Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 08 maj 2004, 09:03:56 »

Den av Roland angivna formeln verkar rimlig

Maxeffekt i kW = (Önskad innetemp - Dimensionerande utetemp.) x Årsförbrukning i kWh/(Antalet graddagar x 24) ,

om man avser den effekt som går år för uppvärmning

Jag tycker att man ochså bör försöka uppskatta medeleffekten för varmvattenförbrukningen.
Värmemängd = 0.0012 * volym* (varmvattnets temp - kallvattnets temp)/verkninggrad
Faktorn 0.0012 är 4186 (Joule eller Ws)/3600 (sekunder)
Vattenförbrukningen kan slås ut på ett rimligt antal timmar, t ex från kl 15 till 23 (8 timmar) och ger medeleffekten=Värmemängd/ antal timmar

Gör man på 8 timmar slut på 100 liter 37-gradigt vatten pch 7 grader kallvattentemp
blir tillägget för VV (medeleffekten) 0.5 KW
Har man småbarn hemma måste dessa kanske bada även när det är smällkallt ute. Då ökas mdeleffekten till 1.7 kW. Fast de badar kanske mitt på dagen när det inte är så kallt där ute på den kallaste dagen. Då påverkas kanske inte  den totala maxeffekten så mycket som vad beräkningen ger.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 maj 2004, 08:57:13 »

Citera
Roland var hittar jag antalet graddagar? SMHI ?

En gång i tiden fanns det på SVEP:s hemsida en "Lathund för dimensionering av ett-hålssystem". I den fanns det en tabell med orter, graddagar, dimensionerande utetemperatur. Graddagarna och dimensionerande utetemperatur ger tillsammans med önskad inomhustemperatur faktorn man skall dividera med.

Det är från lathundern jag har fått mina värden. Så det är inga gissade värden.

SMHI säljer graddagsstatistik. Det är möjligt att man kan få värdet för en ort gratis om man frågar.
Skrivet av: ME
« skrivet: 07 maj 2004, 22:53:12 »

Roland vart hittar jag antalet graddagar? SMHI ?

och hur får man fram
Citera
aktorn man dividerar med beror på ortens klimat. Den kan vara upp till 3000.

gissar man bara ?

Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 maj 2004, 19:40:36 »

Citera
Nu är jag nyfiken igen och undrar: Var kommer den snusformeln ifrån och hur väl stämmer den i 'norra' resp 'södre' delen av landet?

Den fullständiga formeln är

Maxeffekt i kW = (Önskad innetemp - Dimensionerande utetemp.) x Årsförbrukning i kWh/(Antalet graddagar x 24)

För Stockholm är antalet graddagar ca 3700 och dimensionsionerande utetemperatur -17. Formeln blir förenklad om man vill ha 20 grader innne

Maxeffekt = Årsförbrukning/2400

Faktorn man dividerar med beror på ortens klimat. Den kan vara upp till 3000.
Skrivet av: admin
« skrivet: 07 maj 2004, 19:26:15 »

Citera
Jag har inte hört att man kompenserar för vilken landsända man bor i.

Tror att "byggnormen" kompenserar för det. Långt söderut är husens isolering klent dimensionerat, och längre norrut rejälare dimensionerat.

Men jag kan inte påstå att jag vet det...

Vad jag vet är att t.ex. takstolar är klenare, längre söderut. Detta p.g.a. att snöbelastningen antas vara mindre.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 07 maj 2004, 10:02:08 »

Rickard och PerF har i den här länken kommit med en massa bra synpunkter
PerF skrev ochså
Citera
Toppeffekten beror delvis på var i landet du bor men schablonmässigt brukar man säga att effektbehovet är ungefär energibehovet 2000


Nu är jag nyfiken igen och undrar: Var kommer den snusformeln ifrån och hur väl stämmer den i 'norra' resp 'södre' delen av landet?

Man brukar säga att effektbehovet vid lägsta temperatur motsvarar ett års oljeförbrukning i m3 gånger 3.

3m3 * 3 = 9kW.

Dvs 3m3 per år, 80% verkningsgrad på pannan = 24000kWh. 24000/2000=12 så jag landade lite högt där. Dividera med 2500 och resultatet stämmer nog bättre.

Observera att detta bara är ett överslag och inga exakta beräkningar!  ;D

Jag har inte hört att man kompenserar för vilken landsända man bor i.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 06 maj 2004, 22:49:15 »

Rickard och PerF har i den här länken kommit med en massa bra synpunkter
PerF skrev ochså
Citera
Toppeffekten beror delvis på var i landet du bor men schablonmässigt brukar man säga att effektbehovet är ungefär energibehovet 2000


Nu är jag nyfiken igen och undrar: Var kommer den snusformeln ifrån och hur väl stämmer den i 'norra' resp 'södre' delen av landet?

On jag apllicerar den på vårt hus kommer jag till 10 KW, i tre offerter föreslås toppeffekterna 6,9 11,7 och 9.2 KW. Den sistnämnda siffran stämmer ganska väl med den de kallaste o blåsigaste 2 dygnen som vi under 25 år upplevet i huset ( baserar på förbrukningen av olja (90 % eftersom pannan då gick ganska mycket)
Skrivet av: admin
« skrivet: 06 maj 2004, 16:20:04 »

Citera
Om jag skulle välja, skulle jag välja någon form av frånluftsvärmepump kompletterad med en elberedare för extra varmvatten kopplad i serie. Comfortzones nya pump ser intressant ut och håller den vad den lovar så skulle den stå högt upp på min lista.

Håller med, det som kan vara ett litet problem i detta fall är att garaget skall byggas fristående - kan vara svårt att få frånluften från garaget till värmepumpen utan att det blir fult. Står garaget långt från huset blir det nog i princip omöjligt.
Men som sagt var, med den låga energiförbrukning som anges kanske det inte behövs att frånluften från garaget går via värmepumpen, det kanske räcker ändå.

Ett samtal med tillverkaren borde kunna ge klarhet i detta.

Ett annat bra alternativ kunde vara att köpa en Nibe 1110-5 kW (utan beredare) och en Nibe 300/200 beredare. Den borde klara av ett bubbelbadkar utan större problem. Den relativt lilla värmepumpen får dock jobba ett bra tag för att återladda 500 liters varmvattenvolym...

När du dimensionerar radiatorerna på övervåningen, se då till att de dimensioneras så att de klarar av att värma övervåningen med samma temp på vattnet som golvvärmesystemet klarar sig med.
Annars försvinner en stor del av "ekonomin" med att ha golvvärme och värmepump. Jag föreslår att du dimensionerar radiatorerna för minst 50W/m2,
Men det här är inte så enkelt när det gäller övervåningar, lite svårt att bedöma effektbehovet när man inte riktigt vet på förhand hur mycket som tillförs nedifrån... Tar du i lite för mycket går det dock alltid att strypa bort effekt. Snålar du på radiatorerna kommer du att tvingas köra med högre framledningstemp än golvvärmen behöver hela tiden för att få tillräckligt varmt på övervåningen. Detta ger en lägre verkningsgrad på anläggningen och en högre driftskostnad, man kan säga att du förlorar på att spara... i alla fall när det gäller radiatorer.

PS. Strunta i bubbelbadet och bygg en riktig utomhuspool istället  ;) med en sån förlänger du sommaren med 100 % 8)
Skrivet av: PerF
« skrivet: 06 maj 2004, 10:09:43 »

Vilket märke talar det för med ovanstående förutsättningar? Jag undrar även hur man räknar ut toppeffekten på hus och garage? Det jag vet är att årsbehovet på huset är 8410 kwh vid 20 grader inne och 929 kwh i garaget vid 10 grader inne.

Toppeffekten beror delvis på var i landet du bor men schablonmässigt brukar man säga att effektbehovet är ungefär energibehovet/2000, dvs i ditt fall 4,5-5kW.

Med det låga energibehov du har låter inte jord/bergvärme som någon ekonomisk guldgruva. Kostnaden i förhållande till den besparing du kommer att göra är så liten att det kommer att ta mycket lång tid innan den betalt sig.

Om jag skulle välja, skulle jag välja någon form av frånluftsvärmepump kompletterad med en elberedare för extra varmvatten kopplad i serie. Comfortzones nya pump ser intressant ut och håller den vad den lovar så skulle den stå högt upp på min lista.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 06 maj 2004, 09:56:21 »

Men vilken är effektivast i verkligheten?

Precis som Rickard besriver det så finns det massor av parametrar som styr vilket val som är lämpligast. (Bra skrivet förresten Rickard!  ;) )

Merparten av de värmepumpar som idag säljs har likvärdiga prestanda och jag skulle våga påstå att skillnader i installationskostnaden har större betydelse än några tiondelar i COP. Tre-fyra tiondelar (~10%) i COP motsvarar kanske 3-5000kr i driftskostnad under 10 år beroende på vilken förbrukning man har. Så att pruta och förhandla fram ett bra pris är förmodligen mer lönsamt än att våndas över vilken pump man ska välja.  :D

Glöm inte att det som tillverkarna säger är marknadsföring! Olika tillverkare profilerar sig mot olika kundkategorier med sina argument och det gäller att som konsument att värja sig och titta på vad man egentligen behöver. Försök också att se vad skillnaden i totalkostnad blir bortom installationskostnaden.
Skrivet av: Meken
« skrivet: 06 maj 2004, 09:42:22 »

Huset är ett nytt hus som vi håller på att bygga nu, har börjat med grunden. Huset kommer bli ca 194 kvm och vi ska ha ett fristående garage/förråd på 52 kvm.
Både hus och garage har samma konstruktion, dvs välisolerat garage. Vi ska golvvärme i garaget samt på bottenvåningen i huset. Men radiotorer på övervåningen. Då huset är relativt stort så vill vi satsa på bergvärme redan från början, speciellt då vi räknar med att bo kvar länge. Vi har tänkt ha bubbelbad i huset och det kräver antagligen en extra vvb.
Vilket märke talar det för med ovanstående förutsättningar? Jag undrar även hur man räknar ut toppeffekten på hus och garage? Det jag vet är att årsbehovet på huset är 8410 kwh vid 20 grader inne och 929 kwh i garaget vid 10 grader inne.

Mvh
Marcus
Skrivet av: admin
« skrivet: 06 maj 2004, 03:56:00 »

Hej Meken.

Själv har jag valt en Nibe 1210-7 kW, och eftersom jag gjort det så var min bedömning att den var bäst för mig. I alla fall när man tittar på besparing/satsad krona.

Men allt beror på vilket typ av uppvärmningssystem du har, skall du som BJohan sätta in en värmepump i ett nybyggt hos kanske Comfortzone ger en billigare installation och en skaplig effektivitet, vilket totalt sett gör den till ett bättre köp.

Har du golvvärme i hela huset, och därför låga krav på framledningstemperaturen så ligger thermias värmepumpar bra till, de går (kanske) lite tystare än Nibes värmepumpar och har ungefär samma verkningsgrad, men de kostar något mer. De har även scrollkompressor, vilket uppges ge längre förväntad livslängt. Om det verkligen gör det vågar jag inte ta ställning till, men de marknadsförs i alla fall på detta sätt...

Har du ett högtempererat radiatorsystem kanske IVT HT, Warmitek eller Viessmann är rätt val för dig, de klarar nämligen av att ge ca 5 graders högre framledningstemperatur än gängse värmepumpar, vilket är viktigt om man har ett sådant radiatorsystem som kräver höga framledningstemperaturer. De ger även varmare varmvatten, vilket otvivelaktligen är en fördel.
Varmvattentemperaturen är väl det enda jag inte är riktigt nöjd med när det gäller min egen installation. Tidigare hade jag direktverkande el och elberedare, då hade jag "hur varmt tappvarmvatten som helst", vilket jag uppskattade. Speciellt när man skall diska är det en fördel.

Som sagt var, det beror till stora delar vilket uppvärmnings-system du har och hur priskänslig du är vilket som är rätt val för dig.

Din fråga om vilket märke som är bäst kan även ha flera bottnar, vad är bäst... är det den värmepump som ger den högsta verkningsgraden, eller är det den som går tystast, eller den som kan ge den högsta framledningstemperaturen, eller den som ger en konstant framledningstemperatur (utan svängningar) i förhållande till värmebehovet (CTC), eller tar värme från uteluften, eller tar värmen från uteluften och marken/berget. Eller vill du helt enkelt ha det "värsta" med flest finesser, trots att alla eller delar av ovanstående fördelar saknas.

Valen är många och jag förstår att du är rådvill, men hör gärna av dig med lite mer information om vad du har eller har tänkt installera för uppvärmnings-system så skall vi nog kunna hjälpa dig att göra ett skapligt val.

/Rickard
Skrivet av: meken
« skrivet: 05 maj 2004, 22:13:02 »

Vilket märke är bäst, i marknadsföringen är alla bäst. Men vilken är effektivast i verkligheten?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!