Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Ing-Britt skrivet 12 november 2004, 12:38:12

Titel: Dimensionering, bergvärme Södertälje
Skrivet av: Ing-Britt skrivet 12 november 2004, 12:38:12

Hjälp, vår 15 år gamla kombipanna har havererat och vi är inte insatta i ämnet bergvärme! Vår familj, 4 personer, bor i ett äldre tvåvånings trähus, 234 m2 och har förbrukat ca. 45000 kW (olja+el) exkl. hushållsel per år. Kan tänka oss att ha lite varmare inne. Har fått en offert på NIBE FIGHTER 1115-13 kW med eltillsats 9 kW.
Borrning 240 meter. Beräknad energitäckningsgrad 99 %. Sytemdata i offerten (1.8 m3 olja, el 35000 kW), Nettoenergibehov 49400 kW (exkl. hushållsel), 5000 kW
varmvattenbehov ingår i det. Kollektordata: Aktiv borrhålslängd; 234 meter (finns grundvattnet där?)Köldbärartempereratur in (medel): 0 grader C.
Frågetecken: Vi bor på en grusås. Andra i området har fått borra mellan 7-25 meter för att komma till berg. Finns det någon extra marginal inräknad i borrdjupet eller behöver det förlängas och i så fall går det? Är det o.k. att köldbärartemp. in, medel, är 0 grader C?
Tacksam för lite hjälp/Ing-Britt
Titel: Re:Dimensionering, bergvärme Södertälje
Skrivet av: admin skrivet 12 november 2004, 19:52:37
Jag sitter inte på något beräkningsprogram, men jag tycker det verkar lite med 234 meter...

Två hål med vardera 150 meter aktivt djup skulle se till att du aldrig kom under 0 grader in. (Uppskattningsvis)

Har du talat med grannarna om hur djupt de borrat - och vilka effekter de har på sina värmepumpar... vilka lägsta inkommande temperaturer på KB-vätskan.

Grundvattennivån brukar ligga på ca 2-7 meters djup - men det kan vara både mer och mindre - på en grusås kan det vara långt till grundvattnet, än en gång - hör med de som borrat i er närhet.

Citera
Kollektordata: Aktiv borrhålslängd; 234 meter (finns grundvattnet där?)

Aktivt djup innebär att det skall vara 234 meter från grundvattnet och till borrans botten!

De flesta borrare verkar få problem att komma djupare än ca 200 meter, se till så att du själv inte behöver betala den extra kostnad som tillkommer ifall de behöver göra två hål.

Jordborrning + foderrör kostar ca 3 ggr så mycket som borrningen i berg...

Ta in fler offerter, hör av er till forumet igen, jag tycker inte att ni skall köpa en anläggning som har mindre än 0 grader inkommande kölbärare som lägst, värmepumpens verkningsgrad minskar med ca 3% för varje grad lägre inkommande köldbärare du har.
Skilladen mellan 0 och -5 grader blir således ca 15% i minskad verkningsgrad - det kan vara en god affär att borra lite djupare, i alla fall på lång sikt!

/Rickard

PS. Tala med grannarna!, fråga om borrdjup, värmepumpens uteffekt och lägsta inkommande KB-temp.
Utifrån den infon kan du själv bedömma om offerten är rimlig.
DS.