Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 17 september 2012, 13:09:07 »

Så är det på min C7 från 2002 också!
Så det värde man kan avläsa på GT9 under varmvattenproduktionen är helt ointressant och har inget med varmvattenproduktionen att göra.

Två av givarna till min RTLogger har jag dock satt precis före och precis efter värmeväxlaren så dessa givare visar alltid aktuell temperatur för VBin och VBut

Per L
Skrivet av: Toticci
« skrivet: 17 september 2012, 09:55:34 »

Mycket möjligt att jag missat något någonstans men...
På en GL från -99 så styr start och stopp varmvatten enbart på Gt3.
Gt9 sitter innan returen av varmvatten så det är inte så konstigt att mätvärdet är 5°K högre än utläst i displayen.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 16 september 2012, 09:34:03 »

Tack COCACOLA för ditt svar. Av ditt svar förstår jag dels att jag har alldeles för dåliga kunskaper för att kunna hänga med i resonemangen kring en värmepumps innersta hemligheter men också att jag inte behöver oroa mig just nu.
Min fråga om de höga kompressortemperaturerna baserar sig helt på att det i IVTs handledning står "Den varierar i drift mellan 70 och 135 grader". Min temperatur har aldrig visat över 82 grader vid VV-produktion och ligger kalla vinterdagar vid elementvattenproduktion på runt 70-75 grader. 

Jag är bara en intresserad VP-ägare som inte har tummen mitt i handen och som tycker att jag har fått rätt bra fason på min pump med hjälp av Rickards RTLogger (11 givare) och allt fakta och alla råd som man kan få i detta givande forum. Några problem som jag på detta sätt lyckats lösa är:
- kärvande växelventil. Löstes med nya O-ringar i den för ca 50 kr
- ökande tempdiff över värmeväxlaren trots byte till mycket starkare cirkulationspumpar. Till slut var diffen 20 grader. Problemet var att alla flexslangarna i pumpen var mer eller mindre igensatta.
- 30-35 starter per dygn har minskats till 15-20 genom att öka temperaturdifferensen från 5 till 10 grader på varmvatten- och elementvattenproduktionen utan att göra avkall på komforten

Men den termodynamiska processen i pumpen skall jag nog vänta med ett tag till att tränga djupare in i tror jag. Inte ens i skolan prioriterades denna kunskap högre än att kunna få "tillräckligt bra" betyg på tentorna.

Per L

Skrivet av: cocacola
« skrivet: 16 september 2012, 08:26:10 »

125 grader ,, det vill vi inte ha på hetgasen .
om din vp har en kondensering på 55 grader när du gör VV och en hetgas på 82 tummenupp
oooh vad den går fint då ... du har en tryckgasöverhettning på 27 grader om du mäter rätt.
rör ingenting  :)
cc
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 16 september 2012, 08:17:04 »

Då förstår jag att larmet "Pressostat hög" betyder att trycket efter kompressorn överstiger 26 bar. Gissningsvis blir trycket högre om man producerar varmare vatten!
Fast borde inte temperaturen samtidigt stiga mer än den gör när pumpen löser ut på för högt tryck? Jag maxar på "bara" 80-82 grader när IVT säger att tempen kan få gå ända upp till 125 grader! Vid vilken driftssituation skulle tempen kunna nå 125 grader?

Hej!
Jag tror det bara är i nyare värmepumpar där man har max 65 °C på värmebäraren som hetgastemp kan bli så pass hög. Köp en ny värmepump om du vill ha varmare varmvatten med kompressordrift.  ;)
Skrivet av: rgx107
« skrivet: 15 september 2012, 17:50:00 »

Aha, då är vi överens. Det var nog ordet "problem" som ledde in en annan på fel spår. Då hamnar man i en diskussion om olika köldmedier och gaser och deras för- och nackdelar. Det verkar som att det vanliga R407c är en kompromiss med hög kapacitet och precis tillräcklig maxtemp (vid rimligt tryck) i en vanlig (billig) kompressor. Det finns några trådar om det på forumet. Vill man ha varmare varmvatten får man komplettera med en varmvattenberedare, det är det många som gör. Jag har klarat mig bra med runt 50 °C hittills.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 15 september 2012, 17:38:24 »

Nu har jag hittat två pressostater på min pump.
En före kompressorn som det står Off 1,5 bar på och en efter kompressorn som det står 26 bar på.

Då förstår jag att larmet "Pressostat hög" betyder att trycket efter kompressorn överstiger 26 bar. Gissningsvis blir trycket högre om man producerar varmare vatten!
Fast borde inte temperaturen samtidigt stiga mer än den gör när pumpen löser ut på för högt tryck? Jag maxar på "bara" 80-82 grader när IVT säger att tempen kan få gå ända upp till 125 grader! Vid vilken driftssituation skulle tempen kunna nå 125 grader?

Per L
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 15 september 2012, 15:13:16 »

Vad jag är nyfiken på är vad det beror på att pumpen då börjar lösa ut.

Att den löser på högtryckspressostaten, beror på att kompressorn jobbar med för högt tryck.

Citera
Jag förstår inte hur mitt problem kommer att försvinna om jag flyttar GT9 som du säger.

Jag vet att äldre modeller av Rego styrde både start och stopp på GT3, men jag gissade att du hade samma reglering som har funnits i alla fall från 2003 d.v.s. att den styr stopp via GT9.
Du bekräftade min gissning om detta, vilket då blir naturligt att GT9 också ska känna av returen från beredaren.

Det är nog troligt att din värmepump styr stopp via GT3.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 15 september 2012, 14:59:29 »

Uppfattas jag som att jag är "genuint övertygad om att det är fel" så har jag varit otydlig!
Tvärt om så konstaterar jag att min pump löser ut vid nästan samma temperatur på varmvatteninställningarna som IVT säger att man skall undvika för annars kan pumpen börja lösa ut!

Vad jag är nyfiken på är vad det beror på att pumpen då börjar lösa ut.
Trådskaparen är kanske också intresserad då han har upptäckt samma sak som jag (hans inlägg 12/9).

Per L
Skrivet av: rgx107
« skrivet: 15 september 2012, 14:36:44 »

Du skriver ju att värmebärare ut maxar på 57 °C. Hur mycket högre tycker du att den ska nå? Pumparna går väl inte högre. Om du är genuint övertygad om att det är fel och att den ska klara högre temp så återstår väl bara att byta pressostaten. Möjligen skulle högre flöde kunna ge nån grad till.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 15 september 2012, 13:51:29 »

Lexus:

Jag är ingen expert och har egentligen inte kunskap att kommentera det du säger men jag är inte alls säker på att du har rätt i din kommentar om GT9s placering!
1. Placeringen av GT9 på min IVT är den som den levererades med
2. Jag har sett andra IVT-maskiner med samma "konstiga" placering. Bla i en IVT-centers utställning och den jag pratade med kunde inte förklara varför placeringen var som den var. Min övertygelse är att den sätts där redan i pumpens produktion så det är nog ingen slump att den sitter där den sitter.

Du tycker också att
"Flytta givaren så att den känner av tempen även vid VV-laddningar, så kommer ditt problem att försvinna"
1. Jag har egentligen inget problem för jag vet att håller jag mig bara under ett visst högsta teoretiskt inställda VV-temperaturvärde (i mitt fall 48,5 grader) så tuffar och går min pump hur bra som helst
2. IVT säger också (indirekt) att man bör undvika att gå över 47,5 grader för annars kan man få problem
3. Jag förstår inte hur mitt problem kommer att försvinna om jag flyttar GT9 som du säger. Jag tycker snarare att problemen kommer att öka då pumpen är inställd på att larma om "Hög retur" om returtempen går över ca 48 grader. Och som placeringen är idag så kan det i princip bara hända om elementvattnets temp går över ca 48 grader. Med ditt förslag så kommer pumpen i princip alltid att riskera att lösa ut på "Hög retur" vid varje VV-produktion. Eller tänker jag fel?

Så frågan kvarstår!
Vad är det i den termodynamiska processen och pumpens konstruktion som gör att den löser ut på "Pressostat hög" när varmvattnet blir för varmt i varmvattenproduktionen! Själv tycker jag inte att de temperaturer jag angivit här ovan (precis när pumpen slutar att producera varmvatten) verkar vara oroväckande höga.
Det måste (!?) vara något annat i processen som går över ett kritiskt värde. Pressostat för mig är något som mäter tryck!? Pressostaten sitter väl mellan förångaren och kompressorn! Varför blir det "för högt tryck" i den ledningen?

Per L 

Skrivet av: Lexus
« skrivet: 15 september 2012, 13:17:51 »

Att GT9 visar 44 grader när värmebärare in (mätt nära värmeväxlarens inlopp) visar 49,3 grader är inte alls konstigt med tanke på IVTs placering av GT9-givaren.

GT9-givaren ska registrera tempen på värmebärare retur även vid varmvattenladdningar. Viktigt då det är från GT9 den hämtar info, för att stoppa laddningen.

Flytta givaren så att den känner av tempen även vid VV-laddningar, så kommer ditt problem att försvinna.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 15 september 2012, 10:20:41 »

Carl N:
Att GT9 visar 44 grader när värmebärare in (mätt nära värmeväxlarens inlopp) visar 49,3 grader är inte alls konstigt med tanke på IVTs placering av GT9-givaren. GT9-givaren är ju i princip inte inblandad i temperaturen vid VV-produktion eftersom den sitter på elementvattenreturen.
I min okunnighet verkar det inte som om IVT vill att pumpen skall kunna lösa ut på "Hög retur" när varmvatten produceras med tanke på denna givares placering

Lexus:
Du gissar rätt om hur varmvatteninställningen och temp.differensen (hysteres i ditt inlägg) fungerar på min IVT.
Men jag vill inte sänka tempdiffen från 10 till 6 grader för då startar och stoppar pumpen oftare. Jag har testat att 10 grader funkar för mig utan att vattnet blir för kallt innan pumpen startar. Då vore det i så fall bättre (och ge samma effekt som du föreslår) att sänka VV-inställningen så länge inte vattnet blir för kallt innan VV-produktionen startar.

Så frågan kvarstår!
Vad är det i den termodynamiska processen och pumpens konstruktion som gör att den löser ut på "Pressostat hög" när varmvattnet blir för varmt i varmvattenproduktionen! Själv tycker jag inte att de temperaturer jag angivit här ovan (precis när pumpen slutar att producera varmvatten) verkar vara oroväckande höga.

Per L 
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 15 september 2012, 08:50:22 »

Denna inställning ger en max inställd varmvattentemperatur på 45+1/2*5= 47,5 grader jämfört med det högsta värdet som jag kan ha 43,5+1/2*10= 48,5 grader innan min pump löser ut.

Kan någon förklara vad det är som gör att pumpen löser ut!

Jag gissar att din värmepump startar varmvattenladdningen på börvärdet minus halva hysteres. Den stannar då GT9 är på börvärdet plus halva hysteres d.v.s. GT3 styr inte stopp.

Ta ner diffen till 6°.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 september 2012, 08:41:01 »

- värmebärare in 49,3 grader (mätt nära inloppet på värmeväxlaren. GT9 visade då 44 grader)
- värmebärare ut 57 grader (mätt nära utloppet på värmeväxlaren)

Hej!
Jag tror att detta är max vad din VP mäktar med. Att sen GT9 visar 44 °C kan bero på att den visar fel?
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 14 september 2012, 20:34:27 »

Nu har jag tittat på mina temperaturer och jag har för dåliga kunskaper för att kunna förstå varför min C7 från 2002 löser ut på "Pressostat hög" om jag har för hög varmvattentemperatur inställd.

Temperaturerna och inställningarna på en körning som inte löste ut på "Pressostat hög" var enligt nedan precis när varmvattenproduktionen var klar
- varmvattnet inställt på 43,5 grader (temperaturdiffen inställd på 10 grader)
- kompressor 81 grader (samma ställe som GT6 mäts på)
- värmebärare in 49,3 grader (mätt nära inloppet på värmeväxlaren. GT9 visade då 44 grader)
- värmebärare ut 57 grader (mätt nära utloppet på värmeväxlaren)
- varmvatten 50 grader (mätt på samma ställe som GT3 mäts på)

Höjer jag varmvattentemperaturen en halv grad till 44 grader så löser pumpen ut på "Pressostat hög" alldeles innan varmvattenproduktionen är klar!

Att min pump troligen uppför sig normalt förstår jag eftersom IVT skriver om inställd varmvattentemperatur (tex på sid 19 i "Rego 600. Handledning/Drifttagning Utgåva 1.0" som kan laddas ner på IVTs hemsida)
"Om värdet är för högt kan värmepumpen lösa på för hög retur eller högtryckspressostat. Högre värde än 45 grader (fabriksvärde) bör undvikas".
Denna inställning ger en max inställd varmvattentemperatur på 45+1/2*5= 47,5 grader jämfört med det högsta värdet som jag kan ha 43,5+1/2*10= 48,5 grader innan min pump löser ut.

Kan någon förklara vad det är som gör att pumpen löser ut!

Per L
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 14 september 2012, 09:49:28 »

Med anledning av din fråga så kollade jag på min C7 från 2002 och upptäckte att jag ligger väldigt nära att pumpen larmar på "Pressostat hög" vid VV-produktion.
Jag har som sagt VV-temperaturen på 43 grader och VV-differensen på 10 grader. Den teoretiska maxtempen på VV blir då 48 grader (43+1/2*10).
Höjer jag VV-tempen till 43,5 fungerar det fortfarande men redan vid 44 grader (teoretisk maxtemp 49 grader) löser den ut på "Pressostat hög" i slutet av VV-produktionen.

Jag har därför bestämt mig för att sänka VV-tempen till 42 grader så jag har en marginal på 1,5 grader till att pumpen löser ut. Svaret på din fråga är alltså att jag inte har någon möjlighet att få en teoretisk VV-temp på 51 grader. Då har min pump löst ut för länge sedan. Med teoretisk temp menar jag inställt värde. Vad tempen blir i verkligheten är en annan sak.

Vad det är som gör att pumpen löser ut vet jag inte. Knappast för hög framledningstemp? Kanske för hög returtemp? Eller något annat!
Jag skall försöka analysera mina temperaturdiagram (kör Rickards RTLogger) för att se om jag kan bli klokare om denna fråga.
Kanske kan någon komma med något tips om vad jag skall leta efter!

Per L
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 september 2012, 07:09:09 »

Men var ställer jag kopplingsdiffen? allt jag vet är var man ställer diffen för VV inte för radiatorerna..

Meny 1.4
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 14 september 2012, 00:25:49 »

aha! det kan stämma!
Men var ställer jag kopplingsdiffen? allt jag vet är var man ställer diffen för VV inte för radiatorerna..

Per .. har du någon inställning där du kan ha 51 grader på VV?
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 13 september 2012, 13:35:40 »

Din inställning av VV-temperaturen stämmer bra med min C7 från 2002.
Jag har inställt 43 grader med VV-diffrensen 10 grader dvs temperaturen på VV pendlar mellan 38 och 48 grader.
Med din inställning 46 grader och (antar jag) VV-differensen 5 grader pendlar din temperatur mellan 43,5 och 48,5 grader.

Ställer jag in min pump så att maxtemperaturen (inställd VV-temperatur+ halva VV-differensen) överstiger 49-50 grader löser den också ut på Pressostat hög.

Per L
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 13 september 2012, 07:54:35 »

Men en annan fråga: När det står under GT1 att från är 29,9 grader och nuv 25,8 ... borde inte pumpen gå då? dvs borde den inte skapa värme för att se till att från värdet blir minst 29,9?

Lite nyfiken bara eftersom jag läste av det på den nu ikväll...

Det beror på.
Om kopplingsdifferansen är 5 °C så startar kompressorn när GT1 visar 29,9-5=24,9 °C.
Det innebär att temperaturen på GT1 för tillfället pendlar mellan 24,9 °C och 29,9 °C.
Men skulle GT1 visa ett värde under (GT1 från - kopplingsdifferansen) utan att starta så är nått fel.
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 12 september 2012, 23:51:54 »

Tänkte bara berätta att jag bytte hela ventilen..
Kostade mig 2000kr inkl installation men hade jag vetat hur lätt det var från början hade jag nog köpt den och bytt den själv.

Nu fungerar pumpen bra óm jag inte kräver mer än 46 grader VV. Försöker jag få 50-51 grader så blir det pressostatlarm. Visserligen har jag ställt in att den ska maxa med hjälp av värmepatronen var 14 dag istället så jag överlever nog med 46 grader..

Men en annan fråga: När det står under GT1 att från är 29,9 grader och nuv 25,8 ... borde inte pumpen gå då? dvs borde den inte skapa värme för att se till att från värdet blir minst 29,9?

Lite nyfiken bara eftersom jag läste av det på den nu ikväll...
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 16 juli 2012, 07:23:07 »

Det enda du kan vara helt säker på genom att "dra ventilen fram och tillbaka" är att problemet förr eller senare kommer tillbaka. Troligen förr. Det är som att ta magnecyl mot huvudvärk. Du har inte löst det egentliga problemet.

Det är dessutom nu du får minst problem med att stänga av pannan och byta den (eller renovera som jag gjorde). Enligt "lagen om alltings djävlighet" är risken annars stor att den börjar krångla igen när det blivit kallt och du behöver värmen. Då har servicefirman dessutom mycket att göra och kan komma "i morgon" eller "någon gång".

Annars har du nog rätt i att "ventilen nog läcker". Orsaken är troligen att axeln pga trögheten inte orkar gå till sina ändlägen. Och det är bara i sina ändlägen som O-ringarna kan täta mot sina säten och därmed styra vattnet till rätt ställe.
Sedan jag bytte mina O-ringar har ventilen fungerat bra i ett par år och axeln går fortfarande lätt fram och tillbaka. Så fort jag märker att axeln börjar gå det minsta trögt igen så byter jag O-ringar igen. Det är både enkelt och billigt och då behöver jag inte oroa mig för att växelventilen skall ge mig problem.

Per L
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 15 juli 2012, 22:35:47 »

 tummenupp
Så nu hr jag haft ut en expert ... och efter att ha luftat systemet samt dragit ventilen fram och tillbaka en massa gånger verkar det nu som pannan fungerar!!

Men det är helt klart så att ventilen nog läcker då det blir värme ut på radiatorerna när den tillverkar varmvatten...
... men det verkliga testet kommer till hösten och då får jag antagligen byta ventilen...
(CP var naturligtvis P2 ... så den fungerade... P1 finns inte monterad på min pump som någon ovan sa..)
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 juli 2012, 12:55:33 »


Du har fått fel information om dina cirkulationspumpar. P1 är den externa pumpen, och P2 är den interna. Kör du P1 i manuellt läge och den inte är ansluten elektriskt till värmepumpen så händer inget d.v.s. den går förmodligen hela tiden oavsett utetemp.

Eftersom du kan ladda varmvatten till 48°, så kan vi utesluta att den interna pumpen är trasig.  Legionella bränner du via inställning i meny 2.2.

Det är nog läge att byta växlingsventilen. Kontakta IVT-center på orten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 13 juli 2012, 11:38:37 »

Om den är helt död så kan det vara nåt fel på styrningen i värmepumpen. Kolla att du har spänning fram till cirkulationspumpen när den borde gå.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 13 juli 2012, 09:34:20 »

Jag har ingen aning om det skiljer sig mycket mellan din C5 -99 och min C7 -02 men jag har också min cirkulationspump långt nere till vänster under elpatronen och till vänster om kompressorn.
Du kan ladda ner en användarhandledning till serie C på http://ivt.se/pages/documents.asp?lngCountryIdSelect=1&lngCategoryIdSelect=18&lngProductIdSelect=32&lngTypeIdSelect=0&blnArchive=1&lngID=88&lngLangID=1&lngCountryId=1&lngFirstCountryId=1&strProductType=18&SubmitSearch=1&framework=#SearchResultAnchor
På sid 8 kan du se om din värmepump ser likadan ut. Där ser man också vart "Cirkulationspump för varma sidan" sitter. Se bilagda kopia på sid 8 (klicka på "ingående delar i serie C.pdf" nedan).

Om pumpen är en WILO så skall det stå på pumpens gavel. Samma gavel som du hittade det lilla locket du skruvade bort för att snurra på pumpaxeln. På min C7 heter pumpen RS25/4-3 P. Det står också på denna gavel. Se bilagda kort på min pump.
Skall du beställa en ny pump skulle jag tro att du också måste ange inbyggnadslängden (130 mm?) och typ av anslutning mot rören (fläns eller gängor! Troligen 40R-gängor med en diameter på 47-48 mm)
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 13 juli 2012, 08:01:08 »

Är det en WILO Star-RS25/3 -- 400 v (3-fas) som jag ska ha?

Nej, kan aldrig tänka mig att det är en trefaspump på varma sidan i en 5kW VP.

Kan du inte läsa av typskylten på den gamla pumpen?
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 13 juli 2012, 03:38:05 »

Är det en WILO Star-RS25/3 -- 400 v (3-fas) som jag ska ha?
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 12 juli 2012, 23:21:27 »

nej, CP ville inte alls.. totalt död..
och då körde jag den i manuellt kör läge medans jag snurrade och hoppades!
Jag är ju en glad amatör, Pumpen heter Wilo säger ni? har den några mer referenser eller man kan gå in på rinkaby rör och bara säga wilo pump till iVT C5?

Hur tar man sig för att byta den? finns det någon manual eller film på det? ???
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 12 juli 2012, 09:56:55 »

Under tiden jag kämpade med för stor tempdiff över värmeväxlaren (det var slangarna som var igensatta) provade jag också med starkare cirkulationspumpar för att se om det hjälpte.
Jag köpte flera stycken begagnade WILO på Tradera. Jag tror ingen kostade över 200-250 kr inklusive frakt.

Just nu är det dåligt utbud på Tradera men på Blocket finns det flera att välja på.

Per L

 
Skrivet av: Remo
« skrivet: 12 juli 2012, 00:16:26 »

Om du kände när du hjälpte Cp: n att den försökte gå igång så kan borrmaskin och lagom bits
hjälpa, det hjälpte  det för mig 1,5 år sedan och har gått sedan dess.
Annars är det rörfirmor som Ahlsell, Dahl, Rinkaby Rör och alla andra som har pumpar.
Och en ny växelventil hittar du på Nila energi för 1200 kr inkl. moms om du inte lyckas med
renoveringen. http://home.koping.net/nila/webb/tillbehor/motorventilEMV110.pdf
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 11 juli 2012, 22:54:18 »

Jaha, jag har nu skruvat upp CP och motionerat den mycket med en skruvmejsel.. inget resultat.. jag har även testatställa om den från läge II till läge III för att se om det gav något resultat.. men trots en motionsslinga där med så hände inget  :-\

Vidare har jag motionerat min växelventil ochden gårlättare men om jag skjuterin den till botten (VV läge) så kommer den inte ut igen om man inte drar ut den med en tång...

Har läst Per Lus inlägg ochatt byta O ringar är kanske ett sätt att få bukt med ventilen, men CP måste bytas  :(
Var hittar man ersättningspumpar??
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 10 juli 2012, 22:41:49 »

Jag har en C7 från 2002 och jag har varmvattnet inställt på 43 grader (med en VV-differens på 10 grader) för att inte få larm "Pressostat hög". Det blir samma maxtemperatur på varmvattnet som om man har inställt på 45,5 grader med en VV-differens på 5 grader (som är standardinställningen).
Det var i och för sig innan jag gjorde rent slangarna så kanske skulle jag kunna öka VV-tempen något nu utan att få larm. Från fabrik är denna temperatur inställd på 45 grader (2.3) och VV-diffen som sagt 5 grader (2.4).

En inte helt ovanlig orsak till dåligt flöde i VV-kretsen tycks vara att de flexibla slangarna (3 st på min pump) blir igensatta med skit. Se här vad som gällde min pump:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=43900.msg427909#msg427909

Växelventilen är också en pålitlig källa till bekymmer efter säg 7-10 år.
Här kan du läsa om hur jag renoverade min ventil för en billig peng (mycket mindre än 100 kr):
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=44153.msg428736#msg428736

Per L
Skrivet av: Remo
« skrivet: 10 juli 2012, 14:03:27 »

Om röret till elementerna blir varm redan när VV tillverkas så läcker ventilen, men om det blir
varmt direkt efter VV laddningen  så behöver det inte vara  något fel.
Och samtidigt när man motionerar ventilen utan motordel så kan man droppa lite olja på axel.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 10 juli 2012, 08:03:51 »

Det är mycket möjligt att växelventilen inte når ändläget, troligen stryper den då flödet så att högtryckspressostaten löser.
Det är inte ovanligt att man får problem med växelventilen, man kan prova att lossa motordelen på ventilen och motionera ventilen manuellt så den går lättare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 juli 2012, 07:59:55 »

I slutet av vv laddningen kan röret bli varmt när den ev växlar till radiatorerna men under vv laddningen ska inte röret bli varmt blir det varmt är det antagligen växelventilen som läcker igenom.
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 09 juli 2012, 23:27:18 »

hmm den ger mig larm då och då nu..
Men om jag bevakar så kommer vi sakta men säkert upp till min temp på 48 grader...
..men varför får jag detta problemet då? Är det den interna pumpen eller? Kylning av kompressorn?

Jag har även märkt att röret som ska gå till radiatorerna blir väldigt varm.. kan det vara så att min trevägsventil läcker igenom vatten?

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 juli 2012, 23:02:20 »

Normalt ska VV-temp kunna komma upp i minst 55 °C innan någon pressostat slår ifrån.
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 09 juli 2012, 22:54:27 »

åhå!
Då ska jag testa snurra lite där inne och se om jag får den att starta..

En annan fråga.. fungerar den interna pumpen om man får pressolarm hög så fort man vill ha högre varmvatten än 45 grader i varmvattenberedaren? Man vill ju helst att det vattnet ska hålla minst 50 grader för att undvika legionärssjukan...

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 juli 2012, 22:18:57 »

Den satt till vänster nere vid golvet under den avlånga cylinder som jag tror är värmepatronen..

Jepp värmebärarpumpen är till vänster under elkassetten.
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 08 juli 2012, 21:47:48 »

Är jag på rätt pump då?

Det låter som rätt pump.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 juli 2012, 13:35:26 »

Bakom mässing skruven finns en till skruv snurra på den så snurrar du på pumphjulet i cp. Har tyvär ingen koll på vart cp sitter.
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 08 juli 2012, 12:12:52 »

ok..
Finns det någon fin bild som visar exakt hur den ska se ut?
Jag losade på en mässingbilt i mitten på enav pumparna.. (todde det var CP) och försökte röra runt där..

Den satt till vänster nere vid golvet under den avlånga cylinder som jag tror är värmepatronen..

Är jag på rätt pump då?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 juli 2012, 20:50:33 »

Eftersom inte cp startar kan det vara så enkelt att det kommit skräp i den öppna plåtarna till vp och lösa centrumskruven till cp och ta en skruvmejsel och hjälp igång cp det kommer ev lite vatten när du lössar centrumskruven men inga mängder. Sen kan du prova att handköra igen och se om den snurrar igång.
Skrivet av: Deepkill
« skrivet: 07 juli 2012, 20:30:01 »

Hej där!
Jag har nyss blivit husägare och är ny medlem på detta eminenta formumet!

Det är som så att jag har en IVT C5 från 1999 i huset och den krånglar lite..
...jag har läst en del på forumet och vad jag kan sluta mig till så fungerar inte min radiatorpump och kanske inte heller min växelventil?

Om jag går in i 5.3 och väljer handkörning av P1 radiatorpump så händer inget alls...
P2 kan jag starta och P3 kan jag starta och dessa hör jag.

Vidare får jag meddelandet Presso larm och även fram värme för hög till VP..

Jag har kollat på växelventilen och rört den fram och tillbaka några gånger (det satt helt fast innan) så nu kan jag ställa den i läge A eller läge B manuellt.. men det verkar inte som om mekaniken själv klarar av att ändra..

Det jag då kan sluta mig till är att VP försöker skapa varmvatten till den nivå jag satt den, men att växelventilen inte klarar av att växla och att jag inte klarar av att få den att stanna i ett stängt/öppet läge vilket medför att pumpen värmer upp framledningsröret så mycket då den gör varmvatten att jag får framledning för hög. Vidare så undrar jag liteom den interna pumpen är OK då jag får meddelandet pressolarm?

Är jag helt ute och cyklar eller?

Mvh
Gustaf

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!