Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 juni 2012, 10:23:12 »

Jag bor ju i Piteå, rätt jämförbart med västerbottens inland.
Vi har sand som kollektorn är förlagd i.
Energibehovet är ca 18 000 kWh för värme och varmvatten vintertid, och ca 10 000 kWh sommartid (poolvärmen).
7 kW värmepump.
Jag har en slinga på 500 meter och kommer ytterst sällan under 0°C på inkommande KB, i princip bara om det blir en längre period med riktigt kallt väder i slutet av vintern, mars - april.
Samt i maj när vi startar poolen, då går värmepumpen kontinuerligt i två veckor, och då kan inkommande KB gå ned till -1 ungefär.

Min erfarenhet är att "alla" dimensioneringsprogram som jag provat inte i tillräcklig omfattning tar hänsyn till snöns isolerande förmåga - det blir aldrig lika låg temp på KB som dimensioneringsprogrammen visar, i vart fall inte här i Piteåtrakterna.

För övrigt verkar det vara i princip samma för alla som har jordvärme, mer eller mindre oavsett slinglängd.
Det går rätt fort ned till 0 till +1 grad på inkommande, sen ligger det still där till fram på vårkanten när det tillfälligt kan bli 1 eller som mest 2 minusgrader på inkommande KB om slingan är klent dimensionerad.

Min bror som installerade samtdigt med mig hade ca 32 000 kWh energibehov för värme och varmvatten, då hans tomt var "liten" så valde han en 5 kW värmepump och 320 meter markkollektor, förlagt i pinnmo.
Trots att hans värmepump går betydligt fler timmar/år för att tillgodose energibehovet, och trots att hans slinga är så pass kort så blir det aldrig kallare än -2 grader i slutet av vintern om det är kallt länge.
Han får tillskott ungefär vid -15 grader.

Även jag håller med om att man inte skall snåla med kollektorn, men det är absolut ingen katastrof med en eller ett par minusgrader på inkommande KB under några sena vårveckor.
Jordvärmen är på detta sätt avsevärt bättre än bergvärme, även en klent dimensionerad kollektor blir fullt återladdad på sommaren, det blir inte ett borrhål som utnyttjas för hårt.

Sen är det naturligtvis så att en kollektor som förläggs i stenig/grusig mark, typ kattskallar, med lite fint material i sig får en dålig värmeöverföringsförmåga, och då kan det vara större behov av utökad kollektor.

Vilken marktyp har ni där kollektorn skall förläggas, är det sand, pinnmo eller grus? 
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 22 juni 2012, 08:55:18 »

carl n  tummenupp

i programmet som jag titta på skrev jag Haparanda som dimensionerande ort. Sand/grus som förutsättning .
detta va vad programmet föreslog  1,06 ,, avrundat till 1,10 av mig .
2meter mellan slangarna i cc mått av programmet rekomenderat.
med 600 meter får man -2,4 kb vid dut , 100 meter till  (700 m totalt blir  - 2,1 vid dut) och sen finns det ingen mening med att lägga längre slang då kb in blir den samma.
så Max slinglängd är upp till 700 meter därefter blir det förkastligt.
1400m2 tomt  går det åt  men då har du tagit i med slägga för att ha ihjäl en mygga.

Cocacola dimensionerat :)  8kw vp med tank 2*300 meter slang , termostater på utvalda ställen ...
Då finns det knuff i anläggningen .
Lycka till
cocacola
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 juni 2012, 07:54:52 »

Vill bara åter igen påpeka att finns det plats för lite mer jordvärmeslang så snåla inte...

Och snålar man med slangen så är det inte bara lite lägre temp på KB man riskerar, för lite jordkollektor förstör markytan ovanför slangen med tjälskjutning och dåligt med gräs.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 juni 2012, 21:52:33 »

Varmvatten för duschning är normalt inga problem med de vanliga värmepumparna som har inbyggd varmvattenberedare, en 8 kW värmepump värmer snabbt upp en stor mängd tappvarmvatten.
Västerbottens inland innebär att du skall gräva ca 1 meter djupt, om du inte bor i fjällvärlden, då kan det vara mer lämpligt med 1.2 meter.
Rent generellt kan man säga att det inte behövs så stort grävdjup om snötillgången är säker, och det lär det vara där du bor - snön isolerar så bra att marken inte kyls just något alls uppifrån.

2 meter mellan slangarna är naturligvis bättre än 1.5, men inte nödvändigt, lägger du bara 400 meter skulle jag dock rekommendera att du lägger dem med 2 meters mellanrum, lägger du 600 meter räcker det gott och väl med 1.5 meter.

Vet du vilken deltaT du har mellan framledning och returledning när du kör ut 60 graders temp till radiatorerna?
Om deltaT ligger på 5-10 grader så behöver du ingen tank.

Om du vill reglera tempen i varje enskilt rum är det dock bra/ett krav att du har arbetstank, men det är i normalfallet inte nödvändigt.
Om du istället justerar in reglerdatorn rätt, och kör med fullt öppna termostater i alla rum (1-3 termostater kan få reglera i speciellt utsatta rum) så fungerar det bra, och det säkerställer även att du inte låter värmepumpen tillverka onödigt varmt vatten, något som lätt kan bli fallet om du sätter in en arbetstank.

Vid eldning i braskamin så behöver antingen ställa in termostaterna så att de stryper, eller ha en centralt placerad rumsgivare som justerar ned värmen på vattnet som värmepumpen skickar ut till radiatorerna.

Båda alternativen fungerar ekonomiskt sett lika bra.
Skrivet av: ??
« skrivet: 21 juni 2012, 21:22:47 »

Tack för svaren! Trots att jag bara begriper hälften av vad ni skriver. Kan absolut ingenting om sånt här, men försöker lära mig... Ska försöka svara på lite frågor. Bor i Västerbottens inland, har två döttrar som snart är i tonåren och kommer att förbruka en hel del varmvatten. Än så länge är det bara en vuxen som bor här... Har haft besök av ytterligare en rörmockare idag som sa att jag hade enrörssystem och att jag skulle klara mig med 400 m slang. Har väldigt öppen planlösning, 116 m2 boyta, enplansvilla byggt 1983. Biytan med bla garage är uppvärmt fast inte lika mycket såklart, ca 56 m2. Shuntar ut ca 55-60 grader när det är som kallast. Tack!
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 21 juni 2012, 19:49:49 »

ett tex 55-45 system en eller två rörs system  har samma förutsättningar och samma framledningstemperatur. skiljer ingenting.

att dela på slingan är helt riktigt , det skulle jag också gjort.
c-c mått 2 meter minst 1,10 djupt  har du sand/grus jord 2 * 300 meter slingor   tummenupp
ca 1200m2 går det åt

med en 8 kw vp har du 100% Schabloneffekt täckning (skulle vilja föreslå en tank här :))
termostater på raddarna när du eldar i Braskamin  är tummenupp  ,Driften är säkrad via tanken
Lycka till
cocacola
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 juni 2012, 16:30:31 »

Hej!
6 ton pellets motsvarar ca 23 MWh energi netto, så jag bedömer att en 8 kW VP är lämplig.
Om jordmånen är torr så är 600 (2 x 300m) också vettig uppskattning.
Man brukar lägga med 1,5 m c-c så då behövs ca 900 m2 tomt att lägga slangen på.
Och snålar man med slangen så är det inte bara lite lägre temp på KB man riskerar, för lite jordkollektor förstör markytan ovanför slangen med tjälskjutning och dåligt med gräs.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 juni 2012, 12:00:43 »

Mmm, dessutom, om du väljer att gå över 400 meter så skall du helst göra två slingor, så 600 meter blir alltså 2 X 300 meter, kan vara bra att ha det i åtanke när du skissar på hur slingorna bäst kan förläggas på den tillgängliga tomtytan.
Normalt räcker 400 meter kollektor till en 8 kW värmepump, men driftskostnaderna blir lite lägre ju mer slang du förlägger, räkna med ca 3% större besparing/grad varmare inkommande köldbärare blir.
Grovt uppskattat så får du en grad varmare KB för var 50-100 meter kollektor.

För att kunna hjälpa dig mer behöver vi veta hur stort huset är, var du bor och annat som har med förbrukning/behov att göra.
Enrörs eller tvårörs system skiljer sig åt på det sättet att enrörs system ofta kräver en högre vattentemperatur för att klara av att värma huset.
En värmepump skall helst arbeta med så låg temp som möjligt, och de flesta värmepumpar klarar inte av mer än max 65 grader på framledningen.
Lite mer info om radiatorsystemet skulle alltså också behövas för att ge dig mer specifika råd.
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 21 juni 2012, 08:44:50 »

Räknar man på det så går det 1m slang per kvm med 1 meter avstånd mellan slangarna. Men bäst är att skriva ut en tomtkarta och sätta sig och rita ned förläggningsdikena. Förmodligen vill kommunen ändå ha in en sådan karta. Tänk på att ta ut minst 1,5 m avstånd till byggnader, plattytor, växtlighet mm
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 21 juni 2012, 08:04:46 »

Hur varmt vatten behöver du shunta ut till radiatorerna när det är som kallast?
Skrivet av: frågvis och novis
« skrivet: 20 juni 2012, 23:50:38 »

Är på gång med att byta ut min pelletspanna mot antingen jord eller bergvärme. Tagit in några offerter varav en kommit och tittat. Han tyckte min tomt var för liten och för torr. Hur stor yta behövs för 600 m slang? Har en tomt på nästan 3000m2 (minus hus, förråd, sovstuga några träd och uppfart såklart) så jag tycker det låter konstigt. Behöver jag dessutom 600 m? Förbrukar 5-6 ton pellets/år, elförbrukning på 10-11000kwh. Enplansvilla byggår -83 på 116 m2 boyta plus 56 m2 biyta. Någon annan har räknat på 400 m... Men båda med en pump på 8 kw. Hur vet man vem som är seriös och inte? När man ingenting kan blir man nog lätt lurad... Har också fått frågan om jag har enrörssystem eller tvårörs, spelar detta någon roll? Kan tillägga att jag har en braskamin för att stödelda när det blir riktigt kallt, något som händer allt som oftast här i norra Sverige.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!