Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 27 januari 2015, 23:39:17 »

Om vattenbatterierna är från -57 så kan dom vara rejält smutsiga och då värmer dom inte så bra. Så se till att det inte är en massa damm där luften går genom batteriet, då kanske du kan få ner framledningstempen. Eller byt till nya vattenbatterier, så stora du får plats med. Kör med detta ett tag, får du ner behovet av hög temp, blir det enklare att hitta värmepump.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 29 december 2014, 15:52:16 »

Verkar dragigt, kan du täta några fönster kanske?
Skrivet av: rullbert
« skrivet: 29 december 2014, 15:47:38 »

Kan uppdatera med att säga att huset värms med 284kwh/m2.. :-)

Det är alltså inte särskilt snålt.. mer än 100kwh mer än referenshuset enl energideklarationen. Kan detta luftburna system jag ha vara väldigt inneffektivt? tilltempen var 69 grader vid ca 22 minus.
Skrivet av: rullbert
« skrivet: 25 december 2014, 12:01:37 »

Hej,

-15 är det ganska ofta ändå. Jag bor i Västernorrland. Det kan tom bli minus 30 men visserligen under kortare perioder.  Ganska få dagar räknat på ett år misstänker jag.

I orginalutförande satt det en fläkt som drev båda "kanaler". Denna fläkt hade genomgående axel med en fläkt på var sin sida. Det fanns ingen varvtalsstyrning eller så. Temperaturen i huset styrdes genom en termostat som stoppade fläktarna vid rätt temperatur och sen startade när temperaturen minskat. Detta innebar att golvvärmen inte funkade sådär jättebra, ganska fläckvis värme. Nu när jag styr värmen i huset med vattentempen, och kör fläktarna konstant, så blir golven jämnvarma och härliga. I dag när det är minus 20 känns det väldigt varmt och gött i huset.

Principen är att det finns två vattenbatterier i en låda, varav en värmer luften som kommer ut vid fönstren och en värmer den luft som cirkulerar i golven. Den senare skulle kunna gå att byta mot något bredare möjligen, men frågan är då. Hur mycket effekt skulle det kunna ge? Dessa batterier är från 1957. Det krävs dock att övriga dimensioner förutom höjden är samma, för att man inte ska behöva bygga om allt för mycket. Det känns spontant som ett stort projekt... Det kanske är lättare att installera radiatorer i hela huset (7st fönster)...

Att öka fläkthastigheten går men då blir det ett ganska kraftigt oljud och flås främst vid fönstren. Fläktarna är ganska kraftiga jämfört med orginalfläkten som hade spelat ut sin roll.

En sån där Altherma ht är ju annars intressant.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 25 december 2014, 08:54:30 »

Hur ofta är det -15 där du bor? Det kanske inte blir så många dagar per år det behövs varmare vatten än vad VP'n klarar att ge?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 25 december 2014, 08:49:28 »

Borde funka att byta kanalelemenkanalelemen till större som ger bättre värmeväxling. Har du provat att öka farten på fäktningen? Blir det oljud då eller gigantisk ventilation?
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 24 december 2014, 23:43:02 »

Daikin har en värmepump som ger varmare framledning.

Daikin Altherma HT heter den
Kolla med med en återförsäljare om den kan lämpa sig för ditt system utan att bygga om det.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 december 2014, 23:35:55 »

Det beror ju på vad som sitter där idag?

Veab har ju en del i sitt sortiment, kolla om något av deras grejer passar?
http://www.veab.com/sv/kanal-vatten-varme-kyla/produkter/kanal-varme-kyla-vatten
Skrivet av: rullbert
« skrivet: 24 december 2014, 23:12:31 »

Det skulle rent teoretiskt gå att byta aggregat om man hittar ett i rätt storlek. Skulle detta kunna ge bra effekt?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 december 2014, 21:16:54 »

Finns det möjlighet/plats att komplettera eller byta ut kanalvärmarna?
Skrivet av: rullbert
« skrivet: 24 december 2014, 20:15:21 »

Hej
Jag eldar idag pellets i mitt hus. Det är en pelletsbrännare på en ctc 1100 family från 1997. Pelletsbrännaren är från 2010. Det är mycket arbete med pellets. Det ska bäras, förvaras, sotarn ska komma, utrustningen ska sotas, det dammar och smutsar ner, det blir avbrott i eldningen, tändelement går sönder stup i kvarten, när man ska duscha är pelletsen i viloläge så vattnet inte räcker till. Pallarna som pelletsen levereras på måste skickas till sopstationen som har begränsade öppettider. Det är helt enkelt en massa arbete för ingenting.

Anledningen till att jag valde att installera pellets 2010 var för att jag har ett speciellt värmesystem. Huset är från 1957 och har ett Bacho fläktsystem som värmer golv och fönster med varmluft. Jag har bytt ut orginalfläktarna mot nya och jag styr temperaturen i huset med en automatshunt. Värmen i golven är väldigt skön men eftersom systemet bygger på principen att 2 st väldigt små vattenelement i en låda värmer hela huset krävs höga vattentemperaturer. Nu är det ca -15 ute och till-temperaturen från pannan är ca 60. Jag vill ju kunna nyttja golvvärmen, var tanken när jag satte in pellets. Men nu funderar jag på alternativa lösningar. Kan jag docka en luftvattenpump till detta? Troligen inte med bra resultat.

Hjälp mig. Vad ska jag göra för att slippa pelletsen. Ska jag skita i golvvärmen och installera radiatorer i stället? Eftersom huset är litet, 95kvm boyta i ett plan så är planlösningen hyfsat öppen. Alla rum ansluter till hallen kan man säga.. (förutom badrummet). Kanske elradiatorer tillsammans med en l/l pump funkaR? eller ska jag sätta in vattenradiatorer och en annan typ av pump?

investeringskostnaden skiljer sig kraftigt i de olika alternativen. Fördelen med att kasta ut hela pannan är ju att jag spar plats.

För att sammanfatta min frågeställning. Kan jag installera en luftvattenpump och docka den mot pelletspannan och få någon effekt av det hela? Om inte, kan luftluft vara ett alternativ som stöd ev. tillsammans med elradiatorer eller elpanna med golvvärme när det är som kallast..

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 656
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!