Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Erik R
« skrivet: 08 september 2004, 14:16:28 »

Då var det dax för en uppdatering.

Har insett att jag är envis på gränsen till dum. För nu har Rörläggaren AB just dragit fast de sista anslutningarna på mitt Euronompaket. Det blev en "10:a" Exoair som står och blänker i trädgården samt en VPS500 i källaren.

Att det blev den och inte någon alternativ lösning beror på två faktorer. Dels att jag ville ha en 500 liters accumulatortank med siktning för mycket och legionellasäkert tappvatten och dels att jag tycker att Exoairen verkar mycket gediget konstruerad. Det sista är inte oviktigt för mig som ingenjör... :-)

Har tagit en man 2,5 dagar att installera den. Det verkar vara en relativt enkel installation, hade nog själv klarat det själv på en vecka, med diverse läckagetätningsprojekt involverat. :-)

Skall bli spännande att köra igång det hela.

Priset då. Jo 81´kostade det. Betydligt mer än jag hade tänkt mig, men så brukar det bli i mitt fall...  Uppsakttningsvis hade ett Bergvärmesystem blivit 50% dyrare, vi får se vad det blir för värmekostnader framöver. -Får återkomma i det ämnet.
Skrivet av: R717
« skrivet: 09 augusti 2004, 18:55:23 »

Hej Erland! Ett tag sedan...
Måste säga att Euronoms ackumulatortank VPS 500 verkar mycket välgenomtänkt. Vad som därimot inte verkar så välgenomtänkt är deras styrning av värmepumpen, när jag pratade med en sakunnig på Euronom så kom det fram att det fanns ingen flytande kondensering och har man för stor värmepump kommer skiktningen i acktanken att inte bli så bra även om där finns diffusor. Framgår ju av ders information.


Undrar om Erland nöjer sig med en sådan enkel lösning , jag grundar detta på ett av mina gamla fysik pass med honom för vad som idag nästan är en halv evighet sedan)  En mer seriös man att rita skalenligt på tavlarn har i varjefall inte jag träffat under mina ytterliggare 7år. Mycket imponerande

För att inte verka ensam i mitt påstående, kan jag utan min systers vetande säga att hon absolut håller med till fullo, ni förstår att hon hade Erland som klassföreståndare och man får ju höra en del när man snackar matte och fysik med syrran ;D ;D ;D :P

Kul att se dig här Erland!  
Skrivet av: jan-olof
« skrivet: 09 augusti 2004, 16:01:52 »

Titta gärna på Nibes Luft-vatten värmepump Fighter 2010, tillsammans med t.ex. deras anpassade elpanne VVM-240, ev. kompletterad med extra ack. tank.
Har själv Fighter 2010-8kw samt VVM-240.
Jag bor i Lomma, huset är 180m3 samt är byggt 1959.
Förbrukade tidigare 30000kw, ligger nu på 12000-13000kw.
Hälsningar!
Jan-Olof
Skrivet av: Erik R
« skrivet: 14 maj 2004, 12:49:25 »

Så två månader senare och inget vämesystem nu heller...

Stefan på Värmepump.biz fick tyvärr inte sälja Euronom, officiellt för att man var rädda för garantiproblem -min teori är nog mer att man var rädd för riktig konkurrens i branschen... :-(  
Men nu hade jag ju bestämt mig för att Euronom´s bitar var bäst för mitt behov, så jag ringer den lokale Euronomrepresentanten, som knappt gick att få tag i per telefon och inte har besvarat min offertförfrågan...
Önskar att jag hade råd att sköta mitt företag på det viset...

Sen kom ju vårvärmen och dessutom ett lass torr, fin ved, så det hela har fått lägre prioritet -men det kommer ju en höst... Skall ta och köpa lite rör och radiatorer medan jag funderar vidare...
Skrivet av: Erland
« skrivet: 16 mars 2004, 11:26:24 »

Erik R !

Det skulle vara intressant om du ville ta kontakt med mig på erland.ejder@edu.laholm.se
Jag har också just beställt Euronom värmepump med acktank, från varmepump.biz, dock bergvärme.
Skrivet av: Erik R
« skrivet: 16 mars 2004, 10:14:00 »

Nu har jag beställt, lagom till vårvärmen kom... :D

Det blev värmepump.biz & Euronom´10kW plus acc.tank. De hade ett "allt-jag-behöver"-paket för 64 tusen ink moms. Aj sa plånboken.

Återkommer med feedback på värmepump.biz och hur installationen gick.
Skrivet av: Erik R
« skrivet: 04 mars 2004, 13:45:38 »

Luft/Luft är säkert bra om man har öppen planlösning och bra fönster. Nu är det ju inte riktigt fallet...

Precis som Rickard skriver har jag tänkt, förutom att jag tänker komplettera med ett elektroninskt styrsystem eftersom familen ibland är borta flera veckor.
Av nån outgrundlig anledning verkar VP-tillverkarna tycka att 6 papp är rimligt för detta, de kommer snart att vakna upp i en kall värld av riktig konkurenns... (det sista kommer av att jag just nu sitter i en industristad i södra kina och skriver detta)

Luft/vatten VP, acctank 500l med patron & bivalent shunt, cirkpump  och styrsystem alltså
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 mars 2004, 22:48:59 »

En luft/luft vp i ett stort hus utan annan centralvärme är ingen bra lösning, eftersom de helt slutar ge effekt vid riktigt kall väderlek. Om jag vore som dig skulle jag köpa en luft/vatten vp med elpatron som stöttar när det blir för kallt.
En liten acktank (300 liter) där du förvärmer tappvarmvattnet i en kopparslinga, och sedan en elberedare på ca 100 liter som toppar varmvattnet.

En sådan anläggning borde gå på ca 40000 + installation (ca 5000 kr).
Tillkommer radiatorerna. Men de behöver du även om du köper en luft/luft vp. prisskillanden blir med andra ord ca 15000 kr. (elberedaren behöver du i vilket fall...)
Skrivet av: Erik
« skrivet: 02 mars 2004, 21:39:42 »

Billigaste värmen,förutom egen ved,är en frånluftsvärmepump,om man har mekanisk vent förstås.Hajar heller inte hur man kommer upp i 90 lakan för en luft/vatten,när man kan köpa pumpen för drygt 30'.En modern luft/luft,rätt installerad hörs inte mera än en värmepump inomhus,och med en investering på 20',så blir ekonomin svårslagen.
Skrivet av: Erik
« skrivet: 02 mars 2004, 12:56:12 »

Trevligt med många svar! :)

Ytvärme är tyvärr kört eftersom jag nästan har mer hus än tomt... Har totalt tre hus plus en del stenläggning på mina 880 m². Och jag tror inte Malmökommun är lika förstående om jag vill gräva upp halva parken här intill.

Gotländska stenhus är fint, är uppväxt i ett stort sånt, så hugga ved har man fått göra...

Visst skall jag isolera vinden och renovera fönsterna (de flesta är från 1928) men först måste jag ha in nått som tillför värme lite smidigare än en 20Kw byggfläkt, frugan orkar inte alltid med att elda...

Så det som återstår är alltså borning eller luft, men med ett pris på uppåt 90´för luft så räknar man hem borrningen fort. Tänker dock inte ge mig utan letar vidare!
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 februari 2004, 13:30:57 »

Erland!

Håller med om att förskott är en styggelse....     kanske det är värt nån krona att handla av Rinkaby rör?

det där med vindsisolerning kan du kanske oxå fundera på... det är den enda isoleringsåtgärd som är
direkt lönsam. Alla andra åtgärder kan va helt ok... men bara om man ändå tycker det är dags tex fönsterbyten mm.

Du verkar va rätt uta som väljer en rejäl pump 10 kw... se till att du får en väldimensionerad borra oxå..
mycket klar tendens åtminstone vid offerter är att allt blir mycket klent tilltaget.
Ur borran får du ju gratisvärmen..... borra extra meter.... gör upp med borrarn på plats sen han tagit
etableringskostnaden kostar det inte så mycket att tex borra 20 meter till (max 200:-/m).
fråga gärna Nelson på GEOTEC. om han får årförbrukning storlek på pump o vart i landet du bor brukar
 han ge svar på borrdjup....
Varna grannarna att snart blir det liv i luckan och kanske lite damm oxå... se till att
borrarn tillför vatten första biten innan han nåt grundvattnet annars ryker det nåt fördjävligt...

kör hårt lycka till.

Skrivet av: Erland
« skrivet: 28 februari 2004, 18:05:07 »

Intressant att höra om olika förutsättningar för värmepumpar. Själv bor jag i sydligaste Halland i ett gammalt stenhus (tegel, lersten) från 1800 jämt, innan isoleringvar uppfunnen, ca 180 kvadratmeter. Eftersom dels oljepannan (av mig sedan kompletterad med en elkassett) efter skylten att döma är 38 år gammal, oljatanken troligen snart blir utdömd och energikostnaderna börjar bli betungande så är det nu dags för en 10 kW värmepump. Förhoppningsvis kommer borraren nästa vecka.
Jag har också vägt mellan berg(vatten)/vatten och luft/vatten. Visst är det sant att det inte är så särskilt många riktigt kalla dagar här men redan vid en utetemperatur på 2-5 grader börjar det dra rätt rejält med energi. Dessutom är det en känslig stadsmiljö med gamla kulturhus, ofta sammanbyggda vägg i vägg. Det skulle vara en fasa att klämma in en luft/luft-pump som står och brusar så att den goda grannsämjan förstörs och på de flesta ställen skulle det bli alldeles för fult med den där plåtlådan. Eftersom jag dessutom faktiskt bara har ett fåtal meter till berget just här får det bli bergvärme fast det blir dyrt.
Men i Malmö kan jag förstå att det är vanskligt med energibrunnar. Först lösa lager och lera, sedan kalkstensgrund med ganska dålig värmeledningsförmåga.
Jag kommer kanske att installera själv, skulle gärna köpafrån varmepump.biz, det känns bara lite vanskligt med förskottsbetalining, jag får prata med dem.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 28 februari 2004, 09:57:40 »

PÅ MED MÖSSAN!  >:( ;)
Allvarligt talat, se över och tilläggsisolera vinden. Det är absolut den mest kostnadseffektiva investering du kan göra! Lösull är enkelt och relativt billigt. Kommer att spara många kWh för det är här din värme försvinner och kråkorna gottar sig!  ;D

För det andra, se över fönstren. Även om de är gamla så kan de vara lika bra som moderna treglasfönster. Ofta fint kärnvirke i gamla fönster och inte skit som energiskog som man hittar i nya!  ::) Otäta fönster läcker värme som attan och när det blåser så blåser det rakt genom kåken. Jag bor själv i en gammal kalkstensgård på Gotland och håller på och renoverar fönstren, så jag vet.  >:(  :'(

Vi förbrukade ca 40' kWh för att värma våra 250m2 innan vi installerad vår pump. Nu ligger vi nere på 11-12'. En del av besparingen beror då på fönsterrenoveringen, gissningsvis 1500-2000kWh. På vinden har vi redan 60cm isolering så där finns inte mycket mer att göra.

Att bara kasta in en värmepump för att man har hög energiförbrukning är ingen bra lösning. Är isoleringen dålig finns det stora besparingar att börja med här. Annars blir resonemanget som på 70 talet med oljan. Den var ju så billig så det var bättre att elda på!  :o

Hela vår installation gick på 160', totalentrepenad. I summan ingick konvertering till vattenburen värme i en mindre flygel för 35'. Som det ser ut nu så kommer investeringen att ha betalt sig på ~6,5 år med dagens energipris. Nu skriver vi av det hela på lite längre tid för man vill ju få tillgång till de sparade pengarna redan från början!  ;D

Så räds inte summan. Det är väl placerade pengar, i synnerhet när man har hög energiförbrukning.
Skrivet av: admin
« skrivet: 28 februari 2004, 00:48:51 »

Håller med Bertil, jag fattar inte er elförbrukning (där nere)...

Har 145 m2, (i norrbotten) förbrukade ca 40000 kWh/år innan värmepumpen. Men då värmer jag en utomhuspool hela sommarhalvåret (ca 10000 kWh).

Jag tycker också att du skall fundera på en varmepump som tar värmen från marken, och då menar jag en ytjorvärmepump. (bervärme tror jag inte du kan räkna hem)
Om du har plats att förlägga slangen på din tomt, eller på närliggande åkermark (finns det väl gott om i skåne) så borde du kunna räkna hem en sådan investering.

Det gjorde jag...

Kan du inte gå på en ytjordvärmeanläggning så är nog l/v ett bra alternativ.

Att dra rören själv är en utmaning, men om du känner att du kan klara det så sparar du mycket pengar.

Själv använde jag mig av LK <B> Press rörkopplingar (svårt att hitta information om dessa kopplingar på internet). Det gjorde att jag kunde pussla ihop stora delar av mitt radiatorsystem (och justera) innan jag pressade ihop kopplingarna.

Kämpa på, och hör av dig, så vi får veta hur det går...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 februari 2004, 19:26:01 »

Energiförbrukning.... jag har jobbat med fastigheter i många år, och alltid reagerat för att
energiförbrukningen verkar vara lika hög både i norr och i söder.....
Här i Jämtland har äldre hus mycket dålig isolering som vi ser det.....
som sämst 100 mm mineralull i vägg och 200 i vindsbjälklag (70 tals-standard)
Det finns en del stenhus som är svindyra att värma men dom är få, och en hel del timmerhus
med ca 200 mm timmer och oftast tilläggsisolerade.

50´kwh på 160 kvm.... låter för djävxxx högt, i Skåne dessutom...

Jag har gått från 5,5 kbm olja till ca 30 kbm ved/år i 20 år,  sen ca 30´kwh el med elpatron....
nu går det 10.5 kwh inkl hushållsel (lite vv o hushållsel) för 180 kvm + källare med bergvärme...
Jag har tilläggsisolerat väggen med 100 mm och vinden med 150 mm, men fönstren är 50 år gamla....
Varför detta svammel, man kunde tro det va promille.....körning

Jo Isolera vinden NU! minst 300 mm lösull skulle göra susen gärna 500 mm, lite lurigt att isolera
väggarna  invändigt pga av risker med fukt... dom kanske kan va orörda om du satsar på en VP.
En luft/vatten pump kan nog va bra lösning betydligt tveksammare här "uppe", men det verkar bli dyrt..

Överväg alternativet med en  "vanlig" VP   tex 7 kw NIBE med inbyggd beredare kostar
drygt 40.000:- inkl moms, du ska ha minst 7 kw helst 8,5 kw,   den är lätt att installera det klarar
du själv...  ( 8,5 kw kostar bara 3´mera)
sen kan du välja mellan bergborra eller ytjordvärme om du har lämplig tomt.

10 år tycker inte jag är lång tid.... kan bli kortare tid om elpriset drar iväg...   :o :o

Nu rörde ja väl till det rejält....     :-[ :-[ :-[    


Skrivet av: Erik
« skrivet: 27 februari 2004, 14:26:16 »

Tänkte berätta om mitt lilla projekt.

Köpte I december 2003 ett tegelhus från 1928, med en del orginalfönster kvar och obefintlig vindsisolering så drar det 170 m² stora huset en hel del energi. (Uppskattningsvis 50.000 kWh)
Hur var värmen då löst när vi köpte huset? Jo, I badrummen är det elektrisk golvvärme, mitt I huset står en rejäl braskamin (energikassetten) och det finns uttag för lösa elelement under fönstren.

Med påtryckningar från frun så körde vi igång bums och slog ut lite väggar och tokrenoverade halva undervåningen, eftersom vi ändå la nytt golv så passade jag på att lägga in ett vattenburet golvsystem (från Flooré, bygger bygger bara 12mm och är mycket lättlagt), räknar med en del enegi läckage till källare eftersom det är tegelbjälklag, men då blir det ju takvärme där med…   :P

I övriga huset så är det glada radiatorprojektet igång, skruvar, fixar & sätter upp lite här och där. Att skruva fast ett element är ju inte svårt, att dra rör fasar jag dock för. Enda regeln just nu är att alla kopplingar skall sitta synligt. Som vanligt när man drar igång med något sånt här så lär man sig en mängd saker, så nu skall jag plocka ned de enkelpanelsradiatorer som jag hittade I källaren och köpa nya, stora som klarar att ge uppåt 80 W/m². Detta för att klara lägre framledningstemperarturer och spara pengar.

Från början var jag helt inställd på bergvärme, lättskött och bra besparing, men efter att ha läst på, funderat och räknat kom jag fram till att I Malmö, där vi har ca 8 timmar om året under -10 °C, tar det tio år att betala igen merkostnaden gentemot en Luft-Vatten VP. Det tycker jag är allt för lång tid.

Så vad jag nu har landat på är en 7,5 kW L-V med 500 liters acctank, I tanken en 6 kW värmepatron. Som ni förstår räcker inte detta de kallaste dagarna, men då räknar jag med att stötta med braskassetten.

Så I mitten på februari skickade jag ut en offert till de flesta tillverkare/åf I närheten på de delar jag behöver. Två svarade. Värmepump.biz som gav mig ett pris på 53´+moms och ExoTherm som lade sig på strax över 90´med installation (båda använder CTC EcoAir). Det är inte billigt att spara pengar. Nyss ringde jag till Autotherm och fick pris på deras grejjer, 53´+moms utan cirkpump och expansionskärl. Telefon verkar fungera bättre, nu tillochmed svarade de…
Skall ringa runt till de andra I nästa vecka, återkommer I ämnet.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!