Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 10 november 2008, 15:56:23 »

Hej uppdatering av min  tråd tänkte att någon kanske är intresserad  :)
har nu spolat värmesystemet fritt från sprit och ersatt med bara rent vatten kört ett tag så nu och har inga problem med stigande tryck längre.
Så det var sprit inblandningen som var problemet.
tack alla för hjälpen

Mvh Henrik
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 september 2008, 09:33:14 »

Automatavluftaren måste i så fall sitta på varmvattenberedaren. Gasen transporteras löst i vattnet till varmvattenberedaren där det är så varmt att gasen frigörs. Gasens löslighet i vattnet minskar när temperaturen ökar. Det finns troligen inga gasbubblor i rören till och från värmepumpen som avluftaren kan avskilja utan de bildas i beredaren.
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 20 september 2008, 18:07:15 »

Hej Har pratat med förra ägaren och det är sprit i systemet för frysskydd vid strömavbrott precis som Art Deco skriver.
Nu till en fråga skulle man kunna ha kvar spriten i systemet och lösa det genom automatavluftare på ledningarna idag har jag såna som man får öppna själv.

Mvh Henrik
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 20 september 2008, 17:28:45 »

Förmodligen var tänket " ifall att det skulle bli minusgrader pga längre elavbrott.  Nu blir frågan hur han på bästa sätt gör rent i sin golvslinga. Räcker det enbart att spola rent med vatten och i så fall hur länge...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 september 2008, 11:08:17 »

Det är spolning av systemet som gäller. Tror inte på värmesterilisering eller tillsatser av bakteriedödande medel. Det hjälper nog bara tillfälligt. Så fort man fyller på vatten kan man smitta ner systemet igen.

Undrar vad det var för tankegångar som låg bakom sprittillsatsen (bör vara sprit i det här fallet, glykollösning luktar inte). 
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 19 september 2008, 19:39:38 »

Hej gjorde som du skrev Roland och kollade om gasen brann och den gjorde den med blå låga så då är det alltså metangas som bildas precis som för din kollega. :)

Hur går jag tillväga nu spola hela systemet för att bli av med spritblandningen?
något annat förslag?

Mvh Henrik
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 september 2008, 09:06:11 »


luften luktar lite glykol/sprit men det är väl normalt antar att det är någon form av frysskydd i systemet


Det här fick mig att tänka på en f.d. kollega som en gång i tiden konsulterade mig angående problem med sitt värmesystem så jag ringde upp honom för att fräscha upp minnet.

Han berättade att när han bytte delar av radiatorsystemet för en så där 6 år sedan så hällde han 5 liter kylarglykol i radiatorsystemet. Tanken var att korrosionsinhibitorerna i glykolen skulle skydda radiatorsystemet, det var delvis gamla radiatorer som han ville skydda. Sedan dess har han haft problem med gasbildning i radiatorsystemet. Det är framför allt under sommaren som det märks, inte så mycket under vintern. Han sade att det verkar som om problemet har minskat de senaste åren.

När han första gången beskrev problemet för mig föreslog jag att han skulle prova om gasen var brännbar. Det visade sig att gasen brann med en blå låga vilket tyder på metan (vätgas brinner med nästan färglös låga).

Det vara samma sak i det här fallet. Det finns någon form av frysskydd i systemet som sönderdelas, kanske genom anaerob jäsning. Vintertid är det lite för varmt i systemet för att mikroberna skall trivas.

Prova alltså om gasen är brännbar vid nästa avluftning. 
Skrivet av: zx12r
« skrivet: 18 september 2008, 23:28:52 »

Ursäkta en kanske dum fråga men vad är problemet om övertrycksventilen ligger på 1,5 bar och du hela tiden släpper ut luft innan den löser ut? Om du fyller på vatten och låter övertrycksventilen släppa ut det som skall ut, kommer det verkligen in mer luft i systemet som du måste släppa ut då? Övertrycksventilen skall ju sköta detta...och inte du vid lägre tryck än den är inställd för.

Mvh Thomas
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 18 september 2008, 20:03:40 »

Ring föregående ägare och fråga exakt vad han hällde i systemet. Har för mig att man ska byta ut glykol i bilarnas kylsystem vart annat år pga kemiska processer så att glykolen förlorar sin verkan, möjligt att du ev torskat på någon kemisk process som bryter ned vissa ämnen som då fäller ut gaser i din golvvärme ( här gissar jag alltså - drar paralleler med kylsystemet.
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 18 september 2008, 17:08:14 »

Hej ja jag är säker Luftar ju mantligen på varmvattenberedaren där luften samlas.

Angående sprit lukten så vet jag inte antar att föregående ägare haft i sprit i systemet varför ? kanske rostskydd,minimera frysrisk  precis som i en bils kylarsystem  är dom jag kan komma på borde ju inte skada iallafall.


Mvh Henrik
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 september 2008, 15:29:03 »

luften luktar lite glykol/sprit men det är väl normalt antar att det är någon form av frysskydd i systemet

Är du säker på att du inte håller på och luftar på köldbärarsystemet, det ska inte finnas någon sprit i värmebärarsystemet.
I köldbäraren kan det tryckas in radongas.

I så fall behövs någon form av gasavskiljare + automatavluftare samt att gasen ventileras ut.
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 18 september 2008, 14:35:32 »

Ok. NU ger jag mig  :)

Det jag fiskade efter var om det läckte in färskvatten, antingen från påfyllningen eller vv-beredare, som sedan gick ut genom säkerhetsventilen. Antar att det kan gå många liter per timme den vägen utan att man märker det. Luften skulle i så fall komma ifrån syre som frigörs från färskvatten (0,03l/l skrev Roland).

Hoppas det löser sig och till en rimling peng!

mvh
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 18 september 2008, 14:29:19 »

Hej nej det kommer inte ut något vatten ur övertrycksventilen testade att sätta en kopp under den för någon vecka sedan.
det borde ju då även saknas vatten i systemet med jag behöver inte fylla på något
eller kan luft sugas in genom ventilen om den är dålig?

Mvh Henrik
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 18 september 2008, 09:47:16 »

Jag ger mig inte riktigt än ;)
Henrik, det finns en säkerhetsventil på 1,5bar någonstans. Från den går det ett "skvallerör" till en golvbrunn eller likn. Kommer det något vatten ur denna ibland? Sätt tex en kaffekopp under och kolla under en längre tid. Förutom att vv-beredaren kan läcka så kan ju även påfyllningsventilen läcka.
mvh
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 20:56:50 »

Ja det stämmer trycket sjunker aldrig under 1 bar har någon gång fått fylla på lite vatten typ 0,1 bar

Hm lutar att man får ta ut en rörmokare och kolla på det=dyrt huvuddunk
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2008, 20:44:25 »

Men jag behöver aldrig fylla på vatten i systemet bara lufta.

Mvh Henrik

Hm, då faller nog membranteorin. Är det fel på membranet måste man fylla på vatten. Trycket kan stiga efter en avluftning då det är varmare i varmvattenberedaren än i expansionskärlet men efter ett antal avluftningar måste trycket blir lägre om man inte fyller på vatten.

Lustigt att det luktar glykol/sprit. Man brukar alltid fylla med rent vatten. Ett köldmedieläckage behöver inte märkas den här årstiden. Pumpen behöver inte arbeta så mycket.


Om membranet är trasigt i exp.kärlet kommer det inte att hantera expansionen när temperaturen ökar respektive sjunker. Det innebär att när tempen ökar i fullt system kommer säkerhetsventilen att släppa ut övertryck/överskjutande volym vatten. Det innebär i sin tur att när tempen sjunker kommer det att saknas vattenvolym i systemet. Då kan det sugas in luft via t.ex. dåliga radiatorventiler. Om du då luftar och fyller vatten kommer den volyman bara att tryckas ut nästa gång temperaturen ökar...


Resonemanget förutsätter att trycket ibland sjunker till under noll. Det var en enplansvilla med golvvärme och jag antar att pumpen står på samma våningsplan som golvvärmen alltså med expansionskärlet på högre nivå än värmesystemet. Av beskrivningen att döma så är trycket alltid över 1 bar.
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 20:04:02 »

Men jag behöver aldrig fylla på vatten i systemet bara lufta.

Mvh Henrik
Skrivet av: zx12r
« skrivet: 17 september 2008, 19:58:19 »

Hej finns det så mycket gas i blåsan borde ju tagit slut vid det här laget så mycket som jag luftat :)

Om membranet är trasigt i exp.kärlet kommer det inte att hantera expansionen när temperaturen ökar respektive sjunker. Det innebär att när tempen ökar i fullt system kommer säkerhetsventilen att släppa ut övertryck/överskjutande volym vatten. Det innebär i sin tur att när tempen sjunker kommer det att saknas vattenvolym i systemet. Då kan det sugas in luft via t.ex. dåliga radiatorventiler. Om du då luftar och fyller vatten kommer den volymen bara att tryckas ut nästa gång temperaturen ökar...

Mvh Thomas
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 19:43:13 »


Hej Pumpen fungerar bra har inte märkt någon försämring

luften luktar lite glykol/sprit men det är väl normalt antar att det är någon form av frysskydd i systemet

Mvh Henrik
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 17 september 2008, 19:22:23 »

Kan man inte kontrollera synglaset på köldmediesidan det som sitter inuti vp.
Om det bubblar mkt så kan man nog konstatera att det är det som pyser ut eller om man tycker att vp ger dåligt med effekt.
Luktar det ngt speciellt det som du tror är luft??
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 19:15:44 »

Hej finns det så mycket gas i blåsan borde ju tagit slut vid det här laget så mycket som jag luftat :)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2008, 18:15:11 »

På ena sidan membranet finns kvävgas som skapar mottrycket och som gör att kärlet fungerar som expansionskärl. På andra sidan finns radiatorvattnet. Går membranet sönder kommer det ut kvävgas i radiatorvattensystemet. Gasen avskiljs i varmvattenberedaren. Det är varmast där och gasens löslighet minskar med ökande temperatur.

Har tyvärr inget tips om hur man kontrollerar om det är läckage. På mitt kärl sitter det en ventil på gassidan men det är ju inte säkert att det har kommit in vatten på gassidan bara för att gas har kommit över på vattensidan.
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 16:42:49 »

Hej är inte så kunning ni får gärna förklara hur ett trasigt mebran i exp.kärlet kan orsaka detta.
Suger den i luft den vägen?
Och hur kan man kontrollera detta?

Mvh Henrik
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 17 september 2008, 16:33:50 »

Aha, då kan du glömma mina anm helt.
Kalkyls punkter är utmärkta, tycker också det luktar taskigt membran i expansionskärlet.
En ev felkälla till kan vara shuntarna som styr ut golvvärmen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2008, 15:19:37 »

Kan det inte vara beredaren som läcker in färskvatten i radiatorkretsen?
mvh

Då varje liter vatten bara innehåller ca 0,03 liter löst luft skulle de behövas orimliga mängder inläckande vatten.

Ser tre möjligheter:

1. Carl teori om läckage i kondensorn

2. Läckage i expansionkärlets membran (trevligaste alternativet)

3. Diffusion av luft in i golvvärmerören men det är inte rimligt att det börjar helt plötsligt så det tror jag inte på.

Fler bud?

Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 14:23:36 »

Hej Har inte gjort något speciellt när tryckökningen började.
För att förtydliga mig lite så har jag en enplansvilla med golvvärme inga radiatorer.
Tryckmätaren visar nog rätt är rejält med luft när jag luftar beredaren.


Mvh Henrik
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 17 september 2008, 13:18:34 »

Tillägg till mitt förra svar: Efter 2 år, meckade du med radd-systemet på något sätt någonstans, eller fyllde du enbart på vatten och sen började då tryckökningarna...? Har du tryckkärl i källaren eller uppe på vinden ?
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 17 september 2008, 11:36:22 »

Kan det inte vara beredaren som läcker in färskvatten i radiatorkretsen?
mvh
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2008, 11:33:52 »

Märkligt att det fungerade som det skulle i ca 2 år men att anläggningen sedan dess behöver luftas varje vecka.

Förutsatt att tryckmätaren visar rätt betyder det faktum att trycket stiger till 1,5 bar att det inte kan vara luft som läcker in vid någon radiatorventil, jag antar att det är mindre än 15 meters höjdskillnad mellan tryckmätaren och högsta punkten på värmesystemet. 

Men visar tryckmätaren rätt? Om trycket är betydligt lägre än vad mätaren visar kan det sugas in luft vid någon radiatorventil som har börjat läcka. Luften vandrar sedan till beredaren för det är varmaste punkten i systemet. Prova med att avlufta den högst belägna radiatorn efter avluftning av beredaren, kommer det ut vatten är det övertryck i systemet. Känner en person som fick ett expansionskärl med icke fungerande tryckmätare så det händer.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 17 september 2008, 10:27:30 »

Verkar som du inte har fyllt fullt i systemet trots avluftningar, när då vattnet blir varmt och det finns luftfickor i systemet bildas det kvävgas i kombination som gör att trycket ökar, se länkarna nedan. Prova att 1: stäng av värmen o vänta tills radiatorvattnet har rumstemp, 2:öppna alla ev -termostatventiler/vanliga ventiler 3: Stäng av cirkulationspumpen  4: Fyll på samt lufta om lott, när du luftar ska du låta det spruta ut vatten i 10-20 sek så du är säker på att det inte finns luft kvar. 5 starta cirk-pumpen, vänta några minuter, gå sen runt och kontrollera att det inte finns ytterliggare luft , om så fyll på vatten o lufta igen om lott. 6:Dra igång värmen. (har du fyllt rumstemp fullt till 1 bar lär du få runt 1,5 till ev 2 i tryck när värmen sen kopplas på- du kan då låta värmen vara på runt 30 min och sen antingen tömma en av raddarna högst upp i huset via luftnippeln tills trycket gått ned till 1 bar i värmedrift eller sänka trycket nere vid bergvärmepumpens ventiler)

Själv laddar jag kall färskvatten till rumstemp raddkrets till 1 bar, och får c:a 1,3-1,5 vid +50 ºC och har inga problem med stigande tryck. Du kan ju också välja att ladda kallt mellan 0,5-0,7 och sen slå på värmen, jag har hus i 3 våningar med raddar från 30-talet så under 1 bar tar det evigheter att få ur luften högst upp.

Edit: Detta är under förutsättning att du har ett rött tryckkärl i pannrummet. Har du en gammal övertrycksbehållare uppe på övervåningen med avluftsrör ut på taket är denna gamla metod en utmärkt källa för bildande av kvävgas och bör helt bytas till tryckkärl i källaren istället.

Länkar/matnyttigt om vattenburen värme:

http://www.reflexengineering.se/broschyr/korrosion.pdf
http://www.reflexengineering.se/Instr_drift/avg.pdf
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 september 2008, 08:51:36 »

Har du nyligen fyllt på systemet med nytt vatten?
Funkar din VP normalt? (kanske lite långsökt men det kan vara en läcka i kondensorn så det läcker ut köldmedia till värmebäraren.)
Skrivet av: Autoterm
« skrivet: 17 september 2008, 08:12:21 »

Hej har ett problem som jag hoppas någon kan hjälpa mig med
Har en Autoterm bergvärmepump funkat bra i 2 år men nu har jag fått problem att jag får in luft i värmesystemet.
Det yttrar sig så att trycket stiger konstant, har fyllt systemet till 1 bar men sedan fortsätter trycket att stiga dag för dag tills det närmar sig 1,5 bar (tar cirka 1 vecka)då luftar jag beredarens mantling då pyser det ut massa luft och trycket sjunker ner till 1 bar igen. så har jag hållt på nu i flera månader.

någon som har en ide??

Mvh Henrik

 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!