Värmepump - Värmepumpsforum

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: sloburned skrivet 18 februari 2016, 16:06:55

Titel: Studerar energiteknik, hur tänka vid dimensionering av bergvärmepump?
Skrivet av: sloburned skrivet 18 februari 2016, 16:06:55
Hejsan!

Vi läser just nu energiteknik och vi har fått som arbete att isolera och välja värmesystem för en fristående villa. Vi är på det klara med det mesta men vid just dimensioneringen av bergvärmepump har vi kört fast och vi har inte haft jättenytta av läraren gällande detta heller så vi hoppas att någon vänlig själ skulle kunna hjälpa oss med ett generellt tänk kring dimensionering. 

En vanlig tumregel när det gäller dimensioneringen är väl att man dimensionerar för 50% av effektbehovet. Vad beräknas denna effekt på? DeltaT för DIT och DUT? Eller dimensionerar man endast efter DUT?

Då vi räknat ut en tidskonstant för huset kan man också dimensionera efter en DVUT-tabell för respektive ort i Sverige vad vi förstått. Är detta ett bra tillvägagångssätt? Finns det andra sätt? För- och nackdelar med dem i så fall?

Vi upplever det som att hela denna dimensioneringsbit känns lite luddig så om någon kan kasta lite ljus över detta skulle vi bli väldigt tacksamma!

Titel: SV: Studerar energiteknik, hur tänka vid dimensionering av bergvärmepump?
Skrivet av: Rickard skrivet 18 februari 2016, 17:24:18
70-75% effekttäckning vid DUT är mer vanligt numer, 100% om man har arbetstank eller invertervärmepump.
Titel: SV: Studerar energiteknik, hur tänka vid dimensionering av bergvärmepump?
Skrivet av: purjo__ skrivet 18 februari 2016, 20:59:49
Ja, 50% låter som nåt man räknade med för 20 år sen, men läraren kanske inte har varit ute i verkligheten sen dess...
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal