag har själv inga topplån men tycker att Smogz tar upp en viktig aspekt kring omvärdering för att ändra topplån till bottenlån. För övrigt oroar jag mig inte för hur andra sköter sin ekonomi utan tycker bara att det är bra med ett forum där idéer kring besparingar relaterade till värmesystem kan diskuteras. Helst utan påhopp att någon bör vara orolig för sin ekonomi. Väx upp!
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 14 mars 2007, 07:29:50 »

"Swedtrot" precis!

Jag förstår att Smogz m fl tycker det är roligare att ha bankens pengar i huset och sina egna på nåt som ger avkastning.
Problemet är bara det (precis som du skriver) att om priserna ökar över den allmänna inflationen kommer det en återställare förr eller senare. Marknaden får hicka och riksbankscheferna hostar fram räntejusteringar. Då ändras en del parametrar i kalkylerna dramatiskt.
Skrivet av: Swetrot
« skrivet: 13 mars 2007, 23:59:32 »

Det här pyramidspelet med ständigt ökade bostadspriser långt över den allmänna inflationstakten kan inte fortsätta i all evighet. Därmed inte sagt att det inte kan fortsätta tio år till, eller tjugo år för den delen, men inte för evigt. Vi kan möjligen tänka oss att successivt lägga en större andel av vår livsinkomst på boendet om vi bygger mycket nytt och moderniserar, precis som gjordes under folkhemsbygget. Så mycket sådant revolutionerande nytt har jag emellertid inte sett.

Värdet på ett hus beror på vad en köpare är beredd att betala för det. Vanligen har det ingenting att göra med de totala boendekostnaderna, utan vad andra hus kostar. Jag tänker t.ex. betala det hus jag håller på att köpa kontant, och kan sedan strunta helt i vad riksbanken och bolåneinstitut pysslar med. Det är inte alls ovanligt med kontanta husköp i de delar av Sverige där husen kostar några hundratusen. För mig, och andra i samma sits, är funktionen och i viss mån vilken driftskostnad jag har det viktiga.

Eftersom ett hus måste värmas upp så är det naturligtvis bra med en bra och effektiv anläggning som ger låga kostnader. Är den därtill ny är den mer värdefull än en gammal, men den kommer att tappa i värde var efter tiden går.
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 13 mars 2007, 22:11:24 »

Eller bedömmer ni er kunna utläsa det ur denna lilla frågespalt maha6305 och esox 71??

Jadå för all del. Det lyser igenom tillräckligt.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 13 mars 2007, 21:12:41 »

Självklart står inte vår ekonomi och faller med en investering av en värmepump på 150 000 kr men vi vore väl oerhört korkade om vi inte värderar om huset och för över delar av topplån till bottenlån när vi har möjlighet.

Sen om vissa tycker det är roligare att lägga ut sina pengar på att betala värmepumpen cash än att göra annat för pengarna är ju upp till den personen.

Men att dömma hur andra löser sin betalning av värmepump förefaller oerhört ointelligent med tanke på hur lite information ni har om den personens situation. Eller bedömmer ni er kunna utläsa det ur denna lilla frågespalt maha6305 och esox 71??
Skrivet av: joakar
« skrivet: 08 mars 2007, 14:29:25 »

OjOj här pratas det om banklån till en värmepump hmm, jag tror jag går åter till L/L sidan ;) .
                                                                                   
                                                                     Mvh  Joakar
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 08 mars 2007, 10:33:20 »

Vi köpte huset 1987, och jag tippar det har haft en värdestegring på runt 10' i månaden sedan dess, möjligen ännu mer.  ;D
Skrivet av: esox71
« skrivet: 08 mars 2007, 10:07:38 »

Om ens ekonomi beror på värderingar i 100' kronorsnivån på huset skall man ta sig en STOR funderare! (för sin egen skull - inte min)

Instämmer helt!
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 08 mars 2007, 10:01:46 »

Nu retar jag upp lite folk men det sk*er jag i  ::)

Om ens ekonomi beror på värderingar i 100' kronorsnivån på huset skall man ta sig en STOR funderare! (för sin egen skull - inte min)
Skrivet av: esox71
« skrivet: 07 mars 2007, 23:09:35 »

Husets inköpspris..vi köpte november ifjol så jag utgår för enkelhetens skull att värdet är detsamma idag. (vi har renoverat lite osv. men för enkelhetens skull).

Vi köpte villan 2005-11  för 1 880 000

Värde idag efter viss renovering, ommålning etc: 2 025 000

Köpte ni kåken i november 2005 eller 2006? Var det 2005 så borde priset, givetvis beroende på var huset finns, ha gått upp en del utan någon åtgärd alls. Riksgenomsnittet ligger ju på ~ +10% för 2006. Isf borde huset vara värt minst 2 068 000 + ev. värdehöjning p.g.a. renovering.  Sc:,h

Skrivet av: Smogz
« skrivet: 07 mars 2007, 15:40:00 »

Ja nu är iallafall värderingen genomförd:


Vi köpte villan 2005-11  för 1 880 000

Värde idag efter viss renovering, ommålning etc: 2 025 000

Värdering efter bergvärme: 2 200 000 (den offert som jag tror vi tar är på 130 000 - säg max 140 000 i investering)

Ytterligare värdeökining för dränering: 150 000.


Så det lutar åt bergvärmepump asap. Sedan dränering när vi varit föräldralediga klart och jobbar båda två.

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 22 februari 2007, 21:52:42 »


[/quote]
Jo, fast att amortera på ett bottenlån då man har topplån är inte ekonomiskt försvarbart. Bättre då att amortera mer på det lån med högst ränta och låta de andra vara amorteringsfria.
[/quote]

Klart man amorterar det lån som är dyrast och ligger "högst upp"

Håller med herr Brun!

Sen kan man ju alltid diskutera om man skall amortera på bottenlån regelbundet eller om man har disciplin att investera de pengar som man borde amortera på ett sätt som ger mer avkastning.

Har en kännsla av att på 5-10 års sikt är det bra mycket bättre att lägga pengarna på en fond och amortera hela beloppet i slutet av perioden istället. Amorteringen blir så mycket större då. Iofs måste man ha större avkastning än räntan på lånet.

Tycker iallafall att frågan är svårare än "amortera för fasen"..

Jag har sysslat med akier sen 1980, hissar lite varningsflagg nu, efter en lååång period med stigande kurser.

Principiellt håller jag med dig dock, men med den brasklappen att om du satsar säg 1 miljon i en aktie. Så kan det sluta med att den är värd 1000:-. Många köpte ju tex Fermenta med lånade pengar, inget kul alls, finns många andra också!
Rådet blir då sprid aktieköpen över tid och sprid riskerna rejält!
Alldeles särskilt om det är med lånade pengar!
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 22 februari 2007, 17:20:34 »

Håller med herr Brun!

Sen kan man ju alltid diskutera om man skall amortera på bottenlån regelbundet eller om man har disciplin att investera de pengar som man borde amortera på ett sätt som ger mer avkastning.

Har en kännsla av att på 5-10 års sikt är det bra mycket bättre att lägga pengarna på en fond och amortera hela beloppet i slutet av perioden istället. Amorteringen blir så mycket större då. Iofs måste man ha större avkastning än räntan på lånet.

Tycker iallafall att frågan är svårare än "amortera för fasen"..
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 22 februari 2007, 16:49:25 »


Sen är jag gammaldags, man ska amortera och då menar jag ska!

Jo, fast att amortera på ett bottenlån då man har topplån är inte ekonomiskt försvarbart. Bättre då att amortera mer på det lån med högst ränta och låta de andra vara amorteringsfria.
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 22 februari 2007, 16:45:50 »


Sen är jag gammaldags, man ska amortera och då menar jag ska!


Ja! Antingen amortera minst lika mycket som värdeminskningen - eller renovera för egna pengar så att värdet bibehålls (inkluderar stambyten, tak elinstallationen, grundisolering o s v)

Det är med fasa man ser folk låna upp till öronen och tro att allt håller i en evighet.

Skrivet av: Smogz
« skrivet: 22 februari 2007, 15:55:42 »

Hej!

Nu har jag beställt en värdering till början av nästa vecka. Om någon av er är intresserad kan jag lägga ut resultatet här när jag är klar.

Fick dock en indikation av mäklaren som utför värderingen på att det kan vara ungefär som i min beräkning i första inlägget.

Skrivet av: staffan55
« skrivet: 21 februari 2007, 23:31:43 »

Jag tror inte att du kan få ngt riktigt bra svar. Själv har jag talat med olika mäklare- har kontakter med dem i mitt yrke- och den upfattning som de redovisat är att "kostnaden" för en VP inte är riktigt relevant. Däremot blir naturligtvis den motsatta sidan, dvs husets driftskostnader något som kan inverka på budgivningen. Man har alltså råd att låna mer för att köpa huset eftersom man i sin boendekalkyl tittar på "hela" driftskostnaden.

Egentligen blir det jag säger ett cirkelresonemang där det riktiga svaret styrs av tillgång och efterfrågan.

En VP -investering i ett jättefint hus i Norrlands inland kan ändå betyda att man inte får en enda extra krona och huset i ett attraktivt storstadsområde säljs till högstbjudande utan att VPn betyder ett skvatt.

Vi får väl hoppas att vi som bor i övriga områden får igen pengarna en gång i framtiden men innan dess har vi fått igen investeringen med råge pga våra lägre energikostnader.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 21 februari 2007, 22:07:27 »

Tror du det?  jag tror och hoppas du har fel.

När man gör investeringen, dvs köper huset utgår man ju från vad huset kommer att kosta per månad. Om jag gör en investering som ger en lägre månadskostnad borde ju rimligtvis hvärdet på huset stiga så att månadskostnaden motsvarar den kostnad som det var tidigare.

Självklart så har ju en blivande ägare möjligheten att investera själva men det är ju förutsatt att dom köper huset innan det är gjort.

Men det är därför jag fråga här. Är det ingen här som verkligen har installerat en bergvärmepump och sedan värderat om huset? vad blev skillnaden?? Alla som svarat hittils har ju bara spekulerat. Finns det nån med fakta på området?? SOm faktiskt fått sitt hus uppvärderat efter en installation`?



Skrivet av: Fresh Prince
« skrivet: 21 februari 2007, 21:30:52 »

Det måste väl vara svårt att höja husets värde med mer än själva investeringen. I så fall kan ju de som köper det lika gärna göra investeringen själva. Vi hade en värderingsman hemma för ett tag sedan innan installation av bergvärmen och när jag frågade om detta så sa han att man kan ränkna med att att husets värde stiger med ca 75-80 % av investeringen.

/Fresh
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 februari 2007, 18:10:11 »

Citera
Tror du målar fan på väggen väl mycket...tror det skall mycket till innan banken kastar ut dig. Då får dom ju sälja huset till priset det blivit värt och ta förlusten och förlorar dessutom räntan. Tror man kan diskutera en avbetalningsplan.

Nja det är staten som kräver fullgod säkerhet på alla bankens lån.  Så förluster blir det helt klart, dom flesta kan skaka fram mera kapital tex genom föräldrar, så det behöver inte gå så långt som till inlösen.
Det kan förekomma avskrivningar på lån, jag har en bekant  han byggde en hel del i enskid firma i början på 90, 16 lägenheter. Banken ville nog inte ta över fastigheter i glesbyggd! Där avskrev man nån mille!!!!   SHB..

Själv bodde jag i en bostadsrätt i glesbyggd "tokrenoverad" i början på -90, utan nån som helst borgen bara inteckingar i huset.
 Där avskrevs också nån miljon 2005, (SBAB) trots det var min 2:a värdelös även efter det!!!
Inte lätt att bli rik i glesbyggd! Inte på husaffärer iallafall!

Helt rätt som du säger amortera topplån snabbt som attan, ev höja bottenlån efter ett tag genom ny värdering! Så att topplånen såsnabbt som möjligt amorteras/ konverteras till bottenlån.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 21 februari 2007, 17:59:40 »

Hej!

I vårt fall så har vi marginaler.

DU har helt rätt att man borde lägga om topplån till bottenlån och det var hela syftet med min första diskussion.

Kan jag med hjälp av en investering på 130 000 höja husvärdet med 250 -300 tusen så kan jag minska andelen topplån med en rejäl summa. Betala av det fortare och sedan bara ha bottenlån. Självklart betalar jag på det också. Men i händelse av kris så kan jag stoppa amortering på bottenlånet en tid ifall det behövs.

Tror du målar fan på väggen väl mycket...tror det skall mycket till innan banken kastar ut dig. Då får dom ju sälja huset till priset det blivit värt och ta förlusten och förlorar dessutom räntan. Tror man kan diskutera en avbetalningsplan.

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 februari 2007, 17:00:38 »

Citera
Testa billigare med bottenlån än med topplån.

Kanske lite kortfattat  :-[ Sc:,h

Testa hos banken att få lägga om dyra topplån till billigare bottenlån.

Sen är jag gammaldags, man ska amortera och då menar jag ska!

Priserna stiger inte för evigt, många fick lämna hus och hem i början på 90 talet. Högt belånade osså sjönk marknadsvärdet, då ringer banken och frågar har du ytterligare säkerthet att satsa i huset eller kan du engånsgamortera. (dom är skyldiga att göra så)
Kan du inte få fram nåt mera så säljs huset!

Uschhh nu målade jag faxxxn på väggen, men det kan bli så illa  :'( :'(
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 21 februari 2007, 16:33:51 »

Ja, min tanke är att på papperet är 300 000 kanske lite väl saftigt men samtidigt så kan man ju köpa huset för 300 000 mer, låna fullt precis som vi gjort och ändå bara ha samma månadskostnad i slutänden. Vilket känns som  en rätt ok utgångspunkt.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 februari 2007, 16:24:55 »

Enligt en mäklare i Boden skulle ett hus i 1-miljonklassen stiga med ca 200 000 kr om man konverterade från direktverkande el till vattenburet och värmepump, på ett hus i din prisklass tror jag nog inte att det är helt uppåt väggarna med något mer, men 300 000 kanske är lite i saftigaste laget.

Så vitt jag vet har vi ingen fastighetsmäklare som medlem i forumet, lite inside info hade inte varit helt fel i detta fall.
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 21 februari 2007, 16:20:05 »

Förstår inte vad du menar Bertil..

Testa billigare med bottenlån än med topplån.

Jag har räknat med lägre ränta på bottenlån än på topplån, har också räknat med att jag inte behöver amortera bottenlånet. Förklara gärna lite mer vad du menar? I övrigt har jag tänkte rätt eller??

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 februari 2007, 15:57:54 »

Testa billigare med bottenlån än topplån!

Det man hört är att en kökrenovering för samma pengar kan höja värdet mera än en vp. Det är helt barockt, men en VP syns väl inte så väl  :o
Skrivet av: Smogz
« skrivet: 21 februari 2007, 15:52:10 »

Hej!

Jag har en fundering på hur mycket ett hus kan förväntas att öka i värde (inte taxeringsvärde utan mer en värdering som jag kan gå till banken med och diskutera lån).

Såhär har jag resonerat för mig själv:


Husets inköpspris..vi köpte november ifjol så jag utgår för enkelhetens skull att värdet är detsamma idag. (vi har renoverat lite osv. men för enkelhetens skull).

Jag utgår från den månadskostnad som detta lån inklusive, amortering på topplån plus energikostnad ger - dvs ca 11000 per månad (utgår från 5% ränta på bottenlån och 5,5% ränta på topplån).

Utifrån denna månadskostnad räknar jag bakåt från samma månadskostnad som i fallet ovan (11000) och utifrån den nya beräknade energikostnad (med lite marginal för eventuella felberäkningar - dvs jag räknar med en större energiförbrukning än jag kanske borde).


Det skulle innebära att huset skulle öka från ca 1 900 000 till 2 200 000 utan att månadskostnaden förändras efter att värmepumpen installerats (ränta och hushållsel oförändrad).


Om denna värdering stämmer och om investeringen med värmepump är 130 000 skulle vi om vi får värdera om huset till 2,2 millar i praktiken kunna minska vårt topplån från ca 200 000 till ca 70 000 (vårt lån ökar från 1,9 mil mil med 130 000 som bergvärmepumpen kostar, med bottenlån på 90% av nya värdet 2,2 mil kan topplånet minskas) , korta av amorteringstiden på topplån från 15 till 5 år  och ändå minska månadskostnaden med nästan 1000 kr i månaden.

Tänker jag helt fel i hur huset kan värderas upp efter en investering i ny värmepump??

Kan detta stämma?

/Smogz

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!