Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Johan113
« skrivet: 16 maj 2014, 00:18:32 »

tack så jätte mycket! Ändrade nyss det och låter de ta effekt någon dag  :)

Rörde inget på Huvudförsäkring - På mitt står de 20.. Detta har väl inget påverkande effekt? Även rumgivare lät ja vara av.
Skrivet av: erp
« skrivet: 15 maj 2014, 17:30:46 »

Mina inställningar bifogas
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 15 maj 2014, 16:28:58 »

Läs erp's beskrivning av EcoEl-EcoAir högst upp på den här CTC-sidan så lär du dig grunderna.

Sommartid går min EcoAir ungefär 1 tim/dygn och den drar då ca 2 kW. Det är vad som krävs för att hålla värmen i tanken så att den levererar tillräckligt med varmvatten.

Har pillat lite till men får inte till det med varmvatten :/ återgått till fabrikinställningar

Skulle jag kunna få alla dina inställningar få att rent av skriva in samma sak som dig men eventulelt vissa justeringar i och med våra olika geografiska positioner.

Hade uppskattat det..

Mvh
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 26 april 2014, 17:18:56 »

Extra VV är till för att ge just extra VV. Om inte övre elpatronen är nollad så kan man ställa in att övre tanken ska värmas till mycket varmare än normalt, typ 60 grader. Vi har använt den funktionen när någon ville bada badkar. Då startade man Extra VV 30-40 min innan det var baddags, värmepumpen drog igång och övre elpatronen körde max, för att värma tanken rejält.

Systemet är byggt för att ge husvärme OCH varmvatten. Sommartid funkar det som erp beskrev ovan. När det inte är sommar behöver huset normalt radiatorvärme och då ställer man in så att man får tillräckligt med VV på samma gång.

Det går förmodligen att lura systemet till en viss gräns, men enklast (och billigast och bekvämast) är väl att låta systemet göra det det är byggt för.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 april 2014, 15:25:59 »

När det blir sommar, går pumpen över till sommardrift. Sommardrift är fabriksinställt till 16 °C, men kan ändras ner till 10 °C och några grader över 16 också, ändringen görs i de kodade inställningarna. När pumpen går i sommardrift, kör den alltid till 55 °C och startar när tempen sjunkit till 50 °C och håller alltid mellan 50 0ch 55 grader i undre pannan, och övre pannan värms av undre pannan till omkring 50 °C.

Är "husvärme från" också satt till 16 °C, stoppas radiatorpumpen för att bara motionsköras en stund varje dygn, och samtidigt stängs shunten mot radiatorerna. Sommardrift styr alltså värmepumpen och husvärme från styr pannans radiatorpump och shuntventil.

Edit: Det här gäller om inga ändringar gjorts i fabriksinställningarna, har man exempelvis ändrat diff start/stopp från 5 °C till 7 °C, så kör pumpen till 55 °C och startar igen vid 48 °C.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 26 april 2014, 14:16:25 »

Extra VV är en tidsbegränsad insats, för just Extra varmvatten.
Din EcoEl och EcoAir är byggda för att sköta i värmen i huset och att som biprodukt ge varmvatten. Du får nog experimentera en del för att få varmvatten när du inte vill utnyttja systemet som tänkt. Varför inte lika gärna installera en vanligt VVB?

Jag förstår vad du försöker säga, men nu är det snart sommar och då kommer ni inte heller använda värmepumpen för att värma huset och då kan ni inte indirekt få varmvatten på köpet. Hur gör ni då när de e sommar med andra ord? Höjer ni elpatronen på övre panna? Eller vad för inställningar?

Är det värt att använda "extra VV" ? eller är det kanske bättre att använda övre el patronen och på det sättet alltid ha tillgång till VV samtidigt som det inte tar så mkt el med tanke på att VV kommer aldrig bli så kall och behöva värma från 0.

Eller gör ni på något sätt att värmepumpen sköter varmvatten även på sommaren?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 25 april 2014, 23:58:04 »

Extra VV är en tidsbegränsad insats, för just Extra varmvatten.
Din EcoEl och EcoAir är byggda för att sköta i värmen i huset och att som biprodukt ge varmvatten. Du får nog experimentera en del för att få varmvatten när du inte vill utnyttja systemet som tänkt. Varför inte lika gärna installera en vanligt VVB?
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 25 april 2014, 22:48:14 »

Så vilket är inställningen att föredrar? "Extra VV" eller det lunk Umeå har skrivit (att höja VPmin) .. För att ha varmvatten på sommaren med tanke på mina förutsättningar och val?

EDIT: Tagit bort direktcitering /lmf
Skrivet av: erp
« skrivet: 24 april 2014, 18:00:52 »

Extra VV innebär att pumpen går i sommarläge, dvs den kör till 55 °C varje start och startar vid 50 °C och håller alltså 50 - 55 grader i pannan. Är övre elpatronen inkopplad, så värmer den övre pannan till det inställda värdet i inställningsmenyn "Extra VV elpanna". Är elpatronen bortkopplad (noll kW), håller pumpen nedre pannan över 50 °C och övre pannan värms av undre pannan till någonstans runt 50 °C.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 24 april 2014, 16:41:21 »

Tack alla för era svar.

Då har jag förstått lite mer hur detta funkar.
Har dock en funktion på inställningar och det är extra VV. Kan detta användas ifall och om varmvatten saknas eller hjälper inte detta heller då patronen är avstängd?

Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 24 april 2014, 12:16:22 »

Om du betalat 400 kr/m3 stjälpt/tippad ved är jag ganska säker på att det blir dyrare. Det finns ganska många trådar här på forumet där det står om hur mycket energi innehåll din ved har. Många medlemmar här är också duktiga på att räkna fram det. Det förutsätter ju att din vp går som den ska och att du har samma inomhustemp oavsett om du eldar eller kör värmepump. Sen kan man inte jämföra ett år med ett annat. Denna vintern har jag gjort av med ca 3000 kWh mindre än förra. Det är lätt att tro det blir billigt att elda. Men en värmepump går väldigt billigt.
Skrivet av: erp
« skrivet: 24 april 2014, 11:23:47 »

"Elpanna  °C" i inställningsmenyn, styr elpatronen i övre pannan, inget annat. Värmepumpen har "ingen aning" om vilken temperatur som råder i övre pannan eller att det över huvud taget finns en övre panna, den ersätter elpatronen i nedre pannan och värmer enbart nedre pannan.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 24 april 2014, 08:31:23 »

Men just nu är min "Elpanna - 30" Om jag driver upp den till 40 bör väl värmepumpen klara av det och leverera varmare vatten?

EcoAir värmer nedre tanken på EcoEl, inte övre. EcoEl+EcoAir är ett system för att värma huset och samtidigt ge tappvarmvatten, inte en VVB. Förenklat kan man säga att nedre tanken sköter husvärmen (VP) medan övre tanken slutvärmer tappvarmvatten (elpatron). På nyare modeller (från 2009?) finns funktionen VVhöjning som innebär att börvärdet på nedre tanken ställs upp till max vad VPn kan ge var fjärde körning. Då värmer VPn indirekt även övre tanken.

På den "nya EcoEl" (EcoZenith i250) kan VP värma även övre tanken direkt.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 24 april 2014, 00:09:29 »

Johan. Du lär spara ström. Men inte pengar. Dom gånger du kan spara lite pengar på att elda är när det är så kallt att vp går för fullt och behöver elpatron. Annars blir det nästan dyrare att elda. Då räknar jag med att även om du får veden gratis så har den ett värde som du kan få ut vid försäljning.

Håller inte riktigt med dig där Henke. Betalade ca 4000kr för 10m2 ved(klyvda) och det har räckt. Haft jättevarmt och morgontemperatur som minst 18-19, medan under dagen och kvällen upp emot 23-24..
Medan när jag använde CTC så fick ja räkning på +3000kr per månad och de va aldrig varmare än 20-21  Antar att CTC inställningar var helt fel samt radiatorer inte luftade och fixade som det ska(trots att jag luftat de och försökte få till den där kurvan och justeringen på husparamter.. Men oavsett inställningar så tror jag inte att under 2000 per månad från nov-dec till april kan jag komma undan med den temperaturen. Visst, det blir lite jobb..men värt pengarna

Annars vet jag inte riktig hur ni får till det att det är billigare..Ni kanske kan dessa inställningar...
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 24 april 2014, 00:02:22 »

Men just nu är min "Elpanna - 30" Om jag driver upp den till 40 bör väl värmepumpen klara av det och leverera varmare vatten?

Akutell driftinfo under skrivande stund:  Tycker du något ser galet ut? iaf så har under 24 timmar gått 7kw på elmätaren. Ingen duschat idag hemma bara lagat lite mat och dylikt


Ute - 5
Panna - 28(30)
Framledning - 30(21)   
Panna nedre - 24(55)
Hetgas - 6
Kompr - Till
Fläkt - Hög
Laddpump - Till
VP in/ut - 19/20
Ute VP - 5
Radiatorpump till
Eleffekt kw 0.0+0
Strömuttag 0(20
Fördr shunt 180


EDIT: Tagit bort direktcitering /lmf
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 april 2014, 22:10:21 »

Är det någon mening att uppdatera med tanke på min okunnighet..

Men om elpatronen är nollad och börvärde på övre tanken höjs, vad blir utfallet?

Jag vet inte om det ens är tekniskt möjligt. Kolla vad det står för datum på styrsystemet (i displayen).

Om elpatronen är nollad och du ställer upp börvärdet så händer ingenting. Övre tankens temp i förhållande till börvärde styr om elpatronen ska dra igång, inget annat.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 23 april 2014, 21:36:40 »

Johan. Du lär spara ström. Men inte pengar. Dom gånger du kan spara lite pengar på att elda är när det är så kallt att vp går för fullt och behöver elpatron. Annars blir det nästan dyrare att elda. Då räknar jag med att även om du får veden gratis så har den ett värde som du kan få ut vid försäljning.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 23 april 2014, 19:25:24 »

Du kanske har för gammalt styrsystem.

Nej, om du höjer övre tanken börvärde så kör du bara mer elpatron. Det du kan höja är VPmin, till 40, och start/stopp-diff till 7.

Är det någon mening att uppdatera med tanke på min okunnighet..

Men om elpatronen är nollad och börvärde på övre tanken höjs, vad blir utfallet?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 april 2014, 18:44:43 »

Du kanske har för gammalt styrsystem.

Nej, om du höjer övre tanken börvärde så kör du bara mer elpatron. Det du kan höja är VPmin, till 40, och start/stopp-diff till 7.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 23 april 2014, 18:31:06 »

Menyvalet VVhöjning anger att VPn kör till max värme var fjärde körning, för att se till att hålla tanken ordentligt varm, även när man inte behöver värme till radiatorer.

Framledning är det du leder fram till radiatorerna, så det har allt med värmen och inget med tappvarmvatten att göra.

Nej, man kan inte stänga radiatorpumpen annat än genom att ställa ner Husvärme från så lågt som möjligt.

Ved sparar mer el än en värmepump, eftersom en VP går på el, men även ved kostar ju normalt pengar, och arbete.

Hej

Jag hittar inte VV-höjning funktionen? har i princip skrivit ner alla inställningar man kan göra på min CTC?

Om Framledning är till för värmen i radiatorerna , då bör de vara minskade så långt det går ( över sommaren för min del)

Om Varmvatten inte blir tillräckligt varm nog eller om det inte räcker till, är det på Högre Elpanna jag bör skruva upp värden( Just nu står den på 30) eller kanske aktivera Extra varmvatten vid dusch o sånt? eller någon annan lösning?
Skrivet av: erp
« skrivet: 23 april 2014, 15:44:23 »

Nej, man kan inte stänga radiatorpumpen annat än genom att ställa ner Husvärme från så lågt som möjligt.
Om man inte vill gå in och koppla ur den i elplinten eller bryta en säkring där.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 april 2014, 14:11:00 »

Menyvalet VVhöjning anger att VPn kör till max värme var fjärde körning, för att se till att hålla tanken ordentligt varm, även när man inte behöver värme till radiatorer.

Framledning är det du leder fram till radiatorerna, så det har allt med värmen och inget med tappvarmvatten att göra.

Nej, man kan inte stänga radiatorpumpen annat än genom att ställa ner Husvärme från så lågt som möjligt.

Ved sparar mer el än en värmepump, eftersom en VP går på el, men även ved kostar ju normalt pengar, och arbete.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 23 april 2014, 13:26:25 »

Fördelen med värmepumpen är ju att det sköter sig självt, helt och hållet. Det händer att jag pillar lite, nån enstaka gång under vintern, men det är egentligen mer för skojs skull.
-
Det stämmer bra, men det går faktist inte jämföra med ved när det gäller att spara el

Men om du inte vill att VPn ska värma huset så ser inställningarna vettiga ut. Det enda jag saknar i din lista är VVhöjning, men eftersom dina driftsdata ser ut som om VPn precis har startat och den har börvärdet 55 så har du antagligen VVhöjning aktiverad.
-
VVhöjning = Extra Varmvatten? - Jag är inte säker på att jag har VVhöjning aktivierad, för att innan jag pillade i inställningar så var elpanna på 55,huskurvan på 50, elpatron va på osv.. Så nu när jag justerad så har ja helt annat akutell driftdata.. ska skriva av ny driftdata ikväll


Men med tanke på källaren så hade jag nog ändrat max framledning till 45-50 nånting och ställt upp huskurvan en aning, men det hinner du ju göra efter sommaren också. I och med att du har varmare än 16 ute så står radiatorpumpen liks still.
-
Men är inte framledning som sköter varmvatten och har inget med värme att göra, varför då skruva på den och inte den nedre pannan?
Sen detta med att det är varmare än 16 och radiatorpumpen står still, men om kvällarna är de betydligt kallare, är raditorpumpen då på? Eller kan man stänga av radiatorpumpen under sommaren helt?


Ytterligare, kan man på något sätt kolla hur mycket CTC pannan har dragit EL ..är det i historisk dirftinfo man kollar de kw, eller stämmer det bara för om elpatron har använts?

Tacksam för din hjälp

[/quote]
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 april 2014, 21:04:37 »

Fördelen med värmepumpen är ju att det sköter sig självt, helt och hållet. Det händer att jag pillar lite, nån enstaka gång under vintern, men det är egentligen mer för skojs skull.

Men om du inte vill att VPn ska värma huset så ser inställningarna vettiga ut. Det enda jag saknar i din lista är VVhöjning, men eftersom dina driftsdata ser ut som om VPn precis har startat och den har börvärdet 55 så har du antagligen VVhöjning aktiverad.

Men med tanke på källaren så hade jag nog ändrat max framledning till 45-50 nånting och ställt upp huskurvan en aning, men det hinner du ju göra efter sommaren också. I och med att du har varmare än 16 ute så står radiatorpumpen liks still.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 22 april 2014, 20:55:17 »

Har en riktigt bra kamin som värmer upp hela övre plan.
Det jag misstänker som jag glömt är att källarplan måste nog värmas med ctc. Men där nere är det ca 3-4 element bara så det lär inte blir farligt med rätta inställningar. 
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 22 april 2014, 20:06:09 »

Varför vill du inte använda din värmepump?Din kamin lär du ju inte kunna få ut sådan komfort av som ett vattenburet system. Veden måste vara riktigt billig om du vill spara några kronor.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 22 april 2014, 19:23:22 »

Har nyss pillat i inställningar och såhär ser mina inställningar just nu under skrivande stund:
Är det något som borde justeras/ändras med tanke på mina förutsättningar.

Tacksam för svar

Språk - Svenska
Värmepump - Tillåten
Rumsgivare - nej
Elpanna - 30
Elpanna max kw - 0.0
Elpanna nedre - 40
elpanna nedre kw - 6
fördr shunt - 180
Huvudsäkring A - 20
extra VV min - 120
extra vv elpanna - 60
fjärstyrning - NS

Min utetemp  - -10
Semester - från


Inställningar husparametrer
 Max framledning - 30
min framledning - från
Husvärme - från

Huskurva
Lutning - 25
Justering 0

Fabriksinställningar kodade
sommardrift - 16
VP max - 55
VP min 35
Larm hetgas - 130
Diff star/stopp  - 5
Startfördröjning - 10



Och Akutel driftinfo
Ute - 19
Panna 50(30)
Framledning 20(20)
panna nedre - 29((55)
Hetgas - 21
Kompr- till
Fläkt - låg
Laddpump - till
VP in/ut - 25/25
Ute VP - 19
radiatorpump - från
Eleffekt kw - 0.0+0
Strömuttag A 5(20)  <--5an varierar.
Shuntventil - stänger
fördr shunt - 180
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 22 april 2014, 16:31:40 »

Har läst den flera gånger, men har väl svårare att fatta än andra kanske..

Det låter ju bra. 2kw är ingeting.. Vilka inställningar kör du för att få till det så?

Tacksam för svar
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 april 2014, 16:20:52 »

Läs erp's beskrivning av EcoEl-EcoAir högst upp på den här CTC-sidan så lär du dig grunderna.

Sommartid går min EcoAir ungefär 1 tim/dygn och den drar då ca 2 kW. Det är vad som krävs för att hålla värmen i tanken så att den levererar tillräckligt med varmvatten.
Skrivet av: Johan113
« skrivet: 22 april 2014, 15:49:02 »

Hej

Tack för ditt snabba svar.

Det låter smart att inte tillåta ELvärme alls. Vart exakt i inställningar?
Ska man kanske även justera något annat som hänger ihop i och med att man tar bort elvärme, såsom typ att testa att öka värmepumpen  eller något?

Är dock helt okunnig och tycker detta är riktigt svårt att greppa alla begrepp och ord
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 22 april 2014, 15:45:21 »

Ett sätt är ju att i inställningsmenyerna välja att inte tillåta någon elvärme alls, och se om luftvärmepumpen räcker till för att hålla huset med varmvatten.

Högsta framledningstemperatur är den högsta som pannan någonsin har levererat, den siffran ligger kvar för all framtid vad jag vet.

Skrivet av: Johan113
« skrivet: 22 april 2014, 15:34:46 »

Hej

Värmer inte huset genom ctc & CTCAIR längre, har en kamin istället. CTC används till varmvatten bara.

NU är ja lite osäker om ctc drar för mycket EL. Då den används bara till varmvatten.
Kollade på elmätare igår natt , ca halv 4 och kollade nyss så hade elmätaren gåt 5kw..på 12 timmar. Under dess tid har man knappt tappat varmvatten(ingen duschat)..tvn har vatt lite på och lite smågrejer.. inget specielt

Är inte 5kw för mycket då? Antar att det är CTC som dragit det mesta iaf.

Har kollat även på historisk driftinfo för nån dag/igår..vet ej

Total drifttid 570 15      och  //idag 570 27
ELvärme kwh 7393               //idag 7395
Högsta framledning 60         //idag 36

Kompressor total drifttid - 171 91   //idag 172 03
Drifttid /24h h:min  0.51                 //24:07
starter /24 st 3                           //0



Vad kan man utläsa av det? Vad innebär det med starter?
Elvärme har rört sig 2kw och vad är skillnaden mellan högsta framledning så mycket för?

ute temperaturen just nu är runt +17..(södra sverige)
Tacksam för hjälp

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!