Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: tommys76
« skrivet: 06 oktober 2011, 18:16:11 »

Även om du lyckas köra den ner till -25 lär COP vara såpass uselt vid den temperaturen att du inte tjänar mycket på det.

Jo, du har nog säkert rätt. Det var nog inte min tanke ens från början att röra den. Om jag rör den så höjer jag nog snarare värdet för att spara på pumpen. Men -20 borde den hålla trots allt eftersom de marknadsför den med det värdet.

Jag har ganska låg behov av framledningen iom att jag kör golvvärme överallt och rätt hyfsat isolerat hus. Jag läste nån diskussion där man undrade om det lönar sig att optimera för golvvärmet eller vattnet i övrepanna under de kallaste tiderna. Om jag förstod dig rätt så orkar ju pumpen oberoende inte ensam att producera tillräckligt med värme för att värma övrepannan. Är det då tex. smart att sänka på max vput och vpin och låta pumpen jobba med lägre temp för att endast sköta om uppvärmningen av huset och sätta övrepannans elpatron igång för att jobba med övrepannan när det blir mellan kallare säg mellan -10..-20 grader. COP:en borde ju vara bättre om den inte behöver jobba med så höga temperaturer eller spelar det alls någon roll?

Om jag kommer rätt ihåg ligger mitt behov av framledningen då på ca. 33 grader när det är riktigt kallt.
Skrivet av: erp
« skrivet: 06 oktober 2011, 11:15:46 »

Pumpen stannar på hög hetgastemp som är satt till 130º, lite beroende på typ och årgång. Jag har min satt till 125º.

erp
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 oktober 2011, 11:11:26 »

Hetgasen då? Min Bosch/IVT begränsar inte värmebäraren, däremot stannar på hög hetgas om det blir för stor skillnad mellan utetempen och VB-ut.
Skrivet av: erp
« skrivet: 06 oktober 2011, 11:10:18 »

Helt rätt, och inte bara VPin, utan även VPut begränsas. Vid -5º värmer pumpen till 55º men sedan sjunker temperaturen till 50º vid -10º ute, och vid -15º är VPut begränsat ytterligare ett par grader. Efterhand som VPin begränsas följer VPut med i samma takt.

erp
Skrivet av: rdm
« skrivet: 06 oktober 2011, 09:53:24 »

Verkar som min Eco Air 107 Polar Edition är inställd på -20, men den borde klara av lite lägre har jag för mig. Men jag undrar nog om den faktiskt orkar så där lågt, installatören påstod dock att polar edition modellen klarat av -25 i någon test miljö. Någon som vet mera eller skall jag bara vänta på om det kommer larm med för hög returtemp?

Men håller väl med erp kanske inte ett problem just nu! Tar väl nån månad innan det blir så kallt. Har inte ens värmen påkopplad ännu :)

Även om du lyckas köra den ner till -25 lär COP vara såpass uselt vid den temperaturen att du inte tjänar mycket på det.

CTC säger att du kan köra till -20 så rekommenderar att du inte försöker gå lägre.  Bara att hålla koll på den så inte returtempen överskriver maxvärdet.  Skulle det ske kan du börja kolla lite noggrannare på strypning av elementen osv.

Ang. VPin så är det inte 48C som gäller hela tiden, vid kallare utetemperaturer stannar den på lägre returtemper.  Om jag minns rätt så stannar min 107 Polar vid 40-41C returtemp när det närmar sig -20 ute.   Med en framledning på t.ex. 54C vid de temperaturerna får du inte tillräckligt med diff för att returen ska bli såpass sval.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 06 oktober 2011, 00:01:27 »

Verkar som min Eco Air 107 Polar Edition är inställd på -20, men den borde klara av lite lägre har jag för mig. Men jag undrar nog om den faktiskt orkar så där lågt, installatören påstod dock att polar edition modellen klarat av -25 i någon test miljö.

Vad pumpen klarar i ett lab test är ganska ointressant eftersom testet kanske bara går 2 timmar medans den under verkliga driftsförhållanden skall gå dygnet runt.
CTC specar att Polar pumpen skall gå ner till -20°
http://www.ctcvarme.se/web/Luftvarmepumpar/Helprodukter/CTC_-_varme/Varmepumpar/Luftvarmepumpar/CTC_EcoAir_Polar-201.aspx
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 oktober 2011, 20:34:01 »

Jag hade satt ner stopptemperaturen till -15º, det finns ingen anledning till att ha den högre. Blir det någon form av problem, är det ju bara att höja värdet.
Ändrar man en inställning, bör man ha klart för sig, varför man sätter det nya värdet. Det kan ju vara att man bara vill testa, men är man inte klar över varför man ändrar är det bättre att låta bli.

Problem som kan uppstå, när temperaturen når eller kommer i närheten av "min utetemp" är att elpatronen eller patronerna ser till att vattnet i pannan blir så varmt, att pumpen stoppas pga att returen till pumpen alltså VPin blir 48º eller mer. Om utetempen stiger några grader startar inte pumpen om den fortfarande får för hög temp på VPin.

Märker man att pumpen inte går igång trots att temperaturen ute är över den inställda lägsta utetempen, beror det förmodligen på att pannan fortfarande är för varm. För att lösa detta, sätter man        övre patronen till 0kW och väntar tills temperaturen sjunkit såpass att pumpen startar. Då kan man sätta elpatronen till 1,5kW och se hur det tar. Går det bra kan man öka effekten ytterligare samtidigt som man kollar att inte pumpen får för hög temperatur in.

Jag behöver runt 60º på vattnet vid 10-15 minusgrader, och genom att hålla ner effekten på patronen så att övre pannan aldrig orkar upp till börvärdet, kan jag undvika att pumpen stannar pga för hög temp på VPin. Om börvärdet är 60º på övre pannan och patronen bara spetsar till 57º, så skickar shunten ut vatten på 57º som kommer tillbaka i nedre pannan kanske 45º, sedan orkar pumpen värma några grader varpå elpatronen spetsar ytterligare några grader. Genom att begränsa elpatronens effekt, kan man alltså balansera temperaturerna så att pumpen inte stannar i onödan. Framför allt om man har lite höga framledningstemperaturer.

Det är av denna anledning jag har övre patronen satt till 37º och 1,5kW, då går den bara in om det behövs för framledningens skull, och jag kan själv öka på effekten om det behövs och samtidigt ha koll på returtempen och VPin.
Skrivet av: tommys76
« skrivet: 05 oktober 2011, 19:54:48 »

Verkar som min Eco Air 107 Polar Edition är inställd på -20, men den borde klara av lite lägre har jag för mig. Men jag undrar nog om den faktiskt orkar så där lågt, installatören påstod dock att polar edition modellen klarat av -25 i någon test miljö. Någon som vet mera eller skall jag bara vänta på om det kommer larm med för hög returtemp?

Men håller väl med erp kanske inte ett problem just nu! Tar väl nån månad innan det blir så kallt. Har inte ens värmen påkopplad ännu :)
Skrivet av: mongolpip
« skrivet: 05 oktober 2011, 18:52:19 »

Jag har en EcoEl 1550 och EcoAir 105, installerat hösten 2010. Jag bor utanför Jönköping och ibland så sjunker temperaturen under -15 ºC... Men det är inte så många timmar en normal vinter som det är så kallt. Jag har nu -12 som min temp, mest för att jag inte vet bättre  :D
Tack för era svar!
Skrivet av: rdm
« skrivet: 05 oktober 2011, 08:16:37 »

Du får bara se till att pumpen stannar pga utetemperaturen och inte pga hög returtemp (som du kan få i vissa system).   Om det sker krävs det att utetempen stiger högre (tror det är 5 grader) innan pumpen startar igen.  Dvs om du ställer pumpen på -15 och den spärras vid -14 för att returen har för hög temp kan den vänta till -9 innan den går igång.

Det är iaf hur min EcoAir+EcoZenith funkar. 
Skrivet av: erp
« skrivet: 04 oktober 2011, 20:38:56 »

Nu vet jag inte var du bor, men så länge temperaturen håller sig över -10º, så behöver man ju inte fundera på saken.
Men jag har min ställd på -15º och visar det sig att det blir problem, är det bara att höja till -10º.
När pumpen spärras pga att den når den inställda mintempen, kopplas automatiskt nedre elpatronen in och ersätter värmepumpen.

erp
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 04 oktober 2011, 20:37:23 »

Det var vanligt förr med stopptemp på -10 (ungefär fram till 2005)

Har du en nyare maskin så borde den redan vara inställd på rätt stoptemp
Skrivet av: mongolpip
« skrivet: 04 oktober 2011, 20:21:55 »

Inför den annalkande vintern så undrar jag vad ni använder för min utetemp? Fabriksinställningen är -10 ºC men den går ju att sänka till -15 ºC, som CTC också gör reklam för. Sliter man mer på systemet än vad man tjänar när man kör på -15 ºC  Sc:,h Vad säger ni dignitärer?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!