Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 15 maj 2009, 13:52:23 »

Inte glömma bort.

Om du bara har betalat halva arbetskostnaden men inte har någon slutlig skatt att räkna av skattereduktionen mot kommer du att få kvarskatt. Kvarskatten motsvarar då den del av den preliminära skattereduktionen som inte kan räknas av. Om du betalar 30 000 kronor i preliminär skatt ett år, kan du alltså inte få mer än 30 000 kronor i skatteminskning. Om du har kommit upp till den maximala skattereduktionen på 50 000 kr ska du betala hela arbetskostnaden.
Skrivet av: erp
« skrivet: 14 maj 2009, 21:35:22 »

Förutsättningen för det här resonemanget är väl att företaget har tagit ett jobb, som innebär att kunden kan utnyttja ROT-avdraget.

Är det inte så, finns det väl ingen anledning att över huvud taget prata om ROT-avdrag. Jag förstår att hantverkare inte behöver specificera arbetskostnaden, om han inte utfört något arbete som ger möjlighet till ROT-avdrag. Om han inte utfört något arbete alls, behöver han ju inte ens skriva ut någon faktura.

Men här pratar jag bara om vad som gäller, när hanrverkaren utfört ett jobb, som innebär att kunden kan utnyttja ROT-avdraget.
Sedan skriver jag bara vad skatteverket säger om ROT-avdraget, så det måste vara skatteverket, som har helt fel i så fall.
Som tur är, finns här tydligen andra, som vet bättre.

//Ronnie
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 14 maj 2009, 20:54:45 »

ROT-avdraget är inget tvingande.  Företag är inte tvingade att lämna några speciella uppgifter pga ROT-avdraget.  Det är inte "skattefusk" att låta bli att söka ROT-bidrag och alltså är det inte så att företagen är "skyldiga" att lämna uppgifter för att man skall kunna ansöka om ROT-avdrag.  De företag som vill ha uppdrag lämnar dessa uppgifter ändå för att det krävs av andra anledningar, som en ren serviceåtgärd eller av ren självbevarelsedrift.  Eftersom det inte spelar företagen någon roll så är det inte heller troligt att något företag skulle sätta sig på tvären.

När det gäller faktureringsmodellen som gäller från 1:e juli-09, så är inte det heller tvingande.  Företagen kan helt enkelt vägra att gå med på att göra detta och det är upp till kunden i så fall att avgöra om man vill anlita företaget i alla fall eller inte.  Det finns nog ett flertal företag som faktiskt kommer att vägra att ta ROT-uppdrag efter 090701 eftersom dessa innebär en så stor risk för företagen!

Så det du skriver är helt fel.  Företagen är inte SKYLDIGA att göra som du skriver.  Om de vill ta ROT-uppdrag, så är det så som det kommer att gå till, men det finns inget som tvingar företagen att ta ROT-uppdrag, så skyldiga är helt fel ord.


Skrivet av: erp
« skrivet: 14 maj 2009, 10:06:23 »

Nu är det ju så, att det råkar finnas något som kallas för ROT-avdrag. Det innebär att den som anlitar en hantverkare kan få skattelättnad med halva arbetskostnaden.
Detta i sin tur gör att kunden behöver uppgifter om arbetskostnaden, som han ska använda till att göra avdrag i sin deklaration.
Självklart är hantverkaren skyldig att redovisa sådant, som kunden behöver för att få rätt skatt, dvs att specificera arbetskostnaden på fakturan.
Alla företagare är skyldiga att lämna nödvändiga uppgifter, som behövs för deklarationen.

Detta är dock bara en struntsak, mot vad hantverkaren är skyldig att göra efter 09-07-01, då han själv ska söka ROT-avdraget.
Då gäller följande enligt skatteverket:

Du som säljer husarbeten från och med den 1 juli 2009
Du som säljer husarbeten fakturerar kunden halva arbetskostnaden inklusive moms. När kunden har betalat fakturan kan du ansöka om utbetalning av resterande del av beloppet hos Skatteverket. Du kan alltså inte ansöka om återbetalning förrän arbetet är utfört och betalat. I normalfallet ska det ta 10 arbetsdagar från det ansökan kommer in till dess du som utfört arbetet får pengarna. Det kan ta längre tid om Skatteverket måste utreda ärendet innan beloppet betalas ut.

Ansök om återbetalning
En begäran om utbetalning ska innehålla uppgifter om
namn, adress och organisationsnummer, personnummer, samordningsnummer eller motsvarande registreringsnummer för den som utfört arbetet
köparens personnummer eller samordningsnummer om ett sådant nummer finns
debiterad ersättning för husarbeten, betalt belopp samt den dag som betalningen kommit säljaren tillhanda
det belopp som säljaren begär från Skatteverket.
Gäller begäran om utbetalning ett ROT-arbete ska ansökan även innehålla uppgifter om småhusets eller ägarlägenhetens beteckning. Gäller det en bostadsrätt ska det finnas med uppgifter om lägenhetens beteckning samt föreningens eller bolagets organisationsnummer eller motsvarande i ansökan.

Anlitar du en underleverantörer för att utföra arbetet så är det ändå du som ska fakturera kunden och som har ansvar för att specificera arbetskostnaden på fakturan.

Om det visar sig att kunden redan medgetts preliminär skattereduktion med maximalt belopp kommer Skatteverket inte att betala ut några pengar till dig. I stället får du vända dig till kunden för att få resterande del av betalningen.

//Ronnie
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 14 maj 2009, 07:01:26 »

Den citerade paragrafen kan knappast användas som grund för att tvinga en brunnsborrare att specificera arbetskostnad separat.  Se hur man typiskt OFFERERAR brunnsborrning, så ser det ut typ:

Borrning med foderrörsdrivning: 600:-/meter inkl. kollektorslang
Borrning i berg: 200:-/meter inkl. kollektorslang
Containerhyra: 3000:-
Etablering: 3000:-
Grävning i jord: 200:-/meter inkl. kollektorslang
Håltagning i fastighet: 1000:-

Priserna är bara exempel och fritt tagna ur luften.  Men det är ungefär så här man "naturligt" specificerar kostnaderna för olika delmoment vid brunnsborrning och en faktura som är specificerad på detta sätt torde MYCKET VÄL uppfylla alla krav som kan ställas enligt §40.  Det är vid brunnsborrning inte något självklart eller naturligt att specificera arbetskostnad, då det är ganska svårt att fastställa.  Det är bara att se hur olika principerna för hur detta räknas ut från borrare till borrare för att förstå att så är fallet.

Om du däremot tar hem t.ex. en elektriker så är det mycket rimligare att kräva en specificering av arbetskostnad, då det dels är så det slutgiltiga priset brukar beräknas/offereras och dels då det oftare är enklare maskiner som används då man helt brukar bortse från kostnaden för elektrikerns utrustning.


Skrivet av: kilo
« skrivet: 13 maj 2009, 22:47:55 »

Konsumenttjänstlagen säger:
"40 § Näringsidkaren är skyldig att på konsumentens begäran ställa ut en
specificerad räkning för tjänsten. Räkningen skall göra det möjligt för
konsumenten att bedöma det utförda arbetets art och omfattning. I den
mån tjänsten inte har utförts mot fast pris skall det även framgå av
räkningen hur priset har beräknats."



Sen blir det en tolkningsfråga om man anser att arbetskostnaden måste specificeras för att uppfylla kravet.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 13 maj 2009, 21:52:35 »

Jaha och var i lagen står det?  Innan du har visat det hävdar jag att det inte finns någon sådan skyldighet.

Skrivet av: erp
« skrivet: 13 maj 2009, 21:23:13 »

Om kunden kräver att få arbetskostnaden specificerad, är leverantören skyldig att specificera arbetskostnaden.

//Ronnie
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 13 maj 2009, 20:53:41 »

En faktura ska bl a innehålla en specifikation av vad köpet avser.

Eftersom kunden behöver arbetskostnaden specificerad för ROT-avdraget, är leverantören skyldig att ange arbetskostnaden i specifikationen.
Nej, man är inte SKYLDIG att specificera arbetskostnaden.  Om du påstår det, så peka på rätt lagtext.  Om man skriver ut en faktura på "Borrning av energibrunn 180 meter" så är det fullt tillräcklig specifikation på vad det är fakturan avser.

När det gäller t.ex. brunnsborrning så är det tämligen teoretiskt och till och med lite långsökt att speca arbetskostnad separat, men jag vet att man försöker göra en sådan uppskattning ändå, bara för ROT-bidragets skull.

Nu har konsumenten ett ÖNSKEMÅL om att få fakturan uppdelad i arbetskostnad och övriga kostnader och det finns inte många företagare som skulle vägra eftersom det inte är någon nackdel för företaget och önskemålet högst rimligt eftersom ROT-bidraget finns.  Men det finns inget LAGKRAV på att ett företag skall specificera arbetskostnad separat i en faktura.

Skrivet av: erp
« skrivet: 13 maj 2009, 18:12:11 »

En faktura ska bl a innehålla en specifikation av vad köpet avser.

Eftersom kunden behöver arbetskostnaden specificerad för ROT-avdraget, är leverantören skyldig att ange arbetskostnaden i specifikationen.

//Ronnie
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 13 maj 2009, 15:36:56 »

Dom är skyldiga att uppge arbetskostnaden, annars kan du ju inte söka ROT-avdraget.
Vadå skyldiga?  Det finns väl ingen lag på det?  Men det finns ju inte många företag som skulle vägra heller, då det inte finns någon anledning.

Skrivet av: major
« skrivet: 13 maj 2009, 13:38:36 »

Hej Ronnie,

Tack för svaret. Vet om att jag behöver en ny faktura. Den jag har nu inkluderar maskinkostnader. Jag har nu begärt en ny från min leverantör.

Mvh Martin Jörgensen

Begär en ny faktura, där arbetskostnaden är specad.
Du måste ha uppgifterna från firman, som gjort jobbet.
Dom är skyldiga att uppge arbetskostnaden, annars kan du ju inte söka ROT-avdraget.

//Ronnie
Skrivet av: erp
« skrivet: 13 maj 2009, 11:35:27 »

Begär en ny faktura, där arbetskostnaden är specad.
Du måste ha uppgifterna från firman, som gjort jobbet.
Dom är skyldiga att uppge arbetskostnaden, annars kan du ju inte söka ROT-avdraget.

//Ronnie
Skrivet av: major
« skrivet: 13 maj 2009, 10:51:17 »

Installerade bergvärme i januari/februari 2009 och kan därför söka om ROT-avdrag. Men - Regeringen har jo bestämt att det är arbetskostnad endast och inte maskinkostnader.

Har någon fått en speciferad faktura där arbetskostnaden för borrning framgår (alltså utan maskinkostnaderna) ? Min faktura inkluderar maskinkostnader för det var så det var tänkt att gälla för några månader sedan... Behöver en ny faktura för att kunna söka om ROT-avdrag och vill veta vad ni har fått för uppgifter om arbetskostnad...


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!