Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 oktober 2015, 03:30:32 »

Så kan man också tolka det, jag vidhåller trots allt att det med den lilla information vi fick vara relevant att nämna att det finns andra typer av värmepumpar som kan ge en större besparing om det främst är låga driftskostnader man vill ha.
Speciellt med tanke på att vi inte vet hur insatt personen ifråga är i ämnet.
Men som sagt, jag gjorde det som en passus, och jag tycker att jag var rätt relevant i hur stor extrabesparingen skulle bli med bergvärme - jag räknar med att TS kan klara av att bedöma om en investering på 30 000 till är intressant om besparingen blir 1500-3000 kWh mer/år.
Har gjort en jämförande kalkyl mellan Nibes luft/vatten 10 kW, och deras bergvärmepump 10 kW och skillnaden i besparing på dessa om effektbehovet vid DUT är 9.9 kW blir 3300 kWh/år.

Sen kan det mycket väl vara så att TS verkligen inte vill få sin tomt uppgrävd, det kan vara förbud mot borrning, och omöjligt att gräva - det vet vi inget om, och det är därför lite onödigt att låta tråden handla mest om detta.
Vi får hoppas att TS tittar in här igen så kanske vi får lite mer input.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 01 oktober 2015, 16:07:35 »

Fast man måste väl ändå anta att i "uppvärmningskostnaden" ingår även att fixa fram det fungerande värmesystemet?

Om man helt bortser från investeringskostnaden så finns det förmodligen andra system som ger ännu lägre driftskostnader, exempelvis en egen jättelik solcellsanläggning eller ett eget vattenkraftverk.

Dessutom har inte TS skrivit vad hen vill ha för temperatur inomhus, och då finns ju det självklara alternativet att hålla samma temepratur inne som ute. Då får man noll uppvärmningskostnad.

Man kan välja att försöka förstå TS eller välja att försöka misstolka så man kan få skriva om det man är mest intresserad av.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 oktober 2015, 07:23:04 »

COP avgörs inte av kompressorns storlek utan av dess effektivitet, värmeväxlarnas storlek, kylteknisk konstruktion samt det medium (Luft/vatten) och ytan på den värmeupptagande "kollektorn".

Det är inte ovanligt att en större kompressor har högre COP tack vara att andelen inre läckage sett till totala köldmedieflödet blir mindre.
Men, sätter man in en större kompressor måste man även öka värmeväxlarytorna för att bibehålla hög COP.

När det kommer till huruvida TS bestämt sig för luft/vatten eller ej så vidhåller jag min ståndpunkt, enbart valet av tavla att posta i behöver inte utesluta att en "ej påläst" medlem kan få en uppenbarelse av att undersöka andra alternativ än det denna har riktat in sig på.
Då inlägget var skrivet i luft/vattenvdelningen så hade jag dock bara med detta som en passus i mitt inlägg, så att TS, om han blev intresserad, kunde undersöka det spåret också.
Mitt inlägg var inte menat att driva honom från luft/vatten till något annat, bara att informera om att det finns bättre alternativ än luft/vatten OM "Det som är viktigast för mig är uppvärmningskostnaden" var menat som ett uttryck för att investeringen inte var ett problem.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 september 2015, 19:32:11 »

Det var on/off vp i exemplet och visst drar en större kompressor mera energi men den avger mera också så cop blir densamma.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 30 september 2015, 18:54:33 »

Nu hängde jag inte med menar du att en mindre Bosch har bättre cop eller  Sc:,h

Jämför du olika storlekar på pumpar?
Det gör inte jag.

Värmepump A är på 10kW
Värmepump B är på 10kw

Vi antar att huset kräver 50°C i framledning
Då ger värmepump A en effekt på 8,7kW med COP på 2,7
Värmepump B ger en effekt på 7,9kW med ett COP på 3,3

Hur skall man då få Värmepump B att avge lika mycket effekt som värmepump A?
Är Värmepump B en inverter så kan man skruva upp frekvensen vilket betyder att kompressorn drar mer energi = sämre COP
Är Värmepump B en On/Off så är alternativet att montera en större kompressor och en större kompressor drar mer energi = sämre COP

Nu hoppas jag du förstår vad jag menade i min post.
och jag hoppas du förstår varför i detta fallet Boschen har lägre COP, detta eftersom den avger högre effekt än Niben när det är riktigt kallt ute och man behöver en hög framledning.

För skall vi vara riktigt ärliga så är det ju inte COP som värmer dig utan effekten ;)
Och därför menar jag att man inte skall stirra sig blind på COP.


Notera att trådstartaren skriver "Det som är viktigast för mig är uppvärmningskostnaden"

-att han BESTÄMT sig för just luft/vatten framgår inte

Nej det framgår inte av initialposten men om man postar i Luft/vattendelen har man ändå gjort ett medvetet val om vilken väg man vill gå, annars hade man nog ställt en mer allmän fråga om berg kontra luft/vatten under tex. installationsforum eller övriga frågor.
Vi vet ju inte om postaren har en bondgård på 40ha eller en radhus tomt på 200m² och kan därför bara svara på de frågor som ställs.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 september 2015, 06:48:57 »

Notera att trådstartaren skriver "Det som är viktigast för mig är uppvärmningskostnaden"

Jag tolkar det som att hans fokus är låg uppvärmningskostnad - att han BESTÄMT sig för just luft/vatten framgår inte, och det var därför jag framförde att störst besparing fås med berg eller jordvärme - bara för att uppmärksamma honom på detta faktum, om investeringskostnaden skulle ha lägre prioritet än uppvärmningskostnaden.

Har man rätt förutsättningar för jordvärme behöver det knappt bli dyrare alls, och är alltså ett klart bättre val än luft/vatten nästan oavsett var i landet man befinner sig.
Men huvudspåret än så länge är ju trots allt att kunden anser luft/vatten vara det alternativ han vill välja, dock vet vi inte varför.

Som vanligt i denna typ av trådar är det bättre ju mer information trådstartaren kan dela med sig av i sitt första inlägg, ett par korta rader gör det svårt att komma med mer specifika råd.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 september 2015, 20:32:18 »

Ber så mycket om ursäkt men om du läser vad jag skrev så var det ett exempel men ska radera det om det iritterar.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 29 september 2015, 20:29:01 »

Om man läser energimyndighetens test så har en Nibe 1245 samma cop som en Bosch Ehp 11 ...
  (det är väl bergvärmepumpar?)

Om det var mig du menade så har jag inte rekommenderat nånting endast visat på felaktigt påstående ...

Kände du dig träffad? :)
Du börjar omotiverat prata om test av bergvärmepumpar i avdelningen "Luft/vatten". Det vore väl bättre om du kom med nåt konkret om LVVP istället för att tjata om bergvärme, igen?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 september 2015, 20:13:47 »

Om det var mig du menade så har jag inte rekommenderat nånting endast visat på felaktigt påstående och antar att skillnaden i cop mellan bästa och sämsta luf/vatten vp är minst lika stor som på bergvärme vp. Är mycket nöjd med mitt val av bergvärme.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 29 september 2015, 20:03:01 »

Men vi skall inte diskutera bergvärme då postaren är intresserad av en Luft Vatten.

Bra påpekande. En del här inne börjar prata bergvärme oavsett vad tråden handlar om. De kanske försöker övertyga sig själva att de gjort ett bra val? ;)

Om jag gav mig in på bergvärmedelen och rekommenderade luft/vatten hela tiden så skulle det antagligen bli ett jäkla liv.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 september 2015, 18:55:40 »

Nu hängde jag inte med menar du att en mindre Bosch har bättre cop eller  Sc:,h
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 29 september 2015, 17:52:33 »

Om man läser energimyndighetens test så har en Nibe 1245 samma cop som en Bosch Ehp 11 trots att Niben gör 55 grader och Boschen 45 grader men visst är framledningen viktig. Ofta har man redan radiatorer och då blir det kostsamt att byta och alla gillar inte stora radiatorer.
Tro fasen att COP går ner på Boschen när man krämar ut nästan 1kW mer vid 55grader framledning än vad Niben ger.
Om Niben hade gett lika många kW hade nog COP varit likvärdigt med bosch och därför kan det vara farligt att stirra sig blind på endast COP värdet.

Men vi skall inte diskutera bergvärme då postaren är intresserad av en Luft Vatten.

Som Rickard skriver så kan en pump på 9kW bli aningen för liten men Toshiban med sina 14kW är å andra sidan för stor för ditt hus.
Titta på en maskin på runt 10-11kW On/Off eller inverter spelar inte så stor roll och märke har ingen betydelse så länge det är en av de stora (CTC,Nibe,Bosch/IVT,Mitsubishi,Viessmann,Daikin).
Vidare skall du prata med flera installatörer och den installatör som INTE tittar på ditt radiatorsystem och ställer frågor utan bara klämmer fram en offert skall väljas bort.
En intresserad installatör som gör hembesök och kontrollerar ditt system innan installation skulle få mitt förtroende.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 29 september 2015, 12:52:01 »

Ditt värmesystem är mer viktigt än pumpvalet. Att lägga extra pengar på en större dyrare pump kan vara sämre än att lägga pengarna på att hålla nere framlednings temperaturen.

Håller med! Att byta till större radiatorer kan ge stor effekt på elförbrukningen eftersom det ger en LVVP bättre förutsättningar, men den kostnaden ska då också vägas in. Men det kanske räcker att byta några få radiatorer?
Skrivet av: Churchill
« skrivet: 29 september 2015, 11:14:53 »

Och det är inte bara värmepumpen som spelar roll!! Ditt värmesystem är mer viktigt än pumpvalet. Att lägga extra pengar på en större dyrare pump kan vara sämre än att lägga pengarna på att hålla nere framlednings temperaturen.
Om man jämför vilka pumpar som hellst så är det alltid bättre med 10 grader lägre framledning än bästa pumpen jämfört med sämsta.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 29 september 2015, 07:56:12 »

Uppskattningsvis så kräver ert hus >10 kW på årets kallaste dag och det ger inte en CTC 9 kW värmepump när det är kallt ute, långt därifrån.
Sånt måste du också titta på, alltså uteffekten vid den temp som du anser vara den normalt sett lägsta som ni utsätts för.

Och kanske ännu mer viktigt är om VPn verkligen kan leverera nånting alls när det är riktigt kallt. Min VP kan teoretiskt gå till -20, men då kräver mitt hus så hög framledningstemperatur att VPn har stannat för länge sen eftersom den inte kan producera så varmt vatten när det är kallt. Så det räcker inte med att titta på uteffekten, utan du måste också titta på vilken vattentemp VPn kan leverera vid exv -10, -15 och -20. Uteffekten är ofta beräknad på väldigt låg framledning.

Störst besparing får du med bergvärme eller jordvärme.
De sparar i runda slängar 1500 kWh mer/år än en bra dimensionerad luft/vattenvärmepump.

Bergvärme är å andra sidan dyrare i installation, så den större besparingen måste vägas mot högre installationskostnad, och då spelar räntan roll. Jordvärme brukar däremot vara betydligt billigare, men då finns ibland farhågor för hur uthållig investeringen är, och hur marken påverkas, vilket i sin tur beror på vilken sorts mark du har.

Så att räkna fram en exakt bästa lösning är i realiteten omöjligt. Det viktigaste är nog att du känner dig nöjd med ditt beslut, och de allra flesta här inne är nöjda, oavsett vad de installerat.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 september 2015, 06:25:43 »

SCOP är den siffra som tagits fram för att man skall kunna jämföra, där räknar man med fler faktorer än bara COP under drift.

Uppskattningsvis så kräver ert hus >10 kW på årets kallaste dag och det ger inte en CTC 9 kW värmepump när det är kallt ute, långt därifrån.
Sånt måste du också titta på, alltså uteffekten vid den temp som du anser vara den normalt sett lägsta som ni utsätts för.
Om CTC:n t.ex. ger 4.5 kW vid -15 grader och Toshiban 8 kW så sparar du ju avsevärt mer med den större pumpen.
Störst besparing får du med bergvärme eller jordvärme.
De sparar i runda slängar 1500 kWh mer/år än en bra dimensionerad luft/vattenvärmepump.
Det dubbla om du väljer fel storlek på din luft/vatten
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 28 september 2015, 23:44:21 »

Som med nästan all ekonomi så handlar det om hur du räknar. Hur stor är investeringskostnaden? Är det lånade pengar eller besparingar med alternativ placering, dvs vilken ränta räknar du med? Hur mycket el spar du per år, och vad har installationen för livslängd? Är du beredd att ge avkall på komfort på något sätt, eller är VP-installationen ett led i ökad komfort/bekvämlighet? Osv...

COP/SCOP är ju bara en jämförelse. Dessutom, för att kunna jämföra COP eller SCOP måste man veta förväntat klimat de kommande 10 åren och hur du ställer in och använder VP-systemet (innetemp, bara uppvärmn eller även kylning, förbrukning av varmvatten, osv)
Skrivet av: JohnnyWalker
« skrivet: 28 september 2015, 21:12:36 »

Är det SCOP siffran man ska titta på, den är väl framtagen för att man ska kunna jämföra?

Jag tänkte köpa en värmepump som ska sitta på 200kvm villa i södra skåne. CTC 510 9kW eller Toshiba Estia 14kW tittar jag på. Det som är viktigast för mig är uppvärmningskostnaden.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!