Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 augusti 2014, 17:14:10 »

Jag skulle rekommendera en riktig dator (nån avdankad bärbar t ex) eller en Raspberry PI och Linux. Jag har själv hållit på en del med Arduino, men det är ganska komplicerat att få till stöd för Ethernet, CanBus och en skärm samtidigt. Med en Linux-dator har du väldigt mycket gratis i form av operativsystem med multitasking, nätverk, webserver, fjärrstyrning, högnivåprogramering etc.

Vad gäller tempgivarna så är det vanliga 4,7kohm NTC-motstånd. Om du söker lite på forumet så finns det länkar till passande från t ex Elfa för några kronor styck.
Skrivet av: ricott
« skrivet: 08 augusti 2014, 16:26:57 »

Pratat med en kollega idag och han har jobbat en del med Arduino och rekommenderade det för att styra allt, känns ganska lockande och verkar ha vettigt prisade komponenter.

Om man skall reläa pooltempgivaren och få kombimodulen att tolka det som T3, vv temp. Antar att man måste ha en speciell tempgivare? Får man fråga vilken tempgivare du köpte?
Måste det vara denna, http://vvsbutiken.nu/product.html?product_id=5056, gogglat en del men hittar ingen spec på tempgivaren.

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 augusti 2014, 08:31:33 »

Jo. Självklart kan man dra den direkt till VB-stammen så kort som möjligt. Jag har uppdaterat bilden igen så att det är lite tydligare. Jag vet inte varför jag hade ritat som jag hade gjort, men det var förmodligen nån rest av att jag hade tänkt koppla in mig i elpannan först för att kunna nyttja den ordinarie cirkpumpen...

Eftersom växelventilen stänger flödet mot elpannan så kan det inte bli något flöde åt fel håll.
Skrivet av: ricott
« skrivet: 07 augusti 2014, 23:01:31 »

Tittar på din excellenta skiss och funderar på om returen från värmeväxlaren kan gå direkt på värmebärare returen med ett T-rör. Ingen risk för cirkulation på fel håll? Har kulvert från VP till huset och kan inte koppla in mig på returen vid kombimodulen som din skiss verkar visa, är det ett problem?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 augusti 2014, 13:30:34 »

Lite uppdatering så här mitt i seklets varmaste sommar då kanske inte så många drömmer om poolvärmare...


Jag har uppdaterat bilden lite eftersom jag var tvungen att sätta en en extra pump för värmebäraren. Den ordinarie sitter i botten på elpannan och det är helt enkelt för krångligt att dra VB-rören därifrån till växelventilen och poolvärmeväxlaren.
Det sitter dessutom ett filter på röret från poolen så att det inte kommer in skit i värmeväxlaren och cirkpupen.



Styrsystemet består i princip av två delar; Ett enkelt webgränssnitt (där man kan slå på/av värmen och se lite temperaturer och status) och ett reglerprogram som styr några reläer via ett separat I/O-kort (Welleman K8055) och håller koll på vad som händer.

Webgränssnittet skapar eller tar bort en fil som reglerprogrammet använder för att avgöra om man vill värm poolen eller inte.

Reglerprogrammet funkar ungefär så här:

- Finns inte kontrollfilen så skall inte poolen värmas, men temperaturen i poolen kontrolleras en gång i timmen för att aktuellt värde skall kunna presenteras på websidan1
- Finns filen så skall poolen värmas, vilket i praktiken innebär att fyra relän slås om.
  * Ett relä kopplar om tempgivaren för varmvattnet så att den mäter tempen på vattnet som går ut från värmeväxlaren till poolen. Då kommer Rego'n att tro att varmvattenberedaren är kall och starta VP'n.
  * Ett relä ställer om växelventilen så att värmebäraren går genom poolvärmeväxlaren istället för till varmvattenberedaren
  * Ett relä startar cirkulationspumpen som pumpar poolvattnet genom värmeväxlaren
  * Ett relä växlar spänningmatningen till VB-pumpen så att den 'externa' går istället för den i elpannan
- Var femte minut växlar programmet över till 'rätt' VV-tempgivare i fem sekunder för att kolla om varmvattenberedaren behöver värmas på. Om det behövs så växlar reläerna över så att beredaren värms till två grader under stopptempen i Regon och då växlar dom tillbaks till poolvärmning igen.
  * När det har gått tre timmar eller tempen i poolen är 32 grader så är systemet nöjt och reläerna växlar tillbaks till varmvattenvärmning. Då fortsätter VP'n att gå tills Regon tycker att  varmvattenberedaren är tillräckligt varm och allt stannar.

Det är viktigt att tillskottet är spärrat under poolsäsongen. Annars kommer Regon att slå igång elpatronen efter en stund eftersom den uppfattar det som att det tar väldigt lång tid att få upp temperaturen i varmvattenberedaren...


1) Eftersom tempgivaren för poolen sitter i pannrummet på röret som går till värmeväxlaren så får man bara en korrekt mätning när vattnet cirkulerar. Därför körs cirkpumpen i 5 minuter för att få en stabil temperatur innan värdet läses av.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 17:23:17 »

Tanken var att avaktivera elpatronen. Annars går den igång efter en timmes poolvärmning eftersom Regon uppfattar det som att VP'n inte orkar värma vattnet.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 juni 2011, 17:14:43 »

Växlingen tillbaka till elpannan borde väl ske när/om elpatronen startar?
Annars kanske du får kok i varmvattenberedaren med utlöst temperaturbegränsare eller övertrycksventil.
Eller har du deaktiverat patronen helt?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 16:15:12 »

Jo, jag tänkte bygga in lite felhantering i styrprogrammet. T ex kan man ju växla tillbaks till elpannan om T9 (VB-returen) blir för varm innan den bryter för HP.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 16 juni 2011, 16:12:34 »

Ser bra ut.

Se bara till att det finns cirkulation på andra sidan växlaren annars blir det HP-larm.

Har varit med om att ungarna lyckats med att döda min poolpump med för livligt bad och den sugit luft.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 16:10:17 »

Värmepumpen kommer ju att triggas igång iom att T3 kopplas om. Då tror den att varmvattnet är ca 20 grader...
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 16 juni 2011, 15:55:57 »

Skall väl fungerar tycker jag, bara du kan trigga igång pumpen på något sätt.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 15:46:54 »

Ja, jag har ju bra tillgång till värmebäraren så det spelar egentligen ingen roll vilket värmebehov jag simulerar.

Men om växlaren sitter på värmebäraren och du indikerar ett VV-behov så kommer växelventilen att slå om och du värmer VV ändå?

Enklast är nog som Rickard säger, indikera en låg utetemp med ett fast motstånd, och pumpen kommer fortfarande att växla till VV vid behov.

Som du ser så 'stjäl' jag värmebäraren innan den kommer fram till elpannan, så den kommer inte värma nåt annat än värmeväxlaren.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 15:32:48 »

Nu har jag ritat en snygg och pedagogisk bild... Det i den röda rutan är mina nya prylar.

Vid poolvärmning växlar växelventilen, cirkpumpen startar och T3 växlar över till givaren på returen från poolen.
Då kommer Regon tro att varmvattnet är kallt, VP'n och VB-cirkpupmen startar och cirkulerar varmvatten genom värmeväxlaren.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 15:25:12 »

Hmm... Jag kom på nu att VB-cirkpumpen sitter ju i elpannan, så jag måste koppla in mig där i det trånga utrymmet iallafall på nåt sätt...
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 16 juni 2011, 14:55:17 »

Ja, jag har ju bra tillgång till värmebäraren så det spelar egentligen ingen roll vilket värmebehov jag simulerar.

Men om växlaren sitter på värmebäraren och du indikerar ett VV-behov så kommer växelventilen att slå om och du värmer VV ändå?

Enklast är nog som Rickard säger, indikera en låg utetemp med ett fast motstånd, och pumpen kommer fortfarande att växla till VV vid behov.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 08:31:09 »

Ungarna badar oavsett, men i år kanske jag också kan bada  Thumbsup
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 juni 2011, 08:27:02 »

OK, det är väl bara att testa, att köpa en större plattis är ju ingen större investering, självklart skall ungarna bada i varmt vatten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 08:24:39 »

Ja, jag har ju bra tillgång till värmebäraren så det spelar egentligen ingen roll vilket värmebehov jag simulerar. Men om jag skall simulera husvärmebehov så måste jag koppla förbi utegivaren och då blir min loggning/statistik lidande.

Anledningen till att jag tänkte växla till en annan tempgivare är hel enkelt för att kunna mäta pooltempen. Å andra sidan så kan jag ju ha en permanent inkopplad givare för det så att jag kan läsa av tempen när som helst, men den kommer ju ändå bara att visa rätt när cirkpumpen går...

Värmeväxlarens kapacitet har jag också funderat över. Poolvattnet är ju dock så kallt så jag tror inte VP'n kommer att behöva jobba vid alltför hög temp. Men, det lär man ju märka ganska snabbt...
Jag mätte lite och jämförde med produktbladen. Jag är ganska säker på att det är en CB27-24 eller motsvarande, dvs 24kW märkeffekt..
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 juni 2011, 08:08:04 »

Strunta i att sätta in en extra tempgivare, det räcker att sätta ett fast motstånd som indikerar att VVB-tempen är så låg att värmepumpen måste starta.
I en vanlig bergvärmepump är det dock smidigare att simulera värmebehov, då man inte har någon bra tillgång till cirkulationsledningarna som används vid värmning av tappvarmvatten.

En 20 kW plattvärmeväxlare? är nog i minsta laget, betänk att du skall försöka överföra mer än 10 kW värme vid låga framledningstemperaturer och höga vb-temperaturer, typ 45/30, och effektmärkningen på värmeväxlare brukar gälla vid 80/20.
Det kan fungera, men det kan också innebära en rätt ogynnsam drift för värmepumpen, kontinuerlig drift med höga tryck är inte någon hälsosam drift för en värmepump.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 juni 2011, 07:32:07 »

Hej. TokJan och andra gör-det-självare. Jag tänkte utnyttja all den tid som VP'n står still under sommaren till att värma barnens plaskdamm, men i stället för att köpa poolstyrningstillbehörssatsen så tänkte jag snickra ihop den själv.

Så här har jag tänkt mig:
- En växelventil (ESBE VZA tror jag den heter) strax innan elpannan som styr om värmebäraren så att den går genom en värmeväxlare (Alfa Lavall, rostfri, ca 20kW).
- Ett växlande relä som kopplar om tempgivaren i varmvattenberedaren till en likadan givare på returen från poolen så att VP'n tror att den måste värma varmvatten.
- På poolsidan tänkte jag dra 1" PEM till pannrummet och värmeväxlaren. Cirkulationen blir med en Wilo RS 25/60.
- Styrning av växelventil, tempgivare och cirkpump gör jag med min befintliga loggdator (som redan har koll på alla temperaturer och vad VP'n pysslar med).

Om allt funkar som det skall så är den enda förändringen jag behöver göra i ordinarie styrsystem att slå av elpatronen. Annars kommer ju den att gå in efter nån timme när den tycker att VP'n inte klarar av att värma varmvattnet.
Tyvärr finns det inga lediga reläutgångar på elpannans IO-kort, annars hade det varit smidigt att koppla in växelventilen och cirkpumpen där och styra via CanBus'en...

Nån som har några synpunkter? Det jag oroar mig mest för är om Wilo-pumpen kommer att klara av tillsatserna i poolvattnet.
 *vinkar*

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!