Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 27 januari 2013, 11:05:27 »

Trots allt fungerar det oförskämt bra, med tanke på att vi har alldeles för små radiatorer. Det byte som planeras till våren kostar ca 8-10 kkr, men jag räknar med att kunna sänka huskurvan ca 7 grader sen, vilket borde göra att jag tjänar in pengarna på ca två år.
Skrivet av: erp
« skrivet: 27 januari 2013, 10:50:34 »

Jag bor ju i Blekinge, här är sällan under 10-12 minusgrader utan det handlar för det mesta några grader minus på dagen och kanske neråt 10 under natten.
Det händer faktiskt någon vinter att det varken är snö eller särskilt många minusgrader under hela vintern.
Det är nog betydligt lättare att köra min variant här nere än uppe i Norrland.

erp
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 27 januari 2013, 09:32:05 »

@erp:  Jag testade om man med din variant kan få systemet att klara lite lägre utetemp, alltså sänka Min utetemp, men det gick inte alls. Jag brukar ha -10 som gräns och provade att sänka till -12 men det funkade inte VPn stoppade ju omedelbart pga för hög VPin.

Däremot funkar det för att minimera elpatronen i övre tanken som du skriver, men det förutsätter att man stegar övre patronens effekt upp och ner när temperaturen ute går ner och upp och det ids jag nog inte göra i längden.

Den här vintern har vi haft snabba växlingar från -5 till -15, och tvärtom, och då behöver jag övre patronen rejält uppskruvad för att klara värmen. Så jag har gjort tvärtom - ställt den på 6 kW, så får effektvakten sköta begränsningen när vi har annat igång. Det spar inte lika mycket el, men är bekvämare. :D
Skrivet av: T.Johansson
« skrivet: 26 januari 2013, 18:52:44 »

Bra skrivet och förklarat  tummenupp tummenupp tummenupp tummenupp tummenupp


Vad pumpen klarar, beror på vad huset kräver. Pumpen klarar att ge en viss effekt, sedan beror det på vilken effekt huset kräver vid olika utetemperaturer. Samma pump klarar alltså helt olika utetemperaturer i olika hus.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 januari 2013, 17:48:22 »

Jovisst, det är smällar man får ta.
Om framledningen hamnar några grader under bör, kan det bli någon grad svalare i huset.
Blir det 10-12 minus ute, brukar jag sätta på ett el-element i vardagsrummet där vi sitter, så har vi 22º där.
Blir det kallare spärras kompressorn och elpannan står för värmen.

Vi har haft några kalla dygn i januari, runt -20º vid något tillfälle, men patronerna har väl kostat ca 400kWh hittills, och det ser ut att klara sig med det.
Så länge det är max -10º ute kan jag få pumpen att gå 23-24 tim/dygn med hjälp av övre elpatron och hålla 19-20 grader i huset och lite mer med hjälp av en elradiator.

erp
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 26 januari 2013, 16:35:02 »

@erp - Vad händer om temperaturen rasar på natten eller när du inte är hemma? Blir det inte kallt inne?
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 januari 2013, 14:44:38 »

Hur EcoAir - EcoEl funkar, kan du läsa om här:

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=45862.0

erp
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 januari 2013, 14:42:21 »

Nedre elpatronen aktiveras inte förrän utetemperaturen sjunker under den 'Min utetemp' som man angett i inställningarna, oavsett om VPn går eller ej.
Det betyder att om VPin blir så hög att VPn inte går så måste övre elpatronen klara att värma hela huset på egen hand.
Det man kan göra då, är att slå av elpatronen och vänta tills pumpen startar. När shunten sedan öppnar mot övre pannan, sätter man elpatronen på 1,5kW och ser hur det artar sig.

Jag kollade faktiskt häromkvällen, hur det såg ut vid -7ºC ute. Jag har patronen bortkopplad tills det blir 4-5 grader kallt ute, sedan sätter jag den på 1,5 kW och då kan det se ut så här:

Rum 20 (20)
Elpanna 52 (60)
Framledning 52 (53)
Nedre panna 50 (55)
Hetgas 108
VP in/ut 45/50
Elpatron övre 1,5 kW

Starter : 1
Drift kompr : 23h 40min

Kompressorn går i stort sett hela tiden, och håller runt 50º i undre pannan och elpatronen värmer ytterligare någon grad, men orkar inte nå börvärdet i övre pannan. Från radiatorerna kommer returen tillbaka med cirka 44-45 grader på vattnet,, som pumpen höjer 5º. Blir det några grader kallare ute, höjer jag elpatronen till 3kW och ev 4,5kW om det behövs. Det gäller att hålla igen elpatronen, så att den inte når börvärdet i övre pannan och inte heller riktigt på framledningen. På detta viset kan jag få pumpen att gå dygnet runt och med hjälp abv patronen hålla 50-54 grader på framledningen. Genom att sänka radiatorpumpen ett snäpp, kan man också sänka returen någon grad om pumpen får för hög temp att jobba mot.

erp
Skrivet av: Fia Jansson
« skrivet: 26 januari 2013, 14:24:45 »

Ok. Tack för alla tips. Jag kämpar febrilt med att lära mig den här anläggningen så jag lär nog återkomma med fler frågor framöver ;) Skönt att det finns kunnigt folk här som är beredda att hjälpa till.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 26 januari 2013, 14:10:06 »

Nedre elpatronen aktiveras inte förrän utetemperaturen sjunker under den 'Min utetemp' som man angett i inställningarna, oavsett om VPn går eller ej.

Det betyder att om VPin blir så hög att VPn inte går så måste övre elpatronen klara att värma hela huset på egen hand.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 januari 2013, 09:46:55 »

Stämmer det att man ska låta pumpen slå ifrån vid - 10? Tycker den borde klara mer än det, men så verkar rekommendationerna vara.
Vad pumpen klarar, beror på vad huset kräver. Pumpen klarar att ge en viss effekt, sedan beror det på vilken effekt huset kräver vid olika utetemperaturer. Samma pump klarar alltså helt olika utetemperaturer i olika hus.
Skrivet av: 109an
« skrivet: 26 januari 2013, 08:53:10 »

...Anledningen till att den står på -10 är den att när temperaturen sjunker under denna temperatur minskar uteffekten från Ecoair. Om man ställer ner den till -15 uppstår en liten effektsvacka mellan -10 och -15 grader, innan elpatronen i nedre delen av pannan går in och ersätter utedelen med sina 6 kW. Detta kan leda till en sänkt temperatur inne under dessa utetemperaturer.
Det tar ju patronen i övre pannan hand om under förutsättning att den är aktiverad
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 25 januari 2013, 21:24:15 »

Fabriksinställningen är vald för att man inte ska råka ut för att pumpen stannar hela tiden pga för hög VPin så man bör inte ställa ner den om man inte vet att man har så låg temp på framledningen till radiatorerna att pumpen kan gå även vid -15. Nedre elpatronen startar inte så länge systemet är inställt så att VPn är tillåten att gå.

Hög värmepump betyder bara att det vatten som cirkulerar ut i VPn är varmare än vad VPn kan leverera. Det är inget larm eller nån varning utan bara en upplysning.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 25 januari 2013, 20:50:40 »

Om jag minns rätt så är inställningen från fabrik att stänga av värmepumpen när utetemperaturen understiger -10, men det är helt ok att sänka den till -15. Anledningen till att den står på -10 är den att när temperaturen sjunker under denna temperatur minskar uteffekten från Ecoair. Om man ställer ner den till -15 uppstår en liten effektsvacka mellan -10 och -15 grader, innan elpatronen i nedre delen av pannan går in och ersätter utedelen med sina 6 kW. Detta kan leda till en sänkt temperatur inne under dessa utetemperaturer.
Skrivet av: erp
« skrivet: 25 januari 2013, 11:33:14 »

Det betyder att temperaturen på vattnet som går ut till värmepumpen är för hög.
Temperaturen ut mot pumpen får vara max 48ºC och sedan sjunker detta värde när det blir riktigt kallt.
Det finns ett diagram i manualen till pumpen, som visar detta.

När tempen sjunkit tillräckligt, startar pumpen igen.

erp
Skrivet av: Fia Jansson
« skrivet: 25 januari 2013, 08:42:15 »

Har en EcoEl 1550 +EcoAir 109. Nu är det attans kallt ute och displayen visar den vanliga menyn men växlar sedan över till "Hög värmepump C". Vad menas med det? Jag har läst igenom instruktionsboken men hittar inget där. Stämmer det att man ska låta pumpen slå ifrån vid - 10? Tycker den borde klara mer än det, men så verkar rekommendationerna vara.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!