Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: guiness
« skrivet: 15 november 2009, 23:47:13 »

Hej igen.
Skall lite kort sammanfatta hur jag har tänkt och kopplat. Eftersom jag skulle instalera VP så har jag kikat en hel del här på forumet för at få råd. Jag har fått massor med bra tips och hittat en del (möjliga) problemområden. Eftersom VP + pool inte förekommer särskilt ofta i diskussionerna här har jag även varit en flitig besökare på http://www.poolforum.se/. Dessa båda forum har förmodligen minskat mina problem avsevärt i samband med poolbygget och värmesystemslösning.

Ett vanligt förekommande fel (gäller oavsett typ av värmekälla) är krånglande växelventiler. Ofta leder de radiatorvatten till olika ställen i systemet beroende på behov. Behoven som styr rör sig oftast om värme till element, dvs sommar kontra vinterdrift. Alltså så står dessa ventiler still långa perioder och när det är dags att röra sig så har de kärvat fast. För att byta behöver man i många fall tömma radiatorkretsen på vatten med allt vad det innebär. Visst, man kan sätta ventiler framför och efter men det får inte alltid plats och känns som en dålig lösning. Jag tror att jag funnit en bättre lösning, en växelventil som 'motionerar' sig själv. I vilket fall som helst så slängde jag ur den av Ctc medskickade växelventilen och köpte en modernare. Och nej, jag säljer inte ESBE's produkter... För mer info titta här:

http://infoweb.esbe.se/files/52896/V%c3%a4xelventiler_SE_99501260_A_LR.pdf


Som jag skrev tidigare så har jag ett Ctc-system kopplat enligt deras 'princip 1'. Efter den växelventil som under sommaren skickar vattnet i retur till pannan har jag kopplat in ytterligare en  växelventil. Om poolen inte kallar på värme så går vattnet den väg som 'princip 1' beskriver, dvs raka vägen till pannan. När poolen vill ha värme ställer ventilen om och skickar vattnet till en VVX och sedan tillbaka till pannan. Det som styr denna växelventil, dvs får den att skicka vatten till VVX är en signal som endast är 'sann' om två villkor är uppfyllda:

1. Poolen har inte uppnått inställd temp. Jag har monterat en termostat på inkommande poolvatten i kombination med ett relä. Om pooltempen är för låg i förhållande till önskad temp så drar reläet.

2. Poolpumpen måste vara igång. Detta beror på att VVX är av metall och poolrören av PVC. Plasten tål inte mycket mer än 45 grader sedan börjar den bli mjuk. Om  poolsidan i VVX står still sprider sig värmen snabbt till PVC-rören med läckage som följd. Som du säkert förstått så kör jag inte poolpumpen dygnet runt, den går på timer...

När det gäller vilken VVX man skall ha så tror jag att man bör satsa på en av god kvalité. En plattvärmeväxlare avsedd för klorpooler är att föreda. Jag tror att man skall välja en av titan eftersom de rostfria är lödda med koppar. Koppar + klor är inte bra, det korroderar sönder på ganska kort tid har jag hört. Själv avstår jag från klor, använder Baquacil i stället, därför har jag en rostfri VVX. Phalén har bra prylar. Min VVX sitter i rummet brevid pannrummet i källaren (gammalt garage) tillsammans med alla andra poolprylar, pump filter solvärmestyrning mm mm.

Kostnaden har för mig varit ca 1500 per växelventil, lite rördragning, VVX hittade jag på Blocket för 2000kr, kostar nog betydligt mer annars.

Hoppas du fick några svar, det  är alltid kul att kunna hjälpa till.
Been there,done that!

Mvh/Johan
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 15 november 2009, 20:12:44 »

pahlen har en grym växlare...
Skrivet av: HasseE
« skrivet: 15 november 2009, 20:09:52 »

Tackar och bockar på förhand!

Mvh Hasse
Skrivet av: guiness
« skrivet: 15 november 2009, 19:58:44 »

Jag ber att få återkomma med detaljer. Skall samla ihop så mycket info jag kan...
/Johan
Skrivet av: HasseE
« skrivet: 15 november 2009, 19:46:22 »

Tack för snabbt svar!
Du har alltså monterat en extra växelventil efter den andra växelventilen som styr om radiatorvattnet skall gå via radiatorkretsen eller direkt tillbaka till värmepumpen.
Med denna växelventil(elektrisk eller handmanövrerad?)styr du alltså vattnet bypass via en värmeväxlare(vilken typ?)och sedan tillbaka på returen till värmepumpen. Har du satt värmeväxlaren i pannrummet??
Hur sköter du tempinställningen av poolvattnet? Har du lyckats få dit någon automatik eller kör du bara tills du har rätt temp i poolen? Värmepumpen värmer pannvattnet till 50 grader har jag för mig.
Detta låter intressant, har du någon aning till vilken kostnad detta kan gå på? Då menar jag bara växelventilen samt värmeväxlare mm. Behöver värmeväxlaren vara någon speciell typ? (klorvatten)

Mvh Hasse
Skrivet av: guiness
« skrivet: 15 november 2009, 19:01:11 »

Jag har precis kopplat min pool till min EcoAir 107 och EcoLogicExt, tyvärr har jag inte provkört det hela eftersom poolen nu är vinterställd, men jag är övertygad om att det skall funka. Jag har mitt system kopplat enligt Ctc's 'princip 1' . I korthet så har jag installeratt en extra växelventil i den rund-slinga som sommartid värmer pannan. Dvs när huset inte behöver värme så går VP över till att köra upp panntempen till max (55gr). I den slingan tar jag vatten till en värmeväxlare för att värma poolen, detta sker genom en extra ventil som sagt...
Jag funderade precis som du på en separat VP för poolen men tyckte att det blev för dyrt. Jag behövde ändå sätta in VP i huset så det fick bli en kombination.
Skrivet av: HasseE
« skrivet: 15 november 2009, 18:17:00 »

Hej!
Här en CTC eco air 105 ihopkopplad till bef kombipanna(Nibe CityVX), som styr har jag en Ecologic för att värma upp huset. Går i funderingar att skaffa en pool och frågan är om jag kan på något sätt utnyttja värmepumpen sommartid att värma upp poolen till badbar temperatur (22-24 grader), poolens totala volym bör landa kring 20-25 kubik. Hur kostsamt samt komplicerat skulle en sådan konstruktion bli??
Blir det billigare att köpa en separat värmepump till poolen??
Har för avsikt att göra det mesta av inkopplingen själv då jag lyckades få ihop värmepumpen själv.

Mvh Hasse

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!