Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt Luft/vatten => Värmepumpar - Luft/vatten => Värmepumpar och installationsfrågor. => Thermia => Ämnet startat av: Hunter skrivet 07 januari 2009, 16:41:48

Titel: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: Hunter skrivet 07 januari 2009, 16:41:48
Hej,
Jag har några frågor om driften av en Atria 6. Vi har haft temperaturer runt noll och då uppför sig pumpen på följande sätt: KURVA 46 (Jag har höjt hit för att få upp innetempen. Har ett enrörssystem) Innegivare ställd på 21, RUMSFAKTOR 4, +5=4 0=3 -5=0. Vid dessa inställningar startar komp., går ca 15 min och får upp vattnet till 52, sedan stoppar komp. och cirk.pump trots att inte 21 uppnåtts inne. Framledningstempen sjunker sakta och vid ca 35 startar hela aggregatet igen. Vilka parametrar skall jag ändra för att få upp innetempen? Skall verkligen cirk.pumpen stoppa när komp. stoppar? Det gör den inte på min sons Diplomat som går på en jordslinga. Hade det inte varit bättre att låta cirk.pumpen gå hela tiden?

Tackar på förhand för hjälpen.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: martinei skrivet 07 januari 2009, 18:11:27
Hej!

Det verkar konstigt kurva 46 låter väldigt högt, Då har du väldigt dåligt isolerat.
cirkulationspumpen skall inte stoppa, den stoppar bara när det är värmestopp.
Pröva att  ställa in den utan rumstermostaten.
Kolla så den inte bryter på hysteres.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: thermiamontör skrivet 07 januari 2009, 20:07:51
till att börja med så kan du ställa tillbaka till fabriksinställningar (detta för att inte riskera att man ställt nått galet och får justera ihjäl sig pga detta). kör kurva 40 och justera in radiatorsystemet, du bör ha ventiler för att ställa flödet genom resp bypass vid varje radiator. Om du inte har detta bör du fundera över att byta dina radiatorventiler så att du kan göra detta. Om du som nu har ett radiatorsystem i obalans och därför är för "trångt", får pumpen jobba med en allt för hög framledning mot vad som bör vara behövligt.
När du grundjusterar din Thermia värmepump ska du enligt mig (och Thermia) alltid ha rumsgivarpåverkan ställd till 0. När du sedan tycker att du har en bra temperatur i huset över ett större spektra utetemperatur kan du låta innegivaren styra mer. Att låta innegibvaren styra för mycket utan att grunden på värmekurvan är inställd resluterar allt som oftast att det blir mycket start och stopp av kompressorn i onödan....
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: martinei skrivet 07 januari 2009, 20:18:57
Ettrörsystem brukar ge bättre värme med lite mindre delta på värmesidan än tvårörsystem.
Lyckatill
mvh Martin
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: AJ skrivet 15 januari 2009, 20:32:12
Vad har du för temp på returen när kompressorn stoppar, du säger 52 grader ut men inget om deltat? Pumpen bryter vid 48 på returen om jag kommer ihåg rätt.

Som andra säger, cirkulationspumpen ska inte stoppa. Kan det vara vajsing på den? Har du kollat vilket läge den är inställd på, tror det finns 3 hastigheter?

Att den sedan går från 35 till 52 grader på 15 minuter låter i mina lekmannaöron väldigt konstigt. När jag kör min pump stiger den vid noll grader ute kanske 3 - 5 grader på framledningen på 15 minuter om ingen tillsatts går in. Har dock 2-rörs.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: svenske kocken skrivet 15 januari 2009, 20:34:51
Och se till att alla radiatorventiler/termostater står fullt öppna
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: Hunter skrivet 22 januari 2009, 11:06:10
Hej!
Tack för alla svar med olika tips. Ber om ursäkt att jag dröjt med återkoppling på alla goda råd! Jag har nu ändrat "RUMSFAKTOR" till 0 och sänkt kurva till 43. Vidare har jag kollat driften och läst av fram och retur temp. Jag har ett delta på 7-8. När pumpen startar är "INTEGRAL" på -69, fram och retur 35. När pumpen stoppar "INTEGRAL" 0 fram 47 och retur 40. Nästan omedelbart efter stopp visar fram och retur samma temp och det måste ju betyda att cirk pumpen stoppar? Det är förresten en ATRIA OPTIMUM jag har. Kan det vara något strul med varvtalsregleringen? Går den att ställa på något sätt?
Flera av er har berört radiatorerna. Jag har ett knepigt system där det bara kommer upp ett rör ur golvet. Nere i stammen sitter en "skopa" som leder upp vattnet i radiatorn. Det är ett dubbelt rör upp och det finns inga justermöjligheter. Jag har termostater som är fullt öppna. Jag misstänker att radiatorerna är designade för en högre temp, så ytan är för liten för den lägre temperaturen som de får nu.
På ett ställe här på forumet såg jag en fråga om Elementfläkten, så jag kollade på hemsidan vad det var och beställde två på prov. Det kan ju vara en genväg för att få högre effekt ur en befintlig radiator och slippa byta till större. Har nu installerat dom och det fungerar över förväntan. Trots att de bara sitter i två rum känns hela huset varmare. Jag har ett enplans på 120 m2.
Jag kollar vidare och är tacksam för fler goda råd!
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: Roland skrivet 22 januari 2009, 12:07:43
Nästan omedelbart efter stopp visar fram och retur samma temp och det måste ju betyda att cirk pumpen stoppar?

Nej, det visar att värmpumpen har stannat och inte längre producerar någon värme. Vattnet går då genom pumpen utan att värmas och får då samma temperatur ut som in. Hade cirkulationspumpen stannat samtidigt hade det tagit lite tid för det stillastående vattnet i röret att kallna.

Intressant med skopa i stammen. Det låter som Jarlens system. I så fall skall nog cirkulationspumpen gå med högsta fart.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: martinei skrivet 22 januari 2009, 18:20:29
Hej! jag har också ettrörsystem.
Jag har satt deltat till 6gr och 60% som minsta hastighet på cirkpumpen.
Utan ändring gick pumpen ner på 30% och elementen blev varma till hälften.
Nu är alla utom sista hel varma och jag kan köra på kurva 33.
 
Mvh Martin
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: AJ skrivet 23 januari 2009, 11:14:57
Har inte en Optimum men på min "vanliga" Atria kan man ställa vid vilken intergral som pumpen ska starta. Max är -99 och sätter du det så kommer den gå längre intervaller (jobbar upp till 0).
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: Hunter skrivet 23 januari 2009, 16:50:55
Skall prova med att ändra integralen till "mer" minus. Du som tipsar om varvtalsprocenten, var ställer man det? Är borta på jobbet i en dryg vecka nu, så jag vet inte om jag skall laborera med pumpen innan jag åker. Kan äventyra husfriden.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: martinei skrivet 23 januari 2009, 17:37:12
Hej!
inställningarna hittar du i service menyn under optimum inställningarna.
Service menyn kommer du in på genom att trycka på vänster pil i 5sek.
Om du inte har volymtank eller stora radiatorer tror jag inte du ska höja integralen så mycket.
Själv har jag 110l volymtank integralen 85, du kommer nog få temperatursvängningar och den bryter på hysteres.

Mvh Martin
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: AJ skrivet 23 januari 2009, 20:23:29
Bara som kommentar har jag -99 på integralen för pumpen och -500 på tillskott. Har ute- och innegivare och relativt små svängningar, trots bristfällig isolering och "normala" radiatorer. Enkelt att prova sig fram dock.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: martinei skrivet 23 januari 2009, 23:08:40
Men då har du 2-rörsystem. då får inte du svalare radiatorer i slutet på slingorna.
Men man får ju pröva sig fram men jag tror det blir negativ verkan.

Mvh Martin
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: Hunter skrivet 25 januari 2009, 13:18:07
Tack för tipsen! Jag kollar så fort jag är hemma igen.
Titel: SV: Driftsfrågor Atria
Skrivet av: stefanth skrivet 15 oktober 2009, 11:35:18
Knycker denna tråd. Har liknande system som trådskaparen (Atria 6- enrörssystem). Har rumgivare och vill ha 21 grader i rummet men var morgon (de senaste två veckorna) ligger temperaturen på 20,2 till 20,4. Där ligger det till middagstid sen går den upp till 21 - 21,2. Är det värmekurva jag ska ändra då eller ska jag gå upp till 22 grader?
Inställningarna: Värmekurva 40,MIN 10 MAX 55, Innegivare ställd på 21, RUMSFAKTOR 4, +5=2 0=0 -5=0.
Eller får man leva med en diff på 1 grad dag/natt?
Ska tillägga att nätterna de senaste två veckorna legat mellan +-0 till +7.