Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pellep
« skrivet: 15 april 2005, 09:15:58 »

Borrorna är inte 15 m från varandra. Samme hyresgäst som informerade mig om djupet uppskattade att hålen är gradade ca 30 grader från varandra.

Om borrorna är gradade 30°  måste du ha stor tomt. Det innebär att vardera nederände är förskjuten ca 50 meter i horisontalplanet.
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 14 april 2005, 18:34:36 »

Igengrävt sen i måndags...så var det med den saken...får stå ut med seriekopplingen. >:(
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 14 april 2005, 16:48:03 »

Ringde just till inst. Dom har redan kopplat in allt förutom VP som kopplas in imorrn. Och såklart...seriekopplat!!! Han sa att det "inte blir några problem" och att de kör större anläggningar med seriekoppling. Blir inte klok på det här! Jaja, hoppas det inte blir några komplikationer nu...

Intressant att han sa att de kör större anläggningar med seriekoppling med tanke på att bl.a. Uponor förordar paralellkopplade kollektorer. Dom borde ju veta med tanke på hur mycket kollektorer dom säljer.
Frågan har även varit uppe hos Geotec och även här var svaret att dom skulle paralellkopplas.

Två skäl skulle vara bättre balans på energiuttagen mellan brunnarna samt mindre problem med luftning. En nackdel skulla kunna vara injusteringen

Om det inte är igengrävt skulle jag iaf kräva en ändring (lätt att säga när man inte är "drabbad")

/Johan
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 april 2005, 15:31:10 »

Jag skulle ha krävt paralellkoppling, du kommer att förlora pengar på en seriekoppling varje år du kör din anläggning.

Inte mycket, men ackumulerat kommer det att bli en slant.

Grovt räknat kan det handla om 300 kWh för cirkpumpen och kanske det dubbla i förlorad verkningsgrad på värmepumpen, men nu gissar jag ganska friskt...
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 14 april 2005, 12:52:44 »

Stort tack för hjälpen Rickard!
Nejdå, ska behålla lugnet  :)


---------------------------
Ringde just till inst. Dom har redan kopplat in allt förutom VP som kopplas in imorrn. Och såklart...seriekopplat!!! Han sa att det "inte blir några problem" och att de kör större anläggningar med seriekoppling. Blir inte klok på det här! Jaja, hoppas det inte blir några komplikationer nu...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 april 2005, 12:42:03 »

Borrorna är inte 15 m från varandra. Samme hyresgäst som informerade mig om djupet uppskattade att hålen är gradade ca 30 grader från varandra. Du har rätt Rickard, de kan mkt väl ha planerat för två hål redan från början. Gissar att de "visste" att det skulle ta lång tid och inte orkade chansa. Jag pratade med båda borrkillarna och båda intygade att de inte skulle paratisera på varandra, fast det gör de kanske ändå...usch! känner mig maktlös!!! fiR:
Som du säger, i vinter får jag se...
Aktivt djup: ok, jag trodde det vara hela vägen det var vattenfyllt? Är det som du säger Rickard så blir det ju bara 203-204 m (minus paratisering...)
Jag frågade tidigare min installatör och frågade vad som hände om de måste borra två hål, och det skulle inte jag behöva stå för. Kommer bli fiR: fiR: fiR: om han ändå försöker ta betalt för dubbel stålsättning. Jag tycker även att jag inte ska behöva betala för mer än 200 m borra eftersom det var det jag beställde från början och att de sen borrade djupare (pga två hål gissningsvis) kan ju inte jag rå för!

Helt rätt, men "elda" inte upp dig nu innan du vet vad du får betala. Behöver du inte betala mer än överenskommet så har du nog fått en anläggning som ungefär motsvarar det beställda.

Tänk bara på att installationen kommer att bli dyrare, det blir ju t-rör där kollektorerna skall sammankopplas, dessutom måste du se till att få instrypningsventiler (i alla fall på den kortar slingan) helst på båda slingorna. (gör det enklare att bli av med eventuell luft från slingorna om du kan stänga en slinga åt gången och på så sätt forcera flödet genom de enskilda slingorna).

Se även till så att de paralellkopplar kollektorerna, om de seriekopplar dem får du för lågt flöde för din relativt stora kompressor, dessutom kommer cirkpumpen att dra mer energi än nödvändigt.

Jag tycker inte att du skall betala extra för de extra ventiler ocj kopplingar som krävs för det heller, ställer de upp på det så har du hittat en ansvarstagande installatör.

*Lite tips på vägen.*  ;D

Lycka till!

/Rickard
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 14 april 2005, 12:34:37 »

Borrorna är inte 15 m från varandra. Samme hyresgäst som informerade mig om djupet uppskattade att hålen är gradade ca 30 grader från varandra. Du har rätt Rickard, de kan mkt väl ha planerat för två hål redan från början. Gissar att de "visste" att det skulle ta lång tid och inte orkade chansa. Jag pratade med båda borrkillarna och båda intygade att de inte skulle paratisera på varandra, fast det gör de kanske ändå...usch! känner mig maktlös!!!  fiR:
Som du säger, i vinter får jag se...
Aktivt djup: ok, jag trodde det var hela vägen det var vattenfyllt? Är det som du säger Rickard så blir det ju bara 203-204 m (minus paratisering...)
Jag frågade tidigare min installatör om vad som hände om de måste borra två hål, och det skulle inte jag behöva stå för. Kommer bli  fiR: fiR: fiR: om han ändå försöker ta betalt för dubbel stålsättning. Jag tycker även att jag inte ska behöva betala för mer än 200 m borra eftersom det var det jag beställde från början och att de sen borrade djupare (pga två hål gissningsvis) kan ju inte jag rå för!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 april 2005, 03:33:28 »

Vet du om han separerat borrorna, eller har han borrat inom ett par meter och gradat hålet istället?

Jag blir lite misstänksam med tanke på dina inlägg, du skrev tidigt i trådan att "han skulle grada hålen från varandra", jag tyder det som om han gradat redan det första och alltså planerat för två borror...

Om han inte separerat borrorna med ca 15 meter så kommer de ändå i viss mån att parasitera av varandra.

Nu är ju detta inte något att gråta över i och för sig, nästa vinter lär du ju få svart på vitt huruvida det fungerar eller ej.

Det är nog bara att gilla läget.

Aktivt hål = vattenfyllt hål i berg, metrar ovan berg som är vattenfyllda kan förväntas ge ca 50% effekt.
Om hålen är separerade med 15 meter har du alltså fått ca 206 meter aktivt hål enligt mitt sätt att räkna.

Har han borrat tätt inpå kan du ha fått lite mindre än de 203 du beställt.

Fråga, får du betala för de extra metrarna foderrör som det innebar att göra 2 borror?
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 13 april 2005, 23:05:00 »


Hur många meter/timme borrade dom?

Vet inte, bor inte på orten där huset är, och fick uppgiften av en av hyresgästerna som snackat lite med borrkillarna. Känns skumt att man ska få höra det på omvägar och inte genom att de ringer till mig och berättar hur det gått! Vet inte om jag ska klaga... hade visserligen bara beställt 200 m borra från början (men då trott att det skulle bli ett hål) och borrfirman sa att jag inte skulle förlora nåt på att ha två hål, så jag kanske ändå fått mer än jag beställt för? Nu blir det 210 m aktivt (vatten på 3 m, berg på 7 m).
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 13 april 2005, 16:32:38 »

4 borrkronor á 4000 kr hade det gått åt fick jag uppgift om. Ena hålet blev tydligen bara 105 m (det andra 111 m) pga av att det var så hårt att de inte ville börja med en ny krona...

Jag kan uten att befunig mig på platsen säga att det inte gick åt 4 borrgronor !
möjligtvis bytte han borrkrona 4:a gånger, för att dom blivit slöa, men dom är inte förbrukade för det ! man slipar om dom & det gör kilarna för hand medans dom väntar på at byta stänger!



Hur många meter/timme borrade dom?
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 12 april 2005, 23:10:48 »

hör sedan av dig då du är på 2000 M djup så kan vi kolla brine  ;D

 ;D ;D ;D
slangen smälter  ;D
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 12 april 2005, 22:38:33 »

jahaja...kräv att han tar dit en coiltubing- rigg (med lite tur står en kvar i Lund ännu) så ska du se att det ordnar sig med djupet....hör sedan av dig då du är på 2000 M djup så kan vi kolla brine  ;D

Nä..allvarligt talat så är det grisigt gjort....han tar betalt för slitage..å om det nu skulle vara så att just du har SÅ hårt berg å tar han igen det på ett, två andra borrhål så mitt "tips" till borrarn är att sluta gnälla å göra sitt jobb
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 12 april 2005, 22:27:48 »

Värmepumpsbranschen= konsumentens bransch  ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 april 2005, 21:04:15 »

4 borrkronor á 4000 kr hade det gått åt fick jag uppgift om. Ena hålet blev tydligen bara 105 m (det andra 111 m) pga av att det var så hårt att de inte ville börja med en ny krona...

Det är ju bland annat borrkronorna de tar betalt för!

Jag blir förbannad när jag läser vad du skrivit, har han sagt 2 X 211 meter så är det bara att byta krona, eller dra av kostnaden för vad den skulle ha kostat. Minst.

Det hjälper ju inte dig att få ett för klent hål, även om du får det 4000 kr billigare (vilket du förmodligen inte kommer att få eftersom han var för snål för att byta borrkronan.

 fiR: fiR: fiR:
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 12 april 2005, 19:24:39 »

4 borrkronor á 4000 kr hade det gått åt fick jag uppgift om. Ena hålet blev tydligen bara 105 m (det andra 111 m) pga av att det var så hårt att de inte ville börja med en ny krona...
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 08 april 2005, 16:41:57 »

Ringde och snackade med borrarn igen, de håller på med andra hålet idag.  Han sa att kvartsiten började vid ca 40 m och fortsatte till 100 m. Första 40 m gick tydligen lätt att borra. Ang. energiledningen hos olika bergarter sa han att det bara var om det var svart "urberg" som det gjorde skillnad... Vattenmängd 3-4 l/minut...inte alls mkt va? Huvudsaken är väl att inte hålet blir torrt?

det gör inget om hålet är tårt. mitt var tårt ända ned (180m) ändå har jag mycket bra värden !
min teori är så här.
en hårt & kompakt matrial lagrar mycke värme & släpper inte igenom så mycke vatten.
ett poröst matrial har svårare att lagra värme, men släpperigenom mer vatten.
detta är bara en gissning från min sida, men jag hade inget vatten & har jäte varmt hål!
Skrivet av: kek29
« skrivet: 08 april 2005, 16:37:25 »

Allt som är under 150mp i hårdhetsgrad är mjukt berg...knappt värt och ödsla dynamit på   8)
Skrivet av: pellep
« skrivet: 08 april 2005, 14:53:19 »

Nog är det några år sedan kvartsit var sandsten, eller.

NE skriver:
kvartsi´t (ty. Quarzit, av kvarts), metakvartsit, jämnkornig, vanligen vit eller grå, metamorf bergart som huvudsakligen består av kvarts. Den har bildats genom att en kvartssandsten eller en chertbergart omkristalliserats. Kvartsit är en vanlig bergart i Sverige och används lokalt som vägbeläggningsmaterial. Mycket ren kvartsit för tillverkning av t.ex. eldfasta material och ferrokisel bryts i Dalsland. I Hålsjöberget i n. Värmland bryts blå, kyanitrik kvartsit för användning i bl.a. golv och väggar och som bänkskivor.
 en mycket hård bergart som huvudsakligen bildats av kvartssand vanl. i den skandinaviska fjällkedjan
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 08 april 2005, 12:32:14 »

Jaså kvartsit=sandsten??? man lär sig nåt nytt varje dag...  :)  kanske är så att det inte är svårborrat men att man måste byta krona ofta. Jag är nöjd bara aktiva djupet verkligen blir så djupt som dom sagt, 216 m och att inte hålen paratiserar. Vattnet var väl inga mängder direkt.
Ser redan fram emot vintern!  :D
Skrivet av: kek29
« skrivet: 08 april 2005, 11:25:42 »

hmmm...fråga honom om inte grejerna han har klarar längre hål än 100m ?? Min högst personliga åsikt just nu utan att sett det med egna ögon så snackar han strunt !! Det spelar ju i och för sig ingen roll bara du får dina meter !! Måste bara tillägga...kvartsit = sandsten...tog fram min bok nu !! Hårt men icke hårdborrat...flisar sig sig bra vid borrning...tror jag ska läsa igenom allt under helgen !! Får du bra med vatten i hålet så lär det bli bra...tät mineral..står emot errosion väldigt bra...läser samtidigt  ;)
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 08 april 2005, 11:14:21 »

Ringde och snackade med borrarn igen, de håller på med andra hålet idag.  Han sa att kvartsiten började vid ca 40 m och fortsatte till 100 m. Första 40 m gick tydligen lätt att borra. Ang. energiledningen hos olika bergarter sa han att det bara var om det var svart "urberg" som det gjorde skillnad... Vattenmängd 3-4 l/minut...inte alls mkt va? Huvudsaken är väl att inte hålet blir torrt?
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 08 april 2005, 10:46:38 »

Det var väl så att slipningen bara höll i 30-40m därefter behövde han byta till en ny omslipad krona.

Borrarna brukar börja med den kronan som har störst diameter (nyaste kronan).

/Johan
Skrivet av: kek29
« skrivet: 08 april 2005, 08:44:00 »

Han hade borrat där innan och visste att det skulle vara kvartsit i berget. Han sa att det var tungt och borra eftersom borrkronan måste bytas efter var 30-40:e meter. Beslutet att borra två hål verkar inte ha tagit någon längre tid...

Vad tror ni om två hål och vinklingen? kan man lita på det han sa om aktivt djup, att 2*111 m vinklat inte äter av varandra?

Från SGU:s hemsida:Huset ligger på följande berggrund: Gabbro delvis ultrabasisk, diorit, amfibolit. Huset ligger på gränsen till: Sura och intermediära vulkaniska bergarter, delvis migmatitomvandlade. Nån geolog här som kan tyda "grekiskan"?  Sc:,h
Nu måste jag som en gammal gruvis reagera lite...30-40 m per borrkrona...svårt o få ekonomi i den borrverksamheten  ::) för med borrhammare talar vi om indrifter på 30-40m per timme...sen om man måste byta krona varje timme....det blir dyra hål det ! Den geologiska "grekiskan" kallas av vanligt folk för GRÅBERG  ;)  Det som kan hända och sliter väldigt mycket på borrkronan är att kompressorn inte orkar trycka upp borrkaxet så att det "återcirkuleras" i hålet och därmed sliter på kronan...gissar att han börjat med en gammal omslipad krona !!
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 07 april 2005, 23:22:54 »

Han hade borrat där innan och visste att det skulle vara kvartsit i berget. Han sa att det var tungt och borra eftersom borrkronan måste bytas efter var 30-40:e meter. Beslutet att borra två hål verkar inte ha tagit någon längre tid...

Vad tror ni om två hål och vinklingen? kan man lita på det han sa om aktivt djup, att 2*111 m vinklat inte äter av varandra?

Från SGU:s hemsida:Huset ligger på följande berggrund: Gabbro delvis ultrabasisk, diorit, amfibolit. Huset ligger på gränsen till: Sura och intermediära vulkaniska bergarter, delvis migmatitomvandlade. Nån geolog här som kan tyda "grekiskan"?  Sc:,h
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 07 april 2005, 21:30:44 »

Har inte kollat förut vad jag själv har för berg här. det står bara Grått & svart berg på mitt borrprotokoll.

vet bara att borraren sa att berget här var mycket hrt, men det kom inte som en överaskning för honom då han borrat här förut, så han var inte stressad för det. han viste också att hålet med all sanorlekhet skulle vara tort ända ned, vilket det också var.
gissar att et hårt & masivt berg inte släpperigenom så mycke vatten & mycke massa inehåller ju mycke energi (Y)

har försökt att kolla på www.sgu.se vag det är för bergart i katrineholm, men tycker kartan var lite otydlig
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 07 april 2005, 21:21:51 »

en gissning är ju att han stötte på kvartsis längre ned & eftersom han var stressad så ville han göra 2 hål i det mer lättarbetade matrialet.
Skrivet av: Biörn
« skrivet: 07 april 2005, 21:17:55 »

Riktigt mycket kvartsitinnehåll i berget går fruktansvärt trögt att borra i och sliter otroligt på borrkronan. Det var därför han inte ville borra mer för det gick för trögt. Så du kanske bara har några meter berg med mycket stort kvartsitinnehåll. Fråga om det har varit onormalt hårdborrat hela vägen eller om det bara började på slutet av hålet.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 07 april 2005, 21:06:05 »

JA  studs

Det är mycket bra att ha Kvartsit
et hål med Kvartsit kan vara hälften så kort som ett hål med kalksten (kalksten är bland dom sämsta bergarterna )
Skrivet av: bamabama
« skrivet: 07 april 2005, 16:23:08 »

Borraren ringde precis. Dom var nere på 80 meter och att det började gå trögt för att det är kvartsit i berget. Såg en tabell som visade att kvartsit har bäst energital av alla bergarter. Kommer detta påverka energiurtagningen i hålet positivt?

Borraren valde för övrigt att borra 2*111 m istället för beställda 200 m. Han vinklar hålen från varandra och sa att aktiva metrarna bli 216 m (3 m till grundvatten). Hoppas inte hålen äter av varandra nu bara...

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!