Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 31 januari 2012, 12:13:39 »

har du en IR termometer eller liknande kan du ju mäta upp deltat över värmepumpen den vägen. Mest för att säkerställa att du inte råkar köra på någon helt knasig inställning. Mellan 6 och 10 grader brukar fungera fint.

Tanken kanske är i minsta laget för att fullt ut kunna fungera som en perfekt arbetstank. O andra sidan har du inte så jättemycket effekt på värmepumpen och därmed ganska låga flöden.  Gissningsvis bör du oavsett inte avvika allt för mycket med avseende på effekt-instoppning och effekt-uttag men flödet bör i normalfallet troligen vara något högre över värmepumpen än radiatorerna. I stället har troligen radiatorerna ett något högre delta vid DUT. Den pump som går hela tiden, den till radiatorerna, ger också fördelen av något bättre skiktning, om man nu kan tala om det med 100l tank, när cirkulationspumpen inte går allt för fort.

I och med att du har en arbetstank, om än något liten kanske, är det ju helt ok att ha termostater aktiverade. Dom ska då i ditt fall troligen stå inställda så att dom BARA reglerar vid övertemp alltså strax över din önskade rumstemperatur som du ska få helt utan att termostaten jobbar.
Och detta ska ju alltså inte aktiveras, precis som rickard skriver, förrän du har fått ordning på systemet!!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 januari 2012, 22:48:26 »

Du har en bra inkoppling av tanken, och som gör att du skall sträva efter att få högre flöde i externa kretsen än i den interna, om det är möjligt.

För att få högsta möjliga flöde skall du:

Öppna alla termostater i huset helt.
Försöka strypa in grundflödet över alla radiatorer så att deltaT, med kompressorn i drift, ligger på ca 5-10 grader. (Mät gärna med IR-termometer i topp/botten på radiatorerna)
När flödet i systemet är OK skall du justera kurvlutningen så att du får bra temperatur i huset, om det blir för varmt när du öppnar termostaterna skall du sänka kurvan.
(För kallt lär det inte bli om du haft termostaterna instrypta på önskad rumstemp)
När kurvan är rätt inställd kan du strypa in några termostater, om det behövs, låt helst så få termostater som möjligt strypa bort flöde i den externa kretsen om det inte är absolut nödvändigt.
Tycker du att det blir för varmt inne vid t.ex. matlagning eller solinstrålning, komplettera gärna med en centralt placerad rumsgivare. (Om du inte redan har det)
När detta är gjort kan du mäta upp temperaturerna på returledningen och strypa in flödet så att returledningen in i värmepumpen när kompressorn går INTE är högre än returledningen från radiatorerna.
Om du kan fixa detta utan att deltaT över värmepumpen (när kompressorn går) blir högre än 8-10 grader har du en väl fungerande anläggning, som troligen går betydligt mer ekonomiskt än vad den (kanske) gör idag.

/Rickard
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 30 januari 2012, 22:18:19 »

Jag förstår dock inte hur jag skall undvika att beblanda UKV:ns retur med radiatorkretsen när jag cirkulerar över kärlet?
Är flödet över radiatorkretsen högre så kommer det vattnet tryckas in i värmepumpens retur genom den T-koppling du har "under UKV". VP kommer inte ha någon chans att suga in något varmare vatten från UKV.  (förutsatt att bara ett rör är anslutet från botten av UKV dit både radiatorretur och VP retur är anslutet via en T-koppling som enligt bilden du hänvisar till).

Min anläggning är ett exempel på 2 ansluta rör i botten på en UKV, dvs inte som man "ska göra" alltså. Då ser man att VP får lite högre returtemp än vad som kommer från radiatorerna. Helt i onödan, och går inte att göra så mycket åt utan att just koppla om rören (har bara en 100-liters UKV). Ska ta upp det med min installatör när det blir vår och kanske installera ett T som Nibe rekommenderar.
Skrivet av: wendtan
« skrivet: 30 januari 2012, 21:47:29 »

Flödesproblem samt tryckfallet över våra slingor var för stort.
Inkopplingsalternativet finns på sid 16 uppe till vänster: http://www.nibeonline.com/pdf/431004-2.pdf
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 januari 2012, 17:41:52 »

På vilket sätt är den inkopplad? (Se länkad anvisning)
Varför har ni den?
För liten volym?
Problem med knäppningar?
Flödesproblem?
http://www.nibeonline.com/pdf/611182-7.pdf
Skrivet av: wendtan
« skrivet: 30 januari 2012, 17:32:16 »

Tackar för ditt svar! Jag förstår dock inte hur jag skall undvika att beblanda UKV:ns retur med radiatorkretsen när jag cirkulerar över kärlet? Jag har alltså en extern cirkpump med. i mitt fall en Grundfos 25/60. Den går i nuläget på lägsta steget för att skapa ett delta T på 6-7 grader.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 januari 2012, 17:24:00 »

Om möjligt skall du ha högre flöde i externa kretsen än i den interna, detta säkerställer att du alltid får in så kallt vatten som möjligt till värmepumpen när den går.
Radiatorreturen skall alltså gå direkt in i värmepumpen utan att mixas med det varmare vattnet från UKV:n.
Har du strypande termostater i huset som gör att flödet i externa kretsen blir lågt skall du försöka öppna dessa fullt, ställa in kurvan så lågt som möjligt för att få den rumstemp du önskar (kan ta några dagar).
Om du lägger ned tid och engagemang på detta kan du spara 10-30% energi ytterligare, allt beroende på hur väl injusterat det är sedan tidigare.
Skrivet av: wendtan
« skrivet: 30 januari 2012, 16:42:28 »

Min fråga är ganska enkel tror jag  Sc:,h
Jag cirkulerar över en 100L UKV med min 1245a. CP i pannan går således intermittent.
Jag har extern framledningstemp givare i UKV. Mitt "totala" deltaT är 6-7 grader.
Vad skall jag sträva efter att ha för deltaT över UKV? Dvs  vad skall jag ställa den interna VB pumpen på procentuellt. Idag kör den på ca 60%. Jag har tyvärr inga exakta siffor på deltat över kärlet i nuläget då returen är mixad med den från fördelarna. Jag får sätta en tempmätare på returen på UKV och återkomma med värde där. Skall jag sträva efter 7 graders deltaT på UKV med?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!