Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: calmridge
« skrivet: 01 november 2008, 22:15:18 »

Ja, Altherman låter vettigt och väldigt smidigt!
Det är ju bara så att den verkligen klarar av att värma upp batteriet i fläkten tillräckligt mycket. Vilken effekt krävs? Tappvarmvattnet går ju att lösa med deras varmvattenberedare.
Sedan tänker jag i mitt fall ändå ha möjligheten kvar att använda vedpanna i systemet.

Det är inte helt lätt detta att hitta "rätt" metod för uppvärmningen. Man får olika svar beroende på vem man frågar.
Men det gäller nog att hitta nåt som man själv tycker passar både liv och plånbok skulle jag tro.
Skrivet av: JimGus
« skrivet: 01 november 2008, 20:24:26 »

Ok, då är jag med. Fasen jag blir riktigt sugen att testa detta med. I mitt system har jag ingen cirkulationsluft utan endast frånluft från kök, badrum & tvättstuga. Fick då tipset att installera cirkulationsluft för att på så vis öka luftvolymen i omlopp. Detta kanske inte behövs då enligt ditt system så länge jag ökar varvtalet på fläkten & kör med öppna dörrar.  :)
Intressant att höra att du är nöjd med altherman då jag har tittat på den med.
Skrivet av: tompus
« skrivet: 01 november 2008, 19:50:58 »

Luften ut till rummen går i kanaler under golvet, som även bidrar till varma golv, kommer ut i slitsar efter ytterväggar under fönster, slitsarna är ca 2x 7 mm, och som längst efter en yttervägg på ca 5 m. På någon plats har jag själv fixat modifierade socklar med hemmagjorda slitsar... Returluften går genom rummen. Det finns öppningar över dörrarna för att släppa igenom vid stängd dörr, men då blir det långsamt kallare i det rummet. Fläkthjulen sitter monterade på var sin sida om en motor med axlar på bägge sidor, fläkthjulen kanske är typ 35 cm eller så. Motorn är en gammal ASEA, går tyst, aldrig bytt, men smort lager.
Skrivet av: JimGus
« skrivet: 01 november 2008, 18:20:09 »

tompus, du har mao inte cirkuationsluftskanaler (som går tillbaka till aggregatet & blandas med tilluften) i varje rum, eller är dessa endast i vissa rum så som kök tex? Låter hur som hellst som du har ganska stora flöden om dörrar kan stängas  Sc:,h.
Skulle vara kul att se om du har någon bild aggregatet & även tilluftsdonen. Hur stor tvärsnittsarea uppskattar du tilluftsdonen har?

Calmridge, byt lager i elmotorn till fläkten så ska det nog göra "susen" med oljudet?

Vad har ni för diameter på fläkthjulen föresten till dessa värstingsystem?
Skrivet av: calmridge
« skrivet: 01 november 2008, 10:16:31 »

I vårt system låter motorn till fläkten en hel del men den sitter ju i pannrummet i källaren så det är inte hela världen. Enligt förre ägaren hörs det inget från den i övriga huset. Tilläggas bör att även vårt system är nästan 30 år, så det finns säkert moderna grejer.

Det jag går och funderar på nu är ju som nämnts tidigare i denna tråd själva uppvärmningen till vattenbatteriet i fläkten.
Daikin Ahlterman(tips från tompus) låter som en bra idé, samtidigt har jag kollat på CTC-värmepumpen Ecoair och jag tror inte den heller är så dum men då måste det till en varmvattenberedare/ackumulatortank om det ska gå vägen har jag förstått.
Jag vill helst ha ett så smidigt system som möjligt :)
Dock kan jag tänka mig att stödelda med ved i värsta fall de kalla dagarna.
Skrivet av: tompus
« skrivet: 01 november 2008, 09:56:15 »

Jag har inga mätningar på luftflöden, tyvärr, Fläkten är rätt stor, med utblås på kanske 0.5 m2, ned i kanalsystemet och det susar inte utan drar lite lätt. Luftströmmen är precis så stor att den klarar att stänga en välsmord dörr de sista 7 cm... På returvägen. Luften återcirkkulerar, det finns en friskluftsventil också i paketet, och så är ju huset från 62 inte helt tätt. Cirkulationen på återvägen kommer från olika håll, så det är bara en del av luftströmmen som stänger dörren ovan,..
Skrivet av: JimGus
« skrivet: 01 november 2008, 00:02:08 »

Hej,
Mycket intressant att höra någon som kör LVVP mot luftburen värme då jag själv funderar att bygga in ett vattenbatteri & köra LVVP. tompus, vad har du för luftflöden & har du recirkulation dvs till / frånluftskanaler i samma rum?
Skrivet av: tompus
« skrivet: 31 oktober 2008, 22:27:06 »

Helt komplett installation kan diffa lite med hur stora grejer man vill ha, 200 eller 300 l varmvatten, betongborr, bortforsling osv,, från ca 90 papp. Och upp till kanske max 110. Då fixar firman allt (borttrp av tank, panna osv, för 110) Det viktigaste är nog att man tycker sig kunna lita på leverantören. Jag kom tillbaka till dem som jag köpte ll pumpen av. Och de gav mig de råd som jag tyckte mig behöva efter besiktning av systemet. Nu har jag bara kört det nya en vecka, men so far so good. VPGR Haninge, Thomas, tycker jag är bra att snacka värmepumpar med. Han kan var brutalt ärlig.

Jag har haft 2,5 kbm olja från början, sjönk till 1,5 kbm med luftluft, hur mycket det nya drar vet jag inte, men hoppas på minst 2,5 i snitt cop på årsbasis...
Skrivet av: calmridge
« skrivet: 31 oktober 2008, 14:41:46 »

Håller med om att det är ett riktigt häftigt system. Mitt är från 1979 då huset byggdes. Tror man bytt fläkten en gång.
Eftersom det är ett sutteräng hus vi köpt går kanalerna precis som du säger i golvet (på ovanvåningen) och i väggen/taket på bottenplan. Känns som att det blir bra värme på så vis.

Vad betala du för din pump med vattenberedare etc.? Installerade du själv eller var det en firma som gjorde jobbet? Vad har du haft för elförbrukning ungefär, har du märk någon skillnad?
Skrivet av: tompus
« skrivet: 31 oktober 2008, 14:21:12 »

Jag hade luftpumpen vid intaget till luftsystemet och behövde då bara stötta med oljan och shunta ut ca 5 dar per år, (mild vinter).

När det då var kallt ute, kunde det diffa ca 4 - 5 grader mellan intagsrummet och längst bort belägna rum.

Nu har jag sänkt krämet på luftpumpen, och altherman värmer upp luften så att det blir mycket mer jämnvarmt, kanske 2 graders diff. Kanalerna går under golven, =varma golv, och kommer ut under fönstren, =inga kallras. Rätt häftigt system för att va 1962 tycker jag, och med originalfläkt och växlare. Förbättrat med bättre dammfilter dock... Att jag kompetterade med Altherman var för att oljepannan var antik, och jag ville ha bättre varmvattenkomfort, det har jag nu =kanon. Altherman finns på flera olika storlekar, jag tror jag har den minsta, se deras hemsida, eller via VPGR.
Skrivet av: calmridge
« skrivet: 31 oktober 2008, 11:59:26 »

Härligt! Precis så vill jag ha det :) Får kolla in denna Altherman. Vilken effekt har pumpen?
Är även inne på att stödelda med en vedpanna om det blir riktigt kallt. Men i och för sig är det inte många dagar nu för tiden som är så pass kalla.

Apropå fläktsystemet med radiatorkrets. Funkar det bra? Värmer det upp alla rum ordentligt? Eftersom du använde en luft/luft-pump också som komplement. Är ju ett ganska ovanligt system men personligen tror jag att det verkar riktigt bra. Antar att du också har ventiler där luften blåses ut igenom i rummen?
Skrivet av: tompus
« skrivet: 31 oktober 2008, 11:51:51 »

Altherman har två burkar, en för varmvatten, på 2 eller 3 hundraliter. Och en mindre som värmer radiatorkretsen, med hjälp av luftpumpen. Shunten står på full rulle, maskinen anpassar temperaturen efter utelufttemp. Eller via inomhusgivare (har inte jag, jag låter min gamla luftluftpump kompensera ev öppna dörrar o fönster eller andra påverkande faktorer, hittills funkar det klockrent...)
Skrivet av: calmridge
« skrivet: 31 oktober 2008, 10:33:28 »

Ok, tack för svaren.
Men då ser det ju ut som att det skulle kunna fungera trots allt.
Jag flyttar in i huset först i december men idag eldas systemet upp med ved och när vi var där för några dagar sedan var det varmt och behagligt i huset och luftelementet var då inte speciellt hett. Så antagligen behövs ingen jättevärme till detta.

Ska man använda en ack.tank i detta system? eller körs vattnet till luftfäktsystemet direkt in?
Skrivet av: tompus
« skrivet: 31 oktober 2008, 08:39:11 »

Jag har just installerat en Daikin Altherma, på ett vattenluftsystem från 1962. En fläkt som blåser luft från en vattenburen värmeväxlare som tidigare värmts av olja (dyrt). Hittills funkar det klockrent, med jämnare temp än nånsin, (och hur mycket varmvatten som helst.) Har elpatronerna avstängda t v i Altherman, så får vi se hur kallt det räcker. -6 kallast hittills iår no problem. Har dock förstått, att Altherman inte vill värma upp till jättevarmt i radiatorkretsen för bästa verkningsgrad, men min värmeväxlare tycks vara helt tillräckligt effektiv, ser ut som en lastbilskylare med lameller. Så har Du inte tidigare haft brännhett i ditt vatten luftelement, kan det mycket väl fungera utmärkt enligt min ringa erfarenhet. En kunnig installatör kan räkna på ditt paket, men som sagt, har du inte haft jättevarmt när det varit riktigt kallt tidigare i radiatorkretsen, borde det kunna funka.
Skrivet av: ace
« skrivet: 31 oktober 2008, 07:58:27 »

Precis som cocacola skriver.
men kolla även om du har en körning på vattenbatteriet !
är det dimensionerat för te.x 60/40 (temp in/ut) eller ännu högre så får du problem.
det är tyvärr inte alls ovanligt med riktigt höga dimensionerings-temperaturer när anläggningen är tänkt att köras på te.x olja.
du får då byta batteriet till ett så kallat lågtempbatteri alternativt komplettera med ett till batteri för att hålla ner vattentemperaturerna.

mvh. ACE
Skrivet av: calmridge
« skrivet: 30 oktober 2008, 18:49:17 »

Har plötsligt blivit osäker på om en luft/vatten värmepump (har kollat på en CTC Ecoair) lämpar sig till mitt uppvärmningssystem.
Huset har nämligen inga radiatorer/element utan värms upp av ett fläktsystem. Dvs. en vattenslinga värms upp av tex. en vedpanna (ska byta till VP är tanken) och en fläkt blåser sedan upp luften i ventilationstrummor i huset. Varmluften kommer upp i ventiler i rummen.

Frågan är nu om en Värmepump är det effektivaste sättet att värma upp slingan till fläktsystemet. När man har radiatorer är det ju ett helt annat flöde på vattnet förmodar jag.
När man kör en Eco Air 107 ex. ska man ha ett flöde på 1200 L / timme tydligen.
Vad det är i mitt system vet jag inte tyvärr.
Personligen ser jag inget problem i att värma slingan med en VP men när jag frågade CTC fick jag inget bra svar utan de tyckte jag skulle vända mig till närmsta installationsfirma.
Tänkte första höra om det är någon här som har erfarenhet av detta?

Tacksam för svar!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!