Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: LasseVX
« skrivet: 11 maj 2007, 11:07:33 »

Hej igen och tack för fler svar!

Gummikopplingarna är nu bytta mot riktiga rör och de har även monterat dit nipplar för att kunna lufta systemet.

Såhär långt har jag inte märkt några problem men det tog ju ca en vecka efter första tömningen på luft innan samma sak upprepades så ännu kan man inte vara säker.

Det här med spräckta kopplingar har jag inte kontrollerat och inte heller vilken typ av kopplingar jag har men det får bli nästa steg om detta inte skulle visa sig fungera.

Jag återkommer med driftsrapport lite senare igen och tills dess håller jag tummarna att mina problem har lösts =)

Tack igen för alla förslag och tips!

/Lasse
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 10 maj 2007, 14:29:35 »

Presskopplingar eller löda.
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 10 maj 2007, 14:09:37 »

Frågan kvarstår, vad är bäst att använda i så fall.

AndersA
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 10 maj 2007, 08:04:21 »

Finns inget som förbjuder kopplingarna, däremot så hittar jag ingen tillverkare som godkänner kopplingarna för köldbärare.  Sc:,h
Skrivet av: tolins
« skrivet: 10 maj 2007, 07:08:01 »

Jag tycker också att det är bättre försöka låta bli klämring på grova dim men att det skulle vara förbjudet det tvivlar jag på
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 09 maj 2007, 21:35:58 »

Tror inte någon leverantör av klämringskopplingar i dag godkänner dem för köldbärare när man kommmit upp på 28 rör. Orsaken är att de spricker för ofta. Verkligheten är att de används av många ändå ute på fältet.  ;)
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 09 maj 2007, 17:41:00 »

Felen du drabbats av är olika som du kommit fram till. Lågtryck/läckage köldbärare kan även vara en spräkt koppling. Kolla alla gängade ventiler/kopplingar och klämringskopplingar du har på köldbärarsidan. Klämringskopplingar och de flesta gängade varianter är inte godkända för köldbärare om dimensionen på dem är större än DN15 /22 rör.
Hej
M;in pump har 28 rör, om inte skärringskopplingar är godkända så gör vp leverantören fel.
Vad skall användas?

///AndersA
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 09 maj 2007, 13:58:56 »

Felen du drabbats av är olika som du kommit fram till. Lågtryck/läckage köldbärare kan även vara en spräkt koppling. Kolla alla gängade ventiler/kopplingar och klämringskopplingar du har på köldbärarsidan. Klämringskopplingar och de flesta gängade varianter är inte godkända för köldbärare om dimensionen på dem är större än DN15 /22 rör.
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 08 maj 2007, 11:40:31 »

Ok.
Låter mycket enklare att rätta till än om det varit frysning.
Som tidigare nämnts så kan man i viss mån undvika att luft sugs in om man har ca 0,5 bar övertryck i kölbärarkretsen.
Dock är det ju givet att om det uppstår en läcka sjunker nivån i kärlet och oundvikligen pumpas det in luft i kretsen då.

Lycka till
///AndersA
Skrivet av: LasseVX
« skrivet: 08 maj 2007, 11:08:18 »

Tack för ytterliggare svar!

Jag tror nog inte att det fryser i hålet. Nu när teknikern satte igång systemet igår hade allt varit avstängt sedan någon gång under natten mellan fredag och lördag när pressostat låg hade löst ut. Efter starten gick ju systemet bara ca 1h 20m och att det skulle hinna frysa under den tiden är väl osannolikt?
Nu kanske den första incidenten i helgen redan har gjort att jag har fått luft i systemet igen och att det nu är där problemet ligger. Men annars borde väl inte heller hålet frysa med dessa utomhustemperaturer? Systemet har ju klarat sig fint både denna och förra vintern utan att jag har upplevt några problem.

Nu när jag sitter och skriver det här inlägget ringer det en tekniker som har varit ute och tittat närmare på gummikopplingarna mellan pumpen och köldbärarslingan och han verkar säker på att det är där problemet ligger. Troligen läcker den in luft vid gummit så det bildas en luftficka som sedan bildar övertrycket så att brine vätskan pressas ut i expansionskärlet. Han kunde även känna att det luktade brine i isoleringen kring gummislangarna så förhoppningsvis kan detta lösa problemet. De ska nu byta ut gummit mot riktiga rörböjar och även sätta dit nipplar för att kunna lufta rören enklare.
Expansionskärlet sitter lite dumt/felaktigt monterat på en 90 graders vinkel ut från sidan på röret vilket gör att luft lätt passerar förbi i röret istället för att gå upp i kärlet.

/Lasse
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 08 maj 2007, 09:25:16 »

Fenoment att det kan frysa i borrhålet uppstår när man har ett för kort borrhåll i förhållande till värmeuttaget. kontrollera om din kölbärar in temp ligger lågt dvs en eller ett par minusgrader.
Om det är så att det fryser i ditt borrhål sä lösningen tyvärr antagligen att du måste dimensionera upp dvs borra mer.
en enklare lösning kan vara att sätt i fler slangar i hålet dvs i stället för 2st 3 eller 4st.
På så sätt minskar vattenmängden och därmed kompressionen om det skulle frysa.
vatten utvidgar sig ca 8% när det fyser till is. Så om man minskar vattenmängden i tvärarean på hålet så kommer problemt att minska.
Jag anser dock att det bästa är att dimensionera upp borrhålet vilket medför att verkningsgraden på vp ökar.
Det allra viktigaste är att bli klar över om det är detta problem du har eller något annat fenomen.

///AndersA
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 maj 2007, 08:13:12 »

Men övertryck i expansionskärlet finns det ju rejält av eftersom det blir sånt tryck att det läcker ut där.


Men finns det det hela tiden eller är det ett resulatat av att cirkulationen upphör? Att anläggningen stannar pga att lågtryckspressostaten bryter tolkar jag som att cirkulationspumpen fylls med luft så att den inte längre pumpar. Det blir då kallt i förångaren och pressostaten bryter. För att det skall komma in luft i systemet måste det någonstans vara undertryck.
Skrivet av: LasseVX
« skrivet: 07 maj 2007, 21:42:15 »

Tack för svaret...

Nää växelventilen hade nog som du säger gjort sitt och det råkade nog bara inträffa nu...

Det kanske kan vara så att de "gamla" gummianslutningarna läcker in luft då när pumpen sätter igång att suga då?
Men övertryck i expansionskärlet finns det ju rejält av eftersom det blir sånt tryck att det läcker ut där.

Teknikern satte igång systemet när han var hemma och kikade på det hos mig idag vid 15-tiden och efter en timme och 20 minuter hade pressostaten löst ut på nytt.

Jag får väl vänta tills han har bytt ut gummianslutningarna och se om det hjälper.

/Lasse

Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 maj 2007, 15:59:20 »

Det är nog två separata problem som har råkat inträffa samtidigt. Att växelventilen gick sönder borde inte ha något alls att göra med problemet med expansionskärlet.

När köldbäraren pressas ut ur expansionskärlet handlar det ofta om att det fryser i borrhålet så att slangen pressas ihop. Men det är fel årstid för det, det kan bara hända när pumpen har gått kontinuerligt en längre tid och det gör den inte så här års.

Jag hade själv ett gurglande ljud från cirkulationspumpen i början, det försvann när jag pumpade in lite luft i expansionskärlet. Det skall vara lite övertryck i expansionskärlet så att det är övertryck även på cirkulationspumpens sugsida när den går. Det kan handla om en läcka i en skarv på inloppsidan. När cirkulationspumpen går igång börjar det läcka in luft där vilket gör att nivån i expansionskärlet ökar. Problemet med den teorin är att det borde pressas ut köldbärarvätska genom läckan snarare än genom säkerhetsventilen men ibland kan det vara så att tätningar läcker bara åt ett håll och fungerar som backventil åt andra hållet.

Det faktum att lågtryckpressostaten löser ut tyder på att det kommer in så mycket luft i systemet att cirkulationen upphör.

Det enda råd jag kan ge är att pumpa in luft i expansionskärlet. Kanske lättare sagt än gjort men jag ordnade det med en cykelpump och några nipplar jag hade liggande enligt Kajsa Wargs princip. Kontrollera sedan efter några dagar att fortfarande är övertryck där.

Skrivet av: LasseVX
« skrivet: 07 maj 2007, 15:32:09 »

Hej,

Jag har råkat ut för något som verkar vara ett svårlöst problem med min IVT C5 med tillhörande system.

Det hela började med att jag upptäckte att det porlade lite i rören på köldbärarslingan när pumpen startade upp. Jag tänkte inte så mycket på detta först men upptäckte snart att nivån i expansionskärlet på köldbärarslingan varierade lite mer än det gjort tidigare.

Sen helt plötsligt när jag kom ner upptäckte jag att expansionskärlet bokstavligen svämmat över att pressostat låg hade löst ut på pumpen. Översvämningen hade skett på natten så jag vet inte hur mycket som tryckts ut genom expansionskärlet.

Jag ringde den lokala service kedjan som kom ut och konstaterade att det behövde tömmas luft i slingan så de återkom några dagar senare och körde igenom systemet och tömde det på luft.

Efter detta gick det ca 5 dagar tills jag märkte att varmvattentemperaturen inte ökade trots att pumpen och elpatronen eldade på som bara den. Istället för att värma varmvattnet som pumpen trodde att den gjorde värmde den upp vattnet i värmebärarslingan till 55 grader. Teknikern kom ut igen och bytte ut den ventilen som sköter växlingen mellan vad som ska värmas upp. Ventilen hade gått sönder och stod och tickade frenetiskt.

Efter ca 4 dagars felfri drift upptäckte jag nu i helgen återigen att expansionskärlet svämmat över rejält och att pressostat låg har löst ut.

Teknikern som redan första gången var osäker på hur luften kommit tippar då som nu att luften kanske tagit sig igenom gummislangarna som sitter mellan pumpen och kylslingan. Teknikern sa även att det krävs 4bar för att ventilen på expansionskärlet ska börja läcka så det är ju ett rejält tryck som bildas.

Jag har bott i huset i ett och ett halvt år och bergvärmesystemet installerades 2002 med ett hål på ca 98m.
Jag ringde den tidigare ägaren och även de hade haft tekniker ute en gång för att tömma systemet på luft men mindes inte när detta hade skett.

Har någon varit med om eller hört talas om något liknande eller har ni några bra tips på vad det kan vara?

Jag är tacksam för alla svar eller spekulationer!!

En jobbarkompis spekulerade att det kanske var pumpen som tryckte in luft i systemet men teknikern trodde inte på det.

/Lasse

Edit: Stavning

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!