Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 september 2015, 18:42:37 »

Rickard, har nog tyvär för liten tomt för jordvärme tror jag, ungefär hur stor tomt behövs? Håller med om att det kommer att ta tid att tjäna in bergvärmen, om någonsin :), men som sagt, tryggheten och komforten är faktorer som också spelar in, sen är det positiv att investeringen höjer husvärdet.

Du behöver nog runt 500 meter, med lite utrymme för grävaren så uppskattningsvis 700 m2 grävbar marktyta, minst.
Slangen skall grävas ned minst 2 meter från väggar och annat som kan "lyfta" av eventuell tjäle.
med 500 meter kollektor så är det bäst om man kan förlägga 2 X 250 meter istället för en slinga på 500 meter.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 september 2015, 18:28:07 »

Jag pratar inte om skillnad i offerter utan om skillnad i faktiskt pris. Alla som borrat här i närheten har fått borra mer än ett hål för att få till ett fungerande hål, pga besvärlig berggrund, och alla har haft 30-40 m ner till berget.
Man brukar få ett pris för ett fungerande hål och det som tillkommer är foder rör om det går mera än 6 meter foder rören brukar ligga runt 750 kr metern *30 meter blir ca 22500 kr minus en del i rotavdrag. Om borraren får borra flera hål brukar dom stå för det men dom gör inte hur många försök som helst.
Skrivet av: jawsmike
« skrivet: 10 september 2015, 11:29:10 »

Rickard, har nog tyvär för liten tomt för jordvärme tror jag, ungefär hur stor tomt behövs? Håller med om att det kommer att ta tid att tjäna in bergvärmen, om någonsin :), men som sagt, tryggheten och komforten är faktorer som också spelar in, sen är det positiv att investeringen höjer husvärdet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 september 2015, 15:00:40 »

jawsmike, du har inte möjlighet att förlägga jordvärme, en mycket bra kompromiss mellan luft/vatten och bergvärme.
Liiite dyrare än luft/vatten, men mycket billigare än bergvärme om man har långt till berget, och lika stabil drift som med bergvärme...
Den ytterligare besparingen/år om du väljer barg eller markvärme kanske blir 3000 kWh/år eller nåt sånt, så det kommer ju att ta ett tag innan du tjänat in bergvärmen, om någonsin, men du måste ha huvudsäkringar som håller för 100% elpatron när det är som kallast, det kan man slippa om man har bergvärme eller jordvärme.
Även jag bedömer att luft/vatten krånglar mer - i normalfallet - än mark eller bergvärme.

Inte alla investeringar man gör lönar sig ju heller, så trygghet och komfort kanske man inte skall räkna 100% ekonomiskt på?
Husets värde stiger nog ofta ungefär lika mycket som man investerar, och en berg eller markkollektor förlorar ju inte sitt värde de närmaste 50 åren i alla fall.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 09 september 2015, 10:57:56 »

Jag pratar inte om skillnad i offerter utan om skillnad i faktiskt pris. Alla som borrat här i närheten har fått borra mer än ett hål för att få till ett fungerande hål, pga besvärlig berggrund, och alla har haft 30-40 m ner till berget.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2015, 15:30:46 »

80-100000 kr i skillnad då måste dom tagit i rejält på borrpriset eftersom du har en 7 kw luft/vatten vp så bör dom inte räknat med så djup borra heller  Sc:,h
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 01 september 2015, 02:04:59 »

Lutar nog mer åt att jag satsar på BV ändå då det känns som ett tryggare val

Det beror ju delvis på hur man räknar. Det har gjorts tre BV-installationer här i närheten, och de har alla haft 35-40 m ner till berg, plus väldigt poröst berg när de väl nått ner, så några hål har fallit ihop så de har fått börja om. Den senaste krävde tre borrningar för att få till ETT hål. Borrfirman visste om att det kunde bli problem och hade tagit till rejält i offerten men hade då å andra sidan fast pris och hålgaranti.

Räkna inte bara på vad själva värmepumpen kostar, utan ta också höjd för svår borrning om du har långt till berg. Har någon borrat i närheten? Vad begär borrfirman om det ska vara fast pris?
Här i området blev prisskillnaden mellan LVVP och BV i storleksordningen 80 000-100 000. Hur lång tid tar det att tjäna igen de pengarna?

Min installation kostade ca 90 kkr och jag hade och har ungefär samma förbrukning som purjo_. Från ca 36 till ca 19 MWh per år.
Skrivet av: woodbear
« skrivet: 31 augusti 2015, 14:34:52 »

Sant, derfor man bør være litt forsiktig med all in one løsninger på l/v
Men lv mot en form for mulitank/dobbeltmantlet ol. Da kan man spare inn selveste luft/vann delen av systemet fort nok ..

Men samtidig, har man borrhullet, så varer jo det lenge..


Skrivet av: jawsmike
« skrivet: 31 augusti 2015, 14:27:34 »

Lutar nog mer åt att jag satsar på BV ändå då det känns som ett tryggare val även om det säkerligen tar mig fler år att tjäna igen pengarna kontra LV. Känslan när man läser på nätet och forumet är att BV pumparna är lite driftsäkrare än LV och skulle det bli riktigt kalla vintrar framöver så känns det bra att ha en stabil värmekälla. Vill inte ha några problem, allt ska bara fungera :). Ser ut som att jag kommer att satsa på en Thermia Optimum 8 G3 och köra golvvärme i bottenvåningen och radiatorer på övervåningen. Någon som har erfarenhet av denna värmepump eller tycker jag ska satsa på någon annan pump?
Skrivet av: woodbear
« skrivet: 31 augusti 2015, 11:15:31 »

Jeg valgte luft/vatten, men hadde kun 4 m til berg.  Men her i norge kom alle prisene på rundt 180-200k  Vi har lavere el priser, og ikke ROT fradrag her. Så det er lett og se at det blir dårlig butikk.  Men vi kan få tilbake 10-30000 tilbake fra staten. 10000 for vp, 10000 for energimåler og 10000 hvis man fjerner en oljepanne og erstatter med vp .
Jeg hadde egentlig bare tenkt å velge en multitank, dobbeltmantlet bereder og docka en vp til den. Hvis man bruker 40-80000 per vp, og sparer de inn på 5-7 år, og bare bytter dem når de går sønder..  mens grunnsystemet inne holder i maaaaange år

Landet på ctc og i250, da i250 vil kunne overleve flere utedeler..  Jeg håper naturligvis at ctc fortsetter å gjøre ecologic kompitabelt i mange år, slik at jeg kan om 10-15 år, bytte vp  og styre den med i250 evnt. med en omformer
 i250 har heldigvis andre innganger til tanken for ved og sol osv.  Der kan man også docke et annet merke vp, med egen styring som en vanlig elkjele..

På den måten blir ikke luft/vatten så dårlig økonomi.  Hvis man derimot kjøper en all-in-one løsning, der ute delen er gift med innedelen... da blir det vel fort til at alt må skrotes når det blir for dyrt å reparere... 

billigste ctc løsning for meg hadde vært å bare kjøpe en ecoair og basic display, og docket mot en dobbeltmantlet bereder.  Men jeg fikk i250 ganske rimelig... så tenkte det var lurere der og da...  ikke helt sikker nå lenger men gjort er gjort.. mulig en akk.tank med spiral til halve prisen hadde vært bedre... da hadde jeg sluppet å pludre med så mye funksjoner som i250 har :P
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 31 augusti 2015, 09:48:14 »

Jag har luft/vatten i Sundsvallstrakten. Eldade med flis innan, men enligt energideklarationen (som stämmer ganska bra om man räknar baklänges) skall huset dra ca 35 MWh per år, nuvarande förbrukning ligger runt 20. Jag har egentligen ganska bra förutsättningar för bergvärme, men valde luft/vatten för att det var mycket enklare och billigare om jag gjorde allt jobbet själv. Totalt hamnade jag på knappt 70000 installerat och klart, men då gjorde jag om en del rördragning i 'pannrummet' när 1000l acktank och annat städades ut.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 26 augusti 2015, 21:00:08 »

Vi hade  ungefär samma förutsättningar för bergvärme – 35-40 m till berg och dessutom svårborrat, i mellersta Västerbottens kustland. Så vi satte in CTC luft/vatten för knappt fyra år sen. Elförbrukningen har sjunkit från ca 36 MWh till knappt 20 MWh per år.
Installationskostnad ca 90 kkr för grundsystemet, plus 20 för extratank och inkoppling av vedpannan i köket och styrning för den delen av systemet.
Skrivet av: jawsmike
« skrivet: 26 augusti 2015, 11:27:47 »

Låter bra det! Ja jag behåller braskaminen och har inte bestämt mig hur jag gör med övervåningen, hade varit optimalt att sätta in vattenburna radiatorer där men det lär väl kosta en slant det också, finns det någon skapligt billig ventilationslösning för att sprida värmen upp till övervåningen?
Har som sagt inte bestämt mig än om det blir L/V eller BV, har fått offert på båda alternativen och då är bergvärmen ca 40.000 kr dyrare + att jag får betala 813 kr/meter för foderrören om det blir mer än 6 m, dem som har borrat i närområdet har haft mellan 30-50 m foderrör vilket lär ge mig en extrakostnad på drygt 30.000 kr. Så totalt lär BV kosta ca 70.000 kr mer än L/V och på kalkylen jag fått så handlar det om en besparing på ca 3.000 kw/år mer med BV, bör ta ganska lång tid att tjäna igen den extrakostnaden. Å en sidan så får man en pålitligare värme med BV även om det blir en vargavinter och så höjer man förhoppningsvis värdet på huset. Är lite inne på Thermias Atria som är förbered för BV om man skulle vilja byta till det senare, den verkar ha lite sämre värden än Atec dock men känns lite stabilare då den har lite vettigare konstruktion med dem vitala delarna i innedelen.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 25 augusti 2015, 22:05:42 »

Ja, det lönar sig definitivt. Om inte L/V-värmepumpen tas till alltför snålt så kan man nog få den att täcka husets värmebehov utom kanske ett par tre veckor då det är som kallast på vintern, vid milda vintrar behövs det kanske inget tillskott alls. Jag antar att du behåller braskaminen ändå?

Hur gör du med den gamla övervåningen, ska du ha kvar L/L och direktverkande el där eller sätter du upp radiatorer för vattenburen värme där också?
Skrivet av: jawsmike
« skrivet: 25 augusti 2015, 12:35:06 »

Tänkte kolla lite om det är någon som har erfarenhet av luftvattenlösningar i  södra Norrland.
Bor i Hälsingland i ett 1 5 planhus på 120 kvm och ska till och bygga ut huset med ca 45 kvm på bottenplan och tänkte då passa på att lägga golvvärme i nya plattan samt lägga in golvvärme på nedervåningen i den gamla delen ca 70 kvm. Har direktverkande el idag kompletterat med luftluft och braskamin. Ligger på en totalförbrukning runt 21000 kW i nuläget. Har troligtvis inte dem bästa förutsättningarna för att borra bergvärme då det är långt till berg. Frågan är om det är lönt att investera i en luftvattenlösning på dessa breddgrader eller är det bara bergvärme som gäller? Har fått lite offerter på Thermias värmepumpar där det finns lite intressanta modeller, är lite nyfiken på Atria och Atec. Tacksam för lite synpunkter.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!