Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kevin
« skrivet: 02 november 2006, 21:38:11 »

bägge är bra, fast ctc är ett strå vassare vad gäller driftsäkerhet och användarvänlighet.
Folk på detta nördforum skall ha en nibe , då de får pilla och ändra tills fingrarna blöder.
Nibes problem med knäppningar är inte deras fel......men mycket nära..
Ska man ha en pump som fungerar utan problem är ctc bättre.
En nibe funkar väldigt bra om den passar till husets system.
Alla värmepumpar fungerar bäst med mycket volym och alla hus har inte det då skall du ha en ctc.
Har du stora goda härliga element (stor volym) kan du välja en Nibe, tycker jag.
Fast det är bara min syn på frågan. bägge är mycket bra pumpar...
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 01 november 2006, 21:28:43 »

Tittade på Asiks logg. Med utomhustemp 0 grader ser kurvorna väldigt bra ut.
Hoppas mina kurvor kommer att se ut så där.

En VVB med defekt el-element blev hemtad hos den lokala rörmokaren. Ingen kostnad. Nu har jag en rostfri ack.tank på 200 L. 3/4" intag och 2 st 18mm parallella uttag.  Total volym 223 i CTC-pannan, ca 75 i rören och 200 i ack-tanken.  500L total. 7,5 kW Ecoheat. 5 grader delta T. 3,5kW avgiven effekt i genomsnitt. 4kW som värmer 500L 5 grader. 500 x 5 x 4,2/4= 2625 sekunder = 43 minuter.

Vid -2° vill min EcoHeat 7,5  arbeta 43 minuter och vila ca 1 timme. I praktiken? Samma? Det vet jag om några veckor.

Min nuvärande 200 liter VVB, snart seriekopplad  med EcoHeat-slingan vill värma tappvattnet 5-10 grader från ca 45 till ca 55. Kostnad ca 900 kWh/år. (två personer) Värmetap från tank ca 40W, inte i onödan, men till  pannrunnsuppvärmning. Kostnad 350 kWh/år. 

Resultat: Alltid varmvatten. EcoHeat  sitt el element alltid frånkopplad. Alltid kontroll på el-förbrukningen. På detta sätt fungarer slingan i EcoHeat perfekt. Och legionella? Legionella kan inte förmera sej vid temp över 45° och avlider vid 60° En och annan höjning i bland och nix mer problem.

Ref. Smittskyddsinstitutet
Skrivet av: jehu
« skrivet: 30 oktober 2006, 02:27:00 »

Kanske kunde asik kommentera sin logg - det finns några frågetecken där. Tempen i övre tanken dippar skarpt efter 20-60 minuter, men vad jag ser har detta inte med kompressorstart att göra? Står shunten öppen kanske? Varför?

Asik har ecoair. Jag antar att han har extern vvb, annars har han inte mycket till vv, 35-40 grader större delen av tiden.
Har ingen erfarenhet av att läsa loggarna så det är kanske något jag missat. Undrar också var givarna sitter?

Med golvvärmen kanske det är idé med xtra vvb? Annars vet jag inte. Du torde i vilket fall få en vp som kommer att få ett lugnt liv.
Rapportera hur det gick.  :)
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 29 oktober 2006, 17:50:15 »

Det blir nog väldigt bra.
Tänk bara på att de första 72 timmarnas kompressordrift går med reducerad effekt. Du hittar uppgift om detta i manualen. Innan jag fick det klart för mig trodde jag att det var ngt som var fel.
Efter en inkörningsperiod kan du väl återkomma under CTC-tråden och rapportera hur det fungerar och dina övriga iakttagelser.
Du ska nog inte tro att Ecoheaten eller VVB avger någon nämnvärd värme i pannrummet. Grejorna är välisolerade. Sjalv(installatören) installerade jag en fläktkonvektor i källaren. Med den får jag varmt-nåja 15 gr- där. Det var det jag menade med att få så mkt som möjligt i priset. Om du har en skorsten som nu blir outnyttjad så tänk på att du måste ha ett skorstensskydd. Annars blir det inte roligt.
Lycka till
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 29 oktober 2006, 17:32:18 »

Då blir det en EcoHeat 7,5. En duktig leverantör och det faktum att CTC Norge tycks vara mycket serviceinnställed blev utslagsgivande.

En 7,5kW i min villa vill inte behöva tillsats-el någonsinne.
Jag vill då inte ha nåt behov av el-elementet i EcoHeat om det inte vore for spetsning av varmvatten.
Detta problem löser jag med att koppla en 60L VVB i serie med slingan till EcoHeat.
Dumt vill någon mena. Inte nödvändigt.

Nej. Inte nödvändigt, inte dumt, men smart. Jag uppnår flera fördelar:
  • Jag ökar systemets varmvatten kapasitet betydligt.
  • Bruk av el vill garanterad bara gå till spetsning av varmvattnet.
  • Med 55° tappvattentemp, behövas bara 0-10° höjning.
  • Jag har full kontroll på spetsningen med VVB termostat.
  • Tappvattnet vill alltid ha samma temp oavsett temp på vattnet i VP:ans ack.tank.
  • Den lilla mängd värme som avges från VVB utnyttjas till att torka kläder i pannrummet 8 av årets 12 månader. Tillsammans med den värme som EcoHeat sin ack.tank avger, blir det nog inte så väldigt kallt i pannrummet.

Nästa tips kommer från CarMan. Han påpekar att en volymförstorare är mycket viktigt när man har golvvärme i kombination med en lite stor VP:a. Jag tar då min gamla 200L VVB och kopplar i serie med golvvärmen. Samtidigt har frugan givit mej lov till att koppla upp en slik ful radiator (som jag menar inte är ful  :) ) Ack.tank på 225L, Volumförstorare på 200L, golvvärme och en radiator.  Detta blir nog inte många start/dygn.

Det blev en lång väg från EcoAir, Ecologic och bef. panna.   :)
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 28 oktober 2006, 21:19:44 »

Den loggning som hänvisas till känner jag absolut inte igen från min CTC. Inte får jag ett sådant dipp när VP kör upp till 55 gr. Kanske någon/några grader under körningen men mot slutet är det varmt vatten i elpannedelen. Men det ser onekligen ut som en CTC med tanke på cyklerna. Konstigt är det.

Varmvattenproduktion är väl inte en VPs bästa gren men nog bör du utan vidare klara ditt VV-behov med en CTC. Den av dig föreslagna lösningen med en efterliggande VVB kommer naturligtvis att fungera utmärkt men jag är tveksam till om det behövs.
I början av tråden anger du att CTC leverantören är erkänt duktig medan Nibe- installatören inte kan värmepumpar. Det tycker jag är helt utslagsgivande när du väljer märke.

Ta en CTC med en kunnig leverantör, borra ett ordentligt hål och pruta så mkt du kan, eller få med så mkt som möjligt i priset. Om du tycker att 7,5an är för stor, ta då en 5:a, nästan lika stark som Nibes
6:a
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 28 oktober 2006, 14:26:45 »

Linken som Carl N. uppgav var väldigt interessant. Speciellt för att jag, om jag väljer Ecoheat 7,5, får ver. 2 av styrningen. Norge ligger något bakom Sverige då den nya styrningen först kommer med v3 på 3 x 230V nästa sommer.

Ang. varmvatten.

VV temp ligger högt och bra efter varje 55 ºC körning tills kompressorn ska till att gå igen. Då blir VV temp runt 35-40 ºC.säger Carl N. För mej ser det något sämre ut. Varmvatten ligger högt bara kort tid efter varje 55° körning f¨r så att falla som en sten länge för det är dags för nästa körning. Kombinera detta med att kallt tappvatten  skall värmas genom slingan och att det vid normal tappningshastighet gärna uppnår en temp 20° under panntemperaturen.

Med ett lågtemsystem uppfattar jag det så att halva uppvärmingen måste bli utförat med den installerade el-kassetten. Att bruka el för att spetsa är en ting, men om vattnet efter kort tid blandas med bottenvattnet, brukar man jo i praktiken spetsnings-el för att värma hela bostaden. Inte bra.

En bättre lösning måste vara att koppla en liten VVB i serie med slingan? EcoHeat blir en varmvatten förvarmare och VVB värmer bara upp 10 extra grader.  Med en liten och gott isolerad VVB får man massor av varmvatten och varmvatten som bara långsamt blir kallt. Någon som tänker EcoPart?  :)

Mitt andra alternativ är at köpa Fighter 1320, bara ett det inte är 1230. Det är 1220, som är en norsk 1215, bara med rostfri ståltank, inte kopparmantlad. 1230 för 230V? Möjligen till nästa år.

Just när jag menade att jag visste vad jag bör välja, så är jeg plötsligt inte säker......
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 27 oktober 2006, 12:29:05 »

Jag loggar inte....var finns det en CTC logg utlagd på nätet?  :)

Den aktuella givaren sitter i nedre tanken. Så den nedre tanken körs till 55 (eller rättare 48-65 grader inställbart) var fjärde körning.
Övre tanken håller konstant 5-8 grader högre temp vad jag kan se...

Duscha kan man göra när som helst, tappa bad är väl idé efter en varmkörning.

Men med nya v3 är detta lite passé, man beställer bara extra vv genom fullkondensering när det behövs.

Här är en:
http://www.asik.se/vplog/

VV temp ligger högt och bra efter varje 55 ºC körning tills kompressorn ska till att gå igen. Då blir VV temp runt 35-40 ºC.
Jag är inte 100 på var VV-givaren sitter på denna logger men nog borde den sitta i toppen av tanken?

VP in borde vara från kondensorn och VP ut, till kondensorn.
Skrivet av: overlander
« skrivet: 27 oktober 2006, 09:46:04 »

Tror att det är så att nibe och ivt frälsta är lite insnöad på gammla lösningar som funkat sen jesus gick i kortbyxor och rädd för nya lösningar typ ctc iden med ctc är ju helt rätt sen finns det väl saker som hadde kunnat ändrats även där men det kommer säkert även ctc utvecklar ju sina produkter.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 27 oktober 2006, 09:38:03 »

Jag loggar inte....var finns det en CTC logg utlagd på nätet?  :)

Den aktuella givaren sitter i nedre tanken. Så den nedre tanken körs till 55 (eller rättare 48-65 grader inställbart) var fjärde körning.
Övre tanken håller konstant 5-8 grader högre temp vad jag kan se...

Duscha kan man göra när som helst, tappa bad är väl idé efter en varmkörning.

Men med nya v3 är detta lite passé, man beställer bara extra vv genom fullkondensering när det behövs.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 27 oktober 2006, 08:28:47 »

vart fjärde start trycker ctc upp hela tanken ´till 55 grader.... studs

Det där är jag tveksam till, kollar man en logg på en CTCvärmepump så varar inte temperaturen i toppen av tanken längre än till nästa start, då sjunker temperaturen i toppen till 40-45 ºC och ligger där till nästa 55 ºC körning.
Till vilken nytta?
Ska man kolla loggern och passa på att duscha/bada just efter en 55 ºC körning?
Räcker varmvattnet annars också (med lite hjälp av elpatron) så är väl 55 ºC körningarna helt i onödan?

Hade temperaturen i toppen av tanken varat så är ju idéen fin men det verkar som att så fort kompressorn startas så störs skiktningen i tanken... :-\
Skrivet av: jehu
« skrivet: 27 oktober 2006, 04:21:38 »

övre & undre panna......

Nippnäpp undre ska det vara.

Bäst att rätta till det vanliga missförståndet om CTCs varmvattenkapacitet.
Min Ecoheat ska enligt CTC ge följande mängd 40-gradigt varmvatten:
-vid panntemp 50 grader 97 liter
-vid panntemp 65 grader 450 liter

Detta vid 12 l/min flöde

Vi har gott om vv.....

Vad gäller golvvärme/mkt låg framledning så kanske det inte är CTCs styrka - normal inställning för lägsta panntemp är 35 grader. Man har då automatiskt runt 43 i övre delen av pannan (där vv spetsas).
Med en wexelwentil kan man ha lägre panntemp och rimligen lite bättre COP. HUR mycket bättre får någon gärna räkna på...
Har aldrig sett eller hört om någon med golvvärme + CTC, annars skulle jag frågat hur det funkar.

Efter att ha läst åtskilliga trådar om struliga wexelwentiler och knäppningar i ledningarna kan jag se flera fördelar med CTC.....men med golvvärme så kanske Nibe då :)

Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 27 oktober 2006, 00:04:03 »

övre & undre panna......
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 26 oktober 2006, 23:58:23 »

vart fjärde start trycker ctc upp hela tanken ´till 55 grader.... studs
Bara tanken eller hela systemet?
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 26 oktober 2006, 23:56:27 »

Du bör kolla databladen lite noggrannare. Nibe anger sin COP utan hänsyn till i vart fall två cirk-pumpar. Med dem medräknade i energiåtgången- som alltså är nödvändigt för att pumpen ska fungera- vilket alltså ingår i energiförbrukningen för CTC, så tror jag nog att COPen i praktiken blir densamma.
Oi. Det såg jag inte. Då blir COP lik för båda.

Citera
Däremot kan det nog vara så att ett växelventilsystem kan vara att föredra vid enbart golvvärme.
Det finns dock andra fördelar med en CTC, tex driftsäkerhet

Slutligen, har jag svårt att tro att en pump med ca 7,5 kwh skulle vara för stor för dina behov
At CTC har bättre driftsäkerhet är viktigt, om det stämmer.

En 7,5 kW pump är något stor, men om jag värmer hyresgästens varmvatten så.......
CTC varmvatten för 4 styck, varav 2 några gånger duschar samtidigt blir nog lite för tufft?

Månadsmedeltemp för februari = -1,5°. En 6kW pump och en vedugn i reserv är nog passa.

Då har vi igjen den goda CTC driftsäkerheten......


Läste att en scrollkompressor ger lika mycket under hela sin livslängd medan kolvkompressor kan bli något dåligare med åren. Stämmer detta?
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 26 oktober 2006, 23:47:23 »

vart fjärde start trycker ctc upp hela tanken ´till 55 grader.... studs
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 26 oktober 2006, 23:29:05 »

När det gäller golvvärme så tycker jag att en VP med växelventil (nibe 1230) är bättre än en utan (CTC). Anledningen är att med växelventil så kan man köra flytande kondensering mot i princip hur låg framledningstemp som hellst
Mycket viktigt info, Carl. Och med lave temeraturer i kombinatiom med slinga, betyder det nog at el-patronen i CTC måste vara på oftare? Nibe 1230 prioriterar vamvatteproduksjon og genererar vatten upp til 60°. Lite dårligare COP med så hög temp, men oavsätt mycket bättre än att bruka el.
Skrivet av: fogsvans
« skrivet: 26 oktober 2006, 22:30:22 »

Cirkulationspumparna drar tillsammans 245 W (170 W KB resp 75 W VB). KB-pumpen går bara då pumpen laddar medan VB-pumpen går dygnet runt (om du inte stängt av den på sommaren).
Uppgifterna baserade på en 1230/8. VB-pumpen är densamma på alla 1230-modeller medan KB-pumpen drar olika beroende på modell.
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 26 oktober 2006, 20:06:01 »

Du bör kolla databladen lite noggrannare. Nibe anger sin COP utan hänsyn till i vart fall två cirk-pumpar. Med dem medräknade i energiåtgången- som alltså är nödvändigt för att pumpen ska fungera- vilket alltså ingår i energiförbrukningen för CTC, så tror jag nog att COPen i praktiken blir densamma.

Däremot kan det nog vara så att ett växelventilsystem kan vara att föredra vid enbart golvvärme.
Det finns dock andra fördelar med en CTC, tex driftsäkerhet

Slutligen, har jag svårt att tro att en pump med ca 7,5 kwh skulle vara för stor för dina behov
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 26 oktober 2006, 12:22:18 »

När det gäller golvvärme så tycker jag att en VP med växelventil (nibe 1230) är bättre än en utan (CTC). Anledningen är att med växelventil så kan man köra flytande kondensering mot i princip hur låg framledningstemp som hellst medan CTC:s värmepumpar är begränsade till ca 30-35 ºC som lägsta temp i botten av acktanken om toppen av tanken ska hålla 50-55 ºC.
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 26 oktober 2006, 00:44:49 »


Har båda dessa pumpar kolvkompressor? Spelar typ av kompressor någon roll?

Jag har tänkt att borra 150m.  Behöver jag borra 180m, kostar det 8000 extra.
Med Nibe 6kW är vel 150m ok?

CTC har scroll, Nibe har kolv. Kolvkompr är bättre för utpräglade lågtemp.system.
För Nibe räcker 150m, för CTC kunde det gärna vara något mer.
Har du i framtiden behov av mer effekt, utbyggnad och större VP, kan det vara klokt att borra djupare redan idag.
Tack för era svar.

Kan inte se behovet av mer effekt. Mitt golvvärme system kan inte avge mer än ca 4,5kW på 130m² och trägolvet mår inte bra med höger temp. Med några extra radiatorer som möjligens blir monterad, går det på kallaste tiden med absolut max 5,5 kW.

Anade inte att kolvkompr är bättre för utpräglade lågtemp.system. Jag har max 45°-48°. Då måste det bli Nibe.
COP för CTC vid 0/50 var inte 3,2 men 3,0. Nibe skriver COP=3,5 på sina web-sidor. Det är 16% bättre än CTC. Det blir några kWh/år.
 
Om intet annat framkommer, blir en 1230-6 beställt inom några dagar.

Tack för hjälpen.
Skrivet av: fogsvans
« skrivet: 25 oktober 2006, 23:50:58 »

Fundera en sväng över varmvattenbehovet.
Eftersom CTCn har slingvärmare så klarar den inte att ge varmt vatten vid kraftigt uttag, dvs glöm bubbelbadet.
Å andra sidan slipper du legionellahöjningen.
I övrigt är det mest kosmetika och apparaterna är i stort sett likvärdiga. Jag vill dock tro att CTC-maskinerna är något billigare, men om installatören är smart så tar han den vinsten själv.....  fiR:

På Rinkaby kostar Nibe 1230-6 47 000 och CTC EcoHeat 7,5 (jag antar att det är denna som avses) 47 100. Nästan samma pris altså.

Men CTC EcoHeat 7,5 har högre uteffekt, borran i denna offert borde också vara lite djupare.


Nja nu jämförde jag närmast Nibe 1230/8 och CTC 7,5, vilka har ungefär likvärdiga data och där CTCn är billigare.
Men det är iofs en dum jämförelse eftersom han inte fått offert på 1230/8......
Skrivet av: Bobo
« skrivet: 25 oktober 2006, 23:07:23 »


Har båda dessa pumpar kolvkompressor? Spelar typ av kompressor någon roll?

Jag har tänkt att borra 150m.  Behöver jag borra 180m, kostar det 8000 extra.
Med Nibe 6kW är vel 150m ok?


CTC har scroll, Nibe har kolv. Kolvkompr är bättre för utpräglade lågtemp.system.
För Nibe räcker 150m, för CTC kunde det gärna vara något mer.
Har du i framtiden behov av mer effekt, utbyggnad och större VP, kan det vara klokt att borra djupare redan idag.
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 25 oktober 2006, 21:44:21 »

Min fel. Pumpan är en EcoHeat 7,5.

Jag har inte behov för 7,5 kW. Jag har på det kallaste behov för 5,5 kW.
För mej är inte den extra effekten viktigt.

Har båda dessa pumpar kolvkompressor? Spelar typ av kompressor någon roll?

Jag har tänkt att borra 150m.  Behöver jag borra 180m, kostar det 8000 extra.
Med Nibe 6kW är vel 150m ok? (Nibe uppger 120-140m aktivt borrdjup for 1230-6.)

Vid 50° framledningstemp och 0° brine, ger Nibe en COP på 3,5 medan CTC ger 3,2.
10% bättre COP är vel mycket?






Skrivet av: overlander
« skrivet: 25 oktober 2006, 17:55:44 »

Ingen av dom klarar ett bubbelbad så det skiljer inte så mycket.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 25 oktober 2006, 17:38:57 »

Fundera en sväng över varmvattenbehovet.
Eftersom CTCn har slingvärmare så klarar den inte att ge varmt vatten vid kraftigt uttag, dvs glöm bubbelbadet.
Å andra sidan slipper du legionellahöjningen.
I övrigt är det mest kosmetika och apparaterna är i stort sett likvärdiga. Jag vill dock tro att CTC-maskinerna är något billigare, men om installatören är smart så tar han den vinsten själv.....  fiR:

På Rinkaby kostar Nibe 1230-6 47 000 och CTC EcoHeat 7,5 (jag antar att det är denna som avses) 47 100. Nästan samma pris altså.

Men CTC EcoHeat 7,5 har högre uteffekt, borran i denna offert borde också vara lite djupare.
Skrivet av: fogsvans
« skrivet: 25 oktober 2006, 15:36:40 »

Fundera en sväng över varmvattenbehovet.
Eftersom CTCn har slingvärmare så klarar den inte att ge varmt vatten vid kraftigt uttag, dvs glöm bubbelbadet.
Å andra sidan slipper du legionellahöjningen.
I övrigt är det mest kosmetika och apparaterna är i stort sett likvärdiga. Jag vill dock tro att CTC-maskinerna är något billigare, men om installatören är smart så tar han den vinsten själv.....  fiR:
Skrivet av: jehu
« skrivet: 25 oktober 2006, 13:14:29 »

Nibe 1230-6 torde vara en bergvärmepump, men sen är det väl en CTC Ecoheat 7 du fått offert på?

COP torde inte skilja nämnvärt, ingen av dem ger 5 i praktiken, men mellan 3-4 över året om du har ett bra vattenburet system. Båda har god vv-kapacitet. Med CTC v3 kan du programmera extra vv till vissa tidpunkter. Om du gillar att pilla på inställningarna så har kanske Niben mer att erbjuda. CTC är mer av typen ställ in den och sen låter du den bara gå. 

Skulle nog också rekommendera att välja den installatör som inger mest förtroende.
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 25 oktober 2006, 10:11:33 »

Har en leverantör av CTC som är CTC-partner och som ser ut till att kunna mycket..
Har en leverantör av Nibe som inte kan något om VP:ar, men som har gjort en god jobb med badrum och rörinstallasjon.

Nå ser det ut som om Nibe är den jag önskar pga goda styrningsmenyer och god COP.

Men säker? Nej, det är jag inte just nu.
Skrivet av: Bjarven
« skrivet: 25 oktober 2006, 08:51:00 »

Hej!
Tror faktiskt att märket på pumparna etc spelar mindre roll. Det viktigaste är att du hittat en installatör som du litar på och som du vet gjort bra jobb tidigare.
Skrivet av: Avensis
« skrivet: 24 oktober 2006, 22:50:19 »

Har två offertar. Ca samma pris.

Nibe Fighter 1230-6 och CTC EcoHeat 107

Är det bara att välja den med högsta COP?

Annan grund till at välja den ena och inte den andra?
Kvalitet? Livslängd? Typ av kompressor? Tappvattenformåga? Annat?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!