Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 01 juni 2004, 10:22:32 »

"Bara" Bränslecellen knäcks och blir acceptabelt dyr att producera så borde man ju, med en skvätt etanol, kunna producera el, dels till att driva den (då varvtalsstyrda) värmepumpen samt hushållsel. Frågan är ju bara, om och när, bränslecellen börjar funka "på riktigt" om en kombinerad investering kommer vara lönt att göra. Finns ju redan experimentpannor i Tyskland som funkar i alla fall någorlunda som jag förstått det. Men en kombination av bränslecell och VP vore ju ruggigt läcker
Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 maj 2004, 16:50:34 »

En värmepump baserad på absorptionskylskåpets princip verkar mycket enklare än en stirlingmotor som driver kompressorn. Nackdelen är att värmefaktorn inte kan bli högre än 1,6 om jag minns rätt. Tror inte stirlingmotorn kan komma så mycket högre än 2.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 31 maj 2004, 08:48:09 »

Håller med PerF.
Men varför tänks inte i halvnya banor? Varför finns ingen året-runt-pump med variavle kompressorhastighet eller årminstånde 2 stegs hastighet? Finns det tekniska hinder?
Skrivet av: PerF
« skrivet: 30 maj 2004, 23:35:48 »

Pellets per kWh är redan idag dyrare än värmepump om man räknar med enbart driftskostnaden. Med ökande pris på pellets pga av att det blir brist på råvaran kommer totalkostnaden inklusive investeringen att väga över till värmepumpens fördel. Därför min åsikt om att det är bättre att producera el i värmekraftverk med pellets än att elda det ute i villorna.

När det gäller eldning är förutsättningen för rening av rökgaserna bättre på en stor anläggning än i den enskilda villaägarens panna och borde därför vara ett betydligt mer miljövänligt alternativ. Ett värmekraftverk har dessutom bättre möjligheter att ta vara på olika typer av biobränsle än en pelletspanna som behöver ett väldigt specialiserat bränsle. Att elda pellets lokalt för att driva en värmepump är för mej en totalt idiotisk lösning!

Skrivet av: Erik K
« skrivet: 30 maj 2004, 22:47:24 »

Det förutsätts alltid att värmepumpen drivs av en elmotor.Den kan också drivas av en värmemotor (stirling),och då kan vår vedeldande vän fortsätta att elda ved,och köra värmepump.Jag har sett en förstudie av en luft/vatten VP som drivs av en pelletseldad stirlingmotor,och där överskottsvärmen (spillet) går in i VP'ns luftintag.
Skrivet av: Jocke
« skrivet: 30 maj 2004, 21:36:53 »

Problemet ligger nog i lagringen av energi.
Skulle man kunna lagra solenergi, vind och vatten utan förluster till vinterhalvåret så skulle problemet vara löst.
Värmepumpen använder ju förvisso lagrad solenergi men kräver energi för att förädla den.
Det är det miljövännerna har hakat upp sig på att det fortfarande åtgår el, all energi ska ju vara förnyelsebar för att vara accepterad av dom.
Fast jag undrar om dom har funderat på distrubitionen på pellets och ved etc.
Skog ska avverkas. pelletsen ska produceras torkas köras ut mm. allt detta sker ju med el eller dieseldrivna maskiner.

I samma ögonblick som el produceras når den konsumenten, inga transporter med lastbilar eller mellanlagring.
Sveriges elnät är väl utbyggd och krånglar sällan, visst strömavbrott händer men jämfört med andra transporter så är elnätet överlägset.
Enda problemet är just att kraftverken har svårt att lagra energi.
Skrivet av: Mäster Mimer
« skrivet: 30 maj 2004, 19:20:35 »

det där med att en värmepump inte ger energi nog att driva sig själv är säkert sannt för en "hemanvändarpump"

men jag förstår inte riktigt vari problemet ligger med att öka effektuttaget ur berget.

av de artiklar jag läst som rör el-utvinning ut geovärme verkar det som om berget är för kallt.
och det är klart att ju varmare berg desto mer lättåtkomlig energi.

men om man kan kyla x liter vatten 1 grad få borde den värmen räcka precis till att värma 1 liter vatten x grader.
om vi dår sätter x=100 så behöver vi 1hl vatten för att koka 1l vatten (om vi har 100% verkningsgrad)

dvs om vi la en riktigt lång kb-slinga genom stockholms skärgård skulle vi kunna sänka vattentempen 0.01 grad för att på så sätt kunna koka en väldans massa vatten.

jag förstår problemet med bergvärmen man har hemma eftersom berget kanske leder värmen för långsamt så man slutar med ett permafrostat hål i berget, men i vatten borde det inte vara någon problem.
antag att vi använde hjälmaren i stället för stockholms skärgård, hur mycket eller lite skulle vi behöva sänka temperaturen i hjälmaren för att stänga av barsebäck?

jag vet inte riktigt hur många Ml man kokar där årligen men det kanske någon kan uppskatta?

ett problem för hemanvändaren med värmepump som ska producera el är att generatorn nog skulle ta mer plats än man kunde avvara för att bli effektiv.
då tror jag mer på bränslecell som ankas med vatten eller något så kan man koppla sin elpanna till den kommunala vattenledningen och vips steg priset på kranvatten :P

nu är det nog bäst att jag slutar innan jag svävar iväg
/m
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 30 maj 2004, 13:56:30 »

Den vedeldande vännen har säkert rätt, har man  tillgång egen eller annans skog och är man inte rädd för ett visst arbete så är vedeldning väldigt ekonomiskt. Ochså eldning med pellets är idag ekonomiskt fördelaktigt, men en osäkerhet är när pellets blir belagda med energiskatter.

Under våren gjorde jag kalkyler på alternativen  olja och ännu inte avskriven panna, byte mot elpanna eller skaffa bergvärme. De tre alternativen skiljde sig då inte mer än 5 % (kapitalkostnad, underhåll, fastighetsskatt), bergvärme var dyrast.  Om läsarna så önskar lägger jag ut kalkylen på forumet.
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 30 maj 2004, 13:48:02 »

Visst blir det dyrare med VP än ved om man har veden själv, ska man köpa den vete sjutton. Jag har egen ved men byter till VP ändå, det ska bli SKÖNT att slippa vedeldning och den passning den kräver, vara fri att sticka någonstans och veta att det fungerar ändå. ;D :D :P
Skrivet av: Roland
« skrivet: 30 maj 2004, 11:35:47 »

...  perpetuum mobile ... . Mer eller mindre galna personer har arbetat med sådana sedan medeltiden utan att ha lyckats. Tanken påminner om vattenhjulet som förutom kvarnen driver pumpen som pumpar tillbaka vattnet till hjulet.
Skrivet av: mats
« skrivet: 30 maj 2004, 11:33:55 »


..lyckas man med det har man ju tillverkat en "perpete mobilum"
Skrivet av: PerF
« skrivet: 30 maj 2004, 10:41:22 »

Tanken är synnerligen attraktiv! I verkligheten tror jag dock att vi inte kommer att få se en sådan maskin under överskådlig tid. Anledningen till detta är att el är en högt förädlad form av energi som kan omvandlas till praktiskt taget vilken annan energiform som helst. Värre är det med värmen från en värmepump som är en tämligen oförädlad form av energi som dessutom har för låg temperatur för att kunna driva en ångturbin som vad jag vet är den "värmeomvandlare" som är effektivast. Ångturbiner är vad som driver generatorerna i kärnkraftverken och värmekraftverken. Den mängd el som en värmepump teoretiskt skulle kunna generera räcker nog inte ens till att driva kompressorn, alla förluster borträknade.

Däremot skulle jag kunna tänka mej att tekniken med solceller kan utvecklas så att man skulle kunna driva en värmepump. Det nya Almedalsbiblioteket här i Visby driver en del av sina pumpar med energi från 50m2 solceller. Tyvärr är solceller fortfarande otroligt dyra!!!  :(

Tills vidare tror jag dock att biobränsleeldade kraftverk som tillverkar el till villavärmepumpar är det mest miljövänliga och ekonomiska alternativet. Sen får miljömupparna säga vad dom vill!!! (duckar!  ;D )
Skrivet av: admin
« skrivet: 30 maj 2004, 09:06:50 »

Pratade igår med en bekant som eldar med ved, han konstaterade att vilken än värmepump han skulle installera så skulle hans kostnader för uppvärmningen stiga!

Däremot sa han att han skulle köpa värmepump - den dagen värmepumpen även tillverkade el utöver varmvatten och värme.
Han har ju helt rätt, det är det tekniksprånget som krävs för att värmepumparna skall bli var mans egendom!

Finns det någon i forumet som har hört något om att en sådan lösning skulle vara på gång eller överhuvudtaget möjlig???

Dags att tänka till!, gnugga geniknölarna och låt höra hur det skulle kunna fungera!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!