Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: polaris skrivet 03 november 2004, 17:27:18

Titel: grundvattenvariation
Skrivet av: polaris skrivet 03 november 2004, 17:27:18
Bor i Västerbotten (Umeregionen) på ca 70 m ö havet  ca 2 m till berg. När jag borrade så stod vatten ända upp i röret som då va 0.5 m över markytan (sen sommarn). sen sjönk de undan till "nån meter ner" som jag uppfatta det några veckor senare. Ja borra 141 meter för en Vp 7a och vad kan man då tänka sej att "min aktivt djup" kan va.
Hur stor förrändring i grundvatten nivå kan tro förekommer. Vp snurrar på ba fint och jag justerar på efterssom jag lär mej mer.  
Titel: Re:grundvattenvariation
Skrivet av: Norrlänningen 2.0 skrivet 03 november 2004, 20:40:06
Tjena..

Det brukar ta lite tid för ett hål att stabilisera sig, men låg det på "nån meter" ner efter några veckor så är det nog där det ligger för dig, kan sedan vara en viss variation beroende på flöde i berget och tillrinning (eller brist på det samma),  dessa variationer ska dock ha en marginell inverkan.

Vill du har stenkoll så rekomenderar jag ett samtal till SGU, där kan du nog få precis vilka data du vill över variationer i grundvattendjup för regionen.

Vad har du för brine in? lite intressant då vi bor i samma region, jag är rätt säker på att jag har ungefär samma aktiva djup som dig, men kör en mindre pump


Titel: Re:grundvattenvariation
Skrivet av: polaris skrivet 03 november 2004, 22:11:34
Har ju bara kört sen slutet aug i år och brine in har ett delta på 1-2gr ..5-3..4-2 typiskt. Varmt o skönt i kåken.
Nibe 1215-7 den går typiskt 30-35 ggr per dygn nu med +2-3 grader ute. Använder inte mycket varmvatten..bara 1 tonåring i duschen.
De knäpper lite i elementen strax efter pumpstart ..men de e bara mysigt ..då vet man att grejerna fungerar på natten. :D  
Titel: Re:grundvattenvariation
Skrivet av: Bertil skrivet 03 november 2004, 23:02:01
Min far, ibland även jag lodade ett 15 tal borror på stenåldern. Dom fanns runt min hemby, tyvärr finns det inga siffror kvar, i ett hål mättes även tempen !!!
Det skulle va kul att ha det nu, har mailat SGU men antar att deras analoga arkiv är för tungjobbat annat om dom hade haft det i nån dator.

Men jag har även en grävd brunn på gården.
Nivån sänks sakta från hösten är lägst i slutet på April sen stiger det flera meter på nån vecka!!!

Hos mig varierar det med ca 5 meter.  
Om vattnet sinar i en grävd brunn är det mycket sällan före jul, nästan alltid framåt mars april.
Då kommer dom stackars bönder med veka brunnar med sina vattentunnor dagligen!!

Det här kan nog variera kraftigt i landet och även lokalt beroende på hur stora grundvattenmagasin som finns med kommunikation med vår borra. Men även hur grundvattenrörelserna ser ut.

Vi har mycket skiffer i ytan som sannlikt är mycket uppsprucket och pga det släpper igenom vattnet snabbt.