Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hahalj
« skrivet: 09 februari 2014, 16:39:36 »

Nu sitter en termostat på plats, tillsvidare får den vara i hallen på övervåningen så får vi se hur det fungerar. Har ställt den på 24° med 1 grads hystereres, normaltemperaturen inne är 22°C. Den kommer alltså inte stänga av systemet vid normal funktion utan soluppvärmning. Så vi får se hur det fungerar när solen börjar värma igen.

Bonus med tillfällig sänkning av termostatgränsen med 2, 4 eller 6° med enkel knapptryckning på dosa vid ytterdörren, siste person som lämnar huset trycker på knappen, förste person hem trycker på knappen igen. På så sätt kan vi sänka termostatens temperaturgräns till ex.vis 24-4 = 20°C dagtid när ingen är hemma, kanske sparar det några kWh. Eller om man åker bort över helgen sänker man med 6°. I teorin låter det bra, återstår att se om det går att få rutinerna att fungera med detta. ::)
Skrivet av: rocas
« skrivet: 02 februari 2014, 20:21:06 »

Min lilla luftvatten vp styrs enbart med rumstermostat av enkel onoff modell.

Fungerar halvdant.

Jag kan ex. ställa termostaten på 20 grader och den slår av vid 22...
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 02 februari 2014, 19:32:26 »

Idag hade vi några timmar med sol mitt på dagen som lyckades värma södersidan av huset, så då tyckte jag att det var dags för ett test. Jag stängde av LVVP:n och loggade därefter inomhustemperaturerna i 4 olika rum varje 30:e minut.
Förutsättningar:
- svag februarisol med lätt dis från T=0 till ca T=150-180 när solen nådde trädtopparna
- LVVP kör efter grön kurva K1, se nedan.
- har inte flyttat någon tempsensor till LVVP
- LLVP inställd på 20°C
- Utomhustemperatur: ca +4.5°C i skuggan

T=0: LVVP av
A, T=180: inomhustemperatur droppat till minimikomfortnivå på entréplan. LVVP på.
B, T=300: inomhustemperatur istort sett återställd till normalnivå
C: LLVP börjar gå igång korta intervaller och fyller på värme, trots att det innetemperaturen ligger över börvärdet
D: LLVP börvärde

Och vad kan man dra för slutsatser av detta?
Allrummet: Nån grad för varmt konstant, får möjligen strypa radiatorn lite till där.
Sovrum 1: Efter att LVVP stängts av så faller temperaturen mest är, vilket är lite förvånande med tanke på att det ligger mot solväggen. Möjligen beror det på att kylan från källaren under drar ner tempen fortare.
Sovrum 2: får ingen tillförsel av solstrålningsvärme, förväntat temperaturfall
Kök: får ingen tillförsel av solstrålningsvärme, förväntat temperaturfall. Tempen stiger något efter (B) vilket troligen beror på att ugnen var på i ca 1 timme, faller tillbaka efter att ugnen är avstängd.

Rent alltmänt kan man konstatera att temperaturen faller i samtliga rum, det borde därför inte vara några problem att hitta en plats där en termostat skulle kunna göra nytta. Sovrum 1 har ju störst deltaTemp, möjligen skulle termostaten kunna sitta där. Eller så kan hallen utanför Allrummet fungera, en inställning på 23°C ±hysteres på 0.5 -1.0° borde fungera.

Sen tycker jag det är intressant att LVVP:n faktiskt kunde vara helt avstängd i 3 timmar innan den behövde kopplas på igen. Genast sjönk momentaneffekten i huset med ca 1500-2000 W enligt min elmätare. Samtidigt tar det ju ca 2 timmar innan värmen återställts efter LVVP tillslag igen, men det sjunker ju åtminstone inte under den tiden.

Några kommentarer på detta? ::)

Inomhustemperaturer:


LVVP:n temp-kurva:


Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 februari 2014, 09:12:04 »

OK, det kan säkert finnas hus som är så konstruerade att de inte värms så mycket av vårsolen, eller påverkas nämnvärt av kyla och hård vind i kombination, men rent generellt får man bättre komfort med en rumsgivare som kompenserar börvärdet.

En bra placering av utegivaren kan också göra att reglercentralen får vettiga ingående värden att arbeta med, om man t.ex. har ett hus som påverkas mycket av solinstrålning kanske man skall placera utegivaren i solväggen för att strypa ytterligare värmetillförsel.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 01 februari 2014, 08:24:08 »

Måste bara protestera lite mot att man aldrig får bra komfort utan innegivare, för det är precis vad jag har fått utan innegivare, därav mitt val att plocka ner den helt. Jag vet att på den ekonomiska sidan har jag en fördel så till vida att jag inte behöver bekymra mig om låg framledning (fjärrvärme), men vad gäller komfort har vi lika spelfält.

Jag kan visserligen reservera mig mot att min styrning är i överkant då jag satt in en TA som egentligen är för större fastigheter och därigenom har väldigt fina inställningar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 februari 2014, 01:04:58 »

Rickard, min erfarenhet av centrala rumstermostater är att det sällan finns ett representativt rum. Om det finns så är det olika rum i olika situationer o ch belstningar.
I allmänhet sätter folk för stor tilltro till centraltermostat och resonerar att det naturligtvis måste vara bättre med en rumstermostat eftersom det är den parametern vi försöker reglera. Jag vet att bland andra CTC har rekommenderat att avaktivera rumsgivaren tills man fått in rätt huskurva och fininställning, vilket enligt mig tar bättre hälften av en säsong innan man en riktigt bra inställning på.

Ja, så är det, det tar större delen av första uppvärmningssäsongen innan man har fått till grundinställlningarna, och först då bör man aktivera den centralt placerade rumsgivaren.
Utan "innegivare" får man aldrig riktigt bra komfort eller ekonomi.
Men även utan innegivare har man troligen lika bra, eller bättre, komfort än med bara vedeldning, eller elradiatorer.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 01 februari 2014, 00:01:50 »

hm det trodde jag faktiskt alla hade

onoff är lite grövre typ :)
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 23:57:28 »

Dvs en trådlös termostat på vilken man ställer ett börvärde. När termostaten slår så aktiverar man eller inaktiverar, beroende på hur man kopplar in den, periodisk nattsänkning.
Önskar jag hade en sådan feature med styrning av nattsänkning på min pump, men icke.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 31 januari 2014, 20:32:59 »

Ni har aldrig funderat på "min" lösning. Eller snarare lexus lösning, som min är en omarbetning av.

Dvs en trådlös termostat på vilken man ställer ett börvärde. När termostaten slår så aktiverar man eller inaktiverar, beroende på hur man kopplar in den, periodisk nattsänkning.

I värmepumpen kan jag ställa in hur många grader nattsänkningen skall vara på.

Fördelen att använda den i omvänt läge är att det går väldigt bra att kombinera med termostater.

Termostaterna ställs på säg 22 grader. Kurvan förväntas ge detta. Om det inte är 22 grader så kommer nattsänkningen inaktiveras när det blir 21.5 grader på den centrala termosaten. Då kommer värmepumpen växla upp X antal grader. tills dess att det är 22 grader igen då värmepumpen går tillbaks till nattsänkningen.

Det finns då ingen stor risk att värmepumpen "varvar upp" med mindre än att alla termostater också är öppna .
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 20:19:17 »

Det du vinner är ju att du aldrig får onödigt varmt någonstans, däremot kan du få för kallt, men om ekonomin är det viktiga så spar du ju mer på dubbla termostater.
Är ju förvisso sant, men inte så relevant för mitt hus kanske. Scenariot att hela bottenvåningen skulle bli varmare än övervåningen är osannolikt, har inte hänt hittills iaf. Köket kan bli lite varmare när ugnen går för fullt under lång tid, men där sätter man ju inte en termostat.

Hoppas att TS följer upp sina tester och lösningar.
Självfallet gör jag det.

Nåväl, så här ser planen ut för tillfället:

1. Flytta utetempgivaren till husväggen bakom utenheten, sätt givaren i en låda typ elkopplingsbox för att skydda mot direkt solljus. Hoppas kabeln räcker. Ser till att det finns öppna dräneringshål i lådan så luft kan cirkulera. Utomhusenheten står vid burspråket på östra väggen, men den korta burspråksväggen har sol från morgon till tidig eftermiddag. Alternativt får jag förlänga kabeln till givaren och placera den på söderväggen, men är lite rädd för att det blir alldeles för varmt där.
2. Kommer också köpa en termostat, typ Salus RT500ROF, och experimentera med placeringen av den. Denna modellen har en möjlighet att med en enkel knapptryckning på en extra trådlös brytare kunna sänka termostatinställningen med 2, 4 eller 6 grader, vilket skulle kunna användas när man lämnar huset över dagen. Säg att jag har termostaten ställd på 24 grader, min LLVP på 22 grader, den trådlösa brytaren på 4 grader (dvs kunna växla termostaten mellan 24 alt. 20 grader). Beroende på var jag placerar termostaten så skulle den i sämsta fallet fungera som en brytare för LVVP:n dagtid när ingen är hemma, samtidigt skulle LLVP:en jobba för att hålla värmen på 22 grader. Det borde minimera energiförbrukningen med en bibehållen skaplig temperatur på entréplan, lite sämre på övervåningen. I bästa fall hittar jag en plats där den kan användas mer aktivt för att strypa värmetillförseln vid soliga dagar, men det får väl mer ses som en bonus om jag lyckas hitta rätt där.
3. Om allt ovan skiter sig så har jag slängt ut några hundralappar i onödan på en oanvändbar termostat och jag får återgå till dagliga manuella justeringar av parallellförflyttningen av temp-kurvan och pilla på LLVP:en när solen flödar.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 31 januari 2014, 19:09:23 »

Rickard, min erfarenhet av centrala rumstermostater är att det sällan finns ett representativt rum. Om det finns så är det olika rum i olika situationer o ch belstningar.
I allmänhet sätter folk för stor tilltro till centraltermostat och resonerar att det naturligtvis måste vara bättre med en rumstermostat eftersom det är den parametern vi försöker reglera. Jag vet att bland andra CTC har rekommenderat att avaktivera rumsgivaren tills man fått in rätt huskurva och fininställning, vilket enligt mig tar bättre hälften av en säsong innan man en riktigt bra inställning på.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 januari 2014, 18:32:02 »

Rinnan, inte för att försöka glänsa på något sätt, men det är just det som ugge nämner som jag tagit upp som en av nackdelarna med termostater, de har helt enkelt för stort P-band för att fungera i ett stort område, om man vill ha optimal komfort.
Ofta är det så att en centralt monterad rumsgivare fungerar "bäst".
Men naturligtvis, i hus i flera plan där effektbehovet kan variera mycket beroende på årstid och utetemp är ditt system med arbetstank och termostater överlägset.
Då kan du dels justera grundflödet så det blir rätt, och sedan låta termostaterna finjustera, vilket de är bra på.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 31 januari 2014, 18:01:28 »

Jag låter parentesen fortsätta detta inlägg bara.
I mitt fall så korsar de två kurvorna varandra (det blir alltså en dal i mitten runt nollan) så jag har idag fått ställa in en kurva som går från brantaste kurvans högsta temp till grundaste kurvans lägsta temp, och därutöver på radiatortermostaterna försöka så gott de kan. Det är helt ok, men radiatorerna får bara rätt temp på vattnet i ena extremändan av kurvan och eftersom en klassisk radiatortermostat är en proportionell regulator så resulterar det i en avvikelse från rums-börvärde som varierar med ute temperaturen.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 31 januari 2014, 17:56:02 »

Man får köra hela huset på den kurva som är högst och strypa ner den del av huset som har lägst kurva.

det bör gå att få balans. Ovanpå det kan man ju smälla på bra elektroniska finjusterande radiatortermostater, speciellt om man har fjärr
Skrivet av: ugge
« skrivet: 31 januari 2014, 17:53:30 »

Jo det finns ju tighta precisionstermostater, vet exempelvis att regin gör en som reglerar med 0,3K kopplingsdifferens.
Hur man än gör så blir det troligtvis inte sämre, men underverk ska man nog inte förvänta sig.
Det kan dock vara intressant att veta att man mycket väl kan bli överraskad av en del oväntade effekter, som exempelvis temperatursvängninar eller eftersläpande temperatur över-/underskott beroende på hur snabba de olika delarna i värmesystemet/huset är.

Hoppas att TS följer upp sina tester och lösningar.

Som en parentes kan jag dela med mig av mina rumstermostat äventyr hemma. Jag har ett suteränghus med fjärrvärme, där jag prövade med rumstermostat för att få till en bättre värmekomfort. I detta fallet var det en termostat som försköt kurvan beroende på innetemperaturen. Jag prövade flera placeringar, men var jag än placerade den så blev jag inte nöjd. Det var faktiskt så att det blev sämre med än utan rumstermostat.
Jag har senare förstått att obalansen hos mig beror på att de olika planen har olika huskurva, alltså olika värmebehov beroende på utetemperatur. Lösningen är egentligen att installerar en shunt till som shjuntar till bottenvåningen efter en annan kurva. Enda andra lösningen är att installera nya digitala radiatortermostater, som har PI(D)-reglering.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 januari 2014, 17:21:31 »

Visst, men om man vill ha 21 grader och låter termostaten klippa om det blir 22 grader så är ju stilleståndstiderna (som blir lite längre) inget stort problem, den lär ju börja värma i god tid innan det blir 21 grader inne om man väljer en precisionstermostat.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 31 januari 2014, 17:16:57 »

On/off reglering passar allra bäst i snabba system som i fallet med elektronisk termostat till en elradiator.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 januari 2014, 16:32:30 »

Ok, det kan ju vara lämpligt då.
Jo, men jag inser inte vad det skulle lösa? Antingen slår den övre eller den undre av VP:n, och båda måste vara inaktiverade för att VP:n ska gå igång igen. Om båda står på samma temp, så blir det varmt snabbare på övervåningen, den övre termostaten slår av VP:n, den undre vill fortfarande ha den på, men inget händer förrän temperaturen på övervåningen sjunkit under termostatgränsen. Vad har jag vunnit på det?

Det du vinner är ju att du aldrig får onödigt varmt någonstans, däremot kan du få för kallt, men om ekonomin är det viktiga så spar du ju mer på dubbla termostater.
Eller oavsett, när du skall sova hjälper det ju inte dig att du har lagom varmt nere, och tvärt om, när du skall laga mat hjälper det ju inte dig att du har lagom varmt uppe, men för varmt nere.  dontknow
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 15:01:45 »

Du kan också laborera med utegivaren. Placeras den så att den vetter något mer åt väster och alltså får lite eftermiddagssol så bromsar den pådraget på den soliga eftermiddagen. Nej, den bör nog inte sitta i fullt solsken, men det skulle gå att balansera det någorlunda med lite experimenterande. Ett annat mer krävande DIY-projekt är att ersätta utegivaren med en egenbyggd av exempelvis arduino som med hjälp av fler variabler, solstrålning från egen sensor eller via någon väderstation, kan beräkna ett lämpligt motstånd att presentera för styrningen av LVVP:en.

Vilket typ av utomhusgivare är det på en Daikin Altherma, nån som vet? Är det nån standard typ PT100, annars hur ser karaktäristiken ut?
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 13:45:46 »

du kan sätta termostater på radiatorerna i de rum som du vet tenderar att få en övertemp.

och hoppa över on/off-reglering via central termostat till lvvp.
Jag är medveten om den lösningen, men vill inte i nuläget byta ut mina slottsvred. Det är som sagt inte övertempen pga solinstrålningen i sig som är problemet, snarare att jag skulle vilja låta bli att fylla på mer värme via VP:n.

Äh, jag vet inte, det kanske är enklast att dessa soliga vårdagar helt enkelt manuellt sänka temp-kurvan några grader på LVVP:n och låta LLVP:en fylla på med värme om det behövs. Jag kanske krånglar till det i onödan.

Eller som Ugge skrev tidigare, testa att flytta ute-tempgivaren så den får lite mer värme på sig om solen är framme.
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 13:40:23 »

Citera
Om du kör VP mot en tank där du vill ha en fast temperatur, tex. en VV-beredare eller en Acktank med shunt(sk. fast kondensering).
Ok, det kan ju vara lämpligt då.

Citera
Du kanske t.o.m kan koppla två termostater parallellt, sätta en uppe och en nere?
Jo, men jag inser inte vad det skulle lösa? Antingen slår den övre eller den undre av VP:n, och båda måste vara inaktiverade för att VP:n ska gå igång igen. Om båda står på samma temp, så blir det varmt snabbare på övervåningen, den övre termostaten slår av VP:n, den undre vill fortfarande ha den på, men inget händer förrän temperaturen på övervåningen sjunkit under termostatgränsen. Vad har jag vunnit på det?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 31 januari 2014, 13:39:17 »

du kan sätta termostater på radiatorerna i de rum som du vet tenderar att få en övertemp.

och hoppa över on/off-reglering via central termostat till lvvp.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 januari 2014, 13:14:12 »

Du kanske t.o.m kan koppla två termostater parallellt, sätta en uppe och en nere?
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 31 januari 2014, 13:02:14 »


Så jag undrar helt enkelt, i vilka situationer har man en direkt nytta av en on/off reglering? Det måste ju finnas nån tanke bakom, varför har VP:n annars den möjligheten?

Om du kör VP mot en tank där du vill ha en fast temperatur, tex. en VV-beredare eller en Acktank med shunt(sk. fast kondensering).
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 31 januari 2014, 12:48:34 »

Det jag menade med on/off reglering är att det är en ganska grov reglering, lite som att tälja tändstickor med klyvyxa. Det riskerar att bli ganska så stora svängningar från önskad rumstemp.
Funderade lite på detta, jag antar att min VP inte är den enda som har en sådan enkel on/off termostatregleringsfunktion. Det står ingenstans i min dokumentation om i vilka situationer man har nytta av att installera denna, det står i Installationsmanualen hur man gör, men inte varför eller vad man vill uppnå med det.

Så jag undrar helt enkelt, i vilka situationer har man en direkt nytta av en on/off reglering? Det måste ju finnas nån tanke bakom, varför har VP:n annars den möjligheten?
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 30 januari 2014, 22:42:55 »

Jag förstår hur du menar, det kan vara en god idé att testa som du säger. Jag avvaktar lite vårsoliga dagar så får vi se.
Skrivet av: ugge
« skrivet: 30 januari 2014, 18:49:29 »

Det jag menade med on/off reglering är att det är en ganska grov reglering, lite som att tälja tändstickor med klyvyxa. Det riskerar att bli ganska så stora svängningar från önskad rumstemp.

Ett förslag är att en solig dag köra en manuell test. Häng en termometer i hallen på övervåningen, och när den visar 23 grader slår du av LVVP:en följ sedan utvecklingen och när temperaturen sjunker under 21 grader slår du till LVVP:en igen. De flesta termostater har en kopplingsdifferens på några grader, därav 23 resp 21 grader. Känns det bra så är det bara att skruva upp termostaten.

Du kan också laborera med utegivaren. Placeras den så att den vetter något mer åt väster och alltså får lite eftermiddagssol så bromsar den pådraget på den soliga eftermiddagen. Nej, den bör nog inte sitta i fullt solsken, men det skulle gå att balansera det någorlunda med lite experimenterande. Ett annat mer krävande DIY-projekt är att ersätta utegivaren med en egenbyggd av exempelvis arduino som med hjälp av fler variabler, solstrålning från egen sensor eller via någon väderstation, kan beräkna ett lämpligt motstånd att presentera för styrningen av LVVP:en.
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 29 januari 2014, 22:22:24 »

Jag kanske uttryckte mig lite fel inser jag när jag läser mitt första inlägg, jämn värme räknar jag inte med att få, det inser jag. Det är heller inget självändamål att hålla nere temperaturen i de solbelysta rummen som blir pga instrålningen. Det jag vill, om det är möjligt, är att få min LVVP att sluta trycka ut mer värme i huset när det inte behövs under de timmar solen skiner starkast under dessa dagar. Som det är nu så värmer LVVP:en de redan solvarma rummen så pass att man måste vädra ut värmen med jämna mellanrum om man vistas där. Rent energislöseri alltså.

På grund av det extra tillskottet av värme måste ju den egentillförda värmen från värmesystemen sänkas, men utan vettig styrning (on/off) blir det svårt.
Ja det är ju exakt det jag vill åstadkomma med en termostatstyrd on/off reglering. Hur menar du att den lösningen inte är "vettig"? Det är den enda möjliga lösningen med min LVVP.

Alltså, jag vet inte om jag är otydlig, men min fråga handlar om var det kan tänkas vara lämpligt att sätta en sådan termostat med on/off-funktion? Eller var det är direkt olämpligt? Jag kan väl inte vara först med att fundera på en sådan sak?

Men ok, vi provar så här då, om jag placerar termostaten i hallen på övervåningen, på väggen mot Sovrum 3, då påverkas den inte av direkt solstrålning, den sitter centralt i huset och den kommer i normalfallet ha samma temperatur som övriga rum, ca 22°. Jag ställer in den på 23°, dvs om denna gräns +hysteres överstigs så slår LVVP:n av värmen. Så kommer en solig dag, temperaturen stiger snabbt i rummen på solsidan till kanske 26-27°, en del av den värmen kommer att leta sig ut till hallen och termostaten aktiveras och LVVP:n slår ifrån. Framledningstemperaturen på radiatorerna kommer efter en stund att sjunka och rummen på norrsidan i huset kommer att successivt bli kallare. Men om jag då har ställt LLVP:en på 21°C, då kommer den snart att dra igång värmen. Och eftersom halva huset då värms av solinstrålningen behövs inte mycket effekt för att hålla temperaturen på norrsidan vid runt 21°C. När sedan solstrålningen minskar framåt eftermiddan så sjunker temperaturen i hallen på övervåningen och termostaten avaktiveras när den kommer under 23°-hysteres. Då drar LVVP:n igång värmen igen och temperaturen regleras till 22°C i hela huset. Och då kommer också LLVP:en inte längre att behöva fylla på nån värme.

Tänker jag helt galet eller?
Skrivet av: ugge
« skrivet: 29 januari 2014, 20:14:30 »

Med de beskrivna förutsättningarna kommer du inte få jämn värme.
Du har idag ett balanserat system för normalfallet då ingen sol ger obalanserad avkylning/uppvärmning.
Om du vill hålla ner temperaturen på de solbelysta rummen, utan att ändra balansen mellan radiatorerna (radiatortermostater) så får du kyla med LLVP:en. Enda andra alternativet är ju att du lyckas flytta den för varma luften till de svalare rummen (som ju redan är lagom varma enligt ute-kurvan). Lyckas du få jämn fördelning av det extra soltillskottet blir ju resultatet att det blir lite varmare än önskat i alla rum.

På grund av det extra tillskottet av värme måste ju den egentillförda värmen från värmesystemen sänkas, men utan vettig styrning (on/off) blir det svårt.
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 29 januari 2014, 16:27:44 »

Nej, det finns ingen inomhusgivare inkopplad idag. Det finns ingen möjlighet att koppla in någon sådan ren temp-givare, det finns endast en ingång för extern on/off-givare. Bästa alternativet då blir en termostat med denna funktion. Det denna on/off-ingång gör är att antingen stänga av VP:en helt (off) eller låta den jobba efter inställd temp-kurva (on). Så det är liksom inte fullt pådrag vid On.

Och nej, det var som jag skrev inget alternativ att sätta termostater på radiatorerna. Mina gamla slottsventiler kommer sitta kvar så länge de fungerar.

Så frågan kvarstår, med mina förutsättningar och randvillkor, hur borde jag placera rumstermostaten för att få en bra kompromiss som åtminstone gör situationen något bättre? Kommer troligen skaffa en trådlös variant så jag kan ju testa mig fram, men någon borde väl ha funderat på detta tidigare och dragit nån slutsats?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 29 januari 2014, 15:33:31 »

Finns det ingen innegivare till VP'n som 'bromsar' den när det blir varmare inne istället för att slå av den helt vid en viss temperatur?
En sån på en bra plats kombinerat med radiatortermostater på radiatorerna i de tre rummen där det blir varmt borde funka.
Skrivet av: hahalj
« skrivet: 29 januari 2014, 11:51:24 »

Kommer att koppla in en rumstermostat till min LVVP i syfte att få lite bättre kontroll över inomhustemperaturen när solen ligger på och värmer delar av huset.
Har balanserat alla radiatorer så jag nu har ung. samma temperatur 22±0.5°C i samtliga rum, men när vårsolen börjar ge lite värmebidrag så vet jag av erfarenhet att Sovrum 1,
Kontor 1, Allrum och delvis även Vardagsrummet blir ganska så varma medan resterande delar av huset håller normal temperatur, eller t.o.m. kan det bli något kallare (genomsnittlig returtemp till VP ökar pga soluppvärmningen?)

Jag har en kompletterande LLVP i vardagsrummet som vintertid stoppar in lite extra värme, den kommer troligen inte behöva bidra med värme när solen hjälper till. Jag kan då välja att köra den med lågt börvärde (t.ex. 19-20°C), ha den avstängd, eller i fläktläge för att bara vispa runt luften.

Jag har också elvärmegolv i nedre Hallen och Dusch/WC, båda dessa står på ca 22°C börvärde.

Så min fråga är hur ni tycker att jag lämpligen placerar en rumstermostat med dessa förutsättningar? Hur ska man resonera här? Sätter jag termostaten i ett rum med mycket soluppvärmning och ställer den på t.ex. 23 grader, då kommer ju LVVP:en slå av över denna temp och de delar som inte har solinstrålning kommer att tappa värme, eller hur? Sätta in radiatortermostater i de rum som blir för varma är inget alternativ utan jag måste hitta en kompromiss som gör att jag inte får iskallt i en del rum och samtidigt "lagom" varmt i de solbelysta rummen.

Ett alternativ jag funderar på är om jag ändå skulle sätta termostaten i t.ex. Allrummet som då får mycket sol och samtidigt låta LLVP:en jobba med värmen. Värmespridningen från denna är mycket god, med LVVP:en helt avstängd så är ändå temperaturen på entrévåningen acceptabel (förutsatt öppna dörrar). Den kan bli lite kyligt i Kontor 2/Sovrum 2, men annars är det ok.

Entrévåningen:


Övervåningen:
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal