Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: erp
« skrivet: 07 mars 2007, 15:31:42 »

Där ser man, ibland löser allting sig tydligen. Lycka till!
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 07 mars 2007, 15:17:58 »

Pratade med firman idag och det var inga problem att få det fixat, så det ordnar sig nog till slut.  --/
Skrivet av: erp
« skrivet: 06 mars 2007, 14:55:50 »

Jag håller med dig, anledningen till att jag leder bort vattnet är bl a att jag är osäker på vad som händer vid väggen. Men jag tror inte att det är någon större risk för fuktskador, men det är vad jag tror, jag vet som sagt var inte.
Däremot vet jag att det kommer runt 30 liter vissa dygn, när temperaturen ligger på någon plusgrad och luften är rätt fuktig.
Skrivet av: grolim
« skrivet: 06 mars 2007, 14:39:09 »

Jag tror inte att man ska vara rädd för fukt mot husväggen, om apparaten står en bit ut som den ska göra, så rinner det ju bara ut högst 30 liter vatten under ett dygn. Det är ju inte värre än att gå ut och slå ut en liter vatten varje timme, då måste ju snösmältningen nu på våren vara betydligt värre.

Har hört någonstans att en EcoAir avfuktar mellan 15 & 20 liter per dygn i snitt. Det innebär i så fall att ett litet område av väggen "vattnas" med 5,5 - 7,3 m3 per år och i mina öron låter det inte som något man skall negligera för mycket.

// Grolim
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 mars 2007, 20:39:06 »

Min pump står under en balkong, ca en halv meter utanför husväggen. Den står på stenplattor som i sin tur ligger på ett 5 dm tjockt lager av stenmjöl och lite sättgrus. Innan jag hade något tråg under den, blev plattraden närmast väggen aldrig blöt. Tråget har jag bara för att slippa vatten på plattorna.

Jag tror inte att man ska vara rädd för fukt mot husväggen, om apparaten står en bit ut som den ska göra, så rinner det ju bara ut högst 30 liter vatten under ett dygn. Det är ju inte värre än att gå ut och slå ut en liter vatten varje timme, då måste ju snösmältningen nu på våren vara betydligt värre.
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 20:05:59 »

Jag är också tveksam om din installatör uppfyller kravet 180 mm från vägg. Nu, när det lutar är det i vart fall inte uppfyllt. Om slangarna/rören räcker kanske du kan flytta ut den från väggen 10-20 cm också. Då kommer den att stå bättre och komma bort från väggen med mindra fuktrisk.
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 20:01:39 »

Med all respekt. Jag har yrkesskadan av att vara ingejör och lärde mig en gång i skolan "an engineer does for a shilling what any man can do for a pound". Slang in är inte en elegant lösning.

Det finns en skönhet i snygga, billiga och pålitliga lösningar.

Jag har ett antal luft/luft pumpar på landet mm. De har en känsligare lösning med bottentråg och litet hål mm.

Ecoair är helt öppen nertill och krånglar aldrig och skall rinna ner på marken. Fundamentet skall inte ramla som ditt och en avledninge skall inte behövas. Det kan bara leda till nya problem och leda in kyla, möss och vatten. I Värsta fall kan du sätta dit litet platonmatta när det ändå skall grävas upp.

Kolla instruktionsboken, där finns en skiss motsvarande min stallation, installatören har alltså inte följt reglerna. Du kan tipsa CTC om detta så kanske han skärper sig.

http://www.ctcvarme.se/enertech/p5050/files/Inst_CTC_EcoAir_070101.pdf.pdf

Sidan 16 (enligt sidnumreringen)
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 05 mars 2007, 19:41:08 »

Japp det är panrummet som ligger i källaren bakom vp'n och där finns avlopp. Idén med att dra in vattnet i källaren har slagit mig oxå och det känns som en elegant lösning även om jag lär få göra den själv. Vad gäller underlaget så ska jag försöka få firman att fixa till det bättre, och om det är som du skriver 10 år på jobbet så bör det ju inte vara nå problem att få det fixat. Annas får jag väl hota med att sprida en massa "badwill" här på forumet  ;)

Tack för tipsen allihopa !  *vinkar*
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 18:59:20 »

Tanken med en VP är att spara el. Jag valde CTC framför Nibe, för de hade ingen tillsatsenegi (kompressorvärme). Även om det är en liten summa är det en osnygg lösning att tillföra el. Och det skall i normalfallet inte vara problem med 0-30 mm nedbörd per dygn.

I Viktors fall är det uppenbart att installatören har gjort fel.

En provisorisk lösning kan vara att ta två markplattor (sådana man har på trädgårdsgångar) och lägga under bakbenen. Lutar den då framåt får man lägga under där också. Fram i maj borde sedan installatören göra som jag. Stenarna måste inte sticka upp så mycket, det beror i mitt fall på att jag har dragit rören i pannrumstaket och måste upp högre än så för att kunna avlufta.

Lycka till Viktor
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 05 mars 2007, 18:35:08 »

En fråga till Viktor:

På fotot syns små s.k glasblock vänster bakom din VP. Är det möjligen så att du har tvättstuga/toalett eller något avlopp precis bakom din VP i husets källare ?

Om så är fallet skulle jag starkt fundera på att ta en armerad trädgårdsslang, låta borra ett snedställt hål i husväggen, sen koppla slangen från tråget i din VP, sen låta gå genom väggen, gå ner på insidan av väggen mot avloppet och ha ett vattenlås där, sen skulle jag lägga i en s.k frostvakt från Ebbeco i nämnda vattenslang som då ligger med en spiral inuti tråget och isolera slangen på utsidan, då skulle du slippa allt meck och slippa vara orolig och dessutom ha koll på grejorna. Och Harken har helt rätt, jäkla måndagsjobb, sen är det också så att när vatten fryser utvidgas det så jag tror att du har s.k frostsprängning i marken under din VP som gör att den nu står snett igen pga fruset vatten med dito olägenheter. Har för mig att ett anläggningsjobb som görs av hantverkare (där det finns kvitto) har 10 års garanti och detta jobb har ju hantverkaren ev orsakat följdskador pga kondensvatten, så du kanske kan övertyga honom om att fixa detta en gång för alla, annars kan ha ev torska på följdskador i grundmuren m.m om du har kraftigt med kondensvatten.

Edit: Hantverkaren lär ha borrat så stora hål  i väggen för din VP, att jag tror att det går att trycka igenom en trädgårdsslang i något av dessa hål om du har tur, om nu pannrummet är bakom väggen, (vilket jag borde ha gissat först) sen är det också stora chanser att där finns en friskluftsventil som du ev kan utnyttja (som då ev är skymd av VP på foto:t)
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 17:59:51 »

Muren bakom min pump är INTE källarvägg, utan en grundmur för en tillbyggnad. Har slarvat med dräneringen där, men det gör inget. Det innebär bara att kalken (10 år gammal) inte sitter så bra. Det gröna är alger, kommer på hela huset, fasaden också, får blåsa av det med högtryck ibland.
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 17:57:25 »

Håller med, men nu är det som det är, en stackare som sitter i rullstol har betalt för en lösning som inte funkar. Den installatören skulle jag gärna ta ett snack med. Annars håller jag helt med dig. Jag grävde ner mina två stenar i lugn och ro när jag väntade på leverans. De gula klinkersen ligger där för att få upp höjden säkert över högsta punkt i pannrummet. Kan nog ta bort dem nu när det är avluftat, men de sitter så bra så...
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 05 mars 2007, 17:55:14 »

Även 30 l/dygnet kan ställa till det, om marken invid hudväggen är så beskaffad att vattnet ev kan samlas på ett specifikt ställe, jag skulle försöka få ut det så långt som möjligt från huset om marken består av packad jord/sten direkt mot husgrunden då vatten har en fantastisk förmåga att tränga fram på de mest osannolika ställen. Kanske en snedställd plastskiva från väggen som lutar nedåt/utåt och en slinga längre ned kan hjälpa alt plastbehållare under med slang+avrinning som visats tidigare. Vi hade läck från stuprännan-lite regn och har granitgrund och ändå fick vi kraftigt fuktgenomslag på ett ställe i källaren som avslöjade läckan, vilket var mindre än 30 l dygnet (c:a 1 1/2 plasthink). Såg också lite grönt på Harkens foto, tänk på att kondensvattens blandas med luftens sporer (vår/sommar/höst)som verkligen kan få fart på ev mögel om man har rätta förutsättningarna.
Skrivet av: Sture
« skrivet: 05 mars 2007, 17:36:35 »

Min erfarenhet av fundament, det är att det skall man göra själv och omsorgsfullt. Det är inget man skall låta en installatör "slarva" med. Själv gjöt jag en platta med avrinning ner till regnvattenavloppet.

Sture
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 mars 2007, 17:15:00 »

När vi ändå är inne och pratar nedisning, kan jag berätta för de som undrar, att nu när det är lite mulet och grått och några plusgrader ute, så släpper pumpen ut runt 30 liter vatten under ett dygn. Det blir 30 mm på en kvadratmeter, så det är nog inte någon större risk för fuktskador.

Är det riktigt kallt blir det knappt något vatten alls och när det är varmare går ju inte pumpen så ofta.

//Ronnie
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 16:16:47 »

Så här ser det ut...
Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 15:58:10 »

Nu när jag ser bilden är det uppenbart att installatören borde ansvara för detta. De borde gräva undan tillräckligt med massa och sätta två stenar minst en sten djupt (40 cm) eller mer, återfylla med någon form av macadam och dra upp det mot husväggen så att det bildas en lutning från huset. Sedan skall ecoair ställas på stenarna. Borde funka utan problem. Om huset är normalt byggt bör det vara macadam närmast väggen. Till skillnad från de smala benen får stenarna bra stöd i detta.

Lycka till!
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 05 mars 2007, 15:37:44 »

Ja det får nog bli nån variant av värmekabel balja...
Såhär ser det ut just nu.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 05 mars 2007, 15:28:43 »

Simpelt och effektivt.
Om det nu är isproblem borde väl en värmekabel från Ebecco vara lösningen till bilden ovan, man lägger alltså då in värmekabeln inuti vattenslangen som går ut mot tomten, sen låter man c:a en halv till 1m m ligga rullad i själva plastbaljan. 2 m drar visst 20 W och 4m 40W, och 2m kostar på Jula 499:- (samma värmekabel används för luft/luft i tråget på utomhusdelarna).
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 mars 2007, 15:07:26 »

Ok, det var synd, då är det kanske inte så lätt att tömma varje dag förstår jag. Det kanske finns andra som kan ha nytta av tipset, det ser ut så här.

Skrivet av: Harken
« skrivet: 05 mars 2007, 14:21:02 »

Tråkigt att höra. Jag har en 105 som jag installerat själv. Marken lutar en del från huset där den står, det är ju bra. Jag grävde ner två Lecastenar till häften och ställde pumpe på dessa. Sedan tömde jag 2 skottkärror trädgårdssingel i hålet och ovanpå och formade det till en "backe" från huset. Inga problem, har gått utan undehåll sedan 7 oktober.
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 05 mars 2007, 13:03:15 »

Tack för tipset ! Det skulle nog funka om det inte var för det att jag sitter i rullstol. iofs. skulle frun kunna fixa men vi bytte till vp för att få ett så underhållsfritt system som möjligt.  :)
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 mars 2007, 12:40:28 »

Det finns ett slags förvaringslådor i plast med ett lock till, de är till för att förvara saker under sängen med. De finns på Rusta och på Överskottsbolaget och säkert på många andra ställen.

Jag köpte två stycken för ca 50:- styck, de rymmer 30-35 liter och passar perfekt under en 107:a. När det är plusgrader har jag en av lådorna, som jag borrade ett 10 mm hål nertill i och drog i en plastslang som är lite grövre än hålet och några meter lång.

Om det är kallt så fryser slangen igen, då använder jag den andra lådan, och tömmer den en gång om dagen, om det är is i den brukar det bara vara att vända den upp och ner och lossnar det inte då så tar jag in den i badrummet och tömmer isen där.

Det funkar alldeles utmärkt, och på sommaren går pumpen så lite, så då behövs inget under den.
//Ronnie
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 05 mars 2007, 11:39:56 »

Jag har problem med min vp. Problemet grundar sig i att firman som installerade systemet inte har gjort något bra underarbete under vpn så på vintern när det blir en massa vatten och is under vp så börjar den luta bakåt in mot husväggen. Firman fick göra om "hårdgörning av marken som det står i fakturan" förra våren men nu är det lika igen.
Det dom har gjort är lagt ca 1 dm singel och 4 st 40x40 betongplattor under vpn.

Funderingar:

Ska man fästa underredet på vpn i husgrunden eller är det dumt pga vibrationer. Den låter ju en del redan nu när den bara står på backen.

Har någon försökt leda in smältvattnet i huset och ner i avloppet ? vet att det funkar så på vissa IVT pumpar.

Är det inte risk att det blir fukt i källaren när värmepumparna ständigt fuktar husgrunden ?

 :(

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!